Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Οικονομική κρίση, οπορτουνισμός και ταξική πάλη

Είναι γεγονός ότι όσο εξελίσσεται η καπιταλιστική κρίση, υπό την πίεση των οξυμένων προβλημάτων, της κυρίαρχης ιδεολογίας, της κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, θα ανατροφοδοτηθούν πλατιά σε εργατικές-λαϊκές μάζες αυταπάτες για να εξευρεθεί λύση χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική εξουσία. Γι’ αυτό νέα εμπόδια θα πρέπει να ξεπεραστούν στην προσπάθεια για ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση της πάλης για την εργατική-λαϊκή εξουσία, που σχετίζονται με το δυνάμωμα ρεφορμιστικών αυταπατών και οπορτουνιστικών συγχύσεων των «εύκολων και ανώδυνων» λύσεων.
Προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας γραμμής για την προετοιμασία του εργατικού-λαϊκού παράγοντα στην πάλη για την εξουσία είναι η σαφής οριοθέτηση απέναντι στις διάφορες εκδοχές της αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, κάτι που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το πλαίσιο διεκδικήσεων των οπορτουνιστικών αυτών ομάδων, αλλά, αντίθετα,

Προπαγάνδα εξαπάτησης


Από τη μέρα που τα τρία κόμματα τα οποία συγκροτούν την τωρινή κυβέρνηση του κεφαλαίου στην Ελλάδα έδωσαν στη δημοσιότητα την «Προγραμματική Διακήρυξη» της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, μεσολάβησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που τα αστικά επιτελεία τη βάφτισαν και «ιστορική» γιατί, τάχα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μηχανισμού της ΕΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κρατικών χρεών. 
Ετσι, στην Ελλάδα αυτό συνδέθηκε και από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ανάγκη να αξιοποιηθεί ως μέσο για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μεταξύ τους.
Βεβαίως, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης ήταν θεμέλιο στην προεκλογική προπαγάνδα των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» προκειμένου να εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις σε δήθεν λύσεις που θα απαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα τα ανακουφίσουν μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, αφού θα αμβλύνουν τάχα τα μέτρα του μνημονίου. Σ' αυτή τη γραμμή έχουν εντάξει και τη συμβολή της Συνόδου Κορυφής, με την οποία λένε ότι νίκησαν οι χώρες του Νότου της ΕΕ, Ιταλία και Ισπανία, άρα και οι λαοί τους με την αποφασιστική συμβολή και του Προέδρου της Γαλλίας Ολάντ.
***
Μια βδομάδα μετά τη Σύνοδο ήταν αρκετή για να σκορπίσει αυτή τη σαθρή

ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΣΥΡΙΖΑ


Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας
Αλλη μια «μπαταριά» για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται να ασκήσει «υπεύθυνη αντιπολίτευση» έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), η οποία είναι ψηλά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που σχεδιάζει άμεσα η συγκυβέρνηση.
Παρά την προσπάθεια να δείξει ότι αντιτίθεται στην «εκποίηση εκείνων των παραγωγικών μονάδων που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας», στην πραγματικότητα ο καημός του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι το τίμημα και η «διαφάνεια» με την οποία θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ αυτών και της ΕΒΖ.
Σ' αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει «"ελαφρά τη

Θέλουν να είναι χρήσιμοι «κοινωνικοί εταίροι»

Να αποδείξει τη χρησιμότητα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ως «κοινωνικού εταίρου» στη νομιμοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων επιδιώκει ο Γ. Παναγόπουλος, που σπεύδει να δηλώσει έτοιμος για νέους «κοινωνικούς διαλόγους» και υπογραφή νέων «κοινωνικών συμφωνιών», όπως άλλωστε το έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν. 
«Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει ο κοινωνικός διάλογος, κοινωνικές συμφωνίες και τα αποτελέσματά τους, δεν υπάρχει σεβασμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχοντας κατακτήσει και εμείς εμπειρία από το τι έχει συμβεί να συνάψουμε μια συμφωνία αλλά κανένας μέχρι στιγμής δεν μας διαβεβαιώνει ότι θα γίνει σεβαστή μια οποιαδήποτε συμφωνία»,

«Εποικοδομητικές προτάσεις» και «σκιώδης» κυβέρνηση

Τις «αντιφάσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει διαρκώς ο αστικός Τύπος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αν και έχει πολιτική που υπηρετεί το αστικό πολιτικό σύστημα και τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, προσπαθεί να το «παίξει» λαϊκή αντιπολίτευση, αφού έτσι μπορεί να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις, ενώ συντηρεί τις διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης, που βολεύουν διαφορετικά τμήματα των αστών αλλά και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», που επικρίνοντας την «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον καλεί να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει. Σημειώνει μεταξύ άλλων:

Εξοντώνουν στην κυριολεξία τα λαϊκά νοικοκυριά


Με την αποστολή των εκκαθαριστικών της εφορίας, αρχίζει να αποκαλύπτεται το μέγεθος της απροκάλυπτης φορολογικής κλοπής σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, που είχε σχεδιάσει πέρσι η κυβέρνηση Παπανδρέου και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Το σύνολο των εργαζομένων, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά σχεδόν χωρίς εξαίρεση, θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικούς φόρους που δεν είναι απλά πολλαπλάσιοι από πέρσι ή πρόπερσι, αλλά το ύψος τους φτάνει τους δύο και τρεις μισθούς, κάτι που μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε πέρσι, προειδοποιώντας έγκαιρα τους εργαζόμενους για ό,τι επρόκειτο να συμβεί.
Την ίδια ώρα που τα κόμματα της συγκυβέρνησης εισπράττουν τους δυσβάσταχτους φόρους, για να καλύψουν τις τρύπες από τα ελλείμματα της πλουτοκρατίας, μιλάνε για «αλλαγή» του φορολογικού συστήματος, όπου το μόνο συγκεκριμένο μέτρο είναι η παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο! Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απαντά στη φοροαφαίμαξη του λαού με το άμεσο αίτημα να προσδιοριστούν εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή του τέλους της ΔΕΗ, νομιμοποιώντας επί της ουσίας το χαράτσι και τη φορομπηχτική πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι επιστήμονες του Cern... ο Ευαγγελάτος... και το κλάμα για τα βάσανα του λαού


Οι επιστήμονες του Cern έκαναν ένα βήμα στις αναζητήσεις τους για τη δομή της ύλης. Οι δημοσιογράφοι το παρουσίασαν σαν θρίλερ. Ανάμεσα στους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους, μια φιλοσοφική θέση - ο ιδεαλισμός - που επιμένει να αξιώνει να δεχτούμε ντε και καλά ότι υπάρχει θεός και άρα τι το παλεύεις, ο θεός με το μπουζόνιό του τα καθορίζει όλα.
Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν μετρημένοι στις εκφράσεις τους. Κακό του κεφαλιού τους, δεν ήξεραν ότι υπάρχει και ο Ευαγγελάτος στον «Σκάι». Οι επιστήμονες είπαν απλά «κάναμε μία μέτρηση». Ο Ευαγγελάτος όμως επέμενε να μιλά για το «σωματίδιο του θεού». Ο επιστήμονας εξηγούσε ότι το πείραμα απλά δείχνει να επιβεβαιώνει μια από τις θεωρίες για τα κενά που υπάρχουν στην κατανόηση της δομής της ύλης. Ο Ευαγγελάτος να επιμένει ότι αλλάζει η ζωή μας. Ωσπου στην παρατήρηση των επιστημόνων ότι υπάρχει ακόμα μια τεράστια μάζα ύλης για την οποία αγνοούμε οτιδήποτε, ο δημοσιογράφος αποφάνθηκε πως αυτή η μάζα είναι οι «μαύρες τρύπες». Στο σημείο αυτό η τηλεόραση έφυγε απ' το μπαλκόνι κι ευτυχώς δεν περνούσε κανείς από κάτω.

Ανακοίνωση - Κάλεσμα της ΕΕΔΥE - Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για Συρία και Ιράν

«Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει στον ελληνικό λαό και τη νεολαία αγωνιστικό κάλεσμα για άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους κατά της Συρίας και του Ιράν.
Αμερικανικά αεροπλανοφόρα συγκεντρώνονται στην περιοχή, εντείνεται η κινητικότητα στη Βάση της Σούδας, πληθαίνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια, δυναμώνουν οι απειλές των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ. Εξετάζεται η περίπτωση της επιβολής "Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων" στη Συρία, όπως έγινε στο Ιράκ και τη Λιβύη, προβάλλεται έντονα το πρόσχημα περί "ευθύνης για την προστασία" που χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες επεμβάσεις.
Οι εξελίξεις τονίζουν ότι ήδη έχει σημάνει συναγερμός!

Πουλάνε παραμύθια ...


Οπως και πριν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διπλής εκλογικής μάχης καλλιεργήθηκαν από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου αυταπάτες περί «ανέμου αλλαγής στην ΕΕ με τη νίκη Ολάντ στη Γαλλία» έτσι και τώρα, μετά το νέο προσωρινό συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιούνη, συνεχίζεται η προσπάθεια να ξαναπαραμυθιαστεί ο λαός. Προπαγάνδισαν ότι «κάτι θα αλλάξει για τους λαούς» επειδή οι τραπεζίτες Ισπανίας και Ιταλίας θα δανείζονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι απερίγραπτη η πρεμούρα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εκθειάσουν τους «φοβερούς διαπραγματευτές» Ολάντ, Ραχόι και Μόντι, της «συμμαχίας του Νότου» και των δήθεν «κατακτήσεων» για τους λαούς...
Τι είναι όλα αυτά; Αέρας κοπανιστός, που κοιμίζει τους εργαζόμενους στη λογική

Στην αναμονή ο λαός... με «υπεύθυνη αντιπολίτευση»


Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη την πατρότητα της ...ρηξικέλευθης ιδέας για «υπεύθυνη αντιπολίτευση», αφού πρώτος αυτός την έριξε στην αρένα πριν τις εκλογές του 2009! 
Τότε δηλαδή που ο κόσμος είχε τούμπανο ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - αφού διαφαινόταν η επικράτησή του - θα έφερνε τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά στο λαό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καμάρωνε για τον έλεγχο που θα ασκούσε και τα μπόσικα που θα κρατούσε στη βουλή ώστε να μην παρεκκλίνει το ΠΑΣΟΚ απ' τις θετικές του δεσμεύσεις. Λόγια όλα του Παπαδημούλη.
Σήμερα ο εμπνευστής του ...νέου τύπου αντιπολίτευσης δηλώνει (χτες στο «Ράδιο 9»): «Το

«Φωστήρες» και «φον φούφουτοι»


Εδώ και τρία χρόνια, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, με ρυθμούς πολυβόλου, επαναλαμβάνεται η ίδια ανοησία:
«Για την κρίση, για τα χρέη, για τα ελλείμματα,
φταίει το Δημόσιο»...
Το ύφος, δε, που χρησιμοποιούν οι διάκονοι της παραπάνω «μπαρούφας», από τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς αστέρες μέχρι τους κάθε λογής ειδικούς... πανεπιστήμονες,
καθιστά δυσδιάκριτο αν πρόκειται απλώς για ηλίθιους, αστοιχείωτους, άσχετους και αμόρφωτους ή για το ακόμα χειρότερο και πιο επικίνδυνο είδος:
Εκείνο του μορφωμένου ηλίθιου...
Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν, προδήλως, οι σε διατεταγμένη προπαγανδιστική υπηρεσία ινστρούκτορες της πλουτοκρατίας. Ολοι εκείνοι οι «ξύπνιοι», δηλαδή, που όσο πιο αντιλαϊκές είναι οι επιδιώξεις των αφεντικών τους
(σ.σ.: τέτοια επιδίωξη είναι το γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου),