Σελίδες

21 Φεβ 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΡΞ, ΕΝΓΚΕΛΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ




Σαν σήμερα οι Μαρξ, Ένγκελς δημοσίευσαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Εμείς διαλέξαμε ορισμένα αποσπάσματα (πέρα απο το βίντεο) που και σήμερα νομίζουμε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε μια παραίνεση του Μαρξ στους οπαδούς του: «Να μας χειροκροτάτε λιγότερο και να μας διαβάζεται περισσότερο» 


Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος
Κεφάλαιο 1: Αστοί και Προλετάριοι

Μπροστά στις επόμενες μάχες


Οι επικοινωνίες είναι ήδη στα χέρια πολυεθνικών μονοπωλίων. Ο ορυκτός πλούτος επίσης. Το εμπόριο, παρά την ύπαρξη ακόμα αρκετών μικρομεσαίων, ελέγχεται από μονοπωλιακές μονάδες. Η ντόπια παραγωγή που αφορά στη διατροφή χτυπιέται ανελέητα για να εξαναγκαστούν οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να παραδώσουν τα πάντα στους αναδυόμενους μεγαλοκαπιταλιστές του χώρου. Οι εταιρείες που εμπορεύονται γη (και σπίτια) κάνουν χρυσές δουλειές καθώς αγοράζουν κοψοχρονιά. Καταμεσής της κρίσης το μονοπωλιακό κεφάλαιο γιγαντώνεται. Οι πολιτικοί του εκπρόσωποι όλο και πιο ωμά μιλάνε για κερδοφόρες μπίζνες στο έδαφος που καλλιεργεί η κρίση. Νερό και ρεύμα, συνολικά η Ενέργεια, τα νέα πεδία του ανταγωνισμού των μονοπωλίων.
***
Απέναντι: Χιλιάδες και χιλιάδες απειλούνται από τις τράπεζες να χάσουν το κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους.

Το 1887 ήταν θωρηκτά, το 2013 είναι φρεγάτες


Ολαντ ξεπουλούνται,
Ολαντ «ενοικιάζονται»...
Η ίδια τραγική ιστορία, η ιστορία αυτής της αέναης τραγωδίας που βιώνει ο λαός και ο τόπος, ακόμα και στην περίπτωση που θα επαναλαμβανόταν ως φάρσα, θα ήταν μια κάποια «πρόοδος».
Ομως εδώ δεν έχουμε καν κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε καν την επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσα. Εδώ έχουμε την ίδια Ιστορία να συνεχίζεται ως αέναο δράμα, με το ένα τραγικό της κεφάλαιο να διαδέχεται το άλλο.
*
Ας εξηγηθούμε:

Εγκλωβισμένοι στη διαχείριση του καπιταλισμού... ζητούν τα ρέστα από τους άλλους διαχειριστές


ΑΕΡΑΣ ΟΛΑΝΤ...
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απολογηθεί, να ψελλίσει έστω μια λέξη αυτοκριτικής, για το γεγονός ότι τη ρητορική Ολάντ την έκανε παντιέρα στο εσωτερικό της χώρας, κοροϊδεύοντας στην ψύχρα το λαό ότι η εκλογή του θα φέρει «νέο αέρα» στην ΕΕ και θα σηματοδοτήσει αλλαγές προς όφελός του. Είναι γνωστό όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε συνηθίζει την αυτοκριτική. Απεναντίας έχει και το θράσος να δηλώνει δικαιωμένος, παρότι οι θέσεις του για διάφορα ζητήματα έσπασαν τα μούτρα τους στην αμείλικτη πραγματικότητα που διαμορφώνει η εξουσία των μονοπωλίων, εντός της οποίας δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές προς όφελος των λαών. Αυτήν την εξουσία υπηρετούν ο Σαμαράς, ο Ολάντ και τόσοι άλλοι, την ίδια θα υπηρετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οχι γιατί είναι «κακοί άνθρωποι» που δεν τιμούν το λόγο τους - αν και η ψηφοθηρία είναι εγγενές

Το ΠΑΜΕ και οι ταξικοί αγώνες αντίπαλοι των φασιστών της Χρυσής Αυγής


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής δείχνουν το μίσος τους στους αγώνες των εργαζομένων και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, στο ΠΑΜΕ. Πιο πρόσφατη η επίθεση των ναζιστών σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στη Λαυρεωτική, επειδή άκουγε εργατικά τραγούδια.
Με αφορμή, λοιπόν, την τελευταία απεργία, τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, βγήκαν πάλι για να χύσουν το αντεργατικό τους δηλητήριο και να μιλήσουν «για γελοίους εργατοπατέρες, κομματόσκυλα, έμμισθους υπαλλήλους του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που ξεφτίλισαν τις γενικές απεργίες και έδιωξαν κόσμο από τις μαζικές κινητοποιήσεις».
Τι μας θυμίζει άραγε αυτή η φρασεολογία; Μα ακριβώς, τα ίδια λένε για το ΠΑΜΕ, το κεφάλαιο, η πλουτοκρατία και οι άνθρωποί τους στα ΜΜΕ. Όλοι αυτοί δηλαδή που κερδίζουν από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης