Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Η σημασία και το νόημα της 25ης Μάρτη 1821 στις σημερινές συνθήκες.

«Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής ή - πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι' αυτό έκφραση - με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα. Από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων οι σχέσεις αυτές μεταβάλλονται σε δεσμά τους. Τότε έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης. Με την αλλαγή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται, αργότερα ή γοργότερα, ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα. Οταν εξετάζουμε τέτοιες ανατροπές, πρέπει να κάνουμε πάντα τη διάκριση ανάμεσα στην υλική ανατροπή, στους οικονομικούς όρους της παραγωγής, που μπορούμε να τους διαπιστώσουμε με ακρίβεια φυσικών επιστημών και στις νομικές, πολιτικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές ή φιλοσοφικές, κοντολογίς τις ιδεολογικές μορφές μέσα στις οποίες οι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτή τη σύγκρουση και παλεύουν ως τη λύση της»

Προσχεδιασμένος πόλεμος...


Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του λαού της Λιβύης γίνεται με πρόσχημα την υπεράσπιση και διάσωση των αντικαθεστωτικών από τον πόλεμο ενάντιά τους από το καθεστώς Καντάφι, που πασχίζουν να ανατρέψουν. Τα γεγονότα στη Λιβύη έρχονται ως συνέχεια του ξεσηκωμού στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη κλπ. 
Φαίνεται πως σε Αίγυπτο και Τυνησία υπήρξαν δυνάμεις του κεφαλαίου που κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση και να δρομολογήσουν τους αναγκαίους αστικούς εκσυγχρονισμούς αντιστοίχησης της ανάπτυξης του καπιταλισμού σ' αυτές τις χώρες, της θέσης τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και τις σχέσεις τους στα πλαίσια έντασης της καπιταλιστικής διεθνοποίησης. 
Στη Λιβύη, φαίνεται ότι δεν υπήρχαν οι εσωτερικές προϋποθέσεις που μπορούσαν να δρομολογήσουν ανατροπή του Καντάφι. Το γεγονός ότι στη Λιβύη δρούσαν από τα πριν στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας, πιάστηκαν κιόλας,

ΣΕΡΒΙΑ: 12 χρόνια από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές...


Με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και ομιλίες, τίμησαν χτες οι Σέρβοι τη 12η μαύρη επέτειο από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στις 24 Μάρτη 1999 με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών.
Σε πολλές εκδηλώσεις έγινε κατάθεση στεφάνων και άναμμα κεριών σε μνημεία των θυμάτων της ΝΑΤΟικής εισβολής, καθώς κανείς Σέρβος δεν ξέχασε ότι μέσα στις 78 μέρες των φονικών επιδρομών (τις οποίες επιβοήθησε με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη επικαλούμενη «συμμαχικές υποχρεώσεις») σκοτώθηκαν 2.500 έως 5.000 άμαχοι (ανάμεσά τους μωρά και παιδιά), και τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 άλλοι, ενώ καταστράφηκε το 1/3 των υποδομών της χώρας σε εργοστάσια, διυλιστήρια, σταθμούς ενέργειας, συγκοινωνιακά δίκτυα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ : Αντιλαϊκό σάρωμα χωρίς προηγούμενο...


Πανευρωπαϊκή λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, καταιγίδα νέων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, παραπέρα δραστικές περικοπές στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες και επιβολή σκληρών εθνικών δημοσιονομικών προγραμμάτων, αποφάσισαν χτες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Ταυτόχρονα, και στο όνομα της«συνολικής λύσης» για τη«διαχείριση της κρίσης των κρατικών χρεών της ευρωζώνης»,συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα οδηγεί τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», με τη σύναψη μνημονίων που θα αφαιμάσσουν τους λαούς.
Πάνω σ' αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, δρομολογείται μια αντιλαϊκή επίθεση χωρίς προηγούμενο, με στρατηγική επιδίωξη τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μέσα από το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

ΓΑΠ : Σύμμαχος των «αγορών».

Την ίδια στιγμή που καταγγέλλει την «τρομοκρατία των αγορών», την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θα πάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. 
Ο λόγος, βέβαια, για τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Στερν» από τη μια δηλώνει ότι «μερικές φορές, έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκτεθειμένος σε μια πραγματική τρομοκρατία των αγορών» και αμέσως μετά σπεύδει να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα αποτελέσματα στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. 
«Θα παρουσιάσουμε αποτελέσματα. Εργαζόμαστε καθημερινά, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη» (σ.σ. των αγορών και των οργάνων τους, των οίκων αξιολόγησης), δηλώνει χαρακτηριστικά. 

ΠΑΠΑΤΖΗΣ, ΠΑΠΑΤΖΗΣ, ΠΑΠΑΤΖΗΣ...


«Ερώτηση: Πώς προτίθεστε να εμποδίσετε την επαπειλούμενη χρεοκοπία του κράτους; 
Γ. Παπανδρέου: Θα ιδιωτικοποιήσουμε, εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, δημόσια περιουσία, αξίας 50 δισ. ευρώ. 
Ερώτηση: Οι ελληνικές εφημερίδες μιλούν για "πώληση της Ελλάδας". 
Γ. Παπανδρέου: Δεν πρόκειται για πώληση. Πρόκειται για επενδύσεις»... 
Μπορεί να εντυπωσιάζει η ωμότητα και ο κυνισμός στις απαντήσεις του πρωθυπουργού στη συνέντευξη στο «Στερν», αλλά οι διεθνείς αγορές, στις οποίες απευθύνεται μέσω του γερμανικού περιοδικού, δεν καταλαβαίνουν άλλη «γλώσσα». 
Θέλουν χειροπιαστά αποτελέσματα και στοιχεία και αδιαφορούν επιδεικτικά για το «περιτύλιγμα» και τα ιδεολογήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να λανσάρει τα μέτρα προς το λαό. 

Η «Ωρα» της υποκρισίας...


Με την «εθελοντική» συμμετοχή της κυβέρνησης και αρκετών επιχειρήσεων, πραγματοποιείται και φέτος, με το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα, η καμπάνια για τη λεγόμενη «Ωρα της Γης». 
Πρόκειται για μια εκδήλωση με περιεχόμενο που έχει διπλό στόχο:
Από τη μια, επιχειρεί να συγκαλύψει και να «ξεπλύνει» την αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τις κλιματικές αλλαγές και τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. 
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την υλοποίηση της καμπάνιας αυτής στη χώρα μας την ανέλαβε «εργολαβικά» η λεγόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF, γνωστή για τη συνάφειά της με το μεγάλο κεφάλαιο και τις συνεργασίες της με διάφορες πολυεθνικές.

Σοβαρό περιστατικό...


Το περιστατικό με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora», το οποίο έλαβε και πήρε άδεια από τις τουρκικές αρχές για να διεξάγει έρευνα σχετικά με την πόντιση οπτικής ίνας σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ (νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης), προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στη διαχρονική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. 
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των ελληνοτουρκικών επαφών, έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους οποίους η Τουρκία ευθέως αμφισβητεί, με συνευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν επιλέξει στρατηγικά αυτή την οδό για τη διευθέτηση των διμερών σχέσεων, με γνώμονα το συμφέρον της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Κοροϊδεύουν το λαό...

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, του ...χρόνου (δηλαδή το 2012) τέτοια μέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ελληνική σημαία ανά χείρας, θα μας δείχνει το τέλος του σκοτεινού τούνελ.
Το ξεκαθάρισε ο άνθρωπος, το 2012 θα αρχίσει η ανάπτυξη και μετά πήγε στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει για το Συμβούλιο Κορυφής, όπου θα φροντίσει να γίνουν πράξη όσα υποσχέθηκε.
Γιατί, δηλαδή, να τον αμφισβητήσουμε; 
Επεσε ποτέ έξω στους υπολογισμούς του; 
Μήπως υποσχέθηκε ποτέ πράγματα που δεν έγιναν; 
Μήπως κορόιδεψε κανέναν; 
Μήπως παρουσίασε το μαύρο ως άσπρο;
Φυσικά, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Το τι εννοεί ο Γ. Παπανδρέου με τη λέξη «ανάπτυξη». 
Πάντως, σίγουρα, όχι κάτι που να αφορά τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ακρίβεια και την ανεργία.
Αυτά θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αφού ως γνωστόν και με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ οι εργαζόμενοι έχουν καταντήσει το βαρίδι των οικονομιών. Πληρώνονται πολλά, δουλεύουν λίγο, θέλουν 8ωρα και ελεύθερο χρόνο.

Ο κόμπος στο χτένι...


Οσο η βαρβαρότητα γίνεται περισσότερο απτή ακουμπά κάθε εργατική οικογένεια, καταστρέφει πλατιά λαϊκά στρώματα και η ποσότητά της οδηγεί σε άλλη ποιότητα τις συνειδήσεις, τόσο περισσότερο στον αστικό Τύπο μοιάζουν να έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. «Μοιάζουν». Τα έχουν τετρακόσια, αλλά εμφανίζονται σα χαμένοι στο διάστημα για να μην τους πάρει αμπάριζα ο κόσμος.
Το δούλεμα πάει σύννεφο. Και προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα ποντίκια που, αφού ροκανίζουν συνειδήσεις όσο όλα είναι σχετικά ήρεμα, σπεύδουν να πηδήξουν από το καράβι στην πρώτη φουρτούνα, συνεχίζοντας όμως το ροκάνισμα.
Ξάφνου ανακάλυψαν πρόβλημα ηγεσίας.

Χρέος του λαού να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:
«Το χρέος του λαού σήμερα είναι να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που τον οδηγούν στην πτώχευση, υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και μπλέκουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ηγηθεί μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία. 
Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ολόπλευρα προς όφελος του λαού.