Σελίδες

2 Οκτ 2012

Ο Γκαίμπελς ιδεολογικός καθοδηγητής της "Αυγής"


'Αλλο ένα ρεπορτάζ της Αυγής που διαστρεβλώνει ή τουλάχιστο προσπαθεί να φέρει στα μέτρα της αυτά που είπε η Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ. 
Το έχει ξανακάνει η εφημερίδα με απολύτως αισχρό τρόπο όταν αναφέρθηκε στη συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ στην Ομόνοια στις 26 Σεπτέμβρη.
Τότε χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως τη μικρότερη που έχει κάνει το Π.Α.ΜΕ. Στο ίδιο μοτίβο ανανακαλύπτει ανάμεσα σε αυτά που είπε η Αλέκα Παπαρήγα, αυτό που αναφέρει ο τίτλος του ρεπορτάζ.
Δεν περιμένουμε βέβαια από την ΑΥΓΗ να αναγνωρίσει τον ηρωικό καθημερινό αγώνα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς. 
Τη στιγμή όμως που διαπιστώνει ότι το κόμμα μας δεν ενδιαφέρεται για το αν και πως θα ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, αν και μια απλή ανάγνωση των ομιλιών της Αλέκας Παπαρήγα στις συγκεντρώσεις του κόμματος θα έφτανε, περιμένουμε να μας δείξει τον "πρωτοπόρο"αγώνα των ΣΥΡΙΖΑίων στο μετερίζι της νομιμότητας μέχρι ταραχής ο οποίος αγώνας δίνει προοπτική λύσης των προβλημάτων των εργαζόμενων.

ο τίτλος ανάρτησης δικός μου

«Κυβέρνηση αριστεράς» ή σύγκρουση με το κεφάλαιο


«Ο πολιτικός μας στόχος είναι σαφώς καθορισμένος. Απαραίτητη προϋπόθεση, απαραίτητος κρίκος στη διαδικασία ανατροπής της καταστροφικής κατάστασης είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα διεκδικήσει την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τις δυνάμεις της Αριστεράς... Η επιθετική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ καθόλου ωφέλιμη στην ενότητα δράσης, δίνει επικοινωνιακά όπλα στον βασικό αντίπαλο. Ομως η κοινωνία απαιτεί ενότητα. Υποστηρίζουμε μια πολιτική ενότητας και "ανοιχτής πόρτας" προς τις δυνάμεις της αριστεράς για την ουσιαστική συμβολή τους στην προσπάθεια που επιχειρεί ο λαός μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως ξεκαθαρίζουμε πως η ανταπόκριση των άλλων δυνάμεων δεν συνιστά προϋπόθεση για τη δική μας στρατηγική».
Σ' αυτό το απόσπασμα της τελευταίας απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ μπαίνουν προπαγανδιστικά δύο ζητήματα της στρατηγικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζονται προσοχή γιατί λειτουργούν παραπλανητικά. Το ένα η «ανατροπή», που περιορίζεται στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης και το δεύτερο η «ενότητα» γι' αυτή την κυβέρνηση. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα «ανατρέψει την καταστροφική κατάσταση», αλλά δε θα συγκρούεται με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, άλλωστε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανάπτυξη, τους αρκεί να είναι «υγιής». Αρα, η στρατηγική του ΣΥΝ δεν είναι στρατηγική εξόδου από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων (βλέπε αναλυτικά και σχετικό άρθρο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» 30/9/2012). Η πολεμική στο ΚΚΕ γίνεται επειδή αρνείται να υποταχτεί στη στρατηγική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στην «ενότητά» του για μια τέτοια κυβέρνηση.

Ερωτηματικά από τη φιλολογία περί «πραξικοπήματος»


Διαψεύδεται από τους εμπλεκόμενους το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»
Ερωτήματα για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα που υπηρετεί, προκαλεί δημοσίευμα του «Βήματος» της Κυριακής, περί «αποκάλυψης» σχεδίου πραξικοπήματος από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τον Οκτώβρη του 2011, το οποίο τελικά «αποτράπηκε» με την αποστράτευση την 1η Νοέμβρη 2011 σύσσωμης της τότε στρατιωτικής ηγεσίας από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, λίγες μέρες πριν την αντικατάστασή της από την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο φερόμενος ως «επικεφαλής» της ομάδας αυτών που φέρονται να ετοίμαζαν το πραξικόπημα, ο τότε αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φ. Φράγκος, διορίστηκε στις 17 Μάη 2012 ως υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Π. Πικραμμένου, ενώ ο επίσης αποστρατευθείς για τους ίδιους λόγους -σύμφωνα με την εφημερίδα-, τότε αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης, είναι σήμερα στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ομόφωνο ψήφισμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για το ρόλο της «Χρυσής Αυγής»


Το ρόλο που έχει η «Χρυσή Αυγή» ως εργαλείο στήριξης των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας αποκαλύπτει ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε η προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. 
Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού. Οχι μόνο δεν είναι αντισυστημική, όπως θέλει δήθεν να παρουσιάζεται, αλλά είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Αξιοποιείται από το αστικό πολιτικό σύστημα, για να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν την εργατική λαϊκή οικογένεια, να στρέψει τον έναν εργάτη απέναντι στον άλλο με στόχο την ενίσχυση της καπιταλιστικής εξουσίας.
Η δράση τέτοιων οργανώσεων πραγματοποιείται όταν το αστικό πολιτικό σύστημα

Ο λαός να τραβήξει άφοβα μπροστά

Πολιτική αποσταθεροποίηση, πραξικοπήματα, τανκς, χάος... Ολα αυτά τα φοβερά και τρομερά μαζί και ταυτόχρονα επιστρατεύουν κυβερνώντες και αστικά επιτελεία για να τρομοκρατήσουν και να κρατήσουν σκυμμένο το λαό ώστε να περάσουν τα μέτρα που του τσακίζουν τα δικαιώματα και τη ζωή. Με αφορμή «αποκαλύψεις» για τη διαφθορά στο πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας - μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πρώτος που έσπευσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της λίστας των 32 ήταν ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός (στο «vimagazino») απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση - το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να διακινεί το παραμύθι «του κινδύνου για την πολιτική ομαλότητα». Την ίδια στιγμή αστικά ΜΜΕ ξέθαψαν ιστορίες για πραξικοπήματα που δεν έγιναν(!), ενώ ο ίδιος ο Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του (στους «Νιου Γιορκ Τάιμς») έθεσε ωμά το δίλημμα «μέτρα ή ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας»(!). Με τα δικά του λόγια, «η εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι το τέλος της Ελλάδας»!

Οι διθύραμβοι των γερμανικών ΜΜΕ... και οι συμβουλές των αριστερών

Οι διθυραμβικοί τόνοι που επιφύλαξαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ της Γερμανίας στην επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Ηταν μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, γιατί, εκτός των άλλων, αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα: να δείξει δηλαδή ότι «δεν είμαι και τόσο επικίνδυνος όσο λένε κάποια ευρωπαικά ΜΜΕ» όπως ο ίδιος είπε μισοαστεία -μισοσοβαρά στην ομιλία του στο συνέδριο του Ιδρύματος Zeit - Stiftung που οργάνωσε η μεγάλη αστική εφημερίδα «Die Zeit» («Ντι Τσάιτ»), στο Αμβούργο. Από την άποψη αυτή το ταξίδι όντως πέτυχε. Αρκεί να αναφερθούν τα εγκωμιαστικά σχόλια της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», του ανεπίσημου οργάνου της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας, που χαρακτήρισε «ουσιαστικό» το λόγο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας με έμφαση την πρότασή του για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος κατά το πρότυπο της Γερμανίας το 1953, ενώ ανέδειξε τη

Το καράβι σέρνει…


«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας είναι και ουσιαστικό και ηθικό το χρέος όλων να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του τόπου", είπε ο Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης  Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, που συνάντησε χτες στο  μεγάλο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.
Όταν πρόκειται για εφοπλιστές, η αποφασιστικότητα  του πρωθυπουργού εξαντλείται στο «ουσιαστικό και ηθικό χρέος». Όταν πρόκειται για τον υπόλοιπο λαό, τότε η αποφασιστικότητα επεκτείνεται, σε απανωτά  πακέτα  σκληρών μέτρων, αιματηρών θυσιών, χαρατσιών, φόρων, περικοπών, μειώσεων, χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς έλεος.
Η χτεσινή παράσταση κοροϊδίας , και δουλέματος του ελληνικού λαού, γίνεται ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς, ότι σε κάθε κρατικό προϋπολογισμό αντιγράφονται μονότονα -ή και συμπληρώνονται- οι 56 διατάξεις με τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών. (ψάχνοντας βρήκα μερικές από αυτές τις φοροαπαλλαγές)
Τα κέρδη των πλοίων απαλλάσσονται πλήρως:
1. από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος

ΕΡΓΑΤΙΚΟ - ΛΑΪΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ την Πέμπτη σε όλη τη χώρα


Κάλεσμα στο λαό για οργάνωση παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διοργανώνει το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα την Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, καλώντας το λαό να αποδοκιμάσει μαζικά και να αντιπαλέψει τα βάρβαρα μέτρα που η κυβέρνηση του κεφαλαίου και η τρόικα φέρνουν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή. Καλώντας στις δεκάδες συγκεντρώσεις που διοργανώνει το Λεκανοπέδιο, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:
«Εργάτες, άνεργοι, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, λαέ της Αττικής.
Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη έφτιαξαν μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ, ντόπια και ξένα μονοπώλια, ένα ακόμα "μνημόνιο - φωτιά". Κατέθεσαν στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού, που αποκαλύπτει ότι δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Η καταιγίδα αντεργατικών μέτρων πάει χέρι - χέρι με έναν τυφώνα αισχρής προπαγάνδας, ψέματος και απάτης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες

Ούτε ώρα χαμένη Να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Να προετοιμαστούμε με πολύμορφες εκδηλώσεις πριν από όλα στους τόπους δουλειάς στις γειτονιές στα χωριά για νέα πανελλαδική απεργία μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου όταν η βουλή θα συζητά την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου.

Η 24ωρη απεργία της 26ης Σεπτέμβρη και η επιτυχία της στους περισσότερους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών αποτέλεσε μια αποφασιστική απάντηση εκ μέρους των εργαζόμενων, έδειξε μερικώς την τεράστια και αφανέρωτη ακόμα δύναμη της εργατικής τάξης.

Η επιμονή της κυβέρνησης, της ευρωπαϊκής ένωσης και της τρόικας στην υλοποίηση της ταξικής επιλογής για την ψήφιση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά κυρίως η εφαρμογή στην πράξη από τους εργοδότες στους τόπους δουλειάς μέτρων ακόμα χειρότερων από αυτά που έχουν ψηφιστεί και συζητιούνται μας δείχνουν ότι η ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας δεν μπορεί να είναι έργο μιας πράξης.

Εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην ευρωπαϊκή κομμουνιστική συνάντηση

ΘΕΜΑ: Η στάση των κομμουνιστικών κομμάτων απέναντι στην καπιταλιστική κρίση: Ενσωμάτωση ή Ρήξη.

Ποιες είναι οι τραγικές συνέπειες στη ζωή της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού είναι πια πολύ γνωστές, αφού η οικονομική κρίση κρατάει πάνω από 5 χρόνια, και σε όλες τις χώρες που ξέσπασε τα βάρβαρα μέτρα είχαν την ίδια κατεύθυνση και τον ίδιο στόχο: Να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη, να ανοίξουν νέους δρόμους κερδοφορίας και κατά την περίοδο της κρίσης και κυρίως μετά την αναμενόμενη αναιμική και λίγο πολύ βραχύχρονη ανάκαμψη.

Σήμερα είμαστε πολύ πιο πλούσιοι, όχι μόνο από την εμπειρία που προσφέρεται στην Ελλάδα, αλλά και από την εμπειρία στα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα της ευρωζώνης, από την πείρα της κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ και όχι μόνον. Είναι επίσης πολύ νωπή η πείρα από την κρίση στη Ρωσία, την Αργεντινή, όπως και στις λεγόμενες τίγρεις της Ασίας.