Σελίδες

26 Απρ 2012

Κοντός ψαλμός


Εντεκα μέρες πριν την κάλπη και τα αστικά κανάλια επιμένουν να κρατάνε την πολιτική αντιπαράθεση στο επίπεδο της αναμετάδοσης διαφόρων παραπολιτικών. Χτες, έκαναν κεντρικό θέμα το πού βρίσκεται ο Παπανδρέου. Προχτές, έκαναν ντόρο με μια δήλωση του Καραμανλή, πλασάροντας αγωνία για το πού βρίσκονται οι «υπεύθυνοι» της κρίσης. Γνωρίζουν, βέβαια, ότι οι ευθύνες για ό,τι παθαίνουν τα λαϊκά στρώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στους ήδη ξεπερασμένους από τη ζωή πρώην ηγέτες των αστικών κομμάτων, αλλά αυτοί είναι ο ανέξοδος στόχος ώστε να μένει στο απυρόβλητο η κοινή αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα του κεφαλαίου, ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο στη διαχρονική παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, όσο και σήμερα που συγκυβερνούν.
***
Την ίδια ώρα το μεγάλο αφεντικό διά στόματος κεντρικού τραπεζίτη είπε και ελάλησε: Καλά πάτε! Συνεχίστε με συνέπεια έτσι. Το «καλά» είναι οι τσακισμένοι μισθοί. Το «καλά» είναι η υποταγή των πάντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά συνέπεια η διαταγή του είναι «τα κεφάλια μέσα» γιατί, όπως λέει, παραμονεύει «εκτροπή». Τι ονομάζει εκτροπή; Την όλο και πιο έντονα εκφρασμένη θέληση του λαού να βγει έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς αναγνωρίζει σ' αυτή μία από τις βασικές αιτίες της συμφοράς του.
Το αφεντικό επιχειρεί να ταυτίσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων τα συμφέροντα της τάξης του με τη σωτηρία της χώρας. Μόνο που η χώρα η δική του και η χώρα των εργατών είναι δύο διαφορετικές χώρες.

Για τη μετανάστευση


Το ζήτημα της μετανάστευσης, με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών και την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών κα της επιθετικότητας του κεφαλαίου, γεννά σοβαρά προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται αλλά και για τους λαούς των χωρών που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών.
Η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της επέλεξαν, λίγο πριν από τις εκλογές, να ξαναπαίζουν το χαρτί του μεταναστευτικού, της «ασφάλειας» και της εγκληματικότητας, όπως είχαν κάνει και στις ευρωεκλογές του 2009 και τις τοπικές του 2010. Θέλουν να στρέψουν ένα μέρος της λαϊκής οργής σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, να αποπροσανατολίσουν, να υφαρπάξουν λαϊκές ψήφους, απομονώνοντας και διογκώνοντας ένα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στο λαό. Μιλούν την ίδια γλώσσα και ρίχνουν νερό στο μύλο της «Χρυσής Αυγής» και στη συνέχεια καμώνονται ότι δήθεν ανησυχούν με τη δημοσκοπική αύξησή της.
Συνοπτικά, τα νέα κυβερνητικά μέτρα είναι: α) Η δημιουργία 30 κέντρων κράτησης

Η κάλπικη «ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μπορεί να προκύψει από τις εκλογές το «νέο μπλοκ εξουσίας», με βάση τη συνεργασία που έχει κάνει με κάποιους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως η Σ. Σακοράφα, ο Κουρουμπλής, άλλες δυνάμεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, κάποιους του Δημαρά, δηλαδή με κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας, λέει ότι η ψήφος στα ψηφοδέλτιά του είναι ψήφος ανατροπής. Τι θα ανατρέψει; Την κυβέρνηση, αφού ως λύση προβάλλει μια «αντιμνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά». Επομένως, όταν μιλά για «νέο μπλοκ εξουσίας», εννοεί μια άλλη κυβέρνηση. Δεν εννοεί ανατροπή της αστικής εξουσίας, αφού δε θέλει τέτοια ανατροπή. Αρα η ανατρεπτική ψήφος είναι απάτη. Καλλιεργεί συγχύσεις και κάλπικες ελπίδες ότι μπορεί να έρθει φιλολαϊκή διέξοδος με τις εκλογές.
Για ποια κυβέρνηση μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Για την κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, η οποία έχει ως προαπαιτούμενο το μνημόνιο, ενάντια στο οποίο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα επαναδιαπραγματευτεί μέσα στην ΕΕ. Δε λέει ότι δεν αναγνωρίζει το χρέος, καταργεί το μνημόνιο, δεν πληρώνει τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει τίποτα απ' όλ' αυτά. Και δεν τα λέει γιατί ξέρει ότι πρέπει να συγκρουστεί με την ΕΕ και με το κεφάλαιο στην Ελλάδα που σε όφελός του εφαρμόζονται τα μέτρα του μνημονίου, όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα για να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αλλά δεν έχει γραμμή σύγκρουσης με την ΕΕ, ίσα - ίσα το αντίθετο, είναι υπέρ της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Λεφτά υπάρχουν!


Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για μια άλλου τύπου ανάπτυξη, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών όλων των μελών της κοινωνίας, πρόταση για τη σχεδιοποιημένη οικονομικο- κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος όλου του λαού. Οταν στελέχη του Κόμματος παρουσιάζουν τη στρατηγική του, η απάντηση που έρχεται από την άλλη πλευρά είναι «καλά όλα αυτά, αλλά πού θα βρείτε τα λεφτά». Ε, τώρα είναι η δική μας η σειρά να αναφωνήσουμε ...λεφτά υπάρχουν, μόνο που είναι συγκεντρωμένα στα χρηματοκιβώτια της πλουτοκρατίας, η οποία προσπαθεί να αυξήσει το δικό της πλούτο, καταδικάζοντας σε φτώχεια και χρεοκοπία το λαό.
Για τους κομμουνιστές, ο πλούτος της κοινωνίας και οι προοπτικές της να εξασφαλίσει την πραγματική ανάπτυξη, δε μετριέται σε χαρτονομίσματα. Υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για να αναπτύξει την παραγωγική της δραστηριότητα. Με αυτήν την έννοια πλούτος - λεφτά για μια κοινωνία και το λαό της, μαζί με το συνολικά παραγόμενο προϊόν είναι όλη η γκάμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών που διαθέτει. Ο ορυκτός και υποθαλάσσιος πλούτος. Η ευφορία και η καλλιεργητική δυνατότητα της γης της να λύσει το επισιτιστικό πρόβλημα. Οι υποδομές, οι συσσωρευμένες εφεδρείες, τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής κ.ο.κ. Είναι πρωτίστως η εργατική δύναμη εκατομμυρίων εργαζομένων,

Το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»


Οι πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης παραδίνουν και την τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, τη ΔΩΔΩΝΗ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο με αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα πληρώσουν πανάκριβα και οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί και τα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ξεπούλησαν στους ιδιώτες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες όπως οι ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ, ΡΟΔΟΠΗ και έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα 4-5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες κυριαρχούν στον κλάδο του γάλακτος, έχοντας οδηγήσει σε χρεοκοπία χιλιάδες μικροπαραγωγούς.
Η αθλιότητα πάντως των φορέων αυτής της ολέθριας, για την ελληνική κτηνοτροφία, πολιτικής, φτάνει στο σημείο να εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να βγάλει και προεκλογικό ξίγκι... Δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος στα Γιάννενα: «Εχω βοηθήσει για να προωθηθεί η καλύτερη λύση ώστε να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και του ελληνικού της δυναμικού», ενώ

Παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις του Μάνεση


Παράνομες και καταχρηστικές είναι οι μέχρι σήμερα 105 απολύσεις που έχει κάνει η εργοδοσία στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, όπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων στη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαίτησε να παρθούν μέτρα για την ανάκλησή τους. Στη συνάντηση η εργοδοσία δήλωσε προκλητικά την απουσία της, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει με επιστολή της στο υπουργείο, επικαλούμενη μάλιστα την ενόχλησή της από την τεράστια έκφραση αλληλεγγύης στο σκληρό αγώνα των χαλυβουργών.
Οι συνδικαλιστές του σωματείου μαζί με αυτούς της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας συναντήθηκαν με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τη γενική γραμματέα Α. Στρατηνάκη. Ξεκάθαρα έθεσαν ζήτημα να κηρυχθούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές καθώς σύμφωνα και με το νόμο 1264 απαγορεύονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αναδιανομή υπέρ των εργατών;


-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως ένα από τα φιλολαϊκά μέτρα της αντιμνημονιακής κυβέρνησης, την οποία προπαγανδίζει ως μοναδική διέξοδο για το λαό, την αναδιανομή του πλούτου που μέρος της είναι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Είναι αληθινές οι προθέσεις του;
Ανεξάρτητα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες να το επιτύχει. Το λέμε, γιατί αφενός στις 10 προτάσεις του για την οικονομία προβάλλει την άποψη ότι θα επαναφέρει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τα 511 ευρώ μεικτά σήμερα στα 751. Αφετέρου, η δράση του αποκαλύπτει το αντίθετο, ότι δηλαδή στο συνδικαλιστικό κίνημα και σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις υπογράφει μειώσεις μισθών.
Για παράδειγμα, στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλειοψηφεί στο σωματείο του χώρου σε συνεργασία με ένα κομμάτι της ΠΑΣΚΕ υπέγραψαν σύμβαση που προβλέπει: Μείωση μισθών για τους νεοεισερχόμενους πάνω από 10%, αύξηση του ωραρίου κατά 15 λεπτά τη μέρα = 12 μέρες το χρόνο, άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο εργολάβων στο χώρο της φύλαξης του χώρου, εξαιρώντας τους αντίστοιχους εργαζόμενους από τη ΣΣΕ.

Αντιδραστικό περιτύλιγμα στη βάρβαρη πολιτική


Πατρίδα - θρησκεία - επιχειρηματικότητα το ιδεολογικό στίγμα που παρουσίασε χτες ο Α. Σαμαράς
Τον ιδεολογικό μανδύα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, που αποτελείται από ένα μείγμα βαθιά αντιδραστικών ιδεών και διανθίζεται με πατριωτικές και θρησκευτικές κορόνες, παρουσίασε χτες ο Α. Σαμαράς,δίνοντας ένα ακόμα δείγμα της αποφασιστικότητάς του να υπηρετήσει με συνέπεια και μέχρι τέλους τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Το τρίπτυχο του ιδεολογικού μανιφέστου συνοψίζεται στις έννοιες «πατρίδα, θρησκεία, επιχειρηματικότητα - ανταγωνιστικότητα», με το βάρος βέβαια να πέφτει στην τελευταία, που αποτελεί και την υπέρτατη αξία στο πρόγραμμα της ΝΔ. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες «σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών», παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «συντηρητική ατζέντα», που την ενέταξε μάλιστα στο συνολικό σχέδιό του «για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η αποενοχοποίηση ορισμένων εννοιών, όπως αυτή της επιχειρηματικότητας - ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ασφάλειας του πολίτη, ενώ οι άλλες δύο έννοιες που επικαλέστηκε, της «πατρίδας» και του «Θεού», αποφάνθηκε ότι δεν είναι πια απαγορευμένες!

Ράδιο... Σαπίλα


Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι του ράδιο-Αρβύλα σχεδόν κάθε μέρα όλο και κάτι θα πουν για το ΚΚΕ. Με το γνωστό τους στιλ συμβάλλουν και αναπαράγουν τα κύρια σημεία της αντι-ΚΚΕ προπαγάνδας. Εκαστος στο είδος του... Οι Αρβύλα το κάνουν μέσα από τις σάχλες που τις πουλάνε και για αστεία... Οι ίδιοι βέβαια μπορεί να πουν ότι απλά κάνουν χιούμορ και ότι το ΚΚΕ το πιάνει πάλι «μανία καταδίωξης». Αλλά τα πράγματα είναι απλά.
Πριν μερικές μέρες ανακάτεψαν σε μια σούπα το ΚΚΕ, το facebook, τον «Ριζοσπάστη» σε έναν καταιγισμό

Εξ ιδίων τα αλλότρια


«Το ΚΚΕ νοιάζεται μόνο για να αυξήσει τους βουλευτές του και γι' αυτό απορρίπτει την πρόταση συνεργασίας που του κάνουμε»... Αυτή τη σοφιστεία προβάλλει συχνά πυκνά η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - την επανέλαβε στο «ΣΚΑΪ» ο Αλ. Τσίπρας - που ψηφοθηρεί με τις πλάτες του ΚΚΕ και στην προσπάθειά της αυτή αραδιάζει «ό,τι του φανεί του λωλο-Στεφανή»...
Μα, αν το ΚΚΕ νοιαζόταν να αυξήσει τους βουλευτές του θα έκανε αυτό που κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το αντίθετο απ' αυτό για το οποίο κατηγορείται. Θα έτρεχε να πάρει μέρος στο «αντιμνημονιακό» μπλοκ. Θα αποδεχόταν ασμένως την πρόταση συνεργασίας. Θα παραμύθιαζε το λαό με αυταπάτες και θα τον εξαπατούσε για να υφαρπάξει την ψήφο του...
Ας μην κρίνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξ ιδίων τα αλλότρια. 

Τα μαντρόσκυλα της εξουσίας...



τα βγάζουν βόλτα που και που...

Άλλη μια καταπληκτική γελοιογραφία από το My Crazy Creations