Σελίδες

6 Ιουλ 2011

Καμία ευθύνη για το χρέος...


Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», όχι μόνο σήμερα που το πρόβλημα του κρατικού χρέους βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, αλλά σε ανύποπτο χρόνο, όταν το θέμα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων, είχαν διατυπώσει μια ξεκάθαρη άποψη. 
Για το κρατικό χρέος και τη διόγκωσή του, δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ο λαός. 
Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε δεκάρα τσακιστή από τα 350 δισ. ευρώ, που εμφανίζονται σήμερα ως χρέος της χώρας.
Κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. προβάλλουν τη χυδαία και πέρα για πέρα αντιεπιστημονική άποψη, ότι το χρέος όλοι μαζί το δημιουργήσαμε, κατά την γνωστή παγκάλεια ρήση «όλοι μαζί τα φάγαμε». 

Καραμπινάτη διαχείριση του σάπιου καπιταλισμού.


Στην Αθήνα συνεδρίασε χτες το προεδρείο του
Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την παρουσία εκπροσώπων κύρια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού από τις πρώην ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις. 
Εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, στη συζήτηση έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι από το Γαλλικό ΚΚ και το ΚΚ Ισπανίας, οι οποίοι παρουσίασαν τη διαχειριστική πρόταση των οπορτουνιστών για την αντιμετώπιση δήθεν της κρίσης στην Ευρώπη.
Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς στους στόχους του», παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα εξασφάλισε την ποθητή από το κεφάλαιο μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. 

Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων...


Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι μέσα από την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων θυμήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα και ξεσπάθωσαν. 
Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση τους, να παριστάνουν τους πατριώτες εκείνοι που υπερασπίζονται ή απεμπολούν κυριαρχικά δικαιώματα με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως αυτά κάθε φορά διαμορφώνονται.

Η αντιλαϊκή πολιτική πάει με τον αυταρχισμό...



ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ η γενικόλογη είδηση περί του ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί «με τα θέματα βίας» είναι τουλάχιστον ανησυχητική, αν όχι κακή.
Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζουμε σε αυτήν τη χώρα πως οι αντιλαϊκές πολιτικές πάνε πάντα παρέα με τον αυταρχισμό. 
Οσο πιο αντιλαϊκές είναι, τόσο πιο αυταρχικές γίνονται οι κυβερνήσεις.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα μέτρα που παίρνονται τον τελευταίο καιρό είναι ...πρωτοφανώς αντιλαϊκά, καταλαβαίνετε πού το πάνε το πράγμα.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η κυβέρνηση είδε ...καλοκαίρι και εμφανώς σκέφτηκε να νομοθετήσει ό,τι χειρότερο μπορεί, ευελπιστώντας ότι η αντίδραση του κόσμου θα είναι μικρότερη.

Επικίνδυνη προπαγάνδα...


«Οι αποδοκιμασίες, οι προπηλακισμοί και οι βιαιοπραγίες κατά πολιτικών... Είτε υποκινούνται είτε δεν υποκινούνται όμως, αποτελούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, αφού μεταφέρουν στη χώρα μας μεθόδους από ένα αποκρουστικό παρελθόν. Με πρώτους διδάξαντες τους "Μελανοχίτωνες" του Μουσολίνι, αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν από τα ολοκληρωτικά κινήματα (ναζιστικά, φασιστικά και κομμουνιστικά) για να εξουθενώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Υπάρχει, όμως, μια ρητορική. Μια ακραία, επιθετική και βίαιη ρητορική που μιλάει για "κλέφτες", "προδότες", "ξεπουλήματα"» (Ι. Πρετεντέρης στα χτεσινά «Νέα»). «Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε πως μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα κρούσματα φραστικής ή φυσικής βίας εναντίον πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων» (σχόλιο στην 1η σελίδα της χτεσινής «Καθημερινής»).

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στο ΚΚΕ και το οργανωμένο κίνημα.


Τάχα κόπτονται για την «ενότητα της αριστεράς», αλλά δε μπορούν να κρύψουν το ρόλο τους απέναντι στο ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.
Οταν στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θ. Λιάπης κατέθεσε ψήφισμα - καταγγελία για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο δήμαρχος και σύμβουλοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο αυτόν το ρόλο τους.
Το ψήφισμα έλεγε: 

Τα γκρεμίζουν όλα! Ο νόμος - πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά!


Το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση σαρώνει τα πάντα. Κάθε άρθρο του στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση και κατασκευάζει ανθρώπους - εργαλεία έτοιμους να παραδοθούν στη ζούγκλα της «αγοράς εργασίας» για την πιο άγρια εκμετάλλευση.
***
Το σχέδιο του νόμου - πλαισίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας καταργεί ακόμα και τη λέξη «πανεπιστήμιο», διαγράφει ό,τι είχε απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, γκρεμίζει κατακτήσεις, στερεί τη μόρφωση και το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και στη θέση όλων αυτών τοποθετεί μεγάλα «μαγαζιά» κατάρτισης. Κατασκευάζει ιδρύματα που θα «παρέχουν» πτυχία πολλών ταχυτήτων, θα κάνουν μπίζνες και δε θα επιτρέπουν την παραμικρή αντίδραση στην (επιχειρηματική) λειτουργία τους.

Ιδανικός εκπρόσωπος!



«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!
Είναι δήλωση χτεσινή. Εγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον αξιότιμο κύριο Χρήστο Πρωτόπαππα στον ραδιοσταθμό «Real FM».
Αυτή ήταν η απάντηση του λεβέντη «αντιεξουσιαστή» όσον αφορά τις αντιδράσεις του λαού στη λαιμητόμο του «μεσοπρόθεσμου».
*
«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!

ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ...


Στήνουν δόκανο στις λαϊκές συνειδήσεις.
Στόχος να εκτονωθεί ανώδυνα για το σύστημα η δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης και να συκοφαντηθεί το μαζικό κίνημα.
Βολική για το σύστημα και αποπροσανατολιστική για το λαό είναι η διαμάχη που συνεχίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους προπηλακισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ενέργειες, οι οποίες, μαζί με τις μούντζες στο Κοινοβούλιο και τα συνθήματα «να καεί η Βουλή» και «οι 300 στο Γουδή», στόχο έχουν να σύρουν το λαό να εκτονώσει ανώδυνα για την κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της. 

Μικρές νίκες, μεγάλοι στόχοι...



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : γλόμπινγκ


Με αφορμή την αναδημοσίευση στο redfly planet του άρθρου του Ριζοσπάστη για την καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενες στο DIA Ιωαννίνων (και την παραίνεση του συνblogger MARKO από το επίσης αδερφο blog http://tasosnastos.blogspot.com ) δεν μπορούμε παρά να μην υπογραμμίσουμε τη σημασία των μικρών αυτών “κατακτήσεων” και νικών.
Υπάρχουν πότε πότε μικρές και σημαντικές νίκες στο πραγματικό πεδίο της ταξικής πάλης, στους χώρους δουλειάς, νίκες που ειδησεογραφικά μιλώντας, σύμφωνα με τα κριτήρια της τηλεόρασης, δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Κούνια που τους κούναγε!

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...



Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα ότι δεν έχει πάτο το αντεργατικό βαρέλι. 
Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το «Μεσοπρόθεσμο», άρχισε η φιλολογία για τα επόμενα βήματα (άρθρο στην «Ελευθεροτυπία»).
Η αστική τάξη ξέρει πως όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν ανώδυνα. 
Κι έχει μετρήσει ήδη τα αποτελέσματα της 48ωρης απεργίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ. 
Ξέρει πως όσο κι αν με τους μηχανισμούς της σπρώχνει τη λαϊκή αγανάκτηση σε ανώδυνους για την εξουσία της δρόμους, ο πραγματικός αντίπαλος είναι η οργανωμένη εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ. Γι' αυτό και καλεί σε συναγερμό.