Σελίδες

12 Ιουλ 2012

Ταξική πάλη: Μακριά από το σπίτι μου κι ας είναι και δυο μέτρα


Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ‘μαύρη πορεία’ των Ισπανών ανθρακωρύχων βγήκαν στην επιφάνεια τα ταξικά αντανακλαστικά του Έλληνα. Γέμισαν οι διαδικτυακοί τοίχοι με φωτογραφίες και βίντεο από την Ισπανία, συνοδευόμενα με σχόλια συμπαράστασης, αλληλεγγύης και ελπίδας για την νίκη τους. Οι Ισπανοί έγιναν η αφορμή για να επανέλθουν τα συνθήματα για τους πλούσιους και τους φτωχούς (συνθήματα που ποτέ δεν έβαλαν οι Αγανακτισμένοι) καθώς και η περηφάνια για τους εργατικούς αγώνες. Αυτά τα αισθήματα υπήρχαν μέσα μας από ότι φαίνεται και δεν βγήκαν στην επιφάνεια ακόμα κι όταν αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα εργατικοί αγώνες και απεργίες.
Την αγάπη που δείχνουμε για τους Ισπανούς εργάτες δεν την δείξαμε για τους Έλληνες. Δεν την δείξαμε στην μεγαλύτερη και πιο ηρωική απεργία της εποχής μας, αυτή των Χαλυβουργών. Γιατί άραγε;
Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι έχει κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη ότι την

Ο ΣΥΡΙΖΑ Διεκδικεί εύσημα για την ενσωμάτωση του κινήματος


Αποκαλυπτική ταύτιση με την κυβέρνηση στα ζητήματα των «διαρθρωτικών αλλαγών» και της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την ταύτισή της σε βασικές επιλογές με την κυβέρνηση, απόρροια της στρατηγικής τους σύμπλευσης στη ρότα του ευρωμονοδρόμου και της διαχείρισης της αστικής εξουσίας. Αυτό προκύπτει και απ' τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα χτες στη ΝΕΤ, που ήταν ακόμα περισσότερο αποκαλυπτική, καθώς ομολόγησε το ρόλο του κόμματός του ως ανάχωμα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.
Δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σας έλεγα δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε και ένα ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη κοινωνική σύγκρουση, η οποία ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα, γιατί αποτέλεσε μία ύστατη ελπίδα ανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος»! Ενώ δεν έκρυψε την πικρία του που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία από κυβερνητικές θέσεις να

Ευχαριστήρια Ραχόι προς ΣΥΡΙΖΑ - Βίντεο: Αίμα στη Μαδρίτη


Αντί άλλου σχολίου για το ανελέητο χτύπημα των Ισπανών ανθρακωρύχων από την κυβέρνηση Ραχόι, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω δήλωση της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ). 

Οι "αριστεροί" απολογητές της Ε.Ε. έχουν εκτεθεί για ακόμη μία φορά ανεπανόρθωτα. 

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα ευρωπαπαγαλάκια "αριστερής" έκδοσης.


Ρένα Δούρου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και "σκιώδης" Υπουργός Εξωτερικώντου ΣΥΡΙΖΑ) για

Στο ... 68,4% η φορολογική επιβάρυνση... για τα λαϊκά στρώματα


Οι πάντες γνωρίζουν -κι όσοι δεν το ξέρουν θα το μάθουν τις επόμενες μέρες, όταν παραλάβουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας- ότι η φορομπηχτική πολιτική και η πολιτική των χαρατσιών στα λαϊκά εισοδήματα, αποτελεί συστατικό στοιχείο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της φιλομονοπωλιακής διαχείρισης της κρίσης και των μνημονίων. Ομως, τα διάφορα φορολογικά μέτρα που έχουν παρθεί από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα είναι τόσα που είναι λογικό να χάνεται ο λογαριασμός.
Αυτό πάθανε χτες σε μια παρέα που προσπαθούσαν να αθροίσουν τα ποσά που οι

Εκβιασμοί και απειλές Μάνεση ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς


Επιμένει η εργοδοσία του Μάνεση, και συνεχίζει να τραβάει το σχοινί της αδιαλλαξίας και της πρόκλησης απέναντι στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, επιχειρώντας με γνωστές απειλές και εκβιασμούς να σπάσει έναν περήφανο αγώνα εννιά μηνών και να επιστρέψουν με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς τους 120 απολυμένους. 
Μάλιστα, χτες πυροδοτήθηκε μία νέα προσπάθεια εκβιασμού -στο φόντο της στήριξης που και η κυβέρνηση συνεχίζει να προσφέρει στο Μάνεση- καθώς με αφετηρία διάφορα sites, κυρίως οικονομικά, διοχετεύονταν καρμπόν «ρεπορτάζ» που μίλαγαν για κλείσιμο του εργοστασίου της επιχείρησης στον Ασπρόπυργο αν δεν σπάσει η απεργία. 
Χωρίς καμία αναφορά σε κάποιο επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση, οι σχετικές ιστοσελίδες έλεγαν ότι «πληροφορίες αναφέρουν» και ενημέρωναν ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται από την επιχείρηση αίτημα για μαζικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου.

«Λουκέτα» στα νοσοκομεία και... δύο δεκαετίες πίσω!


ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ιδιαίτερη αξία έχουν δύο αποστροφές από την ομιλία Στουρνάρα στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:
*
Σύμφωνα με την πρώτη, στις αιτίες για το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» της χώρας, ο κύριος υπουργός ενέταξε και τα «κρατικά περιφερειακά νοσοκομεία που λειτουργούν με πληρότητα κάτω του 50%...».
*
Tι να σημαίνει αυτό, άραγε, πέραν του προφανούς:
Οτι πλησιάζει η ώρα για να τους δούμε να διαπράττουν και αυτό: Να εφαρμόζουν, δηλαδή, την πολιτική των λουκέτων (και επίσημα, πια) στον τομέα της Υγείας, «σφραγίζοντας» ακόμα και νοσοκομεία της χώρας!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ & ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση το ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα Πρόταση Νόμου στην Βουλή για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στην συνέχεια, με την ευθύνη που αναλογεί και στο ΛΑΟΣ.
Με την ίδια πρόταση νόμου το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, καθώς επίσης και των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων.
Είναι οι νόμοι που :
- Τσακίζουν μισθούς, συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα.
- Καταργούν συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Επιβάλλουν δυσβάστακτα φορολογικά βάρη και χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
- Πετσοκόβοντας τις κοινωνικές δαπάνες και προωθώντας τις αρνητικές αλλαγές στον χώρο της υγείας – πρόνοιας στερούν στοιχειώδεις υπηρεσίες, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ζωή.

Το ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία...



Η πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια, είναι στρατηγική της ΕΕ και προχωράει ανεξάρτητα από μνημόνια και τρόικες, όπως επιβεβαιώνει η περίπτωση της Ισπανίας. Χθες, λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής που παρουσιάστηκε σαν νίκη της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, ο

«Διαστρεβλώνουμε» (!) το ΣΥΡΙΖΑ...


Επαναδιαεξαπάτευση...

Ορισμένοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι η κριτική που ασκείται από τον «Ριζοσπάστη» στο κόμμα τους σχετικά με τη θέση του για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι «κακόπιστη».
Κάποιοι εξ αυτών δε διστάζουν να μιλούν ακόμα και για... «διαστρέβλωση», αφού, όπως υποστηρίζουν, η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις γίνεται «από θέσεις αρχής», «δεν έχει αμφισημίες» και είναι «καθαρή».
*
Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό (αν και ο πειρασμός είναι μεγάλος) να σταθούμε επί μακρόν
α) στο κατά πόσο αποτελεί «θέση αρχής» η άρνηση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου για ένα κόμμα που έχει ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (δηλαδή τη «συνταγματική πράξη» του ξεπουλήματος στο όνομα της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίου»),

Με τον καημό της τάξης που υπηρετεί... πρόθυμος πάντα στην αντιΚΚΕ συκοφαντία


Στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα εντρυφεί ο Μητσός της εφημερίδας «Νέα». 
Κάτι έπρεπε να γράψει για το ΚΚΕ και την απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής για τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. 
Εγραψε λοιπόν ότι η ΚΕ του ΚΚΕ «αναγνωρίζει ότι η προπαγάνδα του κόμματος δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη (...) δεν έχει αποκτήσει ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα». Και συμπληρώνει: «Για να καλυφθεί αυτό το κενό κηρύσσεται εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα: "Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία..."»!
Πάνω σ' αυτό το τελευταίο αρχίζει να ξερνάει χολή, χυδαιολογώντας με το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»! Λεπτομέρειες για τον κονδυλοφόρο των «Νέων». Η δουλειά να γίνεται... Αναρωτιέται λοιπόν «από τι σηκώνεται αυτός που σηκώνεται» και «με τι μέσα εσύ που θα δώσεις το χέρι σ' αυτόν που σηκώνεται θα πάρεις την εξουσία (...) άντε και παίρνεις όμως την εξουσία, τι στο καλό θα την κάνεις; Ποιος θα σε βοηθήσει που είσαι μπατίρης;»...
Ετσι ο Μητσός πασχίζει τάχα με την «ειρωνεία» να κάνει προπαγάνδα αλλά του βγαίνει ο φόβος της παρακμής της σάπιας αστικής τάξης στην αγοραία γραφή του.