Σελίδες

24 Ιαν 2011

Δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση

Αναδημοσίευση από  Σφυροδρέπανο
(συνέχεια από προηγούμενο 

Ποια είναι λοιπόν σήμερα η κατάσταση στην ελλάδα;
Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι αδύναμος. Έχει ενδιάμεση κι εξαρτημένη θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Μία πτυχή της εξάρτησης είναι και το χρέος. Το έλλειμμα των χωρών του νότου είναι η άλλη όψη του εμπορικού πλεονάσματος της γερμανίας και της τοκογλυφικής εξυπηρέτησης των δανείων. Το δημόσιο χρέος είναι η τελική συνέπεια της σύμφυσης του αστικού κράτους με τα μονοπώλια. Το χρέος προϋπήρχε της κρίσης κι οξύνεται τώρα που το κράτος μπουκώνει με ζεστό, “δημόσιο” χρήμα τα μονοπώλια για να αποτρέψει την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους τους. Κοινωνικοποεί τις ζημιές τους κι επιδοτεί την κερδοφορία τους.

Μάρκος Βαμβακάρης: Η αόρατη ιδεολογία του ρεμπέτικου...

Με ομιλητή τον Στέλιο Ελληνιάδη ο «Χώρος Πολιτισμού @Ρουφ  -Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18 (κοντά στο μετρό Κεραμεικός), τηλ: 2103837191- οργανώνει τον κύκλο: «Λαϊκός Μαραθώνιος από Μάρκο στον Ακη».

Ο εξερευνητής Στέλιος Ελληνιάδης κάνει μια ανασκόπηση στην πορεία του νεότερου λαϊκού πολιτισμού μέσα από την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού χρησιμοποιώντας σαν σταθμούς μερικούς πολύ σημαντικούς τραγουδοποιούς γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η μουσική, η ποίηση, η ζωγραφική, το σινεμά, το θέατρο και η πολιτική.
Μετά την ομιλία μία κομπανία φίλων παίζει ζωντανά τα τραγούδια που αγαπήσαμε. 

Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη ενώ το πρόγραμμα που ακολουθεί μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του @ρουφ.

Με την ευκαιρία αυτή παραθέτουμε ένα κείμενο του Πάνου Κουνάδη που τιτλοφορείται «Μάρκος Βαμβακάρης: Η αόρατη ιδεολογία του ρεμπέτικου» και δημοσιεύτηκε στον «Δρόμο της Αριστεράς».


Μάρκος Βαμβακάρης: Η αόρατη ιδεολογία του ρεμπέτικου

Το ρεμπέτικο τραγούδι ως δημιούργημα και ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων

Τα αποκαλυπτήρια του «Παλαιστίνιου Καρζάι»...


Ο Γιάσερ Αραφάτ τον είχε αποκαλέσει κάποτε «Παλαιστίνιο Καρζάι».

Η αλήθεια είναι ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, ένας παλιός προσωπάρχης του εμίρη του Κατάρ που στρατολογήθηκε από τον Αραφάτ στη «Φατάχ» λόγω των διασυνδέσεών του με τους πολυεκατομμυριούχους του Κόλπου, ουδέποτε είχε την παραμικρή συμμετοχή στο παλαιστινιακό αντάρτικο. Επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Τζορτζ Μπους, τον Ιούνιο του 2003, όταν ο Αραφάτ δεν μπορούσε να ξεμυτίσει από το πολιορκημένο αρχηγείο του, στη Ραμάλα. 
Η δολοφονία του Αραφάτ από τη Μοσάντ άνοιξε το δρόμο για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής στον άνθρωπο που δεσμεύτηκε, όπως έγραψε η ισπανική El Pais, ότι όσο είναι αυτός πρόεδρος, «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει άλλη Ιντιφάντα».

Κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ 25-26 Γενάρη στα μέσα μαζικής μεταφοράς...



Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι

Επιβάλλουν αυξήσεις παντού, μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, η ακριβεια μεγαλώνει.

 ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ.

Φτάνουν πια τα χαράτσια και η ληστεία, απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., που με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, 
μας έχουν κυρήξει τον πόλεμο, δίνουμε οργανωμένη απάντηση.


ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

ΤΕΕ - Η κατρακύλα δεν έχει πάτο...



Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η φιλοκυβερνητική στάση του διαπαραταξιακού Προεδρείου του ΤΕΕ τους οδηγεί σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών.

Αποδέχονται την κατάργηση του "Κώδικα Αμοιβών",συναλλάσονται με τη κυβέρνηση και την τρόϊκα για να διατηρήσουν τα δικά τους έσοδα και προνόμια, διαπραγματεύονται την πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων για να βάλουν επιπλεόν φραγμούς στο επάγγελμα, διοργανώνουν "κινητοποιήσεις" για τα μάτια του κόσμου, βάζουν πλάτη στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. 

ΤΥΝΗΣΙΑ...

Ο λαός δεν πείθεται από τους ελιγμούς των αστών.
Ενα ιδιόμορφο «μπρα ντε φερ» εκτυλίσσεται στην Τυνησία ανάμεσα στο τυνησιακό λαό που βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους και την εναπομείνασα πολιτική ηγεσία, η οποία προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί που άφησε ο Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί εγκαταλείποντας τη χώρα, χωρίς να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Είναι προφανές ότι κάθε καινούριο μέτρο που ανακοινώνεται αποτελεί μία μικρή υποχώρηση απέναντι στα σταθερά και επίμονα αιτήματα που θέτουν χιλιάδες Τυνήσιοι στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.

Η κρίση πίσω από το «νομισματικό πόλεμο»...

Το θέμα των νομισματικών ισοτιμιών βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
 Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο πλευρών, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική εξέλιξη.
Ετσι, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα ότι διατηρεί τεχνητά υποτιμημένο το γουάν, ενώ η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χειραγωγούν την ισοτιμία του δολαρίου με το συνεχές «τύπωμα» δολαρίων. Και τα δύο κράτη επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση, προστατεύοντας και βελτιώνοντας τις εξαγωγές τους εις βάρος των άλλων.

ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ...

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2011

που κακός  χρόνος  να  τ’ς  βρεί…..

από mail του γνωστού-αγνώστου Ankan






ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και κλείνουν τα ανοιχτά – λόγω έλλειψης δουλειάς. Οι θιγόμενοι επαγγελματίες -αντί να κάνουν συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας- αποφασίζουν να προβούν σε μια πρωτότυπη μορφή αντίστασης: οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τα ταξί, οι ταξιτζήδες γίνονται φουρνάρηδες, οι δικηγόροι οδοντοτεχνίτες και οι κομμώτριες γίνονται δικηγόροι.