Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

«ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ»


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ*
 Το έργο του Φρ. Ενγκελς «Αρχές Κομμουνισμού» αποτελεί σχέδιο προγράμματος της Ενωσης Κομμουνιστών. Το ζήτημα της διαμόρφωσης του προγράμματος σε μορφή κατηχητικού (σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων) συζητιόταν ήδη πριν το πρώτο συνέδριο, στο οποίο η Ενωση των Δικαίων αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε Ενωση Κομμουνιστών (Ιούνιος του 1847) και στο οποίο μετά από συζήτηση ψηφίστηκε η συνταγμένη από τον Ενγκελς αρχική εκδοχή του προγράμματος της Ενωσης: «Σχέδιο του Κομμουνιστικού Συμβόλου Πίστης». Μετά το τέλος του συνεδρίου, στις 9 Ιουνίου, το σχέδιο αυτό μαζί με συνοδευτική εγκύκλιο επιστολή απεστάλη στις περιφέρειες και τις κοινότητες της Ενωσης προς συζήτηση (Κ. Μαρξ - Φρ. Ενγκελς: «Απαντα», ρωσική έκδοση, τ. 42, σ. 402-414). Αυτό το ντοκουμέντο όπως και το «διορθωμένο» σχέδιο, που συντάχθηκε στο Παρίσι από τον «πραγματικό σοσιαλιστή» Μόζες Γκες, έφερε ακόμη ίχνη της επιρροής του ουτοπικού σοσιαλισμού. 

Γ. Γκιόκας: Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, οργάνωση του αγώνα (VIDEO)
Στον ανασχηματισμό, τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

Μπουμπουκοκυβέρνηση (Video)


Ανασχηματισμός λοιπόν. Χωρίς πολλές περιστροφές: Οταν η μαύρη ακροδεξιά των Σαμαρά-Γεωργιάδη συναντά τα σάπια απομεινάρια της ΠΑΣΟΚικής σοσιαλδημοκρατίας τότε οι κεφαλαιοκράτες πανηγυρίζουν. "Χαράς ευαγγέλια" για κάθε μεγαλοεφοπλιστή, μεγαλοκαναλάρχη, μεγαλοεργολάβο, βιομήχανο κλπ. που σέβεται τα αιματοβαμμένα υπερκέρδη του. Η κυβέρνηση αυτή είναι το sequel των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, γεννήθηκε για να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα κέρδη των μονοπωλίων και να τα βγάλει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες απ' την καπιταλιστική κρίση.

Ο Σαμαράς, προκλητικό ακροδεξιό δεκανίκι της ελληνικής πλουτοκρατίας, δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα. Υπουργοποιεί τα πιο πιστά ροντβάϊλερ της αντιλαϊκής του πολιτικής, όπως το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Καρατζαφέρη, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο δε Βενιζέλος, αυτό το μοιραίο εξουσιομανές πολιτικό απομεινάρι, προσπαθεί να ικανοποιήσει τη βουλιμική του όρεξη για την καρέκλα. Πάντα για την πιστή εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που μας έχει συνηθίσει το ΠΑΣΟΚ.