Σελίδες

24 Δεκ 2013

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ»

α) ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ»;

«Ελευθερία κριτικής» είναι αναμφισβήτητα σήμερα το κατεξοχήν σύνθημα της μόδας, σύνθημα πού χρησιμοποιείται συ­χνότατα στις συζητήσεις ανάμεσα στους σοσιαλιστές και στους δημοκράτες όλων των χωρών. Είναι δύσκολο, από πρώτη μα­τιά, να φανταστεί κανείς κάτι πιο περίεργο από τις επίσημες αυτές επικλήσεις του ενός από τα αντιμαχόμενα μέρη στην ελευθερία κριτικής. Είναι τάχα δυνατό ν' ακούστηκαν μέσα από τα πρωτοπόρα κόμματα φωνές ενάντια στο συνταγματικό εκείνο νόμο της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, πού εγ­γυάται την ελευθερία της επιστήμης και της επιστημονικής έρευνας; «Κάτι δεν πάει καλά εδώ!» - θα πει από μέσα του κάθε ουδέτερος παρατηρητής πού έχει ακούσει να επαναλαβαίνεται το σύνθημα αυτό της μόδας σ' όλα τα σταυροδρόμια, μα δε συνέ­λαβε ακόμα την ουσία της διαφωνίας ανάμεσα σ' αυτούς πού διαφωνούν. «Το σύνθημα αυτό είναι, προφανώς, ένα από τα συμβατικά εκείνα λογάκια, πού, όπως και τα παρατσούκλια, πολιτογραφούνται με τη χρήση και γίνονται σχεδόν ονόματα προσηγορικά».

ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΠΟΝΗΡΙΔΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΟΚΟΥΡΑΔΑ ΤΟΥΣ...

Όλοι έχουμε υπόψη μας ποντικοπονηρίδηδες, οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία τού αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών, μη εξαιρουμένης τής ΕΕ.

Κι είναι πολλοί αυτοί,
που ως ποντικοπονηρίδηδες αναλαμβάνουν την προστασία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Κι από μούρες;

Οι μάσκες νά 'ναι καλά,
κι αλλάζουν μούρη κατά περίπωση...,
υπηρετώντας πιστά στο πόστο διαιώνισης τού καπιταλισμού...

Μπορεί δηλαδή να τους ακούς-βλέπεις-διαβάζεις να στρέφουν τα βόλια τους δια τής σάτυρας ή άνευ αυτής, ενάντια στην εκάστοτε αστική κυβέρνηση και τους δορυφόρους της,
ουδέποτε όμως ενάντια στους αφεντάδες τής κυβέρνησης...

Μ' άλλα λόγια,

Προς τι οι διθύραμβοι;

Η «Αυγή της Κυριακής» προβάλλει διθυραμβικά την εκτίμηση της επιτροπής της Ευρωβουλής για την τρόικα, αναφέροντας: «Την τιμή της Ευρώπης θα προσπαθήσει να σώσει μετά τις γιορτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». 
Γιατί, όπως αναφέρει, αντιπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που έχουν «μνημόνια» για να δουν οι ίδιοι από κοντά τις επιπτώσεις. 
Τώρα, μάλιστα... Λες και δεν τις ήξεραν, λες και δεν έχουν εγκρίνει οι ίδιοι αυτή την πολιτική. Λες και αυτοί εκφράζουν φιλολαϊκή πολιτική!!! 
Αλλά έτσι είναι. 
Οταν πασχίζεις να πείσεις ότι τα «μνημόνια» έφεραν την κρίση και όχι το αντίθετο, όπως έγινε πραγματικά, προκειμένου να στηρίξεις ως φιλολαϊκή μια λίγο διαφορετική πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, «πιάνεσαι» από ένα αστικό μηχανισμό εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, για να την καναλιζάρεις ξανά στο σύστημα.