Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Καμιά ανοχή στον ένοχο καπιταλισμό...


Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξηγούσε στους βουλευτές του ότι πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους πως δεν πάνε χαμένες οι θυσίες, ότι θα κερδίσει, δηλαδή, και ο λαός από την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, το λογιστικό ισοζύγιο έδειχνε την πραγματική σχέση κερδών - εργατών: Τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν το 70% των τροφίμων βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, την ίδια ώρα που στην Ιαπωνία όσοι γλίτωσαν από το σεισμό και το τσουνάμι ψάχνουν για μια κούπα ρύζι.
Την ώρα που ο Παπανδρέου παρουσίαζε σαν θεϊκή επιφοίτηση το σχέδιο για πιο φτηνούς εργάτες, εκατομμύρια τόνοι τροφής γίνονταν βιοκαύσιμο, καθώς έτσι είναι πιο κερδοφόρες, από το να καταναλωθούν απ' αυτούς που τις έχουν ανάγκη για να ζήσουν.
Την ώρα που η ανθρωπότητα μετράει τα θύματά της, πέντε έξι εταιρείες υπολογίζουν τα κέρδη από την καταστροφή. Νέοι πυρηνικοί σταθμοί, νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, νέα εργοστάσια αυτοκινήτων, νέες οικοδομές, νέα δημόσια έργα, εκτίναξη στις εισαγωγές τροφίμων, τα πάντα απ' την αρχή, ώρα δηλαδή για τρελά κέρδη.

Πρώτης τάξεως «ιδέα»...


Εκ των εκλεκτών καλεσμένων του ΣΥΝ στην Αθήνα, ο Οσκαρ Λαφοντέν ρωτήθηκε το περασμένο Σάββατο («Ελευθεροτυπία»):
«Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα εμφανίστηκε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Πιστεύετε πως η παρουσία του είναι αναγκαία;».
Ιδού η απάντηση:
«Η παρουσία του ΔΝΤ σίγουρα δεν ήταν αναγκαία, αλλά μια συνεργασία μαζί του δεν είναι κακή ιδέα. 
Με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραιτηθεί της βλαβερής πολιτικής του...»!
*
Δεν είναι θαυμάσιο;!
Κατά την ίδια έννοια, και αφού το ΔΝΤ «παραιτηθεί» της πολιτικής του, μετά γιατί να μην «παραιτηθεί» και το ΝΑΤΟ της δικής του πολιτικής;!

ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.: Ο «λογαριασμός» και το «σάλιο»...Ενα ακόμα ρεσιτάλ «σαλιαρίσματος» μεταξύ ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου και ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Καρατζαφύρερ διεμείφθη προχτές στη Βουλή.
Από τη μια μεριά ο υπουργός Υγείας, Αντρέας Λοβέρδος, και από την άλλη ο υπασπιστής του Καρατζαφέρη, ο Αδωνις Γεωργιάδης.
*
Το θέμα της συζήτησης, που ετέθη από τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., ήταν η δαπάνη για τη νοσηλεία των μεταναστών - απεργών πείνας της Υπατίας. 
Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο αρμόδιος υπουργός. 
Προ της απάντησης του υπουργού, μεταξύ Λοβέρδου - Γεωργιάδη εκδηλώθηκε ένα πραγματικό τσουνάμι ανταλλαγής φιλοφρονήσεων.

ΓΙΑΝΝΕΝA : Αγωνιστικός συναγερμός για την απεργία στις 23 Μάρτη.


Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στο δημαρχείο καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Αγωνιστικό συναγερμό έχουν σημάνει οι ταξικές δυνάμεις στα Γιάννενα για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της πανεργατικής παν-γιαννιώτικης απεργίας στις 23 Μάρτη που αναγκάστηκε να προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ και την καθοριστική παρουσία ανέργων, συμβασιούχων και άλλων εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις απευθύνουν το αγωνιστικό προσκλητήριο με μαζικές εξορμήσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Καλούν τους εργαζόμενους και το γιαννιώτικο λαό να πάρει θέση μάχης, να κάνει δικιά του υπόθεση την απεργία.

ΠΣΟ - ITUC Δύο συνδικάτα - Δύο διαφορετικά συνέδρια...


Τον Ιούνη του 2010 έγινε το Συνέδριο της ITUC, που είναι η οργάνωση που συγκεντρώνει τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού, του αντικομμουνισμού και του κεφαλαίου. 
Σ' αυτήν την οργάνωση είναι μέλος και η ΓΣΕΕ. 
Γράφτηκε εκεί το 1949, όταν στη ΓΣΕΕ κυριαρχούσε το Συνδικαλιστικό της Γενικής Ασφάλειας. Εκεί παραμένει μέχρι και σήμερα.
Η οργάνωση αυτή επέλεξε να γίνει το Συνέδριό της στο Βανκούβερ του Καναδά. Το Βανκούβερ είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, δίχως ιστορία συνδικαλιστικής δράσης και ουσιαστικής συνδικαλιστικής ζωής. 
Σε αντίθεση, η ΠΣΟ επέλεξε να γίνει το δικό της στην Αθήνα της ανυπακοής και των ηρωικών αγώνων του ελληνικού λαού, στην Αθήνα μαζί με το ΠΑΜΕ.

Ανεξέλεγκτες οι εξελίξεις στα πυρηνικά συγκροτήματα...


Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του συγκροτήματος της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ο Θανάσης Γεράνιος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει:
«Δεν είναι καλά τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά γεγονότα τα οποία μεταξύ τους δείχνουν μια αστάθεια. Από τη στιγμή που μια τέτοια τεχνολογικά προηγμένη χώρα κατέφυγε στη ρίψη νερού πάνω στον πυρηνικό αντιδραστήρα, λες και πρόκειται για κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα δάσος, καταλαβαίνει κανείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Μάλιστα, αναγκάστηκαν τώρα να το διακόψουν, γιατί από ψηλά το νερό διαλύεται, σκορπίζεται, από πιο χαμηλά ακτινοβολίζεται επικίνδυνα ο πιλότος και επομένως δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι, πού καταφεύγει μια τέτοια προηγμένη τεχνολογικά χώρα που έχει κατασκευάσει βιομηχανίες, οι οποίες κατασκευάζουν πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το χρέος το γέννησε το κεφάλαιο, αυτό είναι ο βρικόλακας του λαού...


Στην πρωτολογία της,στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:
«Η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, λέει ψέματα, όσον αφορά το αν θα παρθούν μέτρα από εδώ και μπρος. Θα παρθούν καινούργια και πιο βάρβαρα και αυτά αναγράφονται επισήμως στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λέει τη μισή αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση στα πλαίσια της τελευταίας Συνόδου ήταν πάρα πολύ σκληρή, σύνθετη και δύσκολη.
Δεν ήταν καθόλου δύσκολη η διαπραγμάτευση, όσο τα μέτρα που θα πάρετε σε βάρος του λαού. Δύσκολη, σκληρή και σύνθετη βεβαίως, όπως πάντα, είναι η διαπραγμάτευση για το πώς θα μοιράσετε τη χασούρα. Διότι, αυτό που συζητιέται στην ουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από τις επίσημες εκφράσεις που δίνετε, είναι η απαξίωση, η υποτίμηση ενός μέρους του κεφαλαίου και πώς θα κατανεμηθεί αυτή η χασούρα.
Μάλιστα, η συζήτηση που γίνεται, γίνεται και με ποσοστά, όπως 30%. Γιατί θυμώνετε, όταν λέμε για προγραμματισμένη χρεοκοπία; Μην την πείτε χρεοκοπία.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...


Τεράστια ερωτήματα, για τα παζάρια και τις διευθετήσεις που μεθοδεύονται στο Αιγαίο από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εγείρει η δήλωση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας ότι στις διερευνητικές επαφές συζητούνται τα πάντα και μάλιστα έχουν προχωρήσει αρκετά. 
Ο Μπουλέντ Αρίντς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, κλείνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων (...) Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

Αναπλάσεις για το κεφάλαιο


Τα σχέδια που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση για τις αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και οι δηλώσεις του δημάρχου Αθήνας για το ίδιο θέμα, αντανακλούν ένα μοντέλο «αναβάθμισης» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. 
Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν: Αναπλάσεις και πολεοδομικές παρεμβάσεις, που θα γεμίσουν με νέο ζεστό χρήμα τα ταμεία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το κόστος των χρήσεων γης, της κατοικίας και των διαφόρων υπηρεσιών. 
Μετατροπή της σε τουριστική περιοχή, με ολοήμερη και 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων, δηλαδή ακόμη ένα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα μικρομάγαζα που θα αναγκαστούν να κλείσουν προς όφελος των μεγαλοκαταστημάτων. 

«Δημιουργικές προτάσεις» για το κεφάλαιο...

ΔΗΛΑΔΗ, ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΕΙ αυτές τις ...«δημιουργικές προτάσεις», που ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός, απαιτώντας από μας να μην γκρινιάζουμε όσο σώζει τη χώρα;
Να του προτείνουμε διαφορετικούς ρυθμούς μείωσης των μισθών; Να του πούμε ποιο επίδομα θα κόψει πρώτο και ποιο δεύτερο; Καμιά ιδέα για μια αυξημένη κλίμακα του ΦΠΑ; Ισως κάποιο τμήμα της δημόσιας περιουσίας που δεν πρόλαβε να βγάλει στο σφυρί;
Το ενδεχόμενο οι Ελληνες εργαζόμενοι να μην επιθυμούν να πληρώσουν μια κρίση που δημιουργήθηκε επειδή το κεφάλαιο έβγαλε υπερκέρδη και δεν είχε τι να τα κάνει, του φαίνεται τόσο ...απίθανο;
Προφανώς, αλλιώς δε θα απευθυνόταν στον κόσμο με τέτοια θρασύτητα. 
Ιδίως όταν έχει έτοιμο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο συμφώνησε στην ΕΕ και απλά δεν έχει ανακοινώσει.
Γιατί να είστε βέβαιοι πως ετοιμάζονται για τα χειρότερα. 

`Η αυτοί ή εμείς ...


Ολα στη θέση τους την επόμενη μέρα. Οι αποφάσεις πάρθηκαν και ήδη υλοποιούνται. Κάτι «λεπτομέρειες» μένουν ανοιχτές ανάλογα με τα διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης που εκφράζει το κάθε συγκρότημα Τύπου. Για τους Αλαφούζους, για παράδειγμα, το κρίσιμο εδώ και καιρό είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Την θέλουν να φέρνει προς κάτι σε «εθνικής ενότητας». Του Μπόμπολα, του αρκεί να φύγουν όσοι διστάζουν να εφαρμόσουν, χωρίς σκέψεις για πολιτικό κόστος, την υπάρχουσα πολιτική.
Ολα πλέον, γράφουν, πρέπει να υποτάσσονται στην «εθνική προσπάθεια». Οσοι δεν συμφωνούν «να κάνουν στην άκρη» διατάσσει η «Ημερησία». Και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ουδείς από το ΠΑΣΟΚ «έκανε στην άκρη», όλοι τους συμφωνούν.

«... κατέβασμα στο λίγο - πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο»


Στο κείμενο των πολιτικών συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την πολιτική των κρατών - μελών όπως οι κυβερνήσεις θα την εφαρμόσουν από τώρα και μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, σημειώνεται:
*
«Το κόστος εργασίας θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα συγκρίνεται με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ (...) Οι μισθοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα».
***
Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη απόφαση καθορίζει ότι οι μισθοί των εργαζομένων στην Ευρώπη δε θα «συγκρίνονται» μόνο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά θα «συγκρίνονται» και θα καθορίζονται σύμφωνα με τους μισθούς που επικρατούν στους ανταγωνιστές της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Κίνα.
*
Αυτό σημαίνει: