Σελίδες

29 Ιουν 2012

Πρώτες επισημάνσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Ο προσωρινός συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν αναιρεί τις αιτίες που οξύνουν τη διαπάλη μεταξύ της Γερμανίας και του γαλλοϊταλικού πόλου, με τη στήριξη του δεύτερου απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι αποφάσεις της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Συμφώνου Ανάπτυξης δεν συνιστούν «ήττα της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά επιχειρούν να θωρακίσουν το ευρώ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και γενικότερα την Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται απ' τις συνέπειες της κρίσης. Η θωράκιση του ευρώ οδηγεί σε βήματα ενοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενιαίας εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών μελών. Άρα θα υπάρχουν σταθερά χώρες που δεν θα συμμορφώνονται στους κανόνες λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης.

Οι προσωρινές κοινοτικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση

Οδομαχίες για τις εξώσεις στην Ισπανία


Πριν διαβάσετε το παρακάτω ρεπορτάζ  καλό είναι να θυμηθείτε τα πανηγύρια  για τη νίκη των χωρών του νότου στην χτεσινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ και κάποιους που προεκλογικά  θεωρούσαν ως πρότυπο τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έδωσε ρέστα στη σκληρή διαπραγμάτευση τόσο που η κυρία Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να  δηλώνει ότι :"η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι».
Διαβάστε λοιπόν και να είστε σίγουροι πως αν δεν  γιγαντωθεί σύντομα η ταξική αντεπίθεση  για ανατροπή και λαϊκή εξουσία, τότε αυτές τις εικόνες σύντομα θα τις δούμε στις λαϊκές γειτονιές  και δε θα μπορεί κανείς να αποδώσει τα δεινά του στους λαθρομετανάστες. 

Γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Πανηγύρια ή για τα πανηγύρια εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ;
Δικαιώνεται υποτίθεται η πολιτική της σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία σκληρή διαπραγμάτευση υποχώρησε ακόμα και η Μέρκελ. 
Ποια είναι όμως η νίκη την οποία κατήγαγε ο ευρωπαϊκός νότος;  Ποιο θα είναι το όφελος για τον φτωχό εργατόκοσμο ο οποίος καλείται άμεσα να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του σε φόρους, με την ανεργία να κάνει απανωτά ρεκόρ, την σκληρή ανέχεια να βασανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τις αυτοκτονίες να είναι καθημερινό φαινόμενο; 
Στη σύνοδο κορυφής λοιπόν συμφωνήθηκε να προωθηθεί  η τραπεζική δημοσιονομική και πολιτική ένωση της ευρωζώνης, αποφασίστηκε η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, για να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού  σε Ισπανία και Ιταλία, από τους μηχανισμούς που υφίστανται. Αν μάλιστα οι συγκεκριμένες χώρες συμορφωθούν στους όρους της ΕΕ για λιτότητα και αναρδιαρθρώσεις , θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια των μηχανισμών. Άρα φτηνό και μπόλικο χρήμα για τα Ιταλικά και Ισπανικά μονοπώλια. Μνημόνιο θα υπάρξει ,όχι όμως τρόικα με την στενή έννοια των μέτρων αλλά θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Πλακίτσες τέλος...


«Η γλώσσα του σώματος» μίλησε! Ολάντ και Μέρκελ δεν πλησίασαν ο ένας τον άλλον. Φοβερό! (τα δελτία ειδήσεων έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο και κοσμάκη, πλασάροντας στιγμές «λάιφ στάιλ» σαν στοιχεία που πρέπει να τα πάρουν υπόψη οι εργάτες ώστε αντί να κοιτάνε τον πόλεμο των μονοπωλίων να εστιάζουν στο κους κους της υπόθεσης).
***
Οφείλουμε μια συγνώμη: Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων, οι άνθρωποι της τρόικας δεν είναι ανάλγητοι. Οταν έμαθαν ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δε θα κάνουν διακοπές φέτος αποφάσισαν να έρθουν στη χώρα και να μείνουν όλο το καλοκαίρι εδώ, συμπάσχοντας.
***
Πλακίτσες τέλος. Το μεγάλο παιχνίδι είναι η οξύτατη διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστών. Η συνέχεια της ιστορίας όπως την περιγράφει ο Φουκουγιάμα που είχε κηρύξει «το τέλος της ιστορίας» όταν επικράτησε η αντεπανάσταση, είναι ότι το σύστημα καταφεύγει και πάλι στη χρήσιμη πολιτική δύναμη, τη σοσιαλδημοκρατία, που τώρα καλείται να παρουσιαστεί με νέο ντύσιμο. Αλλοι, βέβαια, επιμένουν, πως ό,τι κι αν γίνει «η κλαγγή των όπλων» είναι και πάλι αυτό που θα δώσει τη λύση στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Σε καλή μεριά!


Ηταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος έκρινε σκόπιμο να δώσει επιστολή με τα 77 μέτρα του μνημονίου άμεσης εφαρμογής, από τα οποία, όπως έλεγε, δε θα έπρεπε να παρεκκλίνει ο τόπος, ανεξαρτήτως ετυμηγορίας της κάλπης.
Φυσικά, το καθένα από αυτά τα 77 μέτρα μεταφράζεται σε νέα βάρη - πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ - στις πλάτες του λαού.
Ωστόσο, τις ίδιες εκείνες μέρες που ο λαός «ένεκα της δυσχερούς οικονομικής καταστάσεως του τόπου (μπλα

Πλήθος αντιδράσεων για το πρόγραμμα της «Coca Cola» στα σχολεία


Υπό το βάρος των αντιδράσεων κάποια σχολεία αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα
Αντιδράσεις έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στην προσπάθεια της COCA - COLA 3Ε να εισβάλει στα σχολεία, με τις ευλογίες και τη συνεργασία Δήμων της Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Θυμίζουμε ότι ως χορηγός, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η πολυεθνική οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά έστησε ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ένα από τα υποψήφια σχολεία που θα αναλάβει να επισκευάσει.
Αρχικά τα σχολεία που είχαν οριστεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ήταν 14. Η πρωτοβουλία της

«Ο σπόρος που σπείραμε αργά ή γρήγορα θα καρπίσει»


Το σκληρό και ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν εδώ και 8 μήνες συνεχίζουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, προσπαθώντας να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που υπάρχει και καλώντας την εργοδοσία να σταματήσει την αδιαλλαξία της και να τοποθετηθεί πάνω στις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του σωματείου τους. Αυτό επισημάνθηκε στην ομόφωνη εισήγηση του ΔΣ του σωματείου των χαλυβουργών που κατατέθηκε στη χτεσινή ενημερωτική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που έγινε με μαζική συμμετοχή. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε και η νέα πρωτοβουλία του σωματείου να καλέσει την Ομοσπονδία Μετάλλου και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής για συντονισμό της δράσης του κλάδου του μετάλλου και των εργαζομένων της περιοχής και να προχωρήσουν σε κήρυξη 24ωρης απεργίας αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς.
Οπως ανακοινώθηκε από το σωματείο την ερχόμενη εβδομάδα και μετά τη νέα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ : Παζάρια για τον επόμενο αντιδραστικό συμβιβασμό

Παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση που μεθοδεύεται, η όξυνση των ανταγωνισμών είναι δεδομένη, καθώς η κρίση βαθαίνει

Σε έναν ακόμα ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό, που παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση οδηγεί σε πιο βαθιά όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τον επιμερισμό των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, οδηγούνται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, προωθούν το«συνολικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση» προς όφελος των μονοπωλίων, που προβλέπει ενίσχυση της τραπεζικής, δημοσιονομικής, οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κομισιόν και τα όργανα της ΕΕ.
Στην αιχμή του δόρατος της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, βρίσκεται η δραστική μείωση των μισθών για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, καθώς και

ΔΗΘΕΝ αριστεροί... ζητούν επέμβαση στην Συρία


Τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο συριακό λαό. Αυτή είναι η επιθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και δεν ξαφνιάζει η στάση της αφού παρόμοια κράτησε και στο θέμα της Λιβύης, πιέζοντας για επέμβαση, που έγινε και έφερε τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα, και επιπλέον για συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτήν ώστε να μη μείνουν έξω απ' το πλιάτσικο οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες.
Χτες, λοιπόν, σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στη Συρία αναφέρει ξεδιάντροπα: «Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ έχει χάσει πλέον κάθε ηθική και πολιτική νομιμοποίηση και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η παρέμβαση της

Τίποτα θετικό για το λαό στον ευρωμονόδρομο...


ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγάλο ενδιαφέρον, να μας πουν όλοι αυτοί οι περισπούδαστοι αναλυτές όσων γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση τι ακριβώς νομίζουν πως θα συνέβαινε αν η «κακιά» Γερμανία άλλαζε μυαλά...
Αν η «συντηρητική» Μέρκελ δεχόταν όσα της προτείνουν οι «προοδευτικοί» της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Βρετανίας. Αν υιοθετούσε και την «ανάπτυξη» και το «ευρωομόλογο» και όλα τα σχετικά.
Κι όταν λέμε «τι θα συνέβαινε» εννοούμε φυσικά για το επίπεδο ζωής των λαών και ιδίως του ελληνικού, μια και βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».
Μήπως θα άλλαζε η νομοθεσία για τις Συλλογικές Συμβάσεις; 

Συνεχίζουν να προκαλούν τα θρασύδειλα φασιστοειδή

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

Με χυδαίο αντικομμουνισμό, οργάνωση που αυτοαποκαλείται «ΕΟ 1821» ανέλαβε με επιστολή της σε ιστοσελίδα την ευθύνη για τη βεβήλωση

Δρώντας στο βαθύ σκοτάδι - κάτι που αρμόζει στη φασιστική τους ιδεολογία και πρακτική - οργάνωση φασιστοειδών, που αυτοπαρουσιάζεται με τον τίτλο «ΕΟ 1821», με επιστολή που απέστειλε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βεβήλωση, προεκλογικά, των Μνημείων του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, στη Μεσούντα της Αρτας και του αντιστασιακού Μνημείου στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Πρόκειται για τους ίδιους που με επιστολή τους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ανέλαβαν την ευθύνη και για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών σε σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ στις αρχές Ιούνη.
Στην προκλητική και εμετική επιστολή τους, που ξεχειλίζει από αντικομμουνισμό, τα φασιστοειδή αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με παρρησία (...) αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για την υπεξαίρεση των τερατουργημάτων που "κοσμούσαν" μέχρι πρότινος τις πλατείες της Ελληνικής Επικράτειας, αντίστοιχα, στη Μεσούντα Αρτας (14.6.2012) και την Καλοσκοπή Φωκίδας (15.6.2012). Προχωρήσαμε με τακτικές κινήσεις στο ξερίζωμα της αριστερής πανούκλας που μολύνει την ελληνική ύπαιθρο σε οδυνηρή ανάμνηση του θανάτου του σφαγέα των Ελλήνων

Προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο αστικό πολιτικό σκηνικό


Στόχος η ενσωμάτωση λαϊκών ανθρώπων που το προηγούμενο διάστημα έδειξαν διάθεση ριζοσπαστικοποίησης
Την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αναμόρφωση που προωθεί η αστική τάξη στο πολιτικό σκηνικό και στην οποία φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν, εξετάζουν σήμερα και το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνεδριάσεις της ΚΠΕ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Σε κείμενο που διέρρευσαν, με τον τίτλο«Τελικό σχέδιο πολιτικής απόφασης», εκτιμάται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα νέο προφίλ (...) πιο καθαρής ταξικής εκπροσώπησης, αλλά και πιο πλατύ όσον αφορά το φάσμα των απόψεων που εκπροσωπεί».
Διαπιστώνεται ακόμα ότι «οι απαιτήσεις έχουν διαφοροποιηθεί» και ότι πρέπει να ενισχύσουν την«κινηματική λογική» σε συνδυασμό με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, «όπου θα συνυπάρχουν ρεύματα από την κομουνιστική αριστερά, μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τη ριζοσπαστική οικολογία», προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η χειραγώγηση του λαού στη νέα σούπα της σοσιαλδημοκρατίας.

«Παιδοκτόνοι»


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης,
το 13,1% των μαθητών στην Ελλάδα εγκαταλείπει το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Να, λοιπόν, ένα ακόμα «επίτευγμα» της Ελλάδας του «ευρώ», της Ελλάδας του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού», της πάλαι ποτέ «ισχυρής Ελλάδας» που (κατά τους θιασώτες της γνωστής θεωρίας «πρέπει πάση θυσία να») ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης:
Τα 13 στα 100 παιδιά «πετιούνται» από τα σχολεία, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση.
Μήπως πρόκειται για εξέλιξη άσχετη με τη φτώχεια που βιώνει ο τόπος;
Είναι ένα φαινόμενο άσχετο, τάχα, με το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο αναγκάζονται να ψάξουν για το μεροκάματο - και μάλιστα σε μια χώρα που το