Η φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου με τα δολοφονημένα παιδιά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη μαρτυρική Φαλούτζα που ισοπεδώθηκε το 2004 |
Οι νεκροί της δήθεν «απελευθέρωσης» φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο
Μετά από περίπου εννιά χρόνια, η αμερικανική σημαία κατέβηκε στο Ιράκ, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου στη χώρα, προς το παρόν τουλάχιστον, παρά το γεγονός ότι, κατά μεγάλη ειρωνεία, ο πρώην Πρόεδρος Μπους τον είχε «λήξει», ήδη, από το Μάη του 2003. Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, τη χώρα θα έχουν εγκαταλείψει και οι τελευταίοι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες, με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Αμυνας Πανέτα να χαρακτηρίζουν τη στιγμή «απόδειξη της επιτυχίας» της αποστολής των ΗΠΑ στο Ιράκ και ότι τα στρατεύματα πρέπει να είναι «περήφανα που πίσω τους αφήνουν ένα Ιράκ που μπορεί να στέκεται στα πόδια του, είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο».
Πίσω από αυτές τις θριαμβολογίες κρύβονται μερικές από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, που «γράφτηκαν» όντως με «σοκ και δέος», όπως ήταν η κωδική ονομασία της επίθεσης. Η, κατά Ομπάμα, «επιτυχία» περιλαμβάνει εννιά χρόνια κατοχής, 104.000 - 223.000 καταμετρημένους νεκρούς Ιρακινούςαπό μάχες ή εκρήξεις (1.455.590 νεκρούς, κατ' εκτίμηση, από την ιατρική επιθεώρηση Lancet στη βάση επιτόπιας μελέτης της από μάχες, εκρήξεις και ό,τι άλλο συνεπάγεται ένας πόλεμος), εκατομμύρια τραυματίες (ορισμένους ανάπηρους για πάντα). Περιλαμβάνει ορισμένα από τα πλέον απάνθρωπα συμβάντα: