Σελίδες

12 Ιουλ 2011

Ανησυχία και κόντρες στο βαθύ πηγάδι της κρίσης.


Την ίδια ώρα που φουντώνουν τα σενάρια γύρω από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και το βάθεμα της κρίσης στην Ιταλία, το ΔΝΤ έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της συμμετοχής του, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στην πέμπτη δόση του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα. 
Φυσικά, η δόση δεν αποδεσμεύεται με το αζημίωτο, αλλά με νέες παραινέσεις από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό προς την κυβέρνηση να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμά πως «απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε το έλλειμμα να μην παραμείνει σε υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα θα πρέπει να επιταχυνθούν

Σκέψεις και εκτιμήσεις.




Αναδημοσίευση απο : Κόκκινος Ανεμος.

του Θανάση Παπαρήγα.
Τα γεγονότα του Ιούλη του 1965 ήταν, όπως σήμερα γνωρίζουμε καλά, ένα πολύπλοκο γεγονός, για το οποίο οι πολλές εκτιμήσεις που έχουν γραφεί, δεν είναι πάντα απαλλαγμένες από τα στοιχεία της εσπευσμένης κατάληξης ή και της πολιτικής τακτικής.
Πριν προχωρήσουμε, ας πούμε ότι πρέπει να αποφύγουμε μερικές υπεραπλουστευμένες εκτιμήσεις της εποχής. Κυρίως, εκτιμήσεις του τύπου «τα γεγονότα οφείλονται στον πανικό που ξεσήκωσε στις κυρίαρχες τάξεις η προοπτική δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Δεν πάει άλλο...



ΔΕΝ ΑΓΧΩΝΕΤΑΙ - σύμφωνα με όσα διαρρέουν- το υπουργείο Οικονομίας, για την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011! 
Ολα θα πάνε καλά, δηλώνουν.
Φυσικά, «καλά» ...γι' αυτούς και τους περίφημους «πιστωτές», πράγμα που σημαίνει, αυτομάτως, «άσχημα» για κάθε μισθωτό, ή συνταξιούχο, ή μικροεπαγγελματία.
Και γιατί δεν αγχώνονται στο υπουργείο Οικονομίας; 
Μα, γιατί ξέρουν πολύ καλά τι έχουν ψηφίσει με βάση το δόγμα «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».
Στο τέλος του χρόνου, βλέπετε, περιμένουν να εισπράξουν «έκτακτες εισφορές», «τέλη επιτηδεύματος», «αναδρομικά αφορολόγητα» και όλα όσα σκέφτηκαν για να κάνουν μία ακόμη φοροεπιδρομή στην τσέπη του λαού.

Γερουλάνος, παραλίες, ασυδοσία...


Μας πήραν χαμπάρι! 
Είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον για τους ξένους δημοσιογράφους, ότι το μεγάλο κεφάλαιο που θα δραστηριοποιηθεί σε έναν τόπο χωρίς περιορισμούς, με ένα ασύδοτο πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων, σαν αυτό που σχεδιάζει και προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι, εν δυνάμει, επικίνδυνο γι' αυτό τον τόπο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος στη γερμανική εφημερίδα «SUDDEUTSCHE ZEITUNG», ρωτήθηκε: 

Κάλπικες αντιπαραθέσεις.


Σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση της πλουτοκρατίας σε όλους τους εργαζόμενους με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και την σειρά των κεφαλικών φόρων που έρχονται, προσπαθούν να θολώσουν τα νέρα μιλώντας για τον δημόσιο τομέα που «πρέπει να εξορθολογιστεί», «να μειωθεί το κόστος που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι», «να φύγουν οι υπεράριθμοι».
Με αυτή την προπαγάνδα «βομβαρδίζουν» τα ΜΜΕ που ανήκουν στους καπιταλιστές και επηρρεάζουν είναι αλήθεια και λαϊκά στρώματα.
Ετσι επιχειρείται να φύγει από την προσοχή ότι ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα πάντα εξασφάλιζε τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών. 

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα...


Το ένα μετά το άλλο
 διάφορα άρθρα στον αστικό Τύπο βεβαιώνουν πως η προβοκάτσια στο Σύνταγμα τη μέρα που πνίγηκε η Αθήνα στα δακρυγόνα και όσα ακολούθησαν, σαν να ήταν κυβερνητική παραγγελία.

Εχουν κάνει την τρίχα τριχιά και φτάνουν σε σημείο να απειλούν, δήθεν απευχόμενοι «να μη βγει το πρώτο πιστόλι»! (στο κύριο άρθρο στο «Βήμα»).
Υπάρχει τέτοιο κλίμα στην κοινωνία; Δεν υπάρχει. Γιατί το συντηρούν; Για να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, τη βαρβαρότητα στην οποία οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η πολιτική τους. Για να παροπλίσουν το μαζικό λαϊκό κίνημα που προσπαθούν να το ενοχοποιήσουν πριν ακόμα δράσει.

«ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ»: Απογοήτευση, αντιθέσεις, ανησυχία...


Μικρή συμμετοχή χαρακτήρισε την αυτοπαρουσιαζόμενη ως διαδικασία απολογισμού λαϊκών συνελεύσεων «αγανακτισμένων» από όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο το Σύνταγμα. 
Την Κυριακή δεν συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 άτομα στη συνέλευση της πλατείας.
Σε κείμενο για «απολογισμό του διημέρου 28-29/6» (48ωρη απεργία) «ομάδας εργασίας για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μεσοπρόθεσμο» καταγράφονται αιχμές ενάντια στο ταξικό κίνημα 

Το 1,6% των μεγαλο-οφειλετών χρωστά το 90% των οφειλών!!!


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα δεδομένα μέχρι 31-12-2009 τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις εφορίες ανέρχονταν 
σε 32,5 δισ. ευρώ.
*
Σήμερα, και αφού πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια... ανελέητης δίωξης της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την τρόικα και τους λοιπούς «σωτήρες»,
αφού παίχτηκε πολλαπλώς η γνωστή ανόητη προπαγάνδα με την εφορία να διαφημίζεται από τα κανάλια ότι θέτει στο στόχαστρο τους «γιατρούς του Κολωνακίου», τους ποδοσφαιριστές, τους τραγουδιστές (αλλά μηδέποτε τους καπιταλιστές...),
τα «φέσια» εκτινάχτηκαν και ξεπερνούν πλέον 
τα 41 δισ. ευρώ...

Ο καπιταλισμός, κύριοι...


Στην αρχή, δεν αναγνώριζαν ότι υπάρχει καν η ύπαρξη της κρίσης. 
Στη συνέχεια, προσπάθησαν να την περιγράψουν ως «κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα». Στην πορεία, τη βάφτισαν «κρίση χρέους».
Ομως, όσους ευφημισμούς κι αν εφεύρουν οι θιασώτες του καπιταλισμού, όση λεξιλαγνεία κι αν μετέλθουν, για να αποφύγουν να ομολογήσουν τον πραγματικό χαρακτήρα - και συνεπώς τις πραγματικές αιτίες - της κρίσης, να που η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη:
Η κρίση είναι βαθιά, είναι δομική, είναι συστημική. Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού. Η καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι μια κλασική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.

ΙΑΠΩΝΙΑ, Μετά την πυρηνική καταστροφή νέα ... «οικολογικά» σχέδια του κεφαλαίου.


Σε αναγκαστική στροφή 180 μοιρών ως προς τους τρόπους και τις πηγές παραγωγής ενέργειας στρέφεται το ιαπωνικό μεγάλο κεφάλαιο, έπειτα από το σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη. 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, είχε άλλωστε παραδεχθεί στα μέσα του περασμένου Μάη πως η χώρα θα πρέπει να στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ, π.χ., ηλιακή, αιολική, γεωθερμική ενέργεια κ.λπ.), ώστε να μην εξαρτάται η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας από τους 55 πυρηνικούς σταθμούς.
Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι σχεδιάζεται έως το 2030 το 20% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, υπαινισσόμενος ότι θα μείνουν ως επί το πλείστον σχέδια επί χάρτου τα σενάρια για την κατασκευή 14 νέων πυρηνικών σταθμών μέσα στην επόμενη 20ετία.

Εντεκα προτάσεις καλοκαιρινής αυτομόρφωσης...



Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, καθώς και η καλή λογοτεχνία είναι ένα εργαλείο για την κατανόηση του ιστορικά ξεπερασμένου καπιταλισμού που γεννά παρασιτισμό και σάπισμα. 
Η μελέτη των νομοτελειών της ταξικής πάλης αποτελεί ένα όπλο για την προετοιμασία των κομμουνιστών και των πιο πρωτοπόρων εργαζομένων για την επιθετική προβολή της κομμουνιστικής προοπτικής.

Εξαθλιώνουν το λαό για να κερδίζουν τα μονοπώλια.


Για τις ανάγκες της δράκας των μονοπωλίων, για τα σαπρόφυτα του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας είναι απόλυτα έτοιμο να κλιμακώσει μέσα σε αυτό το ζοφερό για το λαό «καλοκαίρι» τα ακόμη χειρότερα, στην κυριολεξία για να σμπαραλιάσουν κάθε πλευρά της ζωής των εργατών, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.
Οπως πλέον και οι ίδιοι ομολογούν, μέσα από την πρόσφατη «έκθεση αξιολόγησης» της Κομισιόν, το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και ο πρώτος από τους «εφαρμοστικούς νόμους» που ήδη ψήφισαν ήταν μόνον η απαρχή για την τωρινή φάση του αντιλαϊκού πολέμου,