Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Αστική διαχείριση ή λαϊκή εξουσία;

 
Είναι γεγονός ότι η όξυνση της οικονομικής κρίσης και τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στο όνομα αντιμετώπισης του κρατικού χρέους και των ελλειμμάτων αυξάνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δυσκολεύουν το αστικό πολιτικό σύστημα να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις στην αναγκαιότητα να υποταχθούν σ' αυτή την πολιτική ως μονόδρομο για τη δήθεν σωτηρία της χώρας, δηλαδή για τη σωτηρία του κεφαλαίου που τσακίζει την εργατική δύναμη, προκειμένου και να γλιτώσει όσο γίνεται μέρος της καταστροφής του από την κρίση, αλλά και να δημιουργεί τις μόνιμες συνθήκες αύξησης της εκμετάλλευσης για τη συνέχεια, όταν υπάρχουν συνθήκες ανάκαμψης, για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.

Ελληνες και μετανάστες μαζί στον ταξικό αγώνα...

Σε ανακοίνωσή της για τους μετανάστες, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες, Ελληνες και ξένους, στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να συνεχίσουν με πείσμα τον αγώνα για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών.
Η μεταστέγαση των 300 από τη Νομική δε λύνει από μόνη της το μεγάλο πρόβλημα της απόκτησης χαρτιών παραμονής ή απόκτησης διαβατηρίου στους μετανάστες.
Η πίεση προς την κυβέρνηση πρέπει να ενταθεί. 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Σαρωτικό το ποτάμι της λαϊκής οργής...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο με τις λαϊκές αντιδράσεις να λαμβάνουν γιγαντιαίες διαστάσεις, που ενισχύθηκαν από το αίμα των νεκρών της βίαιης καταστολής, όλων των τελευταίων ημερών
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επί ώρες, σκηνές χάους μεταδίδονταν από όλη τη χώρα, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, με το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες πλήρως μπλοκαρισμένες, με το πλήθος ν' αγνοεί την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. 
Ουδείς μπορούσε να πει με ακρίβεια πόσοι είναι οι νεκροί (γιατί οι αποσπασματικές μαρτυρίες από τα διάφορα σημεία ανέφεραν εκατοντάδες), πόσοι είναι οι τραυματίες.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ...

Τ.Ε.Ε. : ΜΟΧΛΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων μηχανικών αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

«Η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, τόσο για τους εργαζόμενους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) του κλάδου, όσο και για τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.
Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τα καρτέλ των δομικών υλικών, του σιδήρου και του τσιμέντου, τους μονοπωλιακούς ομίλους στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε κάθε τομέα της οικονομίας».
Κανένα όφελος για το λαό

Πασχίζουν να σώσουν τους πιστωτές...

Πολλαπλασιάστηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας και τις προοπτικές αποπληρωμής του. Λογικό, αφού η πολιτική τυφλής εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και οι επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να σώσουν την πλουτοκρατία από την οικονομική κρίση, συνοδεύτηκε από μέτρα και πολιτικές μαζικής μεταφοράς κοινωνικού πλούτου πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων στα θησαυροφυλάκια της άρχουσας τάξης, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του χρέους του κράτους. Ενα χρέος που αναμένεται στο τέλος του 2014 να φτάσει το 170% του ΑΕΠ της χώρας.
Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων, αλλά κοινή παραδοχή όλων εκείνων που πριν από λίγους μήνες μανιωδώς προπαγάνδιζαν ότι

Ο Ιάσων κι η Εργολαβική εκστρατεία... ή Ο "αστικός εξευγενισμός" του Κεραμεικού με δούρειους ίππους την τέχνη, τις ΜΚΟ και τους ατενίστας ...


Αναδημοσίευση από το Εκτός καρέ
Το είδαμε στό redfly planet
Ντου γιου σπήκ gentrification;
Οκ-η σύντομη βερσιόν: υποβαθμισμένη γειτονιά, σιδεράδικο, μηχανουργείο, πεταλάδικο. Φτηνό real estate, αγοράζεται μπίρ παρά. Πρώτα έρχεται η εμπροσθοφυλακή: γκαλερίστες, προχώ καλλιτέχνες, the hipster crowd. Τα  σκουριασμένα μηχανήματα και εργαλεία γίνονται industrial διακόσμηση, οι τέως χώροι εργατικού ιδρώτα ξανανοίγουν ως sideradiko, mechanourgeio, petaladiko. Οι αξίες ανεβαίνουν, οι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι εξαναγκάζονται σε εκτόπιση, η περιοχή εποικίζεται από ευκατάστατους που αναζητούν “κουλέρ λοκάλ”, “εξευγενίζεται”.

Με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής...

Oλο το προηγούμενο διάστημα, βασικό προπαγανδιστικό εργαλείο πολιτικών αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και αστικών ΜΜΕ, για να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, είναι «η τήρηση της νομιμότητας», «η ανομία που πρέπει να σταματήσει για να λειτουργεί το κράτος». Η κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των νοσοκομείων, ενάντια στην επιβολή διοδίων, ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων τροφοδότησε μιαν ομοβροντία παρεμβάσεων του αστικού Τύπου, που ζητούσε ευθέως το χτύπημα, την καταστολή τέτοιων εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων και δράσεων και την «επιβολή του νόμου» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι μετανάστες, το άσυλο, η Αριστερά...του Πέτρου Παπακωνσταντίνου - πηγή : aristerovima
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική επιβάλλουν σε όλες τις αριστερές δυνάμεις μια σοβαρή συζήτηση για το μεταναστευτικό και για τις πολιτικές μεθοδεύσεις των κυρίαρχων κύκλων που υφαίνονται γύρω από αυτό το υπαρκτό, ολοένα και δυσκολότερο, στις συνθήκες της κρίσης, κοινωνικό πρόβλημα. 

Παρά την προσωρινή εκτόνωση, με τη λύση που δόθηκε στην υπόθεση της Νομικής, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το θέμα είναι πάντα ανοιχτό, τόσο από τη σκοπιά των δίκαιων αιτημάτων των απεργών πείνας που δεν έχουν βρει απάντηση, όσο και από τη σκοπιά των πολιτικών συνεπειών. Αποτελεί πάντως θετικό γεγονός ότι απετράπη η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου,

O Big Sofo και οι μικρές αλεπούδες...

Πάνε καμιά δεκαριά χρόνια που μαζί με το ερασιτεχνικό σωματείο της γειτονιάς όπου τα παιδιά μας έπαιζαν μπάσκετ, πήγαμε κι οι γονείς σ' ένα επίσημο ματς ΑΕΚ - Ηρακλή θαρρώ, για λόγους «εκπαιδευτικούς» και ψυχαγωγίας. Σ' ένα γήπεδο σχεδόν κατάμεστο, ξεχώρισε ένας 17χρονος, σωματώδης, φανταστικός παίκτης, ονόματι Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.
Οι μπόμπιρες είχαν εντυπωσιαστεί. Αλλοι έλεγαν ότι φαίνεται μεγαλύτερος. Αλλοι τον ήθελαν στις ομάδες των οποίων ήταν οπαδοί. Ενας ρώτησε όμως, πώς γίνεται να είναι μαύρος και Ελληνας... Κι η συζήτηση ξεστράτισε στις κερκίδες. Ο μπόμπιρας της συγκεκριμένης απορίας ζήτησε πατρική βοήθεια για ...εξηγήσεις. Στην απορία τη δική μας «γιατί το είδες και τι σε κόφτει», το πράγμα στράβωσε. Το ματς τελείωσε. Το μπάσκετ πήγε περίπατο. Μερικά παιδάκια έμαθαν τι εστί ρατσισμός. Ο Γαβριήλ έφυγε τον επόμενο χρόνο απ' την ομαδούλα στην οποία ο προπονητής έδινε οδηγίες αντιμετώπισης του αντιπάλου ως εξής: «Προσέξτε το Κρυονέρι, έχει τον Αλβανό

Κείμενα για την Οικονομία και την Πολιτική...

Αφιερώνεται στα 190 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Ενγκελς.

Η «Σύγχρονη Εποχή» εκδίδει αυτή τη συλλογή άρθρων τουΦρίντριχ Ενγκελς και την αφιερώνει στην 190ή επέτειο της γέννησής του.
Το κόκκινο νήμα που διαπερνά όλα τα άρθρα που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι αυτό της εκτίμησης των οικονομικών εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας του πρώτου μισού και σχεδόν ολόκληρου του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της αντανάκλασής τους στο πολιτικό επίπεδο, στις πολιτικές επιδιώξεις των διαφόρων τάξεων, στην ταξική πάλη, την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη της εποχής.