Σελίδες

19 Νοε 2010

"Η Ευρώπη των λαών" και άλλα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...

ΑΠΟ : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

"Κάθε καπιταλιστής για τον εαυτό του" - Σε συνθήκες κρίσης, αυτή η ΒΑΣΙΚΗ αρχή έρχεται στην επιφανεια για το καπιταλιστικό σύστημα και το πως ωθεί τον έναν καπιταλιστή εναντίον του άλλου. Στο σκίτσο του Economist βλέπουμε πως στο "πλοίο" της Ενωμένης Ευρώπης" πλέον το κάθε κράτος, ο κάθε καπιταλιστής σηκώνει πλέον τη δική του σημαία. Παρόμοια διαδικασία βέβαια βλέπουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑπου εμποδίζει όργανα όπως η G20 να βγάλουν κοινή στρατηγική, κτλ.

Ο Μπουχάριν παρατηρούσε σχεδόν έναν αιώνα πριν τα εξής:

Tόσο ο Mπουχάριν όσο και ο Λένιν έγραψαν για τον ιμπεριαλισμό, ασκώντας σκληρή κριτική στις απόψεις που έβλεπαν τον μιλιταρισμό και τον πόλεμο σαν μια "παρέκκλιση" από την κανονική λειτουργία του συστήματος.

Boicotta Israele! Studenti protestano contro la visita di soldati israel...

Είναι πόλεμος!



Γράφει: 
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Πολιτική δολιότητα. Πρωτοφανής αρπαγή.
Θα έφερναν «καλύτερες μέρες». Και έφεραν το ΔΝΤ!
Δε θα έπαιρναν νέα μέτρα. Και ανακοίνωσαν, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις δημοτικές εκλογές, τόσα νέα μέτρα για το 2011 που ισοδυναμούν με το μνημόνιο του 2010... επί τρία!
*
Κινδυνολόγησαν. Εξαπάτησαν. Εκβίασαν. Τρομοκράτησαν. Πλαστογράφησαν. Συκοφάντησαν. Διαστρέβλωσαν. Παραχάραξαν.
Και όλα αυτά για να επιβάλουν ό,τι είχαν προαποφασίσει:
Την προγραφή, τον εξανδραποδισμό ενός ολόκληρου λαού, αφού πρώτα τον μετέτρεψαν σε πειραματόζωο.

Χτες, στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, το θράσος ξεχείλισε.


Οι επιφορτισμένοι με το καθήκον της «έγκυρης», της «αντικειμενικής» και της «δημοκρατικής» πληροφόρησης, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό που οδηγεί την Ελλάδα στον πάτο και το λαό της Ελλάδας υπό τον πάτο,
για το μόνο που διαφώνησαν ήταν αν αυτός ο «σκληρός» προϋπολογισμός, όπως με... γενναιότητα παραδέχτηκαν, είναι, τελικά ένας προϋπολογισμός... «αισιόδοξος» ή ένας προϋπολογισμός... «φιλόδοξος»!
*
Ελα μου, ντε!
*
Η στήλη δηλώνει ότι, μπροστά σε τέτοια «κομψότητα εκφράσεων», παραδίνεται.
Και δίνει το λόγο στον ποιητή, τον Πάνο Θασίτη:

Επικίνδυνα σενάρια

Μέσα στην προεκλογική περίοδο με διαρροές στον Τύπο έγιναν γνωστές «μυστικές» διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τουρκική κυβέρνηση για το Αιγαίο. Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα δεχθεί «ούτε γρατζουνιά σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έγραψε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τελικά πρόταση της Τουρκίας για μυστική συμφωνία που θα οδηγούσε σε καθεστώς συνδιαχείρισης του Αιγαίου σε στρατιωτικό επίπεδο. Η ουσία είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις συζητούν για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, ενώ είναι γνωστό ότι το θέμα διαπλέκεται και με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για τη μετατροπή του σε κλειστή ΝΑΤΟική θάλασσα.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού...

ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στο δημόσιο η κυβέρνησή μας, που έχει για πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κάτι πράγματα που διαδίδουν όσοι θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια!
Κανείς δε θα απολυθεί. Απλά δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν και οι εργαζόμενοι αυτοί θα πάψουν να εργάζονται...
Διότι άλλο πράγμα να είσαι απολυμένος και άλλο πράγμα να ...έχει λήξη η σύμβασή σου. Ετσι που το πάνε, μάλιστα, οι κυβερνώντες θα μας πουν πως όχι απλά είναι δύο διαφορετικές έννοιες αλλά ακόμη και αντίθετες.
Προφανώς, αυτοί που τους έχει λήξει η σύμβαση δεν πρέπει να φάνε, να ντυθούν, να πληρώσουν φως, νερό, τηλέφωνο και ενοίκιο. Λήγουν και οι υποχρεώσεις μαζί με τη σύμβαση.

Να ξεσηκωθεί ο λαός

   Οσο και αν τα νούμερα του προϋπολογισμού δίνουν μια πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος της πρωτόγνωρης αντιλαϊκής λαίλαπας που θα πλήξει το λαό τον επόμενο χρόνο, όσο και αν αυτά τα νούμερα τρομάζουν, ωστόσο δε δίνουν παρά ένα - σχετικά μικρό - μέρος του πολέμου που έχει εξαπολύσει η πλουτοκρατία κατά του λαού. Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η κυβέρνηση ψευδόταν συνειδητά όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν διαβεβαίωνε ότι δε θα ληφθούν άλλα μέτρα που θα θίγουν μισθούς και συντάξεις, ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι ή ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Να θυμίσουμε ότι ακόμα και το περασμένο Σάββατο, την παραμονή του β' γύρου των εκλογών, αυτή η «διαρροή» διοχετευόταν από την ομιλία του πρωθυπουργού μετά τις διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2011.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΟΛΟ ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Αφιερωμα - Νικος Βραχνας - Ο θερμαστης

ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΝΙΑ {Ο ΧΡΗΣΤΟΣ} υπό Antoine Parinis

Βαμβακαρης - Μπουζουκι μου διπλοχορδο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΟΛΟ ΣΕΡΒΙΚΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΟΛΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ

Markos Vamvakaris - Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ (Original)

Bellou Sotiria - ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ ΓΥΡΙΖΩ (Original)

Ευρωαπατημένοι...

   Είναι να γελάς και να κλαις με τον πανομοιότυπο τρόπο που σχολιάζει η ηγεσία του ΣΥΝ την εκάστοτε ευρωενωσιακή σύνοδο (κορυφής, υπουργών κ.λπ.). Πιστεύουν μάλλον πως «πες πες» κάποιος θα τσιμπήσει και θα πιστέψει ότι «για άλλη μια φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδεικνύονται κατώτεροι των εξαιρετικά κρίσιμων περιστάσεων», ότι «εμμένουν στην ατολμία» και στην «αναποτελεσματικότητα», ότι «αποδεικνύονται ανίκανοι να υπερβούν τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία», ότι «οι κοινωνικά αδύναμες τάξεις σηκώνουν το βάρος των λαθεμένων οικονομικών επιλογών των ευρωηγεσιών» και ότι «το υφιστάμενο οικονομικό τους μοντέλο έχει από καιρό χρεοκοπήσει (...) οι μόνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι.

«Τρόικα»!

Αριστερά ο Παναγόπουλος. Αυτός που υπέγραψε με τον ΣΕΒ τις «αυξήσεις» των... 18 λεπτών του ευρώ για το 2011 και των... 21 λεπτών του ευρώ για το 2012, στο μισθό του εργάτη.
*
Δεξιά ο Παπανδρέου.Αυτός που ψήφισε και εφαρμόζει το μνημόνιο, ο εντολοδότης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του στην ΕΕ ότι «προτίθεται να λάβει όποια (νέα) μέτρα κριθούν αναγκαία» για την εφαρμογή του μνημονίου.
*
Στη μέση ο Δασκαλόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που εξήγησε για λογαριασμό των βιομηχάνων ότι «ιδανικό σενάριο» και «εθνικό συμφέρον» - για τους βιομήχανους - είναι να ξεπεράσουμε την «αναγκαιότητα» του μνημονίου, με τον εξής τρόπο: «Εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τους όρους του»!

Ας αφήσουν λοιπόν τους θεατρινισμούς για το θεαθήναι.

   Ελάχιστη σημασία πρέπει να δίνει ο λαός στους φραστικούς λεονταρισμούς και τα φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια των κυβερνώντων περί δήθεν "πολέμου" με τη Γερμανία. 
Οχι μόνο γιατί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά γιατί, πέρα από τις όποιες ενδοϊμπεριαλιαστικές αντιθέσεις, κυρίως χρησιμοποιούνται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού ώστε να μπορέσουν περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές αναταραχές. 
Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να διαφωνεί τάχα με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης που προωθεί η Γερμανία, παραθέτουμε το απόσπασμα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτώβρη:

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ Ή ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...

   ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. 
Δεν έχουμε, λέει, «κάθετη» κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, απλώς μπορούν να υπάρχουν αποκλίσεις από αυτές...
Μόνο που έχει μπερδέψει λίγο τους μισθούς των εργαζομένων με τα ...σταυρόλεξα. Τα τελευταία έχουν «οριζοντίως» και «καθέτως», οι μισθοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις όχι.
Κι όταν μιλάμε για κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών καλά θα κάνουν να καταλάβουν ότι δε χωράνε λεκτικά παιγνιδάκια, ούτε εξυπνάδες.
   ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ...ανέκδοτο αυτό για την υποτιθέμενη σύγκρουση Παπανδρέου - Μέρκελ. 

ΑΓΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ...

Μια πρωτοφανής σε μέγεθος απόπειρα ιδεολογικής τρομοκράτησης ασκείται σε βάρος του λαού, όλο αυτό το διάστημα και τις τελευταίες μέρες παίρνει πιο οξυμένα χαρακτηριστικά, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στις αστικές εφημερίδες και στα τηλεοπτικά «παράθυρα», γίνονται καθημερινά πια εμβριθείς αναλύσεις για τα νέα «σκληρότερα μέτρα» που έρχονται. Και φυσικά, παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγαίνει το νόημα πως, αφ' ενός, είναι αναπόφευκτα και ως εκ τούτου αναγκαία και, αφετέρου, πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό. Σε αυτό το «παιχνίδι», από καιρού εις καιρόν, μπαίνουν και οι Ευρωπαίοι, όπως για παράδειγμα, στο χτεσινό πρώτο θέμα της «Καθημερινής», όπου γίνεται λόγος για «απειλές για την τρίτη δόση» και μέσω αυτού του τρόπου η ιδεολογική τρομοκρατία αυξάνεται, αφού αρχίζουν να λένε πως «δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».