Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Mε τον ατομικό δρόμο της φυγής ή με το συλλογικό δρόμο του αγώνα;

Στοιχείο πρώτο: Ενας στους δύο Ελληνες που βρίσκονται σε «εργάσιμη ηλικία» αναζητά απασχόληση στο εξωτερικό1.
Στοιχείο δεύτερο: 300.000 Ελληνες, στην πλειονότητά τους ειδικευμένοι επιστήμονες, έχουν ήδη συμπληρώσει βιογραφικά για να μεταναστεύσουν2.
Στοιχείο τρίτο: Στους 139.000 υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι Ελληνες πτυχιούχοι/επιστήμονες (εκ των οποίων το 75% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος) που αναζήτησαν και βρήκαν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης και μέχρι το 2011, ενώ πολλοί περισσότεροι εκτιμάται ότι έχουν φύγει από το 2011 ως σήμερα (μόνο στη Γερμανία και μόνο το 2013 βρήκαν δουλειά 123.000 Ελληνες σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας)1. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε νέους, αλλά αρχίζει και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών.

Εργασιακός Μεσαίωνας

Αποσπάσματα από το ιδιωτικό συμφωνητικό
που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι
ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΦΕΣΤΙΑΣΗΣ «MIKEL»
Επιβάλλει στους εργαζόμενους απαράδεκτα ιδιωτικά συμφωνητικά
Τους δεσμεύει να μην απασχολούνται παράλληλα σε «ανταγωνιστική» επιχείρηση και εκβιάζει με πρόστιμα τουλάχιστον 10.000 ευρώ!

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η «δήλωση» (ιδιωτικό συμφωνητικό) την οποία καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΜIKEL» (αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης), όταν προσλαμβάνονται για δουλειά. Η συμφωνία είναι ενδεικτική των συνθηκών εργασίας που διαμορφώνει η αντιδραστική νομοθεσία των κυβερνήσεων και δίνει το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να θεωρούν τους εργαζόμενους «κτήμα» τους, να απειλούν ακόμα και με πρόστιμα για να επιβάλουν τους όρους τους.
Μεταξύ άλλων, η «δήλωση», που επιβάλλει η εργοδοσία, απαγορεύει στους υπαλλήλους της να εργάζονται παράλληλα σε άλλη συναφή επιχείρηση, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ίδια απαγόρευση να ισχύει και για τον πρώτο χρόνο μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε περίπτωση μάλιστα που ο εργαζόμενος παραβεί κάποιον από τους όρους, του επιβάλλεται αυτοδίκαια πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε «παράβαση» από αυτές που περιγράφει το συμφωνητικό!

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ σπόντες

«Και "στέγη" θα σας δώσουμε», λέει η ΝΔ...

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την «κοινωνική κατοικία», με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, «που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία». Και γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση συνεργάζεται «με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική. 
Γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, ΦΠΑ κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως». 
Τι λένε; Οτι τις επιπτώσεις από την καπιταλιστική κρίση, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για διαχείρισή της σε όφελος του κεφαλαίου που τσακίζει το λαό και που έχει στερήσει ή απειλεί να στερήσει την κατοικία από χιλιάδες ανθρώπους, θα την αντιμετωπίσουν με τη φιλανθρωπία μερικής στέγασης των αστέγων με ...ακίνητα του Δημοσίου και δωρεές ιδιωτών.