Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Η Μαρξιστική - Λενινιστική αντίληψη για τις καπιταλιστικές κρίσεις.


Η καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι του καπιταλιστικού κόσμου, φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά θεωρητικά ζητήματα για τον χαρακτήρα των κρίσεων, για το αναπόφευκτο τους, για τον τρόπο ξεπεράσματος από το ίδιο το σύστημα και κυρίως για τη στάση απέναντι της όσων παλεύουν για την επαναστατική ανατροπή της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας και την εγκαθίδρυση της νέας κοινωνίας της σοσιαλιστικής.

Δυστυχώς μια πρώτη παρατήρηση είναι πως σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις αλλά και μεμονωμένους αγωνιστές της αριστεράς, λείπει η θεωρητική πυξίδα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Λείπει δηλαδή η στήριξη στην μαρξιστικολενινιστική θεωρία για τις καπιταλιστικές κρίσεις η οποία στο όνομα του «μεταμοντέρνου» αλλά και της «ενασχόλησης με το καινούργιο», της «πάλης ενάντια στο δογματισμό» κ.α πετιέται «στα αζήτητα»! Και όμως ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο μέσα από

Πανηγυρίζει για αποφάσεις υπέρ του κεφαλαίου


Προχτές, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, τόνιζε: «Η συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, η μετατροπή των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος, η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ο προσανατολισμός τους προς την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασικούς άξονες μιας διαφορετικής κατεύθυνσης για την Ευρώπη, με προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου».
Τι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ακριβώς αυτό που εν μέσω ανταγωνισμών και συμβιβασμών κατέληξαν στη Σύνοδο. Ισως γι' αυτό χτες η Ρ. Δούρου δήλωνε: «Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει "σκληρή διαπραγμάτευση", με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους», για «απευθείας στήριξη τραπεζών από το Μηχανισμό Σταθερότητας. Ισπανία και Ιταλία ανέτρεψαν την ατζέντα της Συνόδου... Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού "διαπραγματεύεσθαι"».
Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως οι αποφάσεις της Συνόδου ανακουφίζουν τους λαούς; Κάθε άλλο. Επιβεβαιώνουν ότι κάθε κράτος - μέλος,

Οπορτουνισμός και αντικομμουνισμός

Το οπορτουνιστικό ρεύμα είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της αστικής και μικροαστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα. Επί της ουσίας, όπου και όταν κυριαρχεί στο εργατικό κίνημα, οδηγεί στον αφοπλισμό της εργατικής τάξης από τη δυνατότητα προετοιμασίας και εκδήλωσης της σοσιαλιστικής επανάστασης. 
Είτε με τη μορφή του δεξιού οπορτουνισμού, δηλαδή με την προσαρμογή, τον ταξικό συμβιβασμό και κατά συνέπεια την υποταγή και ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στα συμφέροντα του κεφαλαίου είτε με τη μορφή του αριστερού οπορτουνισμού, δηλαδή με την υποτίμηση στην πράξη των νόμων της ταξικής πάλης, την αγνόηση του ρόλου του αντικειμενικού παράγοντα, οδηγώντας στο βολονταρισμό και τον τυχοδιωκτισμό, στην απομόνωση από τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.

Πολλές φορές στην πράξη αυτά τα δύο ρεύματα συμπίπτουν, εκφράζοντας μια συνολικότερη εχθρική στάση απέναντι στο μαρξιστικό - λενινιστικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα, στα κομμουνιστικά κόμματα.

Είδαμε, άλλωστε, ότι οπορτουνιστικά ρεύματα μέσα στα ΚΚ, τόσο στην ΕΣΣΔ και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όσο και αλλού, αξιοποιήθηκαν τόσο από την αντικομμουνιστική εκστρατεία όσο και από την αντεπανάσταση.

Να οργανωθεί η λαϊκή παρέμβαση


Δέκα μέρες από τις εκλογές, ήταν αρκετές για να αποδειχτεί ότι αν και η χώρα απέκτησε κυβέρνηση, «κυβερνησιμότητα» και «πολιτική σταθερότητα» την οποία επιζητούσε η πλουτοκρατία, η θέση των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των νέων, των συνταξιούχων γίνεται κάθε μέρα και πιο δραματική. Στην κορυφή του αντιλαϊκού παγόβουνου ξεπροβάλλουν οι εξελίξεις σε Υγεία - Φάρμακο και η νέα λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων με τη φοροληστεία που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Γι' αυτό η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργανώνουν τη Δευτέρα ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ γι' αυτά τα ζητήματα έχει ξεχωριστή σημασία. Απαιτείται η άμεση οργάνωση του λαϊκού παράγοντα,

Ο «νέος αέρας» είναι για το κεφάλαιο... όχι για τους λαούς...

ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο «νέος αέρας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που φύσηξε, ίσως κάποιοι να δροσίστηκαν ελαφρώς, όχι όμως οι λαοί και πολύ περισσότερο ο ελληνικός!
Γιατί αν αυτή ήταν η «υποχώρηση» της «γερμανικής λιτότητας» μπροστά στη «γαλλο-ιταλο-ισπανική ανάπτυξη», προφανώς τίποτε απολύτως δεν έχουμε να περιμένουμε από αυτή την ιστορία.
Δε λέμε, κάποιοι τραπεζίτες θα πάρουν λίγα παραπάνω από όσα έπαιρναν - και πιο εύκολα. Κάποιοι άλλοι (τραπεζίτες πάντα) ίσως να περιορίσουν λίγο τα κέρδη τους, όμως αυτά είναι πράγματα που απασχολούν αποκλειστικά αυτούς.
Προχτές συνεργάζονταν, χτες τσακώθηκαν και αύριο πάλι θα συνεργαστούν, ενώ η εκμετάλλευση ανθρώπων συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα για να παράγουν τα υπερκέρδη που οι παραπάνω διαχειρίζονται.
Ετσι, λοιπόν, μόλις «κατακαθίσει» ο κουρνιαχτός και οι

Οι συνταξιούχοι είναι ...πλούσιοι άνθρωποι....


Την ώρα που η αστική τάξη πανηγυρίζει για τη σύνοδο κορυφής, ένα κύμα «λαϊκισμού» απειλεί τη χώρα. Δεν πρόλαβε να πηδήξει απ' το μπαλκόνι ένας συνταξιούχος που τον πετούσαν έξω από το σπίτι κι άρχισαν οι αναλύσεις: «πρέπει να είχε οικονομικά προβλήματα, εκτός από νοίκια χρωστούσε και τα κοινόχρηστα».
Μα τι είναι αυτά που λέγονται; Οι συνταξιούχοι - η μεγάλη μάζα τους που παίρνει την κατώτερη του ΙΚΑ - είναι ...πλούσιοι άνθρωποι. Παίρνουν 589 ολόκληρα ευρώ. Και πληρώνουν μόνο 38 ευρώ για ένα κουτί με ταινίες μέτρησης του ζακχάρου. Πληρώνουν μόνο 50 ευρώ κάθε 15 μέρες για τα χάπια της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Τους περισσεύουν 450 ευρώ, δηλαδή περισσότερα απ' όσα διαθέτει ένας άνεργος. Κοιμούνται νωρίς κι έτσι δεν καίνε ρεύμα, τρώνε λίγο γιατί οι αρρώστιες τούς επιβάλλουν αυστηρές δίαιτες. Αρα; τους περισσεύει και καθαρό χρήμα στην τσέπη. Απόδειξη; Αντί να κοιμούνται στα παγκάκια πληρώνουν 250 και 300 ευρώ νοίκι. Αμα δεν είχαν, θα το πλήρωναν; Να δεις που άμα το ψάξει το πράγμα το κράτος θα ανακαλύψει ότι όλοι αυτοί δούλευαν «μαύρα» χρόνια και χρόνια κι

Ενθερμος υποστηρικτής ο ΣΥΡΙΖΑ του Ραχόι και Μόντι...


Εκθειάζει τη «διαπραγματευτική» τους δεινότητα, την ώρα που ο ισπανικός και ο ιταλικός λαός στενάζουν από βάρβαρα μέτρα
Ενθερμο υποστηρικτή στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό των αστικών τάξεων των χωρών τους. Η βουλευτής του κόμματος Ρ. Δούρου έκανε την εξής δήλωση άκρατου θαυμασμού για τους Ραχόι και Μόντι, που στο μεταξύ τσακίζουν τους λαούς τους με αιματηρά μέτρα λιτότητας και σφαγιασμού των δικαιωμάτων τους: «Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει "σκληρή διαπραγμάτευση", με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους»!
Επικροτεί τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας επειδή,

«Ευρωπαϊκό κεκτημένο»...


«Μέσα σε 3,5 μήνες το 6,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας έχασε άνω του 23% των εισοδημάτων του εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις».
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα Fm», ο ειδικός γραμματέας Επιθεωρητών Εργασίας Μ. Χάλαρης.
Οσον αφορά, δε, στο σύνολο των εργαζομένων, πρόσθεσε:
«Στο σύνολο, μιλάμε για μειώσεις μισθών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και πάνω από το 30%»!
*
Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζομένους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;


Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός κάλεσε προ μηνών τους νέους αν δεν βρίσκουν δουλειά, να μεταναστεύσουν...
Στην Ισπανία του 25% των ανέργων, η χώρα μπήκε και επισήμως σε μνημόνιο νέας λαϊκής λεηλασίας ως «αντισταθμιστικό» για την παροχή νέου πακτωλού δισεκατομμυρίων στις τράπεζες...
Στη Γαλλία, οι φορείς οργάνωσης συσσιτίων ζήτησαν επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση, αφού αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μερίδων σίτισης προς τους απόρους που πολλαπλασιάζονται...
Στην Ιρλανδία, νέες μειώσεις στα κοινωνικά βοηθήματα προς αναπήρους, στα επιδόματα τέκνων και αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης για ευπαθείς