Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

Μονοπώλια και φασισμός: Δεσμοί αίματος που δεν παραγράφονται


Στις εκλογές του Μάη 1928 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας άγγιξε το ναδίρ της εκλογικής του επιρροής, συγκεντρώνοντας μόλις το 2,6% των ψήφων και έχοντας χάσει πάνω από το μισό της δύναμής του από το 1924. Δύο χρόνια αργότερα και μεσούσης της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης οι Ναζί είδαν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται στο 18,3%. Το 1930 όμως δεν ήταν απλά η χρονιά της εκλογικής ανάκαμψης του φασισμού στη Γερμανία. Ηταν επίσης η χρονιά όπου το γερμανικό βιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο, «γοητευμένο» από τις «λύσεις» που προσέφερε ο φασισμός στα αδιέξοδά του, άρχισε πλέον να στηρίζει ανοιχτά και αποφασιστικά το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ.
Βεβαίως, ο φασισμός δεν υπήρξε αποκλειστικά «γερμανικό» ή «ιταλικό» φαινόμενο. Πολλά από τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν ενάντια στο εργατικό κίνημα (και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές) στη Γερμανία και την Ιταλία εφαρμόστηκαν και σε μια σειρά άλλες χώρες υπό καθεστώς αστικής δημοκρατίας. Είναι άλλωστε γνωστές οι απόψεις πολλών αστών πολιτικών της εποχής, όπως π.χ. ο Τσόρτσιλ, για τον Μουσολίνι. 

Δ. Κουτσούμπας: Να αναμετρηθεί ο λαός με τον πραγματικό αντίπαλο (VIDEO)
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου από την Καβάλα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτώβρη.
Αναλυτικά, η εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνέντευξη έχει ως εξής:
«Απευθύνουμε κάλεσμα στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για συμπόρευση και συστράτευση με το ΚΚΕ, για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για την προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας. 

Ο αστικός κόσμος στην Κατοχή


Με αφορμή την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη 1944
Επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας σήμερα από τη γερμανική κατοχή. Την Ελλάδα την απελευθέρωσε το ΕΑΜ με καθοδηγητή το ΚΚΕ και με το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ, δηλαδή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Η αστική τάξη συνέχισε να πλουτίζει μαζί με τον κατακτητή και στην Κατοχή. Αυτά τα στοιχεία έθεταν και το ζήτημα του «ποιος - ποιον» μετά την απελευθέρωση. Που οδήγησαν στην ηρωική ταξική μάχη το Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια στον εμφύλιο και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σήμερα θα δείξουμε τι έκανε ο αστικός κόσμος στην Κατοχή.

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναζωογόνηση - ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος


Ανακοίνωση για την αναζωογόνηση - ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ με εμπιστοσύνη απευθύνεται στην εργατική τάξη που εδώ και πολύ καιρό δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία, την άγρια σφαγή των μισθών, τους εξοντωτικούς φόρους και τα χαράτσια, το γκρέμισμα βασικών κατακτήσεών της στο εργασιακό, ασφαλιστικό, στις συντάξεις και τις όποιες παροχές Υγείας, στη μόρφωση των παιδιών, σε όλα τα δικαιώματά της.
Στα ερωτήματα που βασανίζουν και απασχολούν κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια - Πώς θα πάρουμε μια ανάσα; Πώς θα μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της ανεργίας, στους μισθούς της πείνας; Πότε θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος στη φτώχεια και στην ανασφάλεια; Υπάρχει λύση; - το ΚΚΕ παίρνει θέση και με την ευθύνη, τη γνώση και την εμπειρία δίνει απάντηση που έχει και συμφέρον και χρέος να τη σκεφτεί σοβαρά κάθε εργαζόμενος, κάθε άνεργος και άνεργη γιατί είναι το Κόμμα που του είπε την αλήθεια γι' αυτά που τώρα ζει και οι προβλέψεις του αποδείχτηκαν ολόσωστες.

Θέλουν υποταγή...


Η προσπάθεια ταύτισης των εργατικών - λαϊκών αγώνων με την εγκληματική ναζιστική δράση στο πλαίσιο της θεωρίας των δύο άκρων συνεχίζεται, όπως φαίνεται από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού. 
Γίνεται, μάλιστα, προσπάθεια να χρεωθούν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα καραμπινάτες προβοκάτσιες, όπως αυτή στη «Μαρφίν» ή η δράση παρακρατικών ομάδων που δρώντας με στρατιωτικό τρόπο έβαζαν φωτιές σε κτίρια το Δεκέμβρη του 2008 και το Φλεβάρη του 2012, που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τον Οκτώβρη του 2011.
Η δράση της Χρυσής Αυγής και οι προβοκάτσιες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που λέγεται προσπάθεια χτυπήματος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τρομοκράτησης, εκφοβισμού κ.λπ. Αξιοποιούνται αν δεν συντονίζονται από τους ίδιους φανερούς ή κρυφούς κρατικούς μηχανισμούς.