Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις - Άγρια κρατική καταστολή


Ίσως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή σε πλατείες, κεντρικές αρτηρίες και γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία επιτίθεται με βαρβαρότητα στους συγκεντρωμένους και υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δηλώνει αποφασισμένη να καταστείλει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι με πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το πάρκο Γκεζί, αλλά υιοθετούν και συνθήματα, αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. Οι Τούρκοι κομμουνιστές με αποφασιστικότητα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Ατυχώς, επιτύχαμε (ή, μήπως, τα λέω ανάποδα;)

Μερικές φορές, καθώς ακούω ειδήσεις ή διαβάζω εφημερίδες, αμφιβάλλω για την πνευματική μου διαύγεια. Καθ' ότι, αν βλέπεις ότι οι απόψεις σου διαφωνούν ριζικά με όσα υποστηρίζουν τόσοι και τόσοι μορφωμένοι αναλυτές γύρω σου... δεν μπορεί, σε ζώνουν οι φόβοι πως το μυαλουδάκι σου κουρκούτιανε.Άκουγα, λόγου χάρη, τον Τσίπρα να υποστηρίζει ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και επιβάλλεται η αναθεώρηση, ο ανασχεδιασμός του. "Πώς να το κάνουμε, ρε γαμώτο", λέω κι εγώ, "ολόκληρος αρχηγός κόμματος που τον θέλουνε για πρωθυπουργό 3 ψηφοφόροι στους 10, κάτι παραπάνω θα ξέρει από μένα που νομίζω ότι το μνημόνιο λειτουργεί μια χαρά". Έτσι δεν είναι; Στο κάτω-κάτω, αυτός έχει κι ένα κάρο επιτελεία που υποβοηθούν την σκέψη του. Εγώ τί έχω; Μόνο την γκλάβα μου.

Πανεξόρμηση αύριο με τον «Ριζοσπάστη»


Οι Κνίτικες Οργανώσεις, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, μαζί και οι φίλοι του Κόμματος σχεδιάζουν το αυριανό πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και στα παιδιά τους, σε πόλεις και χωριά, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη» που θα φιλοξενήσει σε ειδικό ένθετο το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ «Για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας - Για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού».

Ενα... «σχεδόν δώρο»!


Ξέραμε ότι τα Μνημόνια «είναι ευλογία». Μας το είχε διατυμπανίσει ο Πάγκαλος. Τώρα μάθαμε ότι τα Μνημόνια, εκτός από «ευλογία» είναι, επίσης, «δώρο», ή, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, τα Μνημόνια είναι κάτι που μοιάζει με «σχεδόν δώρο»...
Ετσι το είπε τις προάλλες ο Στουρνάρας. Το «σχεδόν δώρο» προς τον ελληνικό λαό, εξήγησε ο Στουρνάρας, συνίσταται στο ότι οι δανειστές έχουν δανείσει στην Ελλάδα 240 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή «μας» δάνεισαν 240 δισ. ευρώ, είναι λόγος, κατά τον Στουρνάρα, για να πανηγυρίζει κανείς...
Για να καταλάβουμε, όμως, τι κρύβεται πίσω από τα «πανηγύρια» τους και από τα «σχεδόν δώρα» τους, αρκεί να μιλήσουν οι αριθμοί (σ.σ.: οι δικοί τους αριθμοί...).

Το πραγματικό δίλημμα


Τα ίχνη του εγκλήματος των ανατροπών στο δημόσιο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μας πάνε αρκετά χρόνια πίσω. 
Στην περίοδο της ανατροπής του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, με τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στην περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Τότε χαράχτηκε η στρατηγική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για μία Ευρώπη ...ανταγωνιστική στις διεθνείς προκλήσεις της εποχής μας. 
Ισως τότε πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί τον ταξικό χαρακτήρα του «ανταγωνισμού», ο οποίος σε καπιταλιστική βάση εκδηλώνεται πρώτα και κύρια ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Και από τη στιγμή που το κεφάλαιο έχει το πάνω χέρι, επιβάλλει τους όρους του στην ανταγωνιστική αυτή σχέση.
Οι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή είχαν αποκαλύψει τι επιδίωκε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Τώρα το γνωρίζουν όλοι.