Σελίδες

5 Δεκ 2010

Ο Μίκης, η κρίση και η Δημοκρατία.

Του Πετρου Παπακωνσταντινου.   
Oποια γνώμη κι αν έχει κανείς για τις εκάστοτε πολιτικές τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ένα πράγμα είναι δύσκολο να του αμφισβητήσει: την ικανότητα να αφουγκράζεται, πίσω από τις αλαζονικές κραυγές των λύκων, την εκκωφαντική σιωπή των αμνών, πίσω από τους ασήμαντους θορύβους της καθημερινότητας, τη μυστική βοή των μελλούμενων. Θυμίζει τον γλάρο που, όπως έλεγαν οι παλιοί ψαράδες, όταν πετάει στα χαμηλά, έξω στη στεριά, αναγγέλλει την επερχόμενη καταιγίδα.

Η ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΣΟΚ...ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ.

πηγή : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Όταν πριν κάποιο καιρό ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης αρθρογραφούσε και έλεγε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση με την κοινωνία, κάποιοι τον θεώρησαν υπερβολικό. Οι τελευταίες όμως εξελίξεις τον δικαιώνουν απόλυτα. Αυτή την στιγμή μπορεί να παρουσιάζεται ότι το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης στρέφεται απέναντι σε κάποιους νεολαίους –μέχρι ανήλικους στην Λάρισα κατηγορούν με τον «τρομονόμο», κατηγορία που αποδόθηκε και τους συλληφθέντες φοιτητές χτες στην Θεσσαλονίκη-  αλλά ουσιαστικά στο στόχαστρο πρόκειται να βρεθεί όλη η κοινωνία που θα αντιδράσει στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. 

Κατασκευασμένος εχθρός.

   πηγή : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
   Πριν κάνουμε αναφορά στις σημερινές εξελίξεις όσο αφορά την νέα τρομοϋστερία που προέκυψε –τυχαίος ο χρόνος; δεν νομίζουμε- να γράψουμε δυο λόγια για μια απ’ τις πιο βρόμικες υπηρεσίες του κράτους την λεγόμενη «αντιτρομοκρατική».
Απ’ την ίδρυση της ακόμα ήταν και είναι ένας στάβλος για να σταβλίζονται εκεί τα μπατσογούρουνα που έχουν μπάρμπα στην κομματική Κορώνη για να ξεκοκαλίζουν τα «μυστικά κονδύλια» και για να τους πληρώνουμε, εκτός των άλλων και ένα σωρό επιδόματα.

Εδώ να αναφέρουμε ότι στα «απόρρητα κονδύλια» το υπουργείο Μπάτσων και Καταστολής είναι «προνομιούχο». Ο προϋπολογισμός του τα δυο τελευταία χρόνια δείχνει ότι ξόδεψε 50 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ που τα ενέταξε στις «απόρρητες δαπάνες». Ας μην αναφέρουμε τις φήμες που κυκλοφορούν για το που καταλήγουν αυτά τα χρήματα του σκληρά φορολογούμενου λαού γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα.

Α - ΝΑΣΑ ρε!!!

   Δηλαδή, τώρα σύντροφοι που η NASA ανακάλυψε άλλης μορφής ζωή βασισμένη στο δηλητήριο, σωθήκαμε. Ωρες ώρες η αμερικανική επικοινωνιακή αντίληψη για την απόσπαση της προσοχής των πολιτών και τη χειραγώγησή τους καταντά μνημείο ηλιθιότητας αλλά και αλλαζονείας. Πάει περίπατο στον Καιάδα της άθλιας καθημερινότητας και αγωνίας των εργαζομένων η ...απόπειρα να εναποτεθούν οι ελπίδες μας στα πράσινα εξωγήινα ανθρωπάκια από το υπερπέραν που θα αποδεικνύονταν ως βάρβαροι, μια κάποια λύση, κατά το μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή.
Ομως, μην παίρνετε γι' αστεία αυτές τις χειραγωγήσεις μαζών. Το σκοπό τους τον επιτυγχάνουν. Εχουν στο ένα ποδάρι τα παγκόσμια ΜΜΕ για ένα δυο 24ωρα. Δεν είναι λίγος χρόνος για το ληστρικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο να τζιραριστεί, ν' αλλάξει χέρια, να βγει να τυπώνει δολάρια. Είναι χρόνος επαρκής για χοντρές μίζες και μπίζνες.
Αυτό είναι το βαθύτερο καπιταλιστικό σκαλοπάτι. 

ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ

Καπιταλιστική οικονομική κρίση.

   Η οικονομική κρίση στις καπιταλιστικές οικονομίες αναπαράγει συνεχώς τις συζητήσεις στα αστικά επιτελεία, για το χαρακτήρα της, την αιτία της, την αντιμετώπισή της, τις μορφές διαχείρισής της. 
   Με ένα και μοναδικό στόχο: οι συνέπειες της για το κεφάλαιο να είναι όσο γίνεται λιγότερο οδυνηρές. Αλλωστε, κρίση σημαίνει και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, επομένως και ενός τμήματος του κεφαλαίου. 
Το τελευταίο είναι υπερτιμημένο και με την αγυρτεία του παρασιτισμού και της κερδοσκοπίας, και μέσω του απαραίτητου στον καπιταλισμό μηχανισμού των Χρηματιστηρίων, και πρέπει να επανέλθει στην πραγματική του αξία. Αυτό θα το κάνει η κρίση. Ταυτόχρονα όμως η κρίση καταστρέφει τις μικρότερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που αντικειμενικά θα τις καρπωθούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, επομένως ωθεί και στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Οδυνηρές, βεβαίως, είναι οι συνέπειες για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα οποία ρίχνουν τα βάρη της κρίσης οι αστικές κυβερνήσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ


Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση παρά τα στενά περιθώρια
Στις 14 Γενάρη εκπνέει η προθεσμία προσφυγής της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο για τη σφαγή στο Δίστομο
Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την διεκδίκηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, των Γερμανικών Αποζημιώσεων και η κυβέρνηση ακόμη «συσκέπτεται» και «εξετάζει» την τακτική της για ένα θέμα που εκκρεμεί 20 τουλάχιστον χρόνια! Την πραγματικότητα αυτή - που μόλις προχθές ανέδειξε με Ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής - επιβεβαίωσε χθες στην Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΚΕΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ : Υποχώρησε μέρος της γέφυρας


Από τύχη γλίτωσαν εργαζόμενοι που δούλευαν εκείνη τη στιγμή.
Οι σοβαροί κίνδυνοι, που διατρέχουν καθημερινά στη μάχη για το μεροκάματο, με κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεγάλα έργα, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο εργοτάξιο κατασκευής του πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ στα Γιάννενα την περασμένη Τετάρτη.
Μέρος της γέφυρας που αποτελεί κόμβο για την προσέγγιση του πολυκαταστήματος υποχώρησε, με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκείνη τη στιγμή πάνω στη γέφυρα κάνοντας σκυροδέτηση (7 το απόγευμα και μες στη βροχή) να γλιτώνουν από θαύμα. Η σταδιακή και αργή υποχώρηση της γέφυρας και τα γρήγορα αντανακλαστικά των εργατών, που πρόλαβαν να φύγουν έγκαιρα, ευτυχώς στάθηκαν ικανά για να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις.

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΣΕΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τη δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων αποφάσισε  το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να καλεί τους «κοινωνικούς εταίρους» σε «ευρύτερες συναινέσεις», για να διευκολυνθεί η νέα αντιλαϊκή επέλαση.
Αν και το νομοσχέδιο για τις «συλλογικές συμβάσεις» δεν ήταν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός το έριξε στο τραπέζι δείχνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων να βρουν από «κοινού λύση» στις «εργασιακές πολιτικές» θα χαίρει της στήριξης της κυβέρνησης, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Εχοντας σαν δεδομένο τις «υπόγειες συμφωνίες» που πραγματοποιούν οι εργοδοτικές οργανώσεις με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, αλλά 

Η ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΚ...

Φτηνά κολπάκια μετέρχεται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), που ξεκίνησε χτες, διαπιστώθηκε πως η ΠΑΣΚΕ Μετάλλου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, άλλαξε το όνομά της σε ΑΣΕΜ (Αγωνιστική Συνδικαλιστική Ενότητα Μετάλλου).
Στη διακήρυξή της αναφέρεται: «Δεν αρνούμαστε την κοινωνική μας διαδρομή και τη στάση μας τόσα χρόνια ως ΠΑΣΚΕ Μετάλλου. Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να περιχαρακώσουμε σε παραταξιακό επίπεδο τη δράση μας. Είναι ανάγκη να συναντηθούμε με συνδικαλιστικές δυνάμεις όλων των τάσεων, όλων των απόψεων και να συνθέσουμε τη δυναμική μας ενώνοντας τις δυνάμεις μας».