Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Αυτοί που δολοφονήθηκαν πρίν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

... αλλά άσφαιρο αντεπαναστατικό όπλο

Ο χαρακτηρισμός «ξεπουλημένη» για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, που ανέτρεψε τον καπιταλισμό, κατάργησε την καπιταλιστική ιδιοκτησία και άνοιξε το δρόμο για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πλούτο και φτώχεια, για ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας στην ευημερία, δείχνει ότι ο πολιτικός ξεπεσμός της κρατικής τηλεόρασης ξεπέρασε κάθε φαντασία. Και, βεβαίως, ότι ο καπιταλισμός στέρεψε από κάθε δυνατότητα σοβαρής επιχειρηματολογίας για ιδεολογικοπολιτική διαπάλη. Η στήριξη της αυξανόμενης σαπίλας και βαρβαρότητας κατά των εργατών και των λαών, γίνεται πλέον με αντιεπιστημονικούς, αντιιστορικούς λίβελους. Η επανάσταση είναι έργο μαζών με καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα, και έρχεται όταν υπάρχουν υλικές και αντικειμενικές συνθήκες για τη διεξαγωγή της. Η επανάσταση δεν είναι εμπόρευμα αγοραπωλησίας για το κέρδος, ούτε μπορεί αντικειμενικά να είναι έργο πληρωμένων πρακτόρων, όπως έδειχνε η ΕΤ-3, που χρησιμοποιούν οι αστοί για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους, στηριγμένοι στο κράτος τους. Καμιά πληρωμή κανενός σε κανέναν δεν μπορεί να οδηγήσει σε επανάσταση. Το έχει αποδείξει η ίδια η Ιστορία. Αλήθεια, τις αστικές επαναστάσεις πράκτορες τις έκαναν; Εδώ ανατράπηκε αστικό κράτος, οι αστοί έχασαν τη Ρωσία. Γι' αυτό πλήρωναν; Ο Λένιν ήταν επικεφαλής ενός επαναστατικού κόμματος που συσπείρωσε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στο τότε αντιδραστικό καθεστώς της Ρωσίας. Πιστεύει στ' αλήθεια κανένας σοβαρός άνθρωπος πως όλο αυτό έγινε με χρήμα; Η πλειοψηφία του λαού έδρασε γιατί πληρώθηκε; Οσο για το επιχείρημα της «πληρωμής» του Λένιν, είναι τόσο φαιδρό που δεν αντέχει σε κριτική. Βρώμικη προπαγάνδα, λοιπόν, σπίλωσης της ηθικής και της δράσης ενός ηγέτη - συμβόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος, των εργατικών, λαϊκών δυνάμεων παγκόσμια, αλλά άσφαιρο αντεπαναστατικό όπλο.

Σάπια ενημέρωση

Ρεπορτάζ «Ελευθεροτυπίας», Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 με τίτλο: «Πειραματόζωα οι Ανατολικογερμανοί». Το είχαν και άλλες αστικές εφημερίδες του «πλουραλισμού». Τι λέει το ρεπορτάζ της δήθεν αντικειμενικής εφημερίδας; «Δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες φέρονται να χρησιμοποίησαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα τη δεκαετία του '80 δίνοντας ως αντάλλαγμα στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας μεγάλα ποσά σε σκληρό συνάλλαγμα. Σύμφωνα με συγκλονιστικές αποκαλύψεις του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου MDR, οι δοκιμές φαρμάκων διήρκεσαν από το 1985 μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και αφορούσαν περισσότερους από 2.000 ασθενείς. Οι εταιρείες που δοκίμαζαν τα προϊόντα τους στην Ανατολική Γερμανία κατέβαλλαν σημαντικά ποσά στην ΚοΚο (Kommerziellen Kooordinierung), μια θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου, η οποία ήταν αρμόδια για τη συγκέντρωση συναλλάγματος. Το ρεπορτάζ του MDR επικαλείται μαρτυρίες αλλά και στοιχεία από τα αρχεία της Στάζι....Ενας μάρτυρας, ο Κάριν Φόρνερ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ότι το 1989 το νοσοκομείο του Πλάουεν δεν δεχόταν να νοσηλεύσει τη μητέρα του, που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, παρά μόνο με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της σε μια "μελέτη"... κάποιοι ασθενείς, στους οποίους δοκιμάστηκαν φάρμακα πέθαναν. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν και έγγραφα...». Σπουδαία δημοσιογραφία στ' αλήθεια. Με τα αρχεία της Στάζι, που βρίσκονται στα χέρια της CIA, αλλά και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, και έχουν ξανακατασκευαστεί στα μέτρα που υπηρετούν τη βρώμικη αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. «Δρυός πεσούσης...», λέει ο λαός μας. Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία χαλκεύουν στοιχεία (εδώ βεβαίως δεν υπάρχουν ούτε τέτοια παρά μόνο μια μαρτυρία και το ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού) και παρουσιάζουν ούτε λίγο ούτε πολύ το σοσιαλισμό ως αδίστακτο εγκληματικό σύστημα. Η επιλογή της ΓΛΔ εντάσσεται στη βρώμικη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, εν μέσω κρίσης, επιβολής βάρβαρων μέτρων κατά των εργαζομένων και στη Γερμανία και επομένως χρειάζονται πάμπολλα όπλα οι αστοί για να χειραγωγήσουν συνειδήσεις, να υποτάξουν τη δυσαρέσκεια των λαών. Ετσι και οι δήθεν της αντικειμενικής ενημέρωσης αστικές εφημερίδες, που αναπαρήγαγαν αυτό το άθλιο ρεπορτάζ και που λένε ότι πασχίζουν για την «αλήθεια», ξανααποδεικνύουν πόσο βουτηγμένες στο βούρκο του αντιδραστικού καπιταλιστικού συστήματος είναι, προσφέροντάς του και με αυτό το ρεπορτάζ ένα όπλο χειραγώγησης του λαού. Ιδιαίτερα δε η «αδέσμευτη», η «προοδευτική» όπως αυτοαποκαλείται η «Ελευθεροτυπία», ενίοτε λέει πως είναι «αριστερή» ή «αντιεξουσιαστική» και «αντισυστημική». Σάπια ενημέρωση...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΑΙΓΑΙΟ Η υφαλοκρηπίδα στο ράφι με τις «γκρίζες ζώνες»

Επίσημη κυβερνητική πολιτική οι δηλώσεις Πάγκαλου ότι η υφαλοκρηπίδα φθάνει μόνο μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού
Προπομπός των διευθετήσεων που προωθούνται στο Αιγαίο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι τα όσα αποκαλυπτικά είπε την Τετάρτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Με έντονο σκούρο χρώμα, διακρίνονται
ενδεικτικά οι περιοχές των διεθνών υδάτων του
Αιγαίου όπου το βάθος βυθού ξεπερνάει τα 200 μέτρα.
 Εδώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης,
δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και
όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο...
Με τις δηλώσεις του, όχι απλά νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία«κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες» -πράγμα ψευδές αφού τα τουρκικά πλοία ήταν μεν σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα-, αλλά επιπλέον αποχαρακτηρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, περιορίζοντάς την μόνο στα αβαθή μέχρι 200 μέτρα βάθος βυθού, που αποτελούν μόνο το 15% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει τα υπόλοιπα στο ράφι με τις «γκρίζες ζώνες».
Είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος: «Τα "Πίρι Ρέις" και "Τσεσμέ" κάνουν έρευνες σε διεθνή ύδατα, όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες, όχι μόνο οι παράκτιες χώρες. Οχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μπορεί να έρθει πλοίο ρώσικο, αμερικάνικο ή από το Κονγκό. Στα διεθνή ύδατα, όποιος θέλει μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».
Και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις - παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του ή τις εκμεταλλεύσεις του».
Τα παραπάνω είναι μια λογική συνέχεια των όσων είχε πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις 14 Μάη 2010,μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, ότι «το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα (...) είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες» και είχε αποκαλέσει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων «εδαφικές λεπτομέρειες» και «γεωγραφικές ιδιομορφίες»...
Τροχιοδεικτικά πυρά
Η υφαλοκρηπίδα, όπως και η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) είναι το κυριαρχικό δικαίωμα της παράκτιας χώρας να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τη θάλασσα και το βυθό της.
Αφορά τα διεθνή ύδατα στο σύνολό τους, δηλαδή πέρα από τη στενή παραθαλάσσια ζώνη των χωρικών υδάτων (6 ή 12 ν. μίλια) - αυτά θεωρούνται ούτως ή άλλως εθνική επικράτεια - χωρίς περιορισμούς βάθους βυθού, σύμφωνα με την ισχύουσα Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που η Ελλάδα επικύρωσε το 1994.
Τα όσα πρωτόφαντα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θέτουν σε άλλη βάση το σύνολο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση και -όπως διαφημίζεται- είναι «σε καλό» δρόμο. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις Πάγκαλου ρίχνουν τροχιοδεικτικά πυρά που προσανατολίζουν στο περιεχόμενο και το πλαίσιο του διμερούς διαλόγου. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συζητάει στη βάση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την έχει αποδεχθεί αυτή την αμφισβήτηση σε μεγάλη έκταση.
Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την ντε φάκτο δημιουργία από την Τουρκία, με ΝΑΤΟική κάλυψη, μιας νέας κατάστασης που είναι το πρόπλασμα των ευρύτερων διευθετήσεων που επιδιώκονται.
Αυτές οι διευθετήσεις εκτός από την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφορούν το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, όπως και τις αρμοδιότητες στο διεθνή χώρο που αφορούν στον έλεγχο των πτήσεων (FIR) και στην έρευνα και διάσωση.
Ολα αυτά έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο στρατιωτικό-επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, που είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο είναι ένα ανοιχτό πρόβλημα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στην αντιδικία γύρω από τα στρατηγεία και τα κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων (CAOC).
Χαράζουν νέα σύνορα
Τα όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανατρέπουν όλα τα σημερινά δεδομένα και ακυρώνουν το Διεθνές Δίκαιο, αφού περιορίζεται η προς οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα, μόνο στα τμήματα αυτά της θάλασσας που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά ύδατα και ο βυθός φθάνει μέχρι, σε μέγιστο βάθος, τα 200 μέτρα.
Δηλαδή, γίνεται «γκρίζα ζώνη» το 85% των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα, και εγκαταλείπεται η υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου, όπου εκεί τα βάθη είναι παντού πάνω από 200 μέτρα.
Μια τέτοια θέση δεν έχει υποστηριχτεί -μέχρι στιγμής- ούτε από την τουρκική πλευρά. Τέτοιος κανόνας δεν υπάρχει στην ισχύουσα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ισχυε μόνο στη σύμβαση του 1958, που αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα του 1982, επειδή ακριβώς τότε δεν υπήρχε τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη βυθού.
Αλλωστε όλη η Μεσόγειος έχει χωριστεί σε εθνικές Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Για παράδειγμα η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο μέσο της απόστασης των ακτών τους, όπως και η Ελλάδα με την Ιταλία στο μέσον του Ιονίου Πελάγους.
Χαρακτηριστικό των ανατροπών που προωθούνται, είναι το γεγονός ότι αν σε μια περιοχή των διεθνών υδάτων του Αιγαίου (σήμερα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα), είτε ντε φάκτο είτε κατόπιν «διευθέτησης» το δικαίωμα εκμετάλλευσης δοθεί στην Τουρκία, αυτόματα εγείρονται και δικαιώματα άμυνας για το τμήμα αυτό του θαλάσσιου χώρου, καθώς η Τουρκία θα επικαλείται «ζωτικά συμφέροντα» της (Συμφωνία της Μαδρίτης 1997).
Επισημαίνεται πως σήμερα, σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο - με εξαίρεση τμήματος του βόρειου Αιγαίου - λόγω της διασποράς αλλά και της διάταξης των ελληνικών νησιών που σχηματίζουν «τείχος» απέναντι από τις τουρκικές ακτές, αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, καλύπτεται από το FIR Αθηνών (σύμφωνα με τον ICAO) και συνεπώς αποτελεί χώρο που η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα.
Η εξασφάλιση, από την τουρκική πλευρά του δικαιώματος εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται ανάμεσα σε δύο τμήματα της ελληνικής επικράτειας ή πολύ περισσότερο όλης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από ελληνικά νησιά, θα είχε άμεσες συνέπειες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Θα οδηγούσε σε περικύκλωση ελληνικών νησιών από τουρκική υφαλοκρηπίδα ή παρεμβολή τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τουρκική παρεμβολή στους θαλάσσιους δρόμους.
Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, ενδεχομένως, θα στήνονταν τουρκικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, πράγμα που θα συμπαρασύρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, αλλά και το συνολικό επιχειρησιακό - στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, δηλαδή νέα σύνορα στο Αιγαίο και ανατροπή του σημερινού «στάτους».
Πλήρης ανατροπή
Για το ποια ανατροπή σηματοδοτούν τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρκεί να παραθέσουμε τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου περιγράφονται οι -επίσημες τουλάχιστον- ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο: «Η Τουρκία αποβλέπει στην απόκτηση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας δυτικά των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και κατά συνέπεια στον εγκλωβισμό αυτών σε μία ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας».
Στον αντίποδα αυτής της θέσης, η νέα θεώρηση δικαιώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, καθώς αποποιείται την υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται δυτικά των ελληνικών νησιών και προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τις ακτές της Εύβοιας και το Θερμαϊκό Κόλπο και τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, ή, στην καλύτερη περίπτωση, τη βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται: «Το ζήτημα έγκειται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε δύο συγκεκριμένα σημεία, δηλαδή αφενός στη θαλάσσια προέκταση της συνοριακής γραμμής στη Θράκη και αφετέρου στα πλησίον της τουρκικής ακτής ευρισκόμενα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στη Δωδεκάνησο. Δεν αφορά σαφώς σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου όπως όψιμα ισχυρίζεται η Τουρκία, η οποία άλλωστε είχε παραχωρήσει άδειες διεξαγωγής πετρελαϊκών ερευνών μόνο για τα δύο προαναφερόμενα σημεία».

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Σύγχρονο δουλεμπόριο με θύματα αλλοδαπούς σπουδαστές

Το ΤΕΙ Σερρών «μεσολαβεί» για να εξασφαλίσουν οι ξενοδόχοι σχεδόν τζάμπα εργατική δύναμη με πρόσχημα την πρακτική εξάσκηση

Tους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους. Ξεκινούν από την Ουκρανία και, με μια βεβαίωση πρακτικής άσκησης από το ΤΕΙ Σερρών, καταλήγουν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης για να δουλεύουν κανονικότατα, για 2 ευρώ την ώρα, στις χειρότερες συνθήκες. Το θέμα είναι εδώ και καιρό γνωστό στην Κρήτη, το δημοσίευσε ο «Ρ» το περασμένο Σάββατο και το ΚΚΕ έχει, ήδη, καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες ΜΜΕ το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί, καν, «είδηση». Ολα είναι «φυσιολογικά»! Αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη δεν είναι ούτε «τοπική» υπόθεση, ούτε θέμα που αφορά μόνο τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλη την εργατική τάξη, κάθε εργαζόμενο, αφού το κεφάλαιο «νόμιμα» κάνει δουλεμπόριο, με μεσάζοντα ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι λόγος ξεσηκωμού.
Υπενθυμίζουμε ορισμένες λεπτομέρειες από το «επίσημο» δουλεμπόριο, που αποδεικνύει ποια είναι η «νομιμότητα» του αστικού κράτους: Το ΤΕΙ Σερρών έχε υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια και «παραλαμβάνει» Ουκρανούς φοιτητές και τους δίνει «βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης» και τους στέλνει «πακέτο» στους μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης. Στις «βεβαιώσεις» που εκδίδει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο φοιτητής «γίνεται αποδεκτός για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών του, με βάση τη συνημμένη διμερή συμφωνία, που έχουν υπογράψει το Volyn National University, Lutsk Ουκρανίας και το ΤΕΙ Σερρών».
Ο Ουκρανός φοιτητής υποχρεώνεται να έχει ιδιωτική ασφάλιση και στη σχετική σύμβαση που υπογράφει ορίζεται ότι θα παίρνει 16 ευρώ μεροκάματο, για 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να δουλέψει περισσότερες ώρες «εφόσον συμφωνήσει». Πρακτικά ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του πει ο εργοδότης και να δουλέψει όσο θέλει ο εργοδότης, αφού στη σύμβαση προβλέπεται ότι «εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας» η επιχείρηση «έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης». Με λίγα λόγια ο φοιτητής δουλεύει 8 ώρες την ημέρα για ένα μεροκάματο πείνας των 16 ευρώ (δηλαδή 2 ευρώ τη ώρα!) και εάν φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τον στείλει από εκεί που ήρθε!..
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το ΚΚΕ, όπως αναφέραμε, έχει, ήδη, καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, περιγράφοντας την κατάσταση και τονίζοντας: Η απαράδεκτη αυτή συμφωνία την οποία έχει υπογράψει το ΤΕΙ Σερρών - το οποίο λειτουργεί όπως τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας - οδηγεί στην άγρια εκμετάλλευση των σπουδαστών με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση είναι πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια ιδρύματα μετατρέπονται σε πλασιέ σπουδαστών.
Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η ΕΕ γιατί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα και υλοποιούν τις επιδιώξεις της στρατηγικής του κεφαλαίου, στηρίζουν ουσιαστικά και τυπικά τους μεγαλοεργοδότες για να εξασφαλίζονται τα κέρδη τους και ταυτόχρονα ωθούν τους σπουδαστές - εργαζόμενους σε ελαστικές μορφές εργασίας και μαζική ανεργία».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας:
«Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων φοιτητών με το πρόσχημα της μαθητείας και τι μέτρα θα λάβουν για να απαγορευτεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν τέτοιες είδους ενέργειες.
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε η πρακτική άσκηση να αποτελεί οργανικό κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, εποπτευόμενο ουσιαστικά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με 6ωρη απασχόληση με αποδοχές 8ωρου, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και άδειες κατά τις εξεταστικές περιόδους».
Να σταματήσει τώρα το δουλεμπόριο
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρακτική άσκηση γίνεται μέσο για να κερδίζει το κεφάλαιο φθηνή εργατική δύναμη. Φοιτητές και σπουδαστές δουλεύουν για λίγες δεκάδες ευρώ το μήνα και οι επιχειρήσεις θησαυρίζουν και ζητάνε ευχαριστήρια για την «προσφορά» τους. Οι Ουκρανοί φοιτητές, όπως και κάθε φοιτητής, απ' όποια χώρα κι αν είναι, δουλεύει και παράγει. Δεν είναι δούλοι, είναι εργαζόμενοι και πρέπει να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αυτό που κάνει το ΤΕΙ Σερρών, να τροφοδοτεί επιχειρηματίες στην Κρήτη με εργαζόμενους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, πρέπει να σταματήσει τώρα. Πρόκειται για σύγχρονο δουλεμπόριο που επιχειρούν να γενικευτεί. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος τους, να μεταφέρονται οι εργαζόμενοι σαν είλωτες, από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα. Βαφτίζουν τη δουλεία πρακτική άσκηση ή μαθητεία και αξιώνουν να ακούν από τα θύματά τους «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα.
Η ΕΕ στη στρατηγική της «Ευρώπη 2020» έχει θέσει ως στόχο να φτιάξει ιδανικές συνθήκες για τα μονοπώλια. Στο σχετικό κείμενο, στην ενότητα «Νεολαία σε κίνηση», διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι η κινητικότητα των νέων εργαζομένων, των νέων σπουδαστών, είναι βασική πηγή πλούτου για τις επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του και πολλά ιδρύματα είναι πρόθυμα να αναλάβουν το ρόλο του μεσάζοντα, για να γεμίσουν οι επιχειρήσεις «Ουκρανούς φοιτητές».
Η υπόθεση του ΤΕΙ Σερρών και του κάθε ΤΕΙ Σερρών είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Πρόκειται για ένα τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει την άμεση ανάγκη σύνδεσης και δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Το σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε» πρέπει να γίνει πράξη άμεσα και όσο πιο γρήγορα να συνειδητοποιηθεί ότι η εργατική τάξη δεν χρωστάει, της χρωστάνε!

Γ. Χ