Σελίδες

5 Σεπ 2012

Αντεργατικό «θανατηφόρο» μείγμα


«Η εργάσιμη μέρα είναι η φυσική μονάδα μέτρησης για τη λειτουργία της εργατικής δύναμης...» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τ. 2ος, σελ. 153). 
«Οι εργάτες σαν αγοραστές εμπορεύματος έχουν σημασία για την αγορά. Η κεφαλαιοκρατική όμως κοινωνία έχει την τάση να περιορίζει στο κατώτατο όριο την τιμή του εμπορεύματός τους - της εργατικής δύναμης - όταν αντικρίζει τους εργάτες σαν πουλητές» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τ. 2ος, σελ. 315).
***
Ενα από τα νέα αντεργατικά μέτρα, αυτό που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις για διευθέτηση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, αφήνοντας ελεύθερο χρόνο στον εργαζόμενο 11 ώρες το 24ωρο, που σημαίνει ότι όλος ο υπόλοιπος ημερήσιος χρόνος είναι στη διάθεση της επιχείρησης, άρα εργάσιμος, συνοδεύεται και από το μέτρο της κατάργησης των περιορισμών μεταξύ πρωινής και απογευματινής βάρδιας. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επιχείρηση μπορεί να διευθετεί το χρόνο ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα. Επιβάλλουν λοιπόν υποχρεωτικά 6ήμερη εργασία για 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, δηλαδή 78 ώρες δουλειά τη βδομάδα, ενώ ο ίδιος εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει και στις δυο βάρδιες, για 13 ώρες, με κατανομή του ωραρίου όπως βολεύει την επιχείρηση. Οι ρυθμίσεις της οδηγίας για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας», όπως διαμορφώθηκε με την απόφαση της ΕΕ που ενέκρινε την Εκθεση Σέρκας, από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω ζητήματα, βάζουν ένα

Κρύβουν την αλήθεια απ' τους εργάτες


Την «κατοχή της τρόικας», που «προσπαθεί να επιβάλει πάλι άγρια μέτρα», θυμήθηκαν τα «παπαγαλάκια» της αστικής δημοσιογραφίας με αφορμή τις νέες εφιαλτικές ανατροπές στα εργασιακά που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα. 
Από κοντά και η ΓΣΕΕ εξανίσταται για «τη νέα προκλητική και απαράδεκτη απαίτηση των τροϊκανών», ενώ ο πρόεδρός της σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει επιτέλους ν' αντιληφθούν ότι όταν δεν διαπραγματεύονται με αποφασιστικότητα τότε ανοίγουν τις ορέξεις των τροϊκανών υπαλλήλων»!...
Λένε ψέματα. Δεν είναι ούτε ανήξεροι ούτε αθώοι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για την αντιλαϊκή καταιγίδα που δυναμώνει αμείωτα. 
Ισα ίσα. Είναι συν-πρωταγωνιστές στην αντιλαϊκή σφαγή. 
Γι' αυτό, άλλωστε, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» έχουν φροντίσει από καιρό να στρωθεί το έδαφος. 
Ενα μόνο παράδειγμα: Τα σχέδια για επιβολή μέχρι και 78 ωρών εργασίας τη

Κινητοποιήσεις το Σάββατο σε όλη τη χώρα


  • Ξεσηκωμός για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση στη βαρβαρότητα!
  • Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 11 π.μ.
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα οργανώνουν το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που καθημερινά αυξάνονται, μετατρέποντας τη ζωή της εργατικής - λαϊκής σε εφιάλτη.
«Η απάντηση στην κυβέρνηση, στους εκπροσώπους των πολυεθνικών, που βασανίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων συνολικά με την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να είναι κοινή και ενιαία», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε χτεσινή ανακοίνωση με την οποία καλεί στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου.

Αλέκα Παπαρήγα: " Ο λαός θα ζήσει σε όλες τις πτυχές της ζωής του τις συνθήκες της 10ετίας του '50 ως και του '60"



Δείτε τη συνέντευξη ολόκληρη εδώ
Εισήγηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη συνέντευξη τύπου για την κατάσταση της οικονομίας, τα νέα άγρια μέτρα, το κίνημα και την προοπτική

Η κρίση θα πιάσει πάτο, δεν έχει φθάσει ακόμα εκεί και στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ήδη παραδέχονται ότι θα εκδηλωθεί σε όλα τα κράτ μέλη της ΕΕ που ακόμα δεν τα έχει χτυπήσει ανάλογα και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμα και αν έλθει κάποια ανάκαμψη δηλαδή επενδύσεις κλπ ο λαός θα είναι ήδη στον πάτο, δεν πρόκειται να του δώσουν χέρι να σηκωθεί. Επομένως τίθεται εξ αντικειμένου το πρόβλημα να απαλλαγούμε από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, από τα δεσμά της ΕΕ και των κινδύνων του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

… και πέντε πρώτα λεπτά.


Περίπου 9 εκατομμύρια ασφαλισμένοι ψάχνουν από προχτές φάρμακα, ή λεφτά για να τα αγοράσουν αφού ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός δεν πληρώνει αυτούς που πρέπει να πληρώσει, φαρμακοποιούς και φαρμακευτικές εταιρείες, κοροϊδεύοντας επανειλημμένως και αναγκάζοντας πολλούς φαρμακοποιούς να κλείσουν τα φαρμακεία τους. Το κράτος με τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ συκοφαντεί και αρνείται να προβεί τουλάχιστον σε έναν διακανονισμό των χρεών.
Ο ίδιος οργανισμός ο ΕΟΠΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012, καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.
Μια σειρά από νοσοκομεία, υπολειτουργούν, χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χωρίς τα βασικά αναλώσιμα, γάζες, αλοιφές, χαρτιά υγείας(!) που οφείλουν να τα έχουν μαζί τους οι ασθενείς.

Προπαγάνδα με κάλπικα στοιχεία


Με ψεύτικα στοιχεία και αριθμούς προσαρμοσμένους στις αντιλαϊκές σκοπιμότητες της πολιτικής που υπηρετεί η συγκυβέρνηση, προσπαθούν τα στελέχη της κυβέρνησης να δικαιολογήσουν τα αλλεπάλληλα μέτρα εξόντωσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. 
Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια και σε μια προσπάθεια να δείξει το ...«δύσκολον της καταστάσεως», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαινίασε προχτές μια ολοκαίνουρια τακτική, αραδιάζοντας στοιχεία που υποτίθεται ότι αφορούσαν στον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο που ούτε ένα από αυτά δεν ανταποκρίνεται σε κάποιον υπαρκτό αριθμό του κρατικού προϋπολογισμού. Ολα, ένα προς ένα τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ψεύτικα υπηρετώντας διπλό σκοπό: 
Πρώτον, να αναπαραγάγουν τη βρώμικη φιλολογία ότι εξαιτίας των υψηλών μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν πόροι για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του Δημοσίου - κράτους. 
Δεύτερον, για να κουκουλώσουν, να κρύψουν το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή των λεγόμενων τοκοχρεολυσίων της χώρας, καταλήγουν, δηλαδή, στα ταμεία των ντόπιων τραπεζών, που παρά το περιβόητο «κούρεμα» εξακολουθούν να καταβροχθίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που η κυβέρνηση αρπάζει από τους εργαζόμενους και καταβάλλει στους τραπεζίτες.

Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε μαζί


Ενα νέο κατασταλτικό νομοθέτημα που έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προανήγγειλε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας. Πραγματικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση και το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, στα πλαίσια αυτά όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το νομοθέτημα θα περιλαμβάνει παραπέρα καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων, χρήση αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών (προφανώς για ενίσχυση των χημικών), την οργάνωση της αστυνομίας κατά τα πρότυπα των δυνάμεων καταστολής της Νέας Υόρκης και πιο βαρύ οπλισμό για αστυνομικές ομάδες. Με λίγα λόγια η συγκυβέρνηση ετοιμάζει ένα μηχανισμό καταστολής με διάφορα μέσα και μάλιστα σε μια περίοδο που η λαϊκή οργή φουντώνει από τα άγρια αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.
Η συγκυβέρνηση δε γνωρίζει απλά, είναι σίγουρη και σπεύδει να πάρει τα μέτρα της: Τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα

Μα πόσο «τραμπούκος» είσαι!


Την περασμένη βδομάδα ο Λυκουρέντζος, ο υπουργός Υγείας, είχε δεχτεί στο υπουργείο την επίσκεψη του Ε. Βενιζέλου.
Κατά τη συνάντηση περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι εγκαρδιότητες και όπως είθισται η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την εκφώνηση πολιτικά στιβαρών δηλώσεων στις οποίες προέβησαν οι δύο εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες.
*
Πρώτος έλαβε το λόγο ο Βενιζέλος, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ως «νούμερο 2» συνιστώσα της τριφασικής κυβέρνησης, απευθύνθηκε στους πολίτες:
«Αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω στον πολίτη - είπε - είναι πως ξέρουμε τι γίνεται στην καθημερινότητα στο χώρο της Υγείας, δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται, θέλουμε να νιώθει ασφαλής και αξιοπρεπής και θα γίνει όλη η προσπάθεια που απαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή»...

Η αλλαγή της αλλαγής,... ο ALEXIS ΤΣΙΠΡΑΣ, o ΑΝΔΡΕΑΣ και άλλα ανέκδοτα...

Αν ήθελε κάποιος να μιλήσει για την τρίτη Σεπτέμβρη και τα γενέθλια του πασοκ, θα έπρεπε να καταφύγει στα έργα των κλασσικών και τη δισκογραφία του χάρρυ κλυνν από τη δεκαετία με τις βάτες, για να περικλείσει σε ένα σκετσάκι ή ένα τραγούδι το προτσές της αλλαγής: έλα να πρασινίσουμεο ύμνος του πασοκ , ή ακόμα καλύτερα η κουτάλα της αλλαγής.
Μετά το 90’ η ιδεολογική κριτική στο πασοκ θα ήταν σα να κλέβει κανείς εκκλησία – ενώ το πασοκ έκλεβε όλα τα υπόλοιπα: ταμεία, συντάξεις, αποθεματικά κλπ.
Σήμερα όμως κανείς δε σκέφτεται τέτοια μέρα το πασοκ, με την ίδια έννοια που κανείς δε θα έπαιρνε τηλέφωνο στο σπίτι ενός πεθαμένου, ενός (πολιτικού) πτώματος, για να του ευχηθεί στη μέρα των γενεθλίων του. 
Όλοι σκέφτονται τη μέρα μετά (εξ ου και το κείμενο μπαίνει σήμερα), τη διάδοχη κατάσταση και το βαθύ μετα- πασοκ του συριζα. 

Kραυγή!!! (video)


Ακούστε αυτή την κραυγή απόγνωσης. 
Είναι η πραγματικότητα ίσως εκατομμυρίων Ελλήνων. 
Μιλάμε πια για απόλυτη φτώχεια, ανέχεια, πείνα. 
Οι πάντες έχουν φτάσει στα όρια τους. 
Το βολικό για το σύστημα είναι να κάνει ο καθένας αυτό που απειλεί ο Βασίλης. 
Θα είναι μια ευκαιρία πρώτης τάξης να βγει από το αδιέξοδο. 
Πάμπολες φορές έχει αξιοποιήσει παρόμοιες ενέργειες για να συντρίψει το κίνημα.
Αυτό που ξεβολεύει για τα καλά όλους τους θιασώτες της Ε.Ε , όλα τα τσιράκια των καπιταλιστών είτε πρόκειται για δεξιούς, είτε για "αριστερούς" κολαούζους, είναι να διορθώσει ο λαός την ψήφο του πυκνώνοντας συνειδητά, όχι απλά για περιστασιακή διαμαρτυρία, τις γραμμές του ταξικού κινήματος.
΄Ϊσως όμως, πέρα από το αγωνιστικό προσκλητήριο, πλέον χρειάζεται  να σημάνει και ανθρωπιστικό.