Σελίδες

15 Νοε 2012

Με μονοπώλια και ΕΕ δεν υπάρχει λύση υπέρ του λαού


Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να κάνουμε ένα σύντομο σχόλιο -σαν σύντομο αδικεί το μεγάλο θέμα- από την εικόνα που συναντήσαμε σήμερα στις δομές Πρόνοιας που πήγαμε, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε έχουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, είτε πρέπει να μείνουν 24 ώρες το 24ωρο κλεισμένοι άνθρωποι μέσα σ' ένα ίδρυμα, από βαριές σωματικές, κινητικές αναπηρίες.
Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι το εξής: Αυτοί οι χώροι πρέπει να γίνουν κάστρα αντίστασης και πάλης, καθώς σε λίγες μέρες δε θα έχουν ούτε τη θέρμανση να εξασφαλίσουν. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, οικονομικές, σε προσωπικό, σε ουσιαστική δηλαδή φροντίδα αυτών και των οικογενειών τους, ενώ χιλιάδες παιδιά και άτομα βρίσκονται μακριά από αυτές τις δομές. Καλύπτουν μόνο 300 άτομα στην περιοχή του νομού της Λάρισας κι αν μιλήσουμε σε πανθεσσαλικό επίπεδο, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.
Δεν αρκεί ο δικός τους αγώνας. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των αγωνιστικών φορέων της Θεσσαλίας. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Και όταν εμείς λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, γιατί δε το δημιούργησε ο λαός, το εννοούμε. Απειθαρχία και ανυπακοή είναι το λιγότερο που μπορεί να δεχτεί κανείς σε αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει ουσιαστική διεκδίκηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν να γίνονται σήμερα παραχωρήσεις ακόμα και σε μια ομάδα ανθρώπων αδικημένων από τη σημερινή κυβέρνηση όπως και τις προηγούμενες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καλεί το λαό να κάτσει στη γωνία...


Σε κηρύγματα ηττοπάθειας και συμβιβασμού προς το λαό καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να εξωραΐσει την πρότασή του, διαχείρισης της αστικής εξουσίας και ενσωμάτωσης του λαού σε ένα σύστημα που τον γονατίζει. Ηταν αποκαλυπτικός χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης όταν, απ' τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ, αμφισβήτησε το δικαίωμα και τη δυνατότητα του λαού να επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, συστατικό στοιχείο του οποίου θα είναι και η αποδέσμευση απ' την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία.
Είπε συγκεκριμένα: «Αν κανείς πιστεύει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει μαύρη πειρατική σημαία και να έχει την ψευδαίσθηση μιας αυτοδύναμης αναπτυξιακής πρότασης στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ας το καταθέσει. Αυτοί μπορεί να είναι οι οπαδοί του λόμπι της δραχμής. Δεν αφορούν εμάς αυτές οι απαντήσεις»!

Ο γκεμπελίσκος Στάθης Σταυρόπουλος...


Πρέπει να ενόχλησαν πολύ οι ομιλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και του προϋπολογισμού, την αξιωματική αντιπολίτευση και επιστράτευσαν το στελεχικό τους δυναμικό με σωρεία άρθρων σε ηλεκτρονικό Τύπο και εφημερίδες να απαντήσουν στο ΚΚΕ.
Χαρακτηριστικό το άρθρο του Στάθη Σταυρόπουλου στο «enikos.gr», ο οποίος «παρασυρμένος» φαίνεται από κάποια «συγχορδία» ενάντια στο ΚΚΕ ωρύεται γιατί γίνεται κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.
Διαστρεβλώνοντας κάθε λέξη της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε το κύριο, δηλαδή το χαρακτήρα της κρίσης και ποια η διέξοδος, να περάσει στα «ψιλά». Συγκεκριμένα λέει :«Πέρα απ' τις απλουστεύσεις του στυλ το μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός, οι οιωνοί για το δρόμο που έχει πάρει το ΚΚΕ δεν είναι καλοί» και πιο κάτω κατηγορεί το ΚΚΕ ότι κάνει μόνο διαπίστωση και όχι πολιτική λέγοντας ότι «το μνημόνιο είναι απλώς μια έκφανση του καπιταλισμού,

Ξεσηκωμός! Με ταξικό αγώνα γράφει ιστορία ο λαός


Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου έχει ως εξής:
«Απ' το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του '73 βγάζουμε συμπεράσματα: Ο λαός, η νεολαία δεν μπορούν να είναι θεατές στη σφαγή τους. Με την αποφασιστική, την οργανωμένη δράση τους μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, να επιβάλουν το δικό τους δίκιο, ενάντια στο ζυγό των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.
Ποιοι και γιατί επέβαλαν τη στρατιωτική δικτατορία;
Η διακυβέρνηση της χώρας, την 21η Απριλίου 1967, πέρασε από τα αστικά κόμματα σε τμήματα δυνάμεων του στρατού. Το πραξικόπημα έγινε στο όνομα του υποτιθέμενου "κομμουνιστικού κινδύνου". Αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, πως ο αντικομμουνισμός είναι πάντοτε προπομπός συνολικότερων αντιλαϊκών σχεδίων, έχει στο στόχαστρο συνολικά το λαό.
Οι λόγοι που επέβαλαν τη δικτατορία ήταν η εξυπηρέτηση εσωτερικών αναγκών του συστήματος, καθώς υπήρχαν αντιθέσεις ανάμεσα σε αστικά κόμματα και το Παλάτι, που υπήρχε ακόμα και ήταν μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και για να στηριχθούν οι επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Το «αμειφθήσεται», λοιπόν, στα χρυσαυγίτικα
έγινε... «αμοιφθήσεται».
Αλλά είπαμε: Τέτοιοι «εγέρθουτου» που είναι,
τέτοια ορθογραφία θα ήξεραν...
Οταν ρωτούσαν τον Γκέμπελς για την εξολόθρευση των Εβραίων, απαντούσε:
«Αδύνατον, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το γνώριζα»!
Επομένως τίποτα το πρωτότυπο από τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, που ως απόγονοι των ταγματασφαλιτών, ως επίγονοι του φασίστα Μεταξά και ως υπερασπιστές της χούντας των συνταγματαρχών, ισχυρίζονται πως δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι «μύθος».
*
Προφανώς «η Γη γυρίζει»...
Αλλά αυτό το «προφανές» κάποιες φορές δεν αρκεί. Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που πρέπει να επαναβεβαιώνεται ακόμα και το αυτονόητο. Οτι δηλαδή «η Γη γυρίζει». Μια τέτοια στιγμή είναι όταν ο φασισμός επιδιώκει να φυλακίσει τη «Γη», την Ιστορία και το μυαλό των ανθρώπων στο βάλτο του.
*
Δεν θα αναφερθούμε στους 88 εκ των δολοφονημένων από τη χούντα που μνημονεύονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Ούτε σε προσωπικές μαρτυρίες (πλην αυτής που αφορά στον δολοφόνο Ντερτιλή). Ούτε στους (πιστοποιημένα) 1.103 τραυματίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Τι να τον κάνεις τον Πάνο άμα έχεις Λάκη;


Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια περίοδο με ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς οι συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης γίνονται με ρυθμό που δεν έχει πετύχει ποτέ στην ιστορία πολιτικός κανενός ελληνικού κόμματος. Πώς θα μπορέσει να διατηρήσει στη θέση του εκπροσώπου Τύπου τον στενό του συνεργάτη Πάνο, όταν υπάρχουν άλλοι - και μάλιστα περισσότερο ταλαντούχοι, με μεγαλύτερο επικοινωνιακό γκελ και αναγνωρισιμότητα -, όπως ο γνωστός Λάκης του Alpha, ο οποίος έκανε μια «εντυπωσιακή» επίδειξη των δυνατοτήτων του, την Τρίτη και 13 που μας πέρασε, σε συνέχεια βέβαια και προηγούμενων παραστάσεών του; Δύσκολες αποφάσεις... Αλλά άμα είσαι αρχηγός που βγαίνεις 2 φορές σε ένα εξάμηνο για συνέντευξη στο CNN, σίγουρα θα έχεις τη δυνατότητα να τις λάβεις αποτελεσματικά. `Η μπορεί να είναι ήδη ειλημμένες και απλά εμείς να μη γνωρίζουμε τον καταμερισμό που υπάρχει για την επικοινωνιακή τακτική - προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.