Σελίδες

24 Μαΐ 2011

Ο μηχανισμός της εκμετάλλευσης...


Σκοπός της διαδικασίας της καπιταλιστικής παραγωγής είναι η δημιουργία προϊόντων για πούληση στην αγορά, δηλαδή η παραγωγή εμπορευμάτων, προκειμένου ο καπιταλιστής να αποκομίσει κέρδος.
Κάθε εμπόρευμα έχει δύο πλευρές, την αξία χρήσης και την ανταλλακτική αξία, ή απλώς αξία.
Η αξία χρήσης αποτελείται από τις ιδιότητες που έχει και που γι' αυτές χρησιμοποιείται, καλύπτει, ικανοποιεί, ανθρώπινες ανάγκες γενικά.

Τα εμπορεύματα όμως ανταλλάσσονται, πουλιούνται δηλαδή και αγοράζονται στην αγορά.

Η ιδιότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να τα ανταλλάσσουν με την αγοραπωλησία σε καθορισμένες αναλογίες είναι η αξία τους, που στην αγορά εμφανίζεται με τη χρηματική τιμή. Για την παραγωγή των εμπορευμάτων σημαίνει ότι οι εργάτες ξοδεύουν μια ορισμένη ποσότητα εργασίας. Με βάση αυτήν πουλιούνται και αγοράζονται στην αγορά. Αυτή η ποσότητα εργασίας, η κοινωνικά αναγκαία για την παραγωγή του εμπορεύματος που είναι ενσωματωμένη σ' αυτό είναι η αξία του.

Πηγή του κέρδους είναι η εργατική δύναμη...




Μείωση του «κόστους εργασίας». 
Η καθιερωμένη φράση των αστών οικονομολόγων, αστών πολιτικών και όλων των καπιταλιστών, γίνεται στο λόγο τους ο μαγικός καταλύτης ενίσχυσης της καπιταλιστικής οικονομίας. Ετσι δρουν οι καπιταλιστές. Υπέρτατος σκοπός τους, η όσο γίνεται μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. Αλλωστε ο νόμος του κέρδους είναι ο βασικός οικονομικός νόμος του καπιταλισμού.
Πώς βγαίνει όμως το κέρδος; Οι αστοί υποστηρίζουν ότι στην παραγωγή νέων αξιών συμβάλλουν το κεφάλαιο και η εργασία και ότι για την εργασία η αμοιβή είναι ο μισθός, ενώ για το κεφάλαιο είναι το κέρδος. 

Να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες το εργατικό κίνημα.



ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ.


Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.
Η πρόσφατη καταγγελία της σύμβασης για την κατασκευή υποβρυχίων Τ-214 από τη γερμανική εταιρεία HDW προαναγγέλλει την παραπέρα συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας των ναυπηγείων και προετοιμάζει το έδαφος για περικοπές στο προσωπικό. Ετσι, οι πάνω από 1.200 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία είναι όμηροι διαφόρων σχεδιασμών και καθίστανται οι μόνοι χαμένοι από το τεράστιο αλισβερίσι που συνεπάγεται η παράδοση στις πολυεθνικές στρατηγικών τομέων της παραγωγής. Μιλώντας στους εργαζόμενους, αμέσως μετά τη συνάντηση με το σωματείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων:

Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ.



Μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου θα σήμανε χρεοκοπία, αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι κρατά ο ίδιος το πιστόλι - της χρεοκοπίας - στον κρόταφο του λαού.
 «Η επιλογή αυτή (σ.σ. της μη καταβολής της 5ης δόσης) θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία», υποστήριξε (στο «Εθνος της Κυριακής»), παρόλο που μέχρι πριν λίγο καιρό ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι η δόση είναι διασφαλισμένη, ανεξάρτητα από τα δήθεν «παζάρια» με την τρόικα. Επαναφέρουν όμως την απειλή της χρεοκοπίας για να κρατούν διαρκώς τρομοκρατημένο το λαό και να περνάνε ολοένα και πιο βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα. 

Νέα αφαίμαξη του λαού ύψους 78 δισ. ευρώ...



Από τις επόμενες μέρες τα μέτρα για απολύσεις, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέες περικοπές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Νέα σφοδρή κλιμάκωση με ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων αποφάσισε το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. 

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»

Ζωτικός χώρος στους μεγαλοεπιχειρηματίες
«Ενδεικτική λίστα» με ακόμη 136 δραστηριότητες
Από τις 2 του Ιούλη ενεργοποιείται η οριζόντια διάταξη του νόμου για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Σύμφωνα με ρύθμιση, σε 4 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» καταργείται κάθε τυχόν «περιορισμός» στην άσκηση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, ανοίγει δηλαδή το έδαφος για τη βίαιη συγκέντρωση κλάδων και δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται για τη σχετική διασπορά τους, για τη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στους χώρους αυτούς.
 Με αυτό τον τρόπο έρχονται να διευκολύνουν την είσοδο των ισχυρών επιχειρήσεων, δείχνουν την πόρτα της εξόδου στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούν τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μία ...σφαίρα για τον πατριωτικό πόλεμο εναντίον των κερδοσκόπων.



ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι το επόμενο «πακέτο» μέτρων (γιατί έτσι θα πηγαίνει, δόση και «πακέτο») θα το ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου με στολή στρατάρχη και από πίσω ο Γ. Πεταλωτής θα ανεμίζει μια σημαία;
Γιατί κάπως έτσι μας το παρουσιάζουν το πράγμα! 
Κάθε ευρώ που πληρώνουμε σε άμεσους ή έμμεσους φόρους είναι, μας λένε, μία ...σφαίρα για τον πατριωτικό πόλεμο εναντίον των κερδοσκόπων.
Το μόνο προβληματικό στα «πατριωτικά» τους εμβατήρια είναι πως όλα τα ευρώ που βγαίνουν από τις τσέπες του κοσμάκη πηγαίνουν κατευθείαν στους ...τραπεζικούς λογαριασμούς των κερδοσκόπων. Και καθόλου δεν τους πληγώνουν.
Αντιθέτως, μεγαλώνουν τα κέρδη τους και προβλέπεται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, μια και όσους περισσότερους φόρους βάζουν τόσο περισσότερα μας χρεώνουν.

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ...



Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο η Εκκλησία δίνει «χέρι βοήθειας» στο αστικό κράτος όποτε το τελευταίο βλέπει τα «σκούρα» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής του πολιτικής αποτελεί η χτεσινή συνέντευξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9».
Ο γνωστός για τα εθνικιστικά και φασιστικά «παραληρήματα» του μητροπολίτης, αυτή τη φορά, «επιστράτευσε» τη μαύρη προπαγάνδα του υπέρ της «συναίνεσης» που απαιτεί η εγχώρια αστική τάξη και το ξένο κεφάλαιο από τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. 
Και το έκανε με την ανάλογη «δόση» αντικομμουνισμού, αφού φυσικά ενοχλεί σφόδρα η στάση του ΚΚΕ να αρνηθεί να δώσει «άλλοθι» στην κυβέρνηση, αποδεχόμενο την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση, με αφορμή τη... «μεσοπρόθεσμη» νέα επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Καμιά συναίνεση, οργάνωση της αντίστασης.



Ολοι τους, και οι συμφωνούντες και οι «διαφωνούντες» υπουργοί, ενέκριναν το νέο πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
Ολοι τους, κι αυτοί που εκβιάζουν για συναίνεση και οι άλλοι που εκβιάζουν με εκλογές, συμφωνούν ότι το νέο πακέτο μέτρων είναι μονόδρομος για το σύστημα.
Με αυτά τα δεδομένα λογικό και το ακόλουθο: Να κάνουν όλοι μαζί το μυαλό των ανθρώπων κιμά. Τώρα, ζητάνε να έχει αγωνία ο κόσμος γιατί η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων έχει χαλάσει τις σχέσεις με την τρόικα, να έχει αγωνία ο κόσμος γιατί χάθηκε χρόνος για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Εθνικόν διάγγελμα»!.



Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου προέβη, χτες, στις ακόλουθες δηλώσεις:
*
«Εμπρός λοιπόν!
Ελάτε να ζήσουμε αγαπημένοι!
Ελάτε να ζήσουμε αδελφωμένοι!
Το είπε και ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ: "Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε"!
Ελάτε επομένως να "συνεννοηθούμε"!
Ελάτε να υπηρετήσουμε το υπέρτατο χρέος της "συναίνεσης"!
Να τα βρούμε! Τι έχουμε να χωρίσουμε; Αλλωστε, "όλοι μαζί τα φάγαμε"! 

Χρέος και «χρέος».



Πήραν το χρέος από το 126% του ΑΕΠ και μέσα σε ένα χρόνο το πήγαν στο 150%.
Τον επόμενο χρόνο, όπως οι ίδιοι ομολογούν, θα το πάνε στο 170%.
Πράγμα γνωστό εξ αρχής. Αυτό είναι το μνημόνιό τους και εκεί οδηγούσε. 
Ολοι το ήξεραν, όλοι το έβλεπαν.
*
Σήμερα, επικαλούμενοι και πάλι το χρέος, που κατά τον Γιούγκερ «δεν είναι βιώσιμο» - και δεν είναι βιώσιμο, γιατί αυτοί θέλουν να είναι «μη βιώσιμο» - έρχονται και εκβιάζουν, τρομοκρατούν και απειλούν:

Οι επαναστάσεις δεν ξεφυτρώνουν από το πουθενά,οι επαναστάσεις χρειάζονται προϋποθέσεις για να "ευδοκιμήσουν"



Αναδημοσίευση απο : Black Bedlam
Οι επαναστάσεις είναι οι παντοδύναμοι κινητήρες της κοινωνικής προόδου.
Αυτό έχει αποδείξει η πείρα  της ταξικής πάλης και των επαναστάσεων και όπως ακριβώς τις χαρακτήριζε  ο Μαρξ:

"Οι επαναστάσεις είναι η ατμομηχανές της ιστορίας"

Ναι αλλά οι επαναστάσεις δεν ξεφυτρώνουν από το πουθενά, οι επαναστάσεις χρειάζονται προϋποθέσεις για να "ευδοκιμήσουν"

Και η πρώτη προϋπόθεση,να είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες.