Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΝ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Πέντε μάγκες στο Περαία

ΟΦ ΑΜΑΝ - ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ .wmv

ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΘΩ.flv

Μάνος Λοΐζος - Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας [Official Version]

Η ΠΑΞΙΜΑΔΟΚΛΕΦΤΡΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ, PAXIMADOKLEFTRA

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ....

ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ. (ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ)

Ο ΧΥΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ...

Οι πάντες στην περιοχή γνωρίζαμε εδώ και 20 περίπου ημέρες, ότι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου οι φορείς του Δήμου Μπιζανίου θα έκλειναν το δρόμο πρόσβασης στην παράνομη χωματερή της Δουρούτης και η πόλη των Ιωαννίνων μέσα στο κατακαλόκαιρο θα πνιγόταν για ακόμη μία φορά στο... σκουπίδι! Και ενώ οι... "μπαχαλάκηδες" του Ελληνικού συνεχίζουν απρόσκοπτα να... "γράφουν" κανονικά τους νόμους και τις αποφάσεις αυτού του κράτους, όλοι ανέμεναν την επόμενη κίνηση του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών,ώστε κάποιες γραφικές μειοψηφίες να επανέλθουν επιτέλους στην νομιμότητα και την ομαλότητα. Φαίνεται όμως ότι τα... μπάνια του κ. Εισαγγελέα δεν μπορούσαν να περιμένουν και κάνοντας ο ίδιος χρήσης κανονικής αδείας, από σήμερα η θέση του εκπροσώπου της λεγόμενης δικαστικής εξουσίας στον τόπο μας, παραμένει κενή ή στην καλύτερη περίπτωση καλύπτεται από την κ. Αντιεισαγγελέα!!! Για τον ρόλο του εισαγγελέα στην υπόθεση του ΧΥΤΑ έχουμε ξαναμιλήσει και έχουμε καταγγείλει το γεγονός, ότι επανειλημμένως τηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά σε σχέση με την περίπτωση της χωματερής, αφού από τη μία στέλνει τελεσίγραφα στη Δουρούτη, ενώ από την άλλη συνεχίζει να... "χαιδεύει τα αυτιά" της ολιγομελούς "παρέας" του Ελληνικού. Απλά δεν περιμέναμε αυτή την κρίσιμη στιγμή να την κάνει... "Λούης". Τυχαίο; Δεν νομίζω!

ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΙΛΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως άλλωστε αναμενόταν, του έδωσαν σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων. Την ίδια στιγμή στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν δεδομένη την υποψηφιότητα. Χθες η γραμματεία της ενωμένης αντιπολίτευσης επέλεξε τον Φίλιππα Φίλιο ως τον επικεφαλής της για τις δημοτικές εκλογές με τον νέο «Καλλικράτη».Επί ώρες χθες ο εκπρόσωπος της εταιρίας δημοσκοπήσεων VPRC Χριστόφορος Βερναρδάκης ενημέρωνε τους υποψηφίους για το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου Ιωαννιτών σχετικά με τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής δημοσκόπησης.Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει επισήμως γνωστό το αποτέλεσμα της, πληροφορίες όμως ανέφεραν ότι τα -έτσι κι αλλιώς αναμενόμενα- συμπεράσματα επαληθεύθηκαν. Το ένα είναι ότι ο Φίλιππας Φίλιος έχει το προβάδισμα στην αναγνωρισιμότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους αλλά και στις πιθανότητες νίκης έναντι τουΝίκου Γκόντα. Το άλλο είναι η πτώση της δημοτικής αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι: Μωυσής Ελισάφ, Μιχάλης Κασσής, Γιώργος Παπαδιώτης καιΒασίλης Μασσαλάς συγκέντρωσαν υψηλά σχετικά ποσοστά και πολύ καλές προοπτικές σε μια πιθανή αναμέτρηση με τον σημερινό δήμαρχο.Χαρακτηριστικό επίσης της δημοσκόπησης είναι τα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου. Όλα αυτά όμως θα αναλυθούν τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη χθες συνεδρίασε η γραμματεία της παράταξης για να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.Ασφαλώς ένα τηλεφωνικό γκάλοπ δεν αποτελεί πολιτική διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής. Το αντίθετο: ευχή όλων είναι η ενιαία παράταξη, εφόσον μάλιστα το κυβερνητικό κόμμα εμπιστεύεται τους χειρισμούς της, να καταλήξει γρήγορα στα συμπεράσματά της έτσι ώστε ενωμένη να διεκδικήσει έναν δήμο που βρίσκεται εν μέσω τεράστιων προβλημάτων.Την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τόνιζαν ότι με τα σημερινά δεδομένα (πριν και τη δημοσκόπηση δηλαδή) ο Φίλιππας Φίλιος εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου.«Η διευρυμένη γραμματεία, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε και την πολιτική αξιολόγηση που έγινε, αποφάσισε ομόφωνα να ηγηθεί της παράταξης ο κ. Φίλιππας Φίλιος. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης παραπέμπουν σε μεγάλη και ευρεία νίκη της ενιαίας παράταξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ενιαία παράταξη του δήμου Ιωαννιτών. Στην ίδια ανακοίνωση η δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται «οριστικά απερχόμενη» και της χρεώνονται πρακτικές αδιαφάνειας και διαπλοκής.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

tasos: "ΙΟΥΛΙΑΝΑ" ΤΟΤΕ & ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΑ Η ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ .....ΠΡΟΔΟΤΩΝ

tasos: "ΙΟΥΛΙΑΝΑ" ΤΟΤΕ & ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΑ Η ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ .....ΠΡΟΔΟΤΩΝ

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ...

«Οράματα πάντα επίκαιρα και ανεκπλήρωτα»
Την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός), η εκδήλωση τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα που δολοφονήθηκε έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ η Σωτηρία. Ηταν Δευτέρα 28 Ιούλη 1980, όταν η 19χρονη ΚΝίτισσα μαζί με συντρόφους της με τις προκηρύξεις στο χέρι καλούσαν τους εργάτες της ΕΤΜΑ να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της επόμενης μέρας. Ενας από τους οδηγούς της εταιρείας οδήγησε το πούλμαν πάνω στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου και την έλιωσε κάτω από τους τροχούς.
Σήμερα, που αποδεικνύεται όσο ποτέ πόσο αδίστακτο είναι το κεφάλαιο στο χτύπημα όσων δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχουν απομείνει, δε μένει άλλος δρόμος για εργαζόμενους και νεολαία από το να συνεχίσουν στο δρόμο της. «Για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πολιτικών της εκπροσώπων», όπως δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους ηΟμοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου,σημειώνοντας ότι «τα οράματά της είναι πάντα επίκαιρα και ανεκπλήρωτα».
Οι παραπάνω διοργανώνουν συγκέντρωση τιμής στην αγωνίστρια, την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).
Στην κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής:
«Οι δυνάμεις του κεφαλαίου κλιμακώνουν την επίθεση με επιχείρημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και υπηρετούν τις βαθύτερες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος. Υπηρετούν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Οι συνέπειες για την εργατική τάξη είναι τραγικές και επώδυνες. Ανεργία - φτώχεια - ακρίβεια, ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς συλλογικές συμβάσεις, μείωση μισθών και συντάξεων, μηδενικές αυξήσεις, απλήρωτη ανασφάλιστη δουλειά, συντάξεις μετά από 40 χρόνια εργασίας, χρυσοπληρωμένη αντιδραστική Παιδεία, ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι αντιδραστικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ ισοπεδώνουν το εργατικό εισόδημα, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποτελούν βασικά στηρίγματα των αντιδραστικών αλλαγών και της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντα τις εργατικής τάξης, πρέπει να απομονωθούν.
Η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει αποφασιστικά για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, η ετοιμότητα, η οργάνωση και η πάλη του λαού ενάντια στις συνέπειες, για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων θα δημιουργούν προϋποθέσεις για αγώνες με προοπτική. Θα δώσουν αποτελεσματικά τη μάχη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου.
Αυτό το δρόμο διάλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτό το δρόμο συνεχίζουμε για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πολιτικών της εκπροσώπων».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ...

ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΕ... ΑΟΡΑΤΟ

Πηγή: Κόκκινο, τεύχος 49

του Δ. Λιβιεράτου
Σ' ένα κόσμο που το 2009 είχε πληθυσμό 6.768.167.712 κατοίκους, η Ελλάδα των 11.260.000 κατοίκων αποτελούσε το 0,166% του πλανήτη. Ωστόσο, ο ελληνικός καπιταλισμός κατέχει την 22η θέση στον κόσμο στη λίστα των πιο πλούσιων χωρών.
Ας δούμε πώς εξειδικεύεται αυτό σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του, που αποτελούν τους πυλώνες της δυναμικής του:
1. Μέχρι το 2009 ήταν πρώτος στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο. Το 2010 έγινε δεύτερος, κατέχοντας το 14,8% του συνόλου της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Ο ελληνικόκτητος εμπορικός στόλος αποτελείται από 2.974 πλοία συνολικής χωρητικότητας 175.540.000 τόνων. Όμως, αν συνυπολογιστεί ότι ελέγχουν και το στόλο άλλων, μικρότερων πλοικτητών, φτάνουμε στο 20% περίπου του παγκόσμιου στόλου! Ο υπό ελληνική σημαία στόλος είναι πέμπτη δύναμη στον κόσμο (αυτό σημαίνει ότι πολλά ελληνόκτητα πλοία ταξιδεύουον με ξένη σημαία - τους συμφέρει καλύτερα) και πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχοντας το 39,7% του συνόλου.
Μέχρι το τέλος του 2009 οι Έλληνες εφοπλιστές (μια συμπαγής ομάδα περίπου 400 πλοιοκτητών) είχαν παραγγείλει τη ναυπήγηση 748 νέων πλοίων, χωρητικότητας 64,9 εκατ. τόνων, κυρίως στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Κίνας.
Οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα περίπου 1.300 ναυτικές επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 12.000 υπαλλήλους. Το ξένο συνάλλαγμα από ναυτιλιακές υπηρεσίες το 2009 ήταν 13,552 δισ. ευρώ, έναντι 19,188 δισ. ευρώ το 2008 - η πτώση οφείλεται σε μείωση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου και σε μεγάλη πτώση των τιμών των ναύλων. Το συνάλλαγμα αυτό αντιστοιχεί στο 5,6% του ΑΕΠ! 
Οι Έλληνες εφοπλιστές συνήθως αποφεύγουν τη δημοσιότητα - εξάλλου δεν υποχρεούνται καν να δημοσιεύουν ισολογισμούς, ενώ έχουν 57 φοροαπαλλαγές και η συνειοσφορά τους στη φορολογία είναι μικρότερη και από των μεταναστών! Όμως, είναι επιχειρηματικά παρόντος, με εμφανή τη συμμετοχή τους σε τουριστικές εγκαταστάσεις, ναυτικές συγκοινωνίες εσωτερικού και εξωτερικού, αεροπορία, τράπεζες και άλλους τομείς όπου η συμμετοχή τους είναι λιγότερο -ή και καθόλου- γνωστή.

2. Έχει ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο και επεκτατικό στο εξωτερικό τραπεζικό τομέα: Οι ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που άνοιξαν τα βόρεια σύνολρα το 1989-1990 με τη διάλυση των Ανατολικιών καθεστώτων, προχώρησαν αμέσως "στους δρόμους τους παλιούς", όπως τότε γράφαμε. Αυτή την περίπου εικοσαετία μέχρι σήμερα, η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και τις Ανατολικές χώρες όχι μόνο ήταν καλπάζουσα αλλά μάλλον και πρωτοφανής στην ταχύτητά της. Σήμερα, στα μέσα του 2010, λειτουργούν περίπου 3.500 υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών σ' αυτές τις χώρες - χωρίς να λογαριάζουμε και την επέκταση των μεγάλων κυπριακών τραπεζών στις ίδιες περιοχές. Ταχύτατη είναι επίσης η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην αρχή αυτής της περιόδου οι ελληνικές τράπεζες αποσύρθηκαν τελείως από τις δυτικές αγορές, πουλώντας τα καταστήματα νπου είχαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ρίχνοντας το βάρος τους σε πιο παρθένες αγορές.
Τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό ήταν μεγάλα. Για την Εθνική, το 45% του συνόλου των κερδών της οφείλεται στα κέρδη από τα καταστήματά της στην Τουρκία. Για την Alpha Bank ήταν το 24% του συνόλου των κερδών της. Για την EFG Eurobank το ...%, για την EGNATIA το 33% και για την Πειραιώς το 41%. Σημειώνουμε ότι στην τραπεζική κρίση βπου ξέσπασε από το 2008 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν σημειώθηκε ούτε μία χρεοκοπία ελληνικής τράπεζας - έστω και μικρής. Φυσικά στηρίχτηκαν από το Δημόσιο με 28 δισ. ευρώ και τελευταία με άλλα 10 δισ. ευρώ από το "πακέτο" του Μνημονίου, αλλά στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες είχαμε χρεοκοπίες τραπεζών παρά τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.
3. Έχει χιλιάδες επιχειρήσεις με παρουσία στις Βαλκανικές χώρες, την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο κ.λπ.
Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσες - ίσως χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί σ' αυτές τις χώρες και τις εκμεταλλεύονται, επωφελούμενες από τα χαμηλά μεροκάματα, την απουσία ισχυρών συνδικάτων, την απουσία πλαισίων προστασίας της εργασίας, την απουσία περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος που ευνοεί την εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων κ.λπ. κ.λπ. Ανάμεσα σ' αυτές τις χιλιάδες επιχειρήσεις είναι και πολλές που έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα και μετεγκαταστάθηκαν σ' αυτές τις χώρες. Πολλές από αυτές είχαν πάρει στο μεταξύ κρατικές επιδοτήσεις με βάση τον αναπτυξιακό νόμο...
Να σημειώσουμε ότι ένα σημαντικό μέρος αποτελούν 480 ελληνικές επιχειρήσςεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με εργοστάσια, εμπορικές και παντός άλλου τύπου αντιπροσωπείες, συνεργαζόμενες πολλές φορές με Τούρκους επιχειρηματίες. Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία είναι περίπου 6 δισ. δολάρια. Η σημαντικότερη απ' αυτές ήταν η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας FINANS BANK από την Εθνική το 2009 με 4,5 δισ. δολάρια. Ειδικά το 2009, έτος οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, επενδύθηκαν στην Τουρκία από Έλληνες καπιταλιστές 780 εκατ. δολάρια. Για να κάνουμε τις συγκρίσεις, ο τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύονται από 10 επιχειρήσεις με συνολική επένδυση 30 εκατ. ευρώ. Και παρ' όλα αυτά ήταν αρκετό να έρθει πρόσφατα ο Ερνογάν στην Ελλάδα με πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επισειρηυματιών για ν' αρχίσει το κλαψούρισμα όιτι οι Τούρκοι θα "καταλάβουν οικονομικά" την Ελλάδα...

Ο ιδιωτικός τομέας

Ας μπούμε όμως βαθύτερα στο αρχιπέλαγος του σύγχρονου ελληνικού καπιταλισμού, εξετάζοντας τον ελληνικό ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα.
•    Κατασκευαστικές εταιρείες: Ένας ισχυρός και σύγχρονος καπιταλιστικός κλάδος, που δραστηριοποιείται επίσης με επιτυχία και στο εξωτερικό. Ελληνικές κατασκευαστικές κατασκευάζουν από διυλιστήρια στη Σ. Αραβία, αυτοκινητόδρομους στην Πολωνία, οικιστικά συγκροτήματα στη Ρωσία, κάθε λογής δημόσια και ιδιωτικά έργα σε όλη την έκταση των Βαλκανίων.
•    Ελληνικές πολυεθνικές: Ναι, από την Ελλάδα ενεργούν ή είναι εγκατεστημένες 216 ελληνικές πολυεθνικές! Ο κατάλογος που δίνει η "Ναυτεμπορική" δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένος - υπάρχουν και άλλες. Αυτές όλες ενεργούν σε όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται τραπεζικές και ναυτιλιακές εταιορείες.
•    Υπεράκτιες (off shore) εταιρείες: Υπερχώριες τις αποκαλούν μερικοί και είναι εκατοντάδες. Ένας ολόκληρος ανεξέλεγκτος κόσμος επιχειρήσεων, όπως φάνηκε από τα σκάνδαλα της τελευταίας περιόδου. Δρουν ασύδοτα, με την ανοχή ή και κάλυψη των κυβερνήσεων και του καθεστώτος, προστατεύοντας τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη φορολόγηση, ξεπλένοντας "βρόμικο" χρήμα από τομείς μαφιόζικης καπιταλιστικής δραστηριότητας (ναρκωτικά, όπλα, trafficing κ.λπ.). Ένας μισθωτός που κάνει μια φορολογική παρατυπία ή ένας μικρομαγαζάτορας που δεν έχει τακτοποιημένα χαρτιά μπορούν να οδηγηθούν στη φυλακή ή στη χρεοκοπία, αλλά για τις αποδεδειγμένα πέραν των νόμων δραστηριότητες των πολυεθνικών υπάρχει ασυλία.
•    Μερικά χτυπητά παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων μεγάλης εμβέλειας: Στην Ελλάδα εδρεύει η INTRALOT, δεύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα τυχερών παιχνιδιών. Όλα της τα τερματικά και άλλα μηχανήματα, αλλά και το λογισμικό, είναι ελληνικής τεχνολογίας και παράγονται από την INTRACOM των 2.500 εργαζομένων. Η 3Ε COCA COLA είναι η δεύτερη σε κύκλό εργασιών μετά την πρώτη στις ΗΠΑ. Ελληνικής ιδιοκτησίας και με εργαστάσια σε πάνω από 30 χώρες, με πάνω από 30 εταιρεόιες σε χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 500 εκατ. ανθρώπων. Οι ελληνικές χαλυβουργίες παράγουν πάνω από 2,5 εκατ. τόνους χάλυβα το χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και εξάγοντας στο εξωτερικό. Αναφέρουμε το συγκρότημα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 90 εταιρείες σε πολλές χώρες. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, παράγοντας τσιμέντο από 7 εργαστάσια. Αλλά και επιειρήσεις με ισχυρή μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και κατέχουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Αναφέρουμε τον ΟΤΕ (κατέχει πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών - τηλεφωνίας σε όλα τα Βαλκάνια), τα ΕΛΠΕ κ.λπ. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ενεργειακού κλάδου, με την παρουσία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ κ.λπ., αλλά και με τη συμμετοχή σε σημαντικά ενεργειακά δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Καπιταλιστική "εποποιία"

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με άλλα σοβαρά μεγέθη στη βιομηχανία, το εμπόριο, την τεχνογνωσία, τον τουρισμό κ.λπ. Αλλά όσα αναφέραμε δειγματοληπτικά αρκούν για να δώσουν μια πρώτη εικόνα για το δυναμισμό του ελληνικού καπιταλισμού, ιδιωτικού και δημόσιου. Δεν τα νααφέρουμε προφανώς για να δοξάσουμε τον ελληνικό καπιταλισμό, αλλά για να πούμε ότι η ελληνική εργατική τάξη αλλά ακόμη περισσότερο οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα δεν έχουν πάρει ποτέ το μερίδιο που δικαιούνται από την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού. Μέχρι και το 2008 και για 14 συνεχόμενα χρόνια η αύξηση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν από 3 έως 5,6% σε ετήσια βάση. Από τους ταχύτερους και διαρκέστερους ρυθμοιύς ανάπτυξης στον κόσμο. Μια πραγματική εποποιία για τον νελληγνικό καπιταλισμό, μια εποποιία κερδών και επέκτασης. Ωστόσο, οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι μετανάστες δεν πήραν παρά ψίχουλσα από αυτή την ανάπτυξη, ενώ η φτώχεια σταθεροποιήθηκε στο 20% και πάνω και ο επίσημος δείκτης της ανεργίας (που κρύβει μεγάλο μέρος της πραγματικής ανεργίας) παρέμεινε κοντά στο 10%.   

Ένας ...αόρατος καπιταλισμός

Ο ελληνικός καπιταλισμός έχει καταφέρει να είναι σχεδόν ...αόρατος. Σαν να μην υπάρχει! Για τα δύο μεγάλα κόμματα και το ΛΑΟΣ εξηγείται γιατί τον καλύπτουν: η ...εξαφάνιση του ελληνικού καπιταλισμού βολεύει τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, τη συνέχιση της άδικης αναδιανομής του πλούτου. Όμως πώς να εξηγήσει κανείς ότι και τα αριστρερά κόμματα διστάζουν να μιλήσουν για τον ελληνικό καπιταλισμό, να αποκαλύψουν τις διαστάσεις του και τη δυναμική του; Τα πάντα συζητιούνται σ' αυτή τη χώρα, αλλά οι λέξεις ελληνικός καπιταλισμός και πολύ περισσότερο η αποκάλυψη και αποτύπωση της πραγματικότητάς του είναι πράγματα που σπανίως θα συναντήσει κανείς ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις της Αριστεράς. Συνήθως μιλάνε με άλλες εκφράσεις, όπως "οι 200 οικογένειες", "η ολιγαρχία", "η πλουτοκρατία" κ.λπ. Μάλιστα, εφευρίσκουν διάφορα επίθετα για να τον χαρακτηρίσουν: καθυστερημένος, εξαρτημένος, μεταπρατικός κ.λπ. είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχει εφεύρει η Αριστερά για να ...συσκοτίσει την πραγματικότητα ενός από τους πιο δραστήριους, σύγχρονους αλλά και σκληρούς καπιταλισμούς του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός καπιταλισμός, εκτός από τις μεγάλες οικονομικές του επιτυχίες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο σχεδόν προπέτασμα καπνού που τον καλύπτει. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής διανόησης και μάλιστα της Αριστερής έχει αποδεχτεί τη θεωρία της "Ψωροκώσταινας". Με μια τέτοια κακομοίρικη ανατομία του ελληνικού καπιταλισμού, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου καταφέρνουν να πείθουν την ελληνική εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό ότι δεν πρέπει να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από έναν καθυστερημένο και εξαρτημένο καπιταλισμό. Αντί να διεκδικούν απ' αυτόν δικαιώματα, καλά θα κάνουν να αγωνιστούν εναντίον των ξένων "αφεντικών" του ελληνικού καπιυταλισμού, που δεν τον αφήνουν να προοδεύσει και να ανοίξει τα φτερά του... Όλο αυτό βέβαια επιτρέπει επίσης σε μια αριστερούτσικη ελίτ να συμπαρίσταται ή και να εντάσσεται στην "καλή κοινωνία", διεκδικώντας και κατέχοντας ρόλους στην καλλιτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και άλλους τομείς και εκδηλώσεις, που φτιασιδώνουν με άλλοθι "προοδευτικότητας" και "ελευθερίας" τον ελληνικό καπιταλισμό. Ποιος διακινδυνεύει αυτά τα προνόμια και τους ρόλους με το να τα βάλει ευθέως με τον ελληνικό καπιταλισμό; Γι' αυτό, το να κιλάς ευθέως γι' αυτόν είναι γραφικότητα, είναι tres banal...
Φυσικά, στην προέκταση μιας τέτοιας στάσης έρχεται και η συνεχής αναζήτηση για τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση, με προγράμματα "εξυγίανσης" της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται όχι από το 2008 αλλά ...γενικώς σε διαρκή κρίση. Βέβαια ο ελληνικός καπιταλισμός δεν έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει τέτοιες προτάσεις για συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Δεν θέλουν καμιά Αριστερά. Καλό είναι να στέκεται στο περιθώριο, πολλές φορές και σαν μια σεβαστή γραφικότητα. Μόνο σε επικίνδυνες για το καθεστώς στιγμές καλείται να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση του. Όπως ήταν η "οικουμενική" κυβέρνηση του 1989, με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων της Αριστεράς. Για λίγο, μέχρι να περάσει η άμεση κρίση, κι ύστερα ξανά από την αρχή. 
Τελικά, η σε μεγάλο βαθμό ενσωμάτωση της αριστερής διανόησης, ο κυβερνητισμός στην Αριστερά, η έλλειψη ταξικής προσέγγισης κ.λπ. έχουν ευθεία σχέση με την άρνηση της Αριστεράς να αναγνωρίσει τον αντίπαλό της, τον ελληνικό καπιταλισμό, και να τον στοχοποιήσει χωρίς περιστροφές. Γιατί αν κάνεις κάτι τέτοιο, οι συνέπειες είναι προφανείς: δεν μπορείς να συναγελάζεσαι με την "καλή κοινωνία", δεν μπορείς να είσαι "χρήσιμος" στη "διακυβέρνηση του τόπου", δεν είσαι αξοσέβαστο μέλος του επίσημου πολιτικού συτήματος, δεν έχεις ασυλία από τον ελληνικό καπιταλισμό, τους μηχανισμούς του και τα κόμματά του.


Σημείωση: Το κείμενο αυτό συνειδητά δεν ασχολήθηκε με την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Όχι γιατί αυτή δεν υπάρχει, αλλά γιατί πρέπει πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι αυτό που είναι σε κρίση.

ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Είμαστε στις παρυφές της κοινωνικής αναταραχής που βλέπουμε όλοι να έρχεται με μεγάλη ένταση.

Η έκπτωση αξιών της κοινωνίας έχει από καιρό ολοκληρωθεί. Δεν διερχόμαστε μια δημοσιονομική κρίση. Αντιμετωπίζουμε τη σαπίλα του εποικοδομήματος. Και μάλιστα στον ίδιο χρόνο που η εξαθλίωση του λαού βρίσκεται προ των πυλών. Χωρίς την παρακακαταθήκη παιδείας, που είναι κενό γράμμα.... από χρόνια.

Οι ηγεσίες του έθνους δεν έχουν να πουν τίποτα. Εξαντλήθηκαν στη προσπάθειά τους να εξαργυρώνουν τη "σοφία" και την "πρωτοπορία" τους με βίλες, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει δολοφονία δημοσιογράφου. Όπως θα έρθουν....
και άλλες ακόμη πιο σοκαριστικές. Μπορεί δημοσιογράφων, μπορεί πολιτικών, μπορεί δικαστικών, μπορεί επιχειρηματιών. Είναι αναμενόμενο.

Γιατί όμως γίνονται; Που αποσκοπούν; Αποτελούν τη "νέμεση" που προσδοκά ο λαός; Ή μήπως σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν και να φοβίσουν τους πολίτες, οδηγώντας τις εξελίξεις σε προδιαγεγραμμένες πορείες και καταλήξεις;

Γιατί να εκτελεστεί Γκιόλιας; Και γιατί μ' αυτόν τον ιδιαίτερα σκληρό και μαφιόζικο τρόπο; Ποιοι είναι οι αποδέκτες του μηνύματος; Και γιατί να επιλεγεί ο συγκεκριμένος και όχι κάποιος που ενδεχόμενα να σηματοδοτεί πιο ξεκάθαρα το δημοσιογραφικό συνάφι; Αποτελεί η πράξη οδηγία και επιταγή των εντολέων για κλείσιμο του στόματος των ΜΜΕ ή αντίθετα ανοίγματος;

Αποτελεί η αποτρόπαια δολοφονία τρομοκρατική πράξη, εκκινούμενη από πολιτική (έστω απορριπτέα) θεώρηση, που θέλει να χτυπήσει πτυχές της διεφθαρμένης πολιτικοκοινωνικής κατάστασης Ή εφαρμογή ενός σχέδιου προβοκάτσιας που αποβλέπει στην χειραγώγηση των εξελίξεων που είναι αναπόφευκτες;

Υπήρξε προειδοποίηση και απειλή από πριν. Από την επίθεση στο ΑΛΤΕΡ και την προκήρυξη με την οποία η ΣΕΧΤΑ ανέλαβε την ευθύνη διαβάζουμε:

"Ας μάθουν οι γυμνοσάλιαγκες της μηντιακής δημοσιογραφίας ότι εκτός από τα σάλια που αφήνουν πίσω τους για να κολακεύουν τους καθεστωτικούς προϊσταμένους τους και τα συμφέροντα των χορηγών τους, σύντομα θ΄αφήσουν κι αίμα. "

Ο Γκιόλιας είχε δύο ιδιότητες: δημοσιογράφος και μπλόγκερ.

Σαν δημοσιογράφος ούτε επιφανής, ούτε προβεβλημένος. Σαν μπλόγκερ πολύ σημαντικός. Το τροκτικό (ανεξάρτητα αν δεν ήταν της αισθητικής μας και διαφωνούμε με την επιλογή και προβολή της θεματολογίας του) είχε καταφέρει να είναι το πρώτο ιστολόγιο στην Ελλάδα και στον κόσμο. Είχε συγκεντρώσει πολλαπλάσια δύναμη από πολλές εφημερίδες. Ίσως αυτό να τρομάζει τους "τρομοκράτες".

Η αποτυχημένη επιχείρηση των τσάτσων με τους υπηρέτες της δημοσιογραφίας να ελέγξουν την μπλογκόσφαιρα, προσπάθεια η οποία αμείωτη συνεχίζεται (βλέπε κρατικά κονδύλια διαφήμισης που διοχετεύονται σε σελίδες δημοσιοκάφρων) αντικειμενικά μπορεί υποβοηθείται αν οι παραλήπτες του μηνύματος είναι οι μπλόγκερς.

Ας μην γελιόμαστε μόνο τα μπλογκς στέκονται όρθια απέναντι στη διαπλοκή, διαφθορά και τη σήψη της άθλιας συναλλαγής των ταγών και ακολούθων των εξουσιών. Και άρα ενοχλεί. Ίσως γι' αυτό τον Σωκράτη.

Ποια είναι η τελευταία γραμμή άμυνας; Υπάρχει;

Να ενισχύσουμε την ενότητα των ανεξάρτητων και μη διαπλεκόμενων μπλόγκερς. Να πούμε όχι στα sites των δημοσιογράφων (όχι της ταυτότητας αλλά της συγκεκριμένης ιδιότητας), που μοναδικό στόχο έχουν να μοιραστούν και από δω διαφημιστικά έσοδα συνεχίζοντας να παίζουν το ρόλο των νταβάδων στο διαδίκτυο. Κι όχι γιατί ενδιαφερόμαστε για την πίτα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι στην δύσκολη συγκυρία που έχουμε μπροστά μας θα πρέπει κάτι καθαρό να μπορούμε να εμπιστευτούμε και πάνω του να στηρίξουμε τις ελπίδες μας.