Σελίδες

25 Ιουν 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στο «κόκκινο» με το λαό στον τοίχο


Εμφανίζονται σκιρτήματα αγώνα με ταξικό προσανατολισμό
Η κρίση στην Ισπανία είναι βαθιά και η διαφαινόμενη «διάσωση» του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, αρχικά της τράπεζας Bankia, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κυβέρνηση Ραχόι επέλεξε να παραδώσει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την αναδιάρθρωση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτή η απόφαση σήμανε την αποδοχή ότι το κράτος θα πρέπει να καταφύγει στους ευρωπαϊκούς πόρους για να «σώσει» τις ισπανικές τράπεζες και για να αποφύγει να καταλήξει η χρεοκοπία - εθνικοποίηση της Bankia σε ένα ανεξέλεγκτο τσουνάμι.
Η άμεση, πρόσφατη παρέμβαση της ΕΕ στην Ισπανία, με τη μορφή της παραχώρησης δανείου 100 δισ. ευρώ που προορίζεται για τη «σωτηρία» του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας από τη διαφαινόμενη κατάρρευση, αποδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες της αστικής διαχείρισης είτε με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις είτε με συντηρητικές που εναλλάσσονται στην πολιτική εξουσία τα τελευταία 35 χρόνια. Τόσο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), το

Η ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ...

Το παιγχνίδι της διαστρέβλωσης, καλά κρατεί !

Οι κρατικοί μηχανισμοί συνεχίζουν απτόητοι την διαστρέβλωση των Θέσεων του ΚΚΕ !
Είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, είτε των “μαύρων μετώπων”, το … σπορ ανθεί !
Τελευταίο κρούσμα η διαδικτυακή κρατική ΕΡΤ !
Να πως προβάλλει (κεντρικός τίτλος) το κρατικό Μέσο Ενημέρωσης (δήθεν, φυσικά) την Θέση του Κόμματος για την προσφυγή της Ισπανίας στον λεγόμενο “μηχανισμό στήριξης” της ΕΕ.
“ΚΚΕ: Τα μνημόνια είναι το αίτιο και όχι το αποτέλεσμα της κρίσης”.

http://www.ert.gr/politiki/item/15780-KKE-Ta-mnhmonia-einai-to-aitio-kai-ochi-to-apotelesma-ths-krishs )


Διαβάστε, τώρα, της σχετική Ανακοίνωση του ΚΚΕ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
“Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και η προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης έρχεται να καταδείξει ότι τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία που προκαλεί την κρίση και τα αδιέξοδα της ΕΕ.

Μια απίστευτη ιστορία με αφορμή τον αγώνα Ελλάδας - Γερμανίας


Με αφορμή τον (προ)χθεσινό αγώνα… Αλλά και με αφορμή την ημερομηνία επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική ¨Ενωση….

Το καλοκαίρι του 1942 κι ενώ η Ουκρανία τελούσε υπό ναζιστική κατοχή, οι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου εργάζονταν σε ένα αρτοποιείο. Στον ελεύθερο χρόνο τους έπαιζαν ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί εντόπισαν τους παίκτες και τους ζήτησαν να δημιουργήσουν μια «Μικτή Κιέβου», ώστε να δίνουν ματς εναντίον μικτών ομάδων των γερμανικών στρατιωτικών μονάδων.
Η Μικτή Κιέβου ονομάστηκε Σταρτ και δημιουργήθηκε από οκτώ

ΗΠΑ: Διευρύνονται η φτώχεια και η ανέχεια

46,3 εκατομμύρια δεν έχουν περίθαλψη, ένα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες μιζέριας
Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης από το 2008 και η εντελώς αναιμική ανάκαμψη, καταγράφεται και σε πρόσφατες έρευνες. Ετσι σύμφωνα επίσημη μελέτη των αμερικανικών υπηρεσιών Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών (CDC), ένας στους επτά Αμερικανούς (15,1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ) στερούνταν οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το 2011.
Αυτό σημαίνει ότι 46,3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι κατά τη διενέργεια της έρευνας, 58,7 εκατομμύρια (19,2%) ήταν ανασφάλιστοι κάποια στιγμή του έτους πριν από την έρευνα και 34,2 εκατομμύρια (11,2%) δεν ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη του CDC. Η μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας ενώ αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όσον αφορά τις προσφυγές ενάντια στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που καθιστά υποχρεωτική την ιατρική ασφάλιση για κάθε Αμερικανό πολίτη και παράλληλα με την έκθεση των οικονομολόγων του Κέντρου Υπηρεσιών Medicare και Medicaid (CMS) που αναφέρει ότι οι δαπάνες υγείας θα αυξηθούν με ρυθμό κατά μέσον όρο 6,1% το χρόνο επί μία δεκαετία, φθάνοντας τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ο Μάνεσης είναι «λαγός των βιομηχάνων»...


Tο οργανωμένο και τραμπούκικο χτύπημα της εργοδοσίας του Μάνεση στους απεργούς χαλυβουργούς, την περασμένη Πέμπτη, προκειμένου να ανοίξει η πύλη και να σπάσει η ηρωική τους απεργία με αυτό τον τρόπο, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της κλιμάκωσης των μέχρι τώρα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει αξιοποιώντας κυρίως τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει.
Διευθυντές, απεργοσπάστες, με τη συνδρομή ακόμα και μπράβων του Μάνεση, οργάνωσαν και εφάρμοσαν ολόκληρο σχέδιο για να ανοίξει η πύλη της «Χαλυβουργίας». Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι τρεις απεργοί χαλυβουργοί, μεταξύ τους και ο γραμματέας του Σωματείου, Νάσος Παυλάκης. Με την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συσπείρωσή τους στο σωματείο οι χαλυβουργοί κατάφεραν όμως και ακύρωσαν τα σχέδια της εργοδοσίας.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ότι η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της παρουσιάζοντας αδιάλλακτο και αδίστακτο πρόσωπο. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το πρωί της ίδιας μέρας είχε προχωρήσει και στη στοχευμένη απόλυση του Χάρη Μανώλη, προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η εργοδοσία επιτίθεται με ακόμα μεγαλύτερη λύσσα, πιεσμένη (όπως και συνολικά η τάξη της) από τον περήφανο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών εδώ και 8 μήνες. Ενα σκληρό και τίμιο αγώνα, που έχει

Ταξική πάλη και αστικές κοινοβουλευτικές εκλογές

«Η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευθεί μόνο από τους υπαρκτούς αντικειμενικούς λόγους. Οπωσδήποτε επηρεάζεται αποφασιστικά από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης, η οποία δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το Κόμμα, αλλά και από το γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων. (...) Η ΚΕ και όλο το Κόμμα με ουσιαστική συζήτηση χρειάζεται να εξετάσει τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρούν στην πολιτική διείσδυση του Κόμματος. (...) Το 18ο Συνέδριο και οι κατοπινές αποφάσεις της ΚΕ έχουν επισημάνει εκείνους τους παράγοντες που καθορίζουν την ικανότητα του Κόμματος να αντιστοιχείται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «μπορεί αυτές οι αδυναμίες να μην έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα στο εκλογικό ποσοστό, στις συγκεκριμένες εκλογικές συνθήκες, όπου ήταν δύσκολο να αναχαιτισθεί το ρεύμα φόβου και κυρίως αυταπατών, όμως παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, μπροστά στα νέα και πολύ σύνθετα καθήκοντα που μας περιμένουν». (Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, «Πρώτη τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012»).
Η ΚΕ του ΚΚΕ βάζει ένα ζήτημα, το οποίο ως ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής: Μπορούσαμε να αντιστρέψουμε ή να ανακόψουμε εντελώς αυτό το

Η «κακή» λιτότητα, η «καλή» ανάπτυξη... και οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου


Πολύς λόγος έγινε την προεκλογική περίοδο για το χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις αντιθέσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η οποία ήρθε για να μείνει, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να διατυπώσει λύσεις και προτάσεις για το ξεπέρασμά της.
Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, στο σύνολό του, υποστηρίζει ότι σήμερα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκρούονται δύο γραμμές. Αυτή που υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση και η Μέρκελ, μαζί με άλλες σύμμαχες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβενία), για συνέχιση, χωρίς εκπτώσεις, της σκληρής πολιτικής λιτότητας, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της άποψης αυτής, να τιθασευτούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό κρατικό χρέος. Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αντιταχθεί μέχρι σήμερα σθεναρά σε προτάσεις που έχουν υποβάλει η Γαλλία και οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, για την έκδοση ευρωομολόγου, τον απευθείας δανεισμό των κρατών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατ' αντιστοιχία με το δανεισμό που προσφέρει η τελευταία στις εμπορικές τράπεζες, ή της δυνατότητας απ' ευθείας αγοράς από το Προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κρατικού χρέους,

Στα χνάρια της τιμημένης ιστορίας του ΚΚΕ


21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σαββατοκύριακο 7 - 8 Ιούλη θα γίνει το φετινό διήμερο, με κατασκήνωση στο Νεστόριο της Καστοριάς

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη θα γίνει φέτος το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. 
Η βάση των νέων της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο θα είναι στο Νεστόριο, στο γνώριμο χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης του Νεστόριου, στις όχθες του Αλιάκμονα, όπου έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν άλλα τέσσερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της Οργάνωσης. Από εκεί θα ταξιδέψουν για άλλη μια φορά στα χνάρια της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, στις πιο λαμπρές σελίδες αυτής της ιστορίας, σε μέρη όπου έδωσε μεγάλες μάχες ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), στο Βίτσι και στο Γράμμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Δεσμεύεται για αντιπολίτευση με όρους συμπολίτευσης

Οι μετεκλογικές δηλώσεις των στελεχών του δίνουν το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει απέναντι στη νέα συγκυβέρνηση
Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, «ορκίστηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ασκεί «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και πως θα κάνει το παν για να κρατήσει το λαό στη γωνία, βοηθώντας αντικειμενικά τους αστούς να ξελασπώσουν απ' την κρίση τους, διαδικασία που περνάει μέσα απ' την ισοπέδωση του λαού και των δικαιωμάτων του.
Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας, αν και αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έκλεισε το μάτι στη ΝΔ και στην αστική τάξη, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που (...) δεν πρέπει να σπαταληθούν. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του»!
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά αυτές τις δυνατότητες, «εμείς δεν θα βρεθούμε εμπόδιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το βασικό επιχείρημα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, όταν ασκούσαν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, ότι τα μέτρα σε βάρος του λαού είναι αποτέλεσμα κακής «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα, και όχι στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της. Αρα, λέει, τα δεινά του λαού είναι συνέπεια μιας «λάθος» διαχείρισης.

Αποστολή της συγκυβέρνησησς είναι να φορτώσει την κρίση στο λαό

Το προγραμματικό της πλαίσιο επιβεβαιώνει ότι καμιά ανοχή και καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει το κίνημα
«Στόχος της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα».
***
Το παραπάνω απόσπασμα από τη διακήρυξη της «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης», που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, δίνει με σαφή τρόπο το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Πλήρης τήρηση των δεσμεύσεων με τους εταίρους και δανειστές, αποφασιστική υλοποίηση των προσυμφωνηθέντων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με βασικό στόχο να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, κλιμάκωση των μέτρων λιτότητας και περικοπές των κοινωνικών δαπανών, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αστυνομικοί μηνύουν την Κανέλλη ...

Μήνυση κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για εξύβριση, θα καταθέσει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Αθανάσιος Γκλαβίνας.
Όπως υποστηρίζουν, η Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική της εμφάνιση μετά το επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη, αποκάλεσε σε μια αποστροφή του λόγου της, τους αστυνομικούς «φασιστοτσόγλανα», λέξη που θεωρήθηκε προσβλητική για τους αστυνομικούς!!!