Σελίδες

17 Αυγ 2010

Αποκωδικοποιώντας την τηλεοπτική χειραγώγηση


http://tasosnastos.blogspot.com/
Της Ματίνας Παπαχριστούδη.
Τα ΜΜΕ, ειδικά η τηλεόραση, έχουν τη «γραμματική» τους. Κανόνες και πλαίσια, μέσω των οποίων κατευθύνουν τη διέλευση του βασικού στόχου τους: τη χειραγώγηση της κοινωνίας. Αν και η αποκωδικοποίηση της τηλεοπτικής γλώσσας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο, έγινε πια αναγνωρίσιμη. Ακόμη και οι παντελώς απαίδευτοι στο ασυνείδητο μήνυμα που εκπέμπεται στις τηλεοπτικές ειδήσεις, με όσα θεατρινίστικα τσαλίμια κι αν είναι φτιασιδωμένο από τους γκουρού της τηλε-προπαγάνδας, νιώθουν ενοχλημένοι από όσα ακούνε.
Η ανάληψη της ευθύνης για την εγκαθίδρυση του νέου οικονομικού και πολιτικού καθεστώτος με τη σφραγίδα του ΔΝΤ από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ο τρόπος που αυτό επιβάλλεται τους τελευταίους μήνες, γεννούν τις πρώτες απόπειρες αποκρυπτογράφησης τηλεοπτικών τακτικών. Αλλά και την προσπάθεια να αρθρωθεί μια τακτική αντίστασης, άμυνας έστω, στην επικυριαρχία της τηλεοπτικής προπαγάνδας.

Χωρίς αυταπάτες

http://tasosnastos.blogspot.com/

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βαλθεί να αποδείξει ότι τα λεφτά για τα οποία το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωνε ότι υπάρχουν, τα βρήκε στις τσέπες των εργατών, των ανέργων, των αναπήρων.
Και αποφάσισε να τα πάρει με πολλούς τρόπους. Ενας απ' αυτούς είναι η σχεδιαζόμενη «αναδιανομή» στα επιδόματα. Και το κάνει γιατί δε δίνει από τα κρατικά ταμεία στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους ανάπηρους, αυτά πάνε στους κεφαλαιοκράτες. Οι οποίοι δεν μένουν ικανοποιημένοι από την αρπαγή του μόχθου στον ίδιο τον τόπο παραγωγής, αλλά θέλουν και τ' άλλα, όσα περισσότερα μπορούν να πάρουν από εκείνα που μέσα από τους φόρους καταλήγουν στα κρατικά ταμεία.
Αυτά τα κρατικά ταμεία, που έχουν κύρια αποστολή την πολύμορφη ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών, θα γεμίσουν, λένε με τη νέα αύξηση του φόρου σε βασικά είδη (θα πάνε από το 11% στο 23%). Αυτό, όμως σημαίνει και μείωση εισοδήματος κατά 12% για τους εργάτες.
Παράλληλα, οι αυξήσεις που προαναγγέλλουν οι αλευροβιομήχανοι στο αλεύρι θα κάνουν στην κυριολεξία «το ψωμί ψωμάκι», που ήδη σήμερα πουλιέται σαν κιλό, ενώ είναι 500 γραμμάρια.
Ετσι θα κυλάνε τα πράγματα και κάθε επιμέρους μάχη θα είναι χαμένη εκ των προτέρων, όσο δε γίνεται καθαρό ότι το πρόβλημα δεν είναι πια αυτός ή ο άλλος που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν κερδοσκόπο, αλλά το ίδιο το σύστημα που υπάρχει και λειτουργεί από και για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις
Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης που εκτελέστηκαν αγωνιστές, ξεκινούν σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου και ολοκληρώνονται τηνΚυριακή 22 Αυγούστουοι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Παράρτημα Κοκκινιάς και ο Δήμος Νίκαιας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα παρακάτω σημεία της πόλης: 6 μ.μ.στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, 6.20 μ.μ. στο Μνημείο Ομήρων Γερμανίας (εντός του πρώην νεκροταφείου Νεαπόλεως),6.40 μ.μ. στην Πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, 6.55 μ.μ. στα Αρμένικα (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος - Νεάπολη), 7.20 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε΄ και Ροδοπόλεως), 7.40 μ.μ. στη διασταύρωση Κ. Γέμελου και Μαινεμένης, στις 8 μ.μ. στην Κασταμονής και Ιωνίας. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας. Θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ενωσης Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ Παράρτημα Κοκκινιάς και του Δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Στις 8.45 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια.
Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 10 π.μ.στο χώρο της πλατείας «17ης Αυγούστου 1944», με τη συμμετοχή επισήμων και εκπροσώπων μαζικών φορέων.
Επίσης, αύριο Τετάρτη 18 Αυγούστου από τις 5 μ.μ. - 12μ.μ. στηΜάνδρα του Μπλόκου θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid», αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
Από την Παρασκευή 20 Αυγούστου έως τις 27 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5 μ.μ. - 10μ.μ. θα διεξαχθεί το 18ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον Φυσιολάτρη.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού

http://tasosnastos.blogspot.com/


Ιδιωτικοί όμιλοι ετοιμάζονται να καλύψουν τα κενά που αφήνει το μονάδικο στην περιοχή δημόσιο κέντρο
Στα «νύχια» των επιχειρηματιών εγκαταλείπονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι που, μέσα σε συνθήκες κρίσης και καθώς δυσκολεύονται να διασφαλίσουν ακόμα και τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα και εξετάσεις, αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας από ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στα Γιάννενα, όπου το (μοναδικό σε όλη την περιοχή δημόσιο) Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υπολειτουργεί. Παρά το ότι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και 40 κλίνες λειτουργεί μόνο στο 10% περίπου της δυναμικότητάς του, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία, όσοι χρήζουν ανάγκης για αποθεραπεία και αποκατάσταση να «σπρώχνονται» σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες.
Σ' αυτό ακριβώς το έδαφος «ανθίζουν» μια σειρά νέα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματιών. Είναι μεγάλο ψέμα πως η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διατηρεί το «δικαίωμα επιλογής» στους εργαζόμενους. Στα σκαριά βρίσκεται η λειτουργία ιδιωτικού κέντρου για την αποθεραπεία και αποκατάσταση ατόμων με κινητικές αναπηρίες από την ανώνυμη εταιρεία «Ολύμπιον» και ιδιωτικού νοσοκομείου από την «Πολυκλινική».
Το «Ολύμπιον», που εδρεύει στην Πάτρα και έχει επεκτείνει ήδη τις δραστηριότητές του στα Χανιά και στην Καρδίτσα, προχωρά σε ιδιωτικό τριώροφο θεραπευτήριο (Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Κλειστής Νοσηλείας) με 99 κλίνες και στα Γιάννενα που θα λειτουργήσει τον προσεχή Δεκέμβρη. Το κέντρο θα είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα απευθύνεται σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, είτε από παθήσεις είτε από κακώσεις. Επίσης, ασθενείς που χρήζουν ολικής αποκατάστασης της υγείας τους μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Στα πλαίσια μάλιστα της όξυνσης του ανταγωνισμού το «Ολύμπιον» στοχεύει να επεκτείνει τη δράση του. Προκρίνει για το μέλλον ειδικές μονάδες και διαγνωστικά εργαστήρια, ενώ το «παρών» στην κερδοφόρα πίτα της Υγείας δίνει και ο όμιλος «Πολυκλινική», με την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού νοσοκομείου στην πρωτεύουσα της Ηπείρου που προσδιορίζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2012.
Τη δραστηριότητα των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία ενισχύει και η αντιασφαλιστική επίθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, διευρύνει τις περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εξωθώντας έτσι τους ασθενείς να καταφύγουν σε αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα και να χρυσοπληρώσουν την παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Νέες βίαιες ανατροπές το επόμενο δίμηνο

Το κεφάλαιο ισχυροποιεί τη θέση του στις πρώην ΔΕΚΟ, γεγονός που θα επιδεινώσει παραπέρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα φέρει νέες απολύσεις
http://tasosnastos.blogspot.com/
Στην επόμενη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση, με αιχμή τις «διαρθρωτικές» ανατροπές, την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος παραπέρα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σ' ένα «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό», ανασύρουν σενάρια για ανασχηματισμό, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι από το βήμα της ΔΕΘ (11 - 12 Σεπτέμβρη) θα ανακοινωθούν πολιτικές «κοινωνικού χαρακτήρα».
Επιδιώκοντας να μετατρέψει τους εργαζομένους σε συμμέτοχους της σκληρής ταξικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός προσπάθησε με το μήνυμά του από την Πάρο, την Κυριακή, να εμφανίσει για μία ακόμη φορά σαν «εθνική υπόθεση» την εφαρμογή της.
«Ημασταν όλοι κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας. Με συλλογική όμως προσπάθεια, με συλλογική θυσία ακόμα, κάναμε τα πρώτα βήματα, κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Δίνοντας το στίγμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε την κρίση ελπίδα και ευκαιρία ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα, για να γίνει μια Ελλάδα ισχυρή».
Σ' αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, τις αμέσως επόμενες μέρες και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενώ μέχρι τις 24 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις διακοπές.
Ετοιμάζουν μεγάλο πάρτι για το κεφάλαιο
Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει μπαράζ νομοσχεδίων μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να προωθήσει τις αντιδραστικές ανατροπές που εμπεριέχονται στο μνημόνιο.

Λυκοσυμμαχίες και ανταγωνισμοί με απρόβλεπτες συνέπειες

Τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή


Την επισφράγιση της βαθύτερης ενσωμάτωσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και την πιο ενεργό εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα λαϊκά συμφέροντα, σηματοδοτεί η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πρωθυπουργού του κράτους του Ισραήλ από τη σύστασή του, μόλις ένα μήνα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του Ελληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Αμέσως μετά τη χτεσινή δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν τις δηλώσεις τους σε θέματα οικονομικής - επιχειρηματικής συνεργασίας. Ωστόσο, έγινε φανερό ότι η συνεργασία αυτή έχει στρατηγικό βάθος και αγγίζει ζητήματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί «στρατηγική επιλογή». Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ «δεν είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία», αλλά «αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία». Σήμερα το πρωί, ο Μπ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πόρο, ενώ θα ξεναγηθεί και σε αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου.
Μπίζνες σε όλα τα επίπεδα
Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι συνομιλίες με τον Μπ. Νετανιάχου «θα