Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

«Πέστε μου πώς θα ζήσω»...


«Πέστε μου πώς θα ζήσω;» Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας αναγνώστη της εφημερίδας μας που μας έστειλε με χαρτί και καλαμάρι τους πάγιους λογαριασμούς που υποχρεώθηκε να πληρώσει μέσα στο Μάρτη, λέγοντας με απόγνωση ότι το σχετικό ποσό ξεπερνά ολόκληρο το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειάς του.
Η οικογένεια είναι τριμελής, ο ίδιος, η σύζυγος και ένας γιος 17 χρόνων που φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για να συνεχίσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ίδιος είναι 20 χρόνια εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα, «κάργα προνομιούχους», λέει ο ίδιος σαρκαστικά. Οι αποδοχές του πριν από την οικονομική κρίση ήταν της τάξης των 1.300 ευρώ, αλλά σήμερα έχουν πέσει στα 1.080 ευρώ. Η σύζυγος εργαζόταν λογίστρια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχει μείνει χωρίς δουλειά.
***
Η οικογένεια ζει σε σπίτι 85 τετραγωνικών μέτρων που αγόρασαν πριν από μια τετραετία, ποντάροντας στα εισοδήματα που είχε με τη σύζυγό του εκείνη την εποχή, βάζοντας δάνειο για το οποίο πληρώνουν, «ένα σχετικά μικρό ποσό σε σχέση με άλλους», όπως λέει, 620 ευρώ το μήνα. Ο μήνας δεν έχει βγει, λέει ο

Πρωτοπορία στους καθημερινούς αγώνες το ΚΚΕ


Ενα από όσα καταλογίζουν τα αστικά πολιτικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ στο ΚΚΕ είναι ότι για την επίλυση όλων των προβλημάτων παραπέμπει στο σοσιαλισμό. Εννοούν ότι το ΚΚΕ δεν έχει εναλλακτική πρόταση και πως «καλά είναι όσα λέει», αλλά δε δίνουν απαντήσεις για άμεσες λύσεις. Καταρχήν, το ΚΚΕ πράγματι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του αστικής εξουσίας και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Πολύ απλά γιατί το ΚΚΕ έχει πει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται ότι παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία, για να έρθει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της στην εξουσία. Δηλαδή αλλαγή και ανατροπή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας. Οσοι ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ παραπέμπει στο σοσιαλισμό, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν μια ψεύτικη εικόνα όχι μόνο ως προς το τι λέει και τι προτείνει το Κόμμα. Πολύ περισσότερο επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνείδηση τέτοια στο λαό ότι είναι ανέφικτο να παλεύει για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να αλλάξει ριζικά η ζωή του προς όφελος των συμφερόντων του, χωρίς αφεντικά και άγρια εκμετάλλευση.

Την εκλογική μάχη τη βλέπουμε σαν μια αγωνιστική, μαχητική μορφή πάλης


Σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μίλησε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συναντήθηκε και με το διοικητή του νοσοκομείου. Στην ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Σας διαβεβαιώ ότι το ΚΚΕ μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να συνδυάσει την προεκλογική πολιτική συζήτηση, που λογικά πρέπει να γίνει, αλλά και την ανάπτυξη των αγώνων. Συνήθως σε προεκλογική περίοδο δε γίνονταν αγώνες τον τελευταίο μήνα, συγκεντρώναμε όλοι την προσοχή - όλα τα κόμματα - στην προεκλογική συζήτηση.
Αλλά εμείς, δε θα κάνουμε το λάθος να εγκαταλείψουμε τους αγώνες και ξέρουμε πολύ καλά ότι μέχρι να κλείσει η βουλή θα παίρνονται αποφάσεις δραματικές, αλλά και στη διάρκεια που η βουλή θα είναι κλειστή, τα υπουργεία μαζί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα δουλεύουν όλο το πλαίσιο δράσης, το οποίο θα πρέπει να το λειτουργήσει η επόμενη κυβέρνηση. Συνήθως αναστέλλονται αποφάσεις, αλλά τώρα δεν πρόκειται να ανασταλεί καμία. Και μάλιστα και με κλειστή τη βουλή, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος να παίρνονται αποφάσεις, να προετοιμάζονται νέα μέτρα και να μην μπορεί κανείς να τα πληροφορηθεί.
Σήμερα π.χ. το πρωί, προφανώς στην Ωρα του Πρωθυπουργού - το άκουσα στο ραδιόφωνο τώρα που ερχόμουν - ο κύριος Παπαδήμος δήλωσε ότι πρέπει να μπει

Ομοβροντία δηλώσεων που επιβεβαιώνουν ότι αν τα κόμματα της πλουτοκρατίας δεν τσακιστούν στην κάλπη με ισχυρό ΚΚΕ, ο λαός θα κατρακυλήσει κυριολεκτικά στο χάος


Νέες μειώσεις σε μισθούς προανήγγειλε, χτες, από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος,επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα βυθιστεί βαθύτερα στη φτώχεια και στο χάος, αν στην κάλπη δεν τσακίσει τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ενισχύοντας όσο γίνεται περισσότερο το ΚΚΕ.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση στους μισθούς, όπως άλλωστε προβλέπεται στο μνημόνιο με την τρόικα, ο Λ. Παπαδήμος είπε χτες ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ν' αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας, όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Το ανέφερα ως επιδίωξη. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση (σ.σ. ότι δε θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί) ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές».
Με άλλα λόγια, το αν θα υποτιμηθεί κι άλλο η εργατική δύναμη στην Ελλάδα εξαρτάται για την κυβέρνηση και την τρόικα από την πορεία της οικονομίας, την οποία οι ίδιοι προδιαγράφουν πτωτική λόγω της κρίσης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέο χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις. Νωρίτερα, μάλιστα, ο Λ. Παπαδήμος είχε γίνει πιο σαφής, λέγοντας πως«η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής

Οι ψεύτες θα πληρώσουν και στην κάλπη


Την υποκρισία και τις ψεύτικες υποσχέσεις της ΝΔ όπως αυτές εκφράστηκαν από τον πρόεδρό της, που δήλωσε αντίθετος σε οριζόντιες περικοπές και νέα μέτρα τα οποία μειώνουν μισθούς και συντάξεις, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η ψευτιά, και η υποκρισία από τον πρόεδρο της ΝΔ δεν έχει όρια, αφού είναι γνωστό στους πάντες ότι μαζί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν τη σφαγή των κατώτατων μισθών κατά 22% και 32%, των επικουρικών

Ρατσιστική (φασιστική) δράση εθελοντικών ομάδων


Η ρατσιστική δράση και τα κίνητρα ορισμένων «εθελοντικών ομάδων», που δρουν πλάι στον κρατικό μηχανισμό, βγαίνει στην επιφάνεια με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους χιλιάδες μετανάστες που γεννά ο καπιταλισμός, η μήτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξαθλίωση των λαών.
Στη Νεάπολη της Κοζάνης, όπου οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, «παράγοντες» τέτοιων εθελοντικών ομάδων νομίζουν ότι βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό και ξεσπαθώνουν.
Φασίστες ρατσιστές που φορούν την προβιά του «εθελοντή δασοπυροσβέστη» πήγαν στην πύλη του στρατοπέδου και επιχείρησαν να ανοίξουν το πανό τους με το οποίο δήλωναν «Ουστ. Να ξεκουμπιστούν οι βρωμιάρηδες».

Δικτατορία των μονοπωλίων...

ΜΠΟΡΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ σε όλη τη χώρα να έχει ηλιοφάνεια, όμως στη Βουλή ...βρέχει αυτές τις μέρες. 
Μιλάμε για πραγματική καταιγίδα.
Μάλλον, πρέπει να έχει σπάσει κάποιο ρεκόρ στην παγκόσμια κοινοβουλευτική ιστορία, γιατί τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς, όταν υπάρχουν πάνω από 100 νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα σε ένα 48ωρο;
Τροπολογίες, τροποποιήσεις, αλλαγές άρθρων σε μέγεθος ...νομοσχεδίου, αναδιατυπώσεις. 
Ο,τι υπάρχει και ό,τι ...δεν υπάρχει έχουν σκαρφιστεί, προκειμένου να κάνουν τα (προεκλογικά;) κολπάκια τους.
Κι αν ανάμεσά τους υπήρχαν και κάποιες ρυθμίσεις που ήταν θετικές για το λαό, άντε να μιλήσει κανείς για ...οργασμό εργασίας στο κοινοβούλιο. 

Κινητοποίηση σήμερα στα διόδια όλης της χώρας


Στα διόδια σε όλη τη χώρα θα βρεθούν σήμερα, Σάββατο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ και με κινητοποίηση θα «ανοίξουν» τους σταθμούς απαντώντας στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη διαμαρτυρία και τη λαϊκή πάλη για την κατάργηση των διοδίων με ποινές φυλάκισης.
Στόχος της κινητοποίησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αγώνας: «Για να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να αποκρούσουμε την τρομοκρατία. Να βάλουμε τέλος στη ληστεία του λαού απ' την πλουτοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με διάταξη (άρθρο 143) του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, που συζητείται στη Βουλή, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες σε όσους πραγματοποιούν κατάληψη στους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητόδρομους ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους, με τις περιβόητες συμβάσεις που

Ο κύριος Πρετεντέρης

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Ο κύριος Πρετεντέρης δεν έχει βάλει στόχο να γίνει επιστάτης σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που ετοιμάζουν οι Χρυσοχοΐδης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Καρατζαφέρης.
Απλώς, ως καλός πολίτης και έγκριτος δημοσιογράφος που είναι - και θα παραμείνει - καταθέτει τις απόψεις του για το θέμα.
Σύμφωνα με τις απόψεις του, λοιπόν, αυτά τα στρατόπεδα πρέπει να γίνουν διότι αν και δεν παίρνει όρκο ότι αποτελούν λύση (σ.σ.: μπορεί και να αποτελούν, δηλαδή...), συνιστούν εντούτοις «κάτι συγκεκριμένο για να αντιμετωπιστεί» το πρόβλημα. Επίσης - κατά την άποψή του - η θέση του ΚΚΕ ενάντια στα στρατόπεδα είναι «γελοία». Και τέλος - πάντα κατά την άποψη του κυρίου Πρετεντέρη - τα στρατόπεδα δεν είναι «στρατόπεδα», ειδάλλως δεν θα χλεύαζε τη θέση του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» ότι πρόκειται ακριβώς γι' αυτό, δηλαδή περί στρατοπέδων συγκέντρωσης.
*
Ως στήλη ποτέ δεν θα τολμούσαμε να κρίνουμε - πόσο μάλλον να αναμετρηθούμε

Σαρώστε τους!


Ευάγγελος Σαμαράς
του Λουκά...

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, την περασμένη Τρίτη από το Ευρωκοινοβούλιο, είπαν ευθέως ότι απόφαση των κομμάτων που συγκροτούν την ελληνική κυβέρνηση είναι μετά τις εκλογές να συνεχιστεί στην Ελλάδα η «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή νέες περικοπές μισθών και συντάξεων πάνω στις προηγούμενες περικοπές, νέες μειώσεις κοινωνικών δαπανών, νέα εργασιακά «Νταχάου».
*
Μια μέρα μετά, την Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - που υποτίθεται ότι συνάπτουν δάνεια για «να εξασφαλίσουν μισθούς και συντάξεις» - ψήφισαν την τροπολογία

«Η εκτέλεσις ήτο καθήκον»!


Πριν λίγες μέρες ο Βενιζέλος, αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέχασε να μνημονεύσει τον Πλαστήρα ως ένα από τα νάματα της πολιτικής καταγωγής του κόμματός του.
Επίσης ουδείς αγνοεί σε αυτή τη χώρα ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος προσωπικά, χαίρει της αμέριστης εκτίμησης του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη».
Δεδομένων αυτών, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χτες συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, έχουμε να θυμίσουμε τα εξής όσον αφορά το... «δημοκρατικόν» της παρατάξεως που εκπροσωπεί ο Βενιζέλος:
*
α) Πρωθυπουργός της Ελλάδας όταν εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης ήταν ο Πλαστήρας...
*
β) Στις 30 Μάρτη 1952, ημέρα Κυριακή, μέρα που ακόμα και οι Γερμανοί δεν έκαναν εκτελέσεις, μέσα στη νύχτα, σαν κοινός δολοφόνος, το κράτος των αστών, το κράτος των γερμανοτσολιάδων που είχαν πλέον ντυθεί αμερικανοτσολιάδες, το κράτος των μαυραγοριτών που έχτιζε «Νέους Παρθενώνες» στη Μακρόνησο, το