Σελίδες

9 Μαρ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΕΠ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Τεύχος - όπλο στη μάχη των εκλογών του Μάη

Ο «Ριζοσπάστης» προδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από το άρθρο της Σύνταξης του 2ου τεύχους του 2014 της ΚΟΜΕΠ που είναι αφιερωμένο στην ΕΕ
Βρισκόμαστε δύο μήνες σχεδόν πριν από την τριπλή εκλογική μάχη του Μάη. Στη Διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στις κυβερνήσεις του, στις διακρατικές του συμμαχίες.
Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση
Η θέση για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση εδράζεται στη θέση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μέσα στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία. Τα στρώματα αυτά βρίσκονται αντικειμενικά σε θέση αντιπολίτευσης απέναντι στην εξουσία της αστικής τάξης και τον κρατικό μηχανισμό ως εργαλείο επιβολής της. Σε θέση αντιπολίτευσης βρίσκεται ο εργατοϋπάλληλος όταν μειώνεται ο μισθός του προς χάριν της κερδοφορίας του αφεντικού του, ο φτωχός αγρότης όταν απειλείται από την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στην αγροτική παραγωγή, ο άνεργος ο οποίος παρόλο που μπορεί και θέλει να εργαστεί, δεν του το επιτρέπουν οι αναγκαιότητες της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος. Ολοι αυτοί, λοιπόν, πρέπει να φέρουν σε αντιστοιχία την πολιτική τους συμπεριφορά με τη θέση τους στη σημερινή κοινωνία.

Ο σαματάς κι η λεία του

Κουφή είσαι μωρή ή γκαβή ; Ο κόσμος καίγεται! Δεν το βλέπεις στα βυζιά των γυμνών femen που κάνουν αντιπολεμική εκστρατεία για την Ουκρανία(;), γράφοντας ό,τι τους λέει ο νταβατζής τους στο περιφερόμενο κορμί τους; Δεν τ' ακούς στο τι εστί βερίκοκο, που πετιέται καταμεσής του ορμητικού ποταμιού που κατεβάζει μπάζα να κλείσει τις τρύπες στις τσέπες σας; Δεν το καταλαβαίνεις απ' το λιβάνι, το μύρο και το χρυσό που έφεραν οι τρεις μάγοι της εποχής στον ντόπιο Τομ Κρουζ Κουφοντίνα, που γεννήθηκε στη δικιά μας εθνική γιορτή 17Ν κι όχι στις αμερικανιές γεννημένος την 4η Ιουλίου; Αστρο λαμπρό τούς οδηγεί. Το λένε χρήσιμη χρυσή αυγή, που με το πρώτο κελάηδισμα του κορυδαλλού, καθώς λαγός κουνάει τη φτέρη του και λάμπει το μαχαίρι του, μες τα σκατά τη μέρα της γιορτής σου, γυναίκα εσύ, μου θες να κρεμάσεις σαν τάμα το πεινασμένο σου παιδί στο ποστίς της Τιμοσένκο. Αχρηστη!

Οι αντισυστημικές φούσκες... η ταχύρρυθμη εκπαίδευση... και τα αποτελέσματά της

«Εμείς δεν ερχόμαστε από τα σαλόνια όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για νέα "κοκτέιλ", "νέους μπάρμαν" και "νέους σερβιτόρους" της παλιάς πολιτικής. Δεν μας γέννησε η τηλεοπτική δημοκρατία και δεν μας κανάκεψαν οι μεγιστάνες της διαπλοκής και του πλούτου. Δεν είμαστε σπορά της τύχης, ούτε υβρίδια του σάπιου συστήματος». 
Αυτά έλεγε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του για τις ερχόμενες εκλογές. 
Δεν έχουμε καμιά διάθεση να τσουβαλιάσουμε τις καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές των αστικών κομμάτων, αλλά βγάζει μάτι η προσπάθεια του Τσίπρα να κοροϊδέψει το λαό για τον «αντισυστημικό» τάχα χαρακτήρα του κόμματός του.

Ξέρουμε, όμως, πολύ καλά ότι για να εμπιστευθεί η αστική τάξη ένα κόμμα στη διαχείριση των υποθέσεών της, πρέπει να περάσει απ' όλες τις παραπάνω διαδρομές που ξορκίζει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Αδιάψευστος μάρτυρας, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις αμερικανικών ινστιτούτων που φημίζονται για την ανάδειξη «ηγετών» που βοηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η φιλοξενία του Αλ. Τσίπρα (με τυμπανοκρουσίες από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ) σε ΜΜΕ - σύμβολα των αστών, όπως το CNN, το «Bloomberg» και άλλα. 

Η «ουκρανική» παράκρουση του οπορτουνισμού και το ΚΚΕ

Ουκρανοί φασίστες καίνε κόκκινες σημαίες.
Τη βδομάδα που μας πέρασε η «Αυγή»,
σε άρθρο της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία,
διέγνωσε την ...«ουκρανική επανάσταση».
Κι εις ανώτερα!
Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
Κάθε «καρυδιάς» οπορτουνιστές ενοχλήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την κρυστάλλινη και αντικειμενική προσέγγιση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιδόθηκαν, λοιπόν, σε μια εκλεκτική και συχνά διαστρεβλωτική κριτική των θέσεων του ΚΚΕ, σχετικά με τις ουκρανικές εξελίξεις, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να αποσιωπήσουν τις απαράδεκτες επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα.
Οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η εφημερίδα («Αυγή») του ΣΥΡΙΖΑ στις 5/3 δημοσίευσε άρθρο με το οποίο ισχυριζόταν πως τα γεγονότα που είχαμε στην Ουκρανία ήταν «επανάσταση»! Να τι γράφει: «Η ουκρανική επανάσταση αποτελεί τομή τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο μετακομμουνιστικό κόσμο. Μέχρι σήμερα, οι μόνες μαζικές αντιδράσεις στα διεφθαρμένα και ολιγαρχικά καθεστώτα της περιοχής ήταν οι "χρωματιστές" επαναστάσεις - δηλαδή, οι ειρηνικές κινητοποιήσεις υπέρ μιας σταδιακής μετάβασης προς ένα κράτος δικαίου. Η ουκρανική επανάσταση είναι λοιπόν η πρώτη που ανατρέπει βίαια ένα καθεστώς - προέκταση της πρώην ΕΣΣΔ».