Σελίδες

1 Σεπ 2010

Η Ελλάς ευγνωμονούσα

Τα ζοφερά στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας ήταν μέχρι χτες τα εξής: 

Οι άνεργοι να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, οι μικροεπιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα, 

οι νέοι πτυχιούχοι να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι δημόσιοι υπάλληλοι 

να μετατρέπονται σε νεόπτωχους και οι συνταξιούχοι να ψωμολυσσάνε. 

Όμως όλα αυτά μέχρι χτες. 
Γιατί μετά από πολύ κοπιώδης διαβουλεύσεις και ατέλειωτες νύχτες συζητήσεων μεταξύ της Τρόικας, της Κυβέρνησης και των φωτισμένων συμβούλων του Πρωθυπουργού, βρέθηκε η λύση. 
Κουράγιο συνέλληνες. Η χώρα θα σωθεί από την κατάρρευση. 
Φαίνεται φως στο βαθος του τούνελ:
Από σήμερα αρχίζει η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος με βαρύτατα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Από σήμερα μια ένδοξη σελίδα στην Ιστορία της Ελλάδας αρχίζει: η Εποχή της Καπνοαπαγόρευσης.

ΠΗΓΗ :http://anatolikatisedem.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ



Ἐπικήδειος λόγος.


Λόγος ἐπικήδειος
διὰ τὰ παλαιὰ ἄγνωστα ρεμπέτικα τραγούδια,
ἀλλὰ συγχρόνως καὶ ἐλεγεία
εἰς ἀνάμνησιν τῆς ὀμορφιᾶς μιᾶς γυναίκας
ἐξαιρετικῶς ἀγαπηθείσης.

Καλοῦνται ρεμπέτικα τραγούδια τὰ ἄσματα τῶν πληγωμένων, ἁπλῶν, ἁγνῶν καὶ αἰσθαντικῶν ψυχῶν τῆς Ἑλλάδος. Ἡ περιφρονημένη χωρὶς ἀνταπόκριση ἀγάπη καὶ τὸ τρισμέγιστον μαρτύριον τοῦ θαμένου ἑκουσίως ἔρωτος ἀπὸ τὰ ρεμπέτικα τραγούδια ἐξόχως ἀνιστορήθησαν. Τὰ ρεμπέτικα ὑπῆρξαν κάποτε ἡ παρηγοριά μας.

ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

http://tasosnastos.blogspot.com/


Του Άλκη Αντωνιάδη* (για την Ίσκρα)

 Η μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα σημερινά φαινόμενα και να «προβλέψουμε» τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην εσωτερική ζωή της Ελλάδας, οικονομικής και πολιτικής, εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Η ευθύνη ωστόσο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βαραίνει πρωτίστως τηνελληνική ιθύνουσα τάξη ( αριστοκρατική και αστική) και τους πολιτικούς της εκπροσώπους που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο από τη μέρα της «ανεξαρτησίας» του μέχρι σήμερα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πτώχευσης εξαιτίας του τεράστιουεξωτερικού δημόσιου χρέους είναι ανάγκη να αναμοχλεύσουμε τις αντίστοιχες περιπτώσεις του 19ου κα του 20ου αιώνα. Η πρώτη επίσημη ελληνική πτώχευση μας πηγαίνει πίσω στο 1827, πριν ακόμη αναγνωριστεί το « Βασίλειον της Ελλάδος», όταν η ελληνική διοίκηση του Ιωάννη Καποδίστρια αδυνατεί να πληρώσει τα τοκοχρεωλύσια των «δανείων της Ανεξαρτησίας». Έκτοτε, το ελληνικό αστικό κράτος θα κηρύξει πτώχευση τρεις ακόμη φορές ( 1843,1893/97,1932).

Οι πτωχεύσεις αυτές συνέβαλαν πάντοτε σε πολιτικές ανακατατάξεις και σε παρεμβάσεις των μεγάλων

Η ελληνική οικονομία έχει μπει στο σπιράλ του θανάτου…


Θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν μικρά και μεγάλα έργα…

Γράφει ο Δευκαλίων

Αναφέραμε εχθές (σχετικό: Η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία ενόψει της ΔΕΘ), ότι ο συνδυασμός αυξημένης ύφεσης και πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου και σοβαρές ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ήρθε σήμερα ο υφυπουργός οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης να δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό real ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει υστέρηση 770 εκατομμύρια ευρώ στα έσοδα, θα πρέπει να περιμένουμε και τους υπόλοιπους μήνες, ώστε να δούμε αν η υστέρηση αυτή είναι πραγματική και αν δημιουργεί προβλήματα». Αν όμως η υστέρηση είναι πραγματική αγαπητέ κ. Υφυπουργέ, που πράγματι είναι αφού η ύφεση θεριεύει, τότε θα δημιουργήσει εκ των ουκ άνευ πρόβλημα. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…
Την απάντηση έδωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής «από περιστολή περαιτέρω δαπανών».
Ποια είναι όμως η  περιστολή των περαιτέρω δαπανών που πέτυχε η κυβέρνηση το α’ επτάμηνο 2010, ώστε να περιορίσει το Δημόσιο Έλλειμμα στο 39,7 % του ΑΕΠ. Ας δούμε τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του α’ επταμήνου 2010, σε σύγκριση με το α’ επτάμηνο 2009, όπως τα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών. ...
Το α’ επτάμηνο 2009 είχαν δαπανηθεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε καθαρά ποσά (Δαπάνες- Έσοδα) 5.561 δις ευρώ. Το α’ επτάμηνο 2010 έχουν δαπανηθεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε καθαρά ποσά (Δαπάνες – Έσοδα) 2.924 δις ευρώ.Δηλαδή έχουν δαπανηθεί 2.637 δις ευρώ λιγότερα.
Το αποτέλεσμα είναι πλέον οφθαλμοφανές. Το 2009 και με το αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφηκε ετήσια ύφεση  2% ενώ μετά την εφαρμογή του μνημονίου και μόνο στο α’ επτάμηνο του 2010 καταγράφεται ύφεση 2,9 %.
Εάν είχαν δαπανηθεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010 και μόνο το α’ επτάμηνο 2010 τα επί πλέον 2.637 δις ευρώ που διατέθηκαν το α’ επτάμηνο 2009 για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2009, τότε η μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος στο α΄ επτάμηνο 2010 δεν θα ήταν 39,7 % αλλά μόνο 26,5 %. Δηλαδή η κυβέρνηση θα ήταν εκτός στόχου ακόμα και στην μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος.
Από αυτήν την απλή σύγκριση εξάγεται και το απλό αλλά τραγικό για τους Έλληνες συμπέρασμα. Το νέο-φιλελεύθερο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα περικόψει ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλύψει με αυτήν την περαιτέρω μείωση των δαπανών την υστέρηση στην είσπραξή εσόδων. Έτσι όμως θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ύφεση με άμεσο επακόλουθό την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την εκ νέου πτώση στα έσοδα κοκ.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται κάθε ημέρα αυτοί πολύ λένε ότι η Ελληνική Οικονομία έχει μπει στο σπιράλ του θανάτου.

ΠΗΓΗ : http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/08/blog-post_7876.html#more

Η απάτη για την χρεωκοπία της Ελλάδας, το βραβείο Quadriga στο ΓΑΠ του ..ΣΟΚ και οι δωρεάν συμβουλές του Μανώλη Γλέζου




Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Γκίκα Χαρδούβελη: "Δεν θα είναι εύκολο να τεθούν υπό έλεγχο τα χαοτικά δημοσιονομικά. Μια άλλη δυσκολία είναι η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των οικονομικών αγορών. Δεν θα πρέπει όμως να παραβλεφθεί πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για βαθιές τομές. Όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο το πάγωμα των μισθών και την αύξηση των έμμεσων φόρων, τα δυο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας αντέδρασαν θετικά" (εδώ γελάμε ή οργιζόμαστε με τις ανοησίες του καθηγητή;)

Όλα τα κακοπροαίρετα σενάρια έχουν επιβεβαιωθεί και μάλιστα σε σημείο που να φαίνονται αδιανόητα.

2. Το βραβείο Quadriga στο Γιώργο Παπανδρέου

Την είδηση αναφέρει και η εφημερίδα Bild με τίτλο: "Ο Άκερμαν θα τιμήσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες" και αναφέρει τα εξής:

«Το κοινωνικο-πολιτικό βραβείο Quadriga του συλλόγου «Εργαστήρι Γερμανία» θα απονεμηθεί φέτος στο γερμανικό στρατό και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γερμανικός στρατός θα λάβει τη διάκριση για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές και ο Παπανδρέου για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank». Σχετικό ΕΔΩ

3. Ένα μήνα μετά τις περσινές ληστρικές (για αθέτηση λόγων και λαϊκής εντολής) εκλογές ο Μανώλης Γλέζος σημείωνε για την οικονομία

... Άχρηστους έβγαλε όλους τους Έλληνες ο Γιώργος! (Κι έφερε γέρο ιταλό σύμβουλο στο Μαξίμου... Άγνωστο πόσο θα τον πληρώσουμε...)

Τι άλλο να γράψουμε; εμείς θα επιμείνουμε: ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟΣ: Εμμέσως πλην σαφώς "ΠΙΟΝΙΑ" ΤΩΝ ΗΠΑ - "ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ" ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ! (Πολιτική ενδοτισμού και υποτέλειας προτεκτοράτων)
και όλα αυτά γιατί Είμαστε μικρή χώρα ή έχουμε επιλέξει μικρόψυχους πολιτικούς;

και όλα αυτά για Διάλυση, ξεπούλημα και δήμευση της χώρας (Τα ρέστα μας για μια θέση στον ΟΗΕ - κρατήστε το αυτό είναι το κλειδί της αναλγησίας)

Νάσος

ΠΗΓΗ : http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Τα κατασταλτικά μέτρα κατά των καπνιστών

http://tasosnastos.blogspot.com/


«Ως τώρα τα προβλήματα που είχαμε σε θέματα Δημόσιας Υγείας ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ή δεν υπήρχε το ενδιαφέρον να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι συστηματικά». Αυτά είπε η υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας την εφαρμογή των μέτρων της «αντικαπνιστικής εκστρατείας» της κυβέρνησης, μέτρα κατασταλτικά για την εφαρμογή του νόμου με την καθιέρωση «τιμοκαταλόγου» τσουχτερών χρηματικών προστίμων, ενώ όπως επισήμανε στη συνέντευξή της η εισπρακτική διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι θετική.
   Δυό επισημάνσεις. Η πρώτη έχει σχέση με την ταύτιση της καταστολής του καπνίσματος με τη Δημόσια Υγεία. Σπουδαίο εφεύρημα για να καθιερωθεί η καταστολή, δηλαδή να γεμίζουν τα ταμεία του κράτους από τα πρόστιμα. Γιατί αν πράγματι η κυβέρνηση και αυτή και η προηγούμενη ήθελαν να αντιμετωπίσουν την υγεία των ανθρώπων σχετικά με τη βλάβη από το κάπνισμα, άλλα μέτρα έπρεπε και μπορούσαν να πάρουν. Γιατί πράγματι έχει σχέση με τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την ατομική των ανθρώπων, μόνο που γι' αυτά δε δίνουν δεκάρα τσακιστή. Αλλωστε η «ιστορία του καπνίσματος» έχει εκτός των άλλων και άμεση σχέση με τον τρόπο και τις συνθήκες ζωής. Οπως επίσης και το γεγονός ότι ετοιμάζει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα πρόστιμα, αλλά μέτρα για τη Δημόσια Υγεία δεν παίρνει.
Για παράδειγμα, ο ιός του Δυτικού Νείλου εκδηλώθηκε φέτος, και έχει θανατηφόρες συνέπειες, χρονιά που

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ





ΒΟΛΟΣ
Ωμός αντικομμουνισμός από «αγανακτισμένους πολίτες»
Να απαγορεύσει την πραγματοποίηση των φεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ ζητούν από την κυβέρνηση «αγανακτισμένοι πολίτες» του Βόλου, με προσφυγή τους στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την οποία κοινοποιούν και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, καθώς και προς εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου!


Αυτή η απαράδεκτη και άκρως προκλητική απαίτησή τους συνοδεύεται από ένα αγοραίο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, που θυμίζει αλήστου μνήμες εποχές και δημιουργεί ερωτήματα για το ποιοι κρύβονται πίσω τους και σε τι αποσκοπεί η συγκεκριμένη ενέργειά τους.
Στην προσφυγή τους οι εν λόγω «αγανακτισμένοι πολίτες» - πρόκειται για τους Β. Φοινικόπουλο, Γ. Αγκρίδη, Θάλεια Σιφνιώτη, Γ. Μπέλλο, Μάκη Κωστούλα, Κ. Τριανταφύλλου, Πάνο Λινάρδο - εγκαλούν το Δήμο Βόλου επειδή, μετά από σχετικό αίτημα του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ, αποφάσισε να παραχωρήσει το χώρο του πάρκου μεταξύ του δημοτικού θεάτρου και του δημαρχείου για να πραγματοποιηθούν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, το διήμερο 3 και 4 Σεπτέμβρη και ζητούν «την ακύρωση και εξαφάνιση της πράξης», καθώς και «τη μη απόδοση αυτού και κανενός άλλου δημοτικού χώρου στο ΚΚΕ - ΚΝΕ...».
Βεβαίως, σε έκτακτη συνεδρίαση που

Ούτε «ανεξάρτητους», ούτε αποχή

http://tasosnastos.blogspot.com/


   Πληθαίνουν, το τελευταίο διάστημα, οι αναλύσεις για τα δήθεν «άφθαρτα», «νέα» και «ανεξάρτητα» πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο του λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 
Οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων εμφανίζονται από τα ΜΜΕ να αφουγκράζονται τα «μηνύματα» για την είσοδο «νέων» προσώπων στην τοπική διοίκηση και σε πολλούς από αυτούς φορούν πρόθυμα το μανδύα του «ανεξάρτητου». Στο ίδιο παιχνίδι, με διαφορετικά συνθήματα, παίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ακόμα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι τους έχουν στόχο να κοροϊδέψουν το λαό. 
Οσοι πολιτευτές των αστικών κομμάτων και των παραφυάδων τους κι αν εκλεγούν με την ταμπέλα του «ανεξάρτητου», θα εφαρμόσουν και θα επιταχύνουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
   Το σχέδιο του "Καλλικράτη" είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης», έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ο Γ. Παπανδρέου. 
Η αναφορά του πρωθυπουργού, δεν είναι τυχαία. 
Γνωρίζει ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, ανεξάρτητα από το ποια προβιά θα φορέσουν για να κλέψουν την ψήφο του λαού:
-- Θα εφαρμόσουν τις προβλέψεις του μνημονίου για επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις εργαζομένων που θα κάνουν στο δήμο τους.
-- Θα προχωρήσουν στο κλείσιμο εκατοντάδων δημοτικών επιχειρήσεων όπως προβλέπει το μνημόνιο και θα πετάξουν στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους.
-- Θα αποδεχτούν τις περικοπές από την κρατική χρηματοδότηση, όπως προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα.
-- Θα αναλάβουν τη λειτουργία μιας σειράς «κοινωνικών υπηρεσιών» όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», το κόστος των οποίων θα μετακυλήσουν με νέους δημοτικούς φόρους στο λαό.
-- Θα διευρύνουν τις «συμπράξεις» με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε να προσφέρουν νέους κερδοφόρους τομείς στους επιχειρηματικούς ομίλους.
   Η κυρίαρχη προπαγάνδα έντεχνα καλλιεργεί και κλίμα αποχής. 
Επιδιώκουν να διοχετευτεί η λαϊκή αγανάκτηση στην αποχή ανώδυνα για την πολιτική της και το αστικό πολιτικό σύστημα. 
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην «παγίδα». 
Δεν υπάρχει «ανεξάρτητος» δήμαρχος και περιφερειάρχης, αφού ξέχωρα από τη ρητορική του καθενός, είναι όλοι δεσμευμένοι απέναντι στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που αντιπαλεύουν με συνέπεια τη στρατηγική που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» και το μνημόνιο. 
Η «αποχή» δεν είναι επιλογή συμφέρουσα για το λαό.
 Την πλήρωσε στις ευρωεκλογές και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. 
Τώρα πρέπει να τους πληρώσει ο λαός. Με την καταψήφιση και τη συνολική καταδίκη της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τον γυρνάει πενήντα χρόνια πίσω.

Πώς συνδέεται ο «Καλλικράτης» με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και ποιες είναι οι επιπτώσεις για το λαό;


   Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού εδράζεται στην πολιτική περαιτέρω εμπορευματοποίησης της γης και της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ.). Προωθεί την κατάργηση των όποιων περιορισμών υπήρχαν μέχρι σήμερα σχετικά με τις αλλαγές χρήσεων γης, εφόσον αυτοί εμποδίζουν την επενδυτική δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Γενικά, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν αποτελεί μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά στοχεύει στην οργάνωση του χώρου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση ο «Καλλικράτης», θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου που συνδέεται με την αλλαγή χρήσης γης και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.
   Η λογική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, στους τομείς της Βιομηχανίας, των ΑΠΕ και του τουρισμού, είναι να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί και να καθοριστούν χρήσεις γης που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη επενδυτική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Ετσι παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση, γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αιολικά πάρκα, ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Περιοχές, από τους εθνικούς δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις βραχονησίδες, «φωτογραφίζονται» ως τουριστικά κέντρα «ήπιας» ή «εντατικής» ανάπτυξης. Προστατευόμενες - υποτίθεται - περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα χρήση, για την προσέλκυση επιχειρηματιών που θα φτιάξουν τουριστικές μονάδες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ...
   Με την υλοποίηση του «Καλλικράτη» θα διευκολυνθεί και θα ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αφού θα αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της τοπικής και κυρίως της περιφερειακής διοίκησης για συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής, και τομείς όπως η ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πράσινη ανάπτυξη) οι μεταφορές, η συλλογή - μεταφορά και μεταφόρτωση απορριμμάτων, κλπ. Διασφαλίζεται η αμεσότερη παρέμβαση σε τομείς και κλάδους της οικονομίας, με βάση και τις κεντρικές κατευθύνσεις π.χ. αλλαγή χρήσης γης και για αγροτικές καλλιέργειες, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού (αγροτοτουρισμού, ιαματικού ιατρικού, θρησκευτικού συνεδριακού, κλπ.) και συναφείς προς αυτόν μεταποιητικές μονάδες, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κ.ά. Ο κάθε επιχειρηματίας θα διαπραγματεύεται με τον εκπρόσωπο της τοπικής αρχής (κυρίως στις περιφέρειες) πιο εύκολα και πιο γρήγορα και θα αναλαμβάνει έργα μεγάλης έκτασης σε μεγαλύτερες χωρικές ενότητες.

Σιαμαία πολιτική με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΛΑ.Ο.Σ.
Να κρατήσει αποστάσεις στα λόγια απ' την κυβέρνηση και την πολιτική της επιχειρεί τώρα ο ΛΑ.Ο.Σ., ελπίζοντας να αποφύγει στην κάλπη την έκφραση της καταδίκης για την αμέριστη στήριξη που προσφέρει στην ισοπέδωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Ταυτόχρονα, αναθερμαίνει τη συνεργασιολογία με τη ΝΔ, δείχνοντας ότι είναι αδίστακτος στην προσπάθειά του να υπηρετήσει το γενικότερο συμφέρον της αστικής τάξης.
Σ' ένα μπαράζ συνεντεύξεων (ΡΙΑΛ, ΘΕΜΑ και ΑΛΤΕΡ), ο Γ. Καρατζαφέρης ίδρωνε χτες να παρουσιάσει την εικόνα του εγγυητή της ενότητας της «παράταξης», επαναλαμβάνοντας διαρκώς τις προτάσεις συνεργασίας προς τη ΝΔ ενόψει των τοπικών εκλογών, ώστε να μην «πρασινίσει ο χάρτης» την επομένη. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μια κατάσταση που πάει να εγκαθιδρύσει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα» ισχυρίστηκε, κρύβοντας σκόπιμα ότι το κόμμα του και η ΝΔ είναι συνδιαμορφωτές αυτής της κατάστασης σε βάρος του λαού.
Στην ίδια κατεύθυνση, απαίτησε από την κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα μέτρα «επαναπατρισμού κεφαλαίων» και «καμία φορολόγηση για νέες επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους», ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στο λαϊκό κίνημα για να το συκοφαντήσει, λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε σύνεση, προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Φοβάμαι η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ επικίνδυνη για τον τόπο και ότι με πρόσχημα την ΔΕΘ θα προσπαθήσουν κάποιοι να δημιουργήσουν επεισόδια και προβλήματα».

Υποκινούμενη αποχή


«Κίνημα αποχής» στις εκλογές τοπικής διοίκησης του Νοέμβρη επιχειρεί να ενθαρρύνει εκ των άνω η κυβέρνηση, ακριβώς για να αποφύγει τη λαϊκή καταδίκη στις κάλπες. 
Τις μύχιες επιδιώξεις του κυβερνητικού επιτελείου «αποκάλυψε» χτες (στο «Μέγκα») ο Θ. Πάγκαλος, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η επιθυμία της κυβέρνησης να εκτρέψει σε αποχή το κλίμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα. «Είναι σαφές ότι είναι πολύ μεγάλη η απογοήτευση του δημοσκοπικού σώματος από την υφιστάμενη κατάσταση. Υποθέτω ότι θα υπάρχει μεγάλη αποχή», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 
Οι πάντες αντιλαμβάνονται γιατί η κυβέρνηση πριμοδοτεί την αποχή και τη βουβή και αδιέξοδη διαμαρτυρία στις κάλπες. Ακριβώς γιατί θέλει να τεθεί στο απυρόβλητο η άγρια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει αλλά και να βγει το ΠΑΣΟΚ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τις κάλπες, για να μπορέσει στη συνέχεια να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και οι φυσικοί σύμμαχοί της (πλουτοκρατία, ΜΜΕ) θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πετύχουν αυτό το στόχο. 
Γι' αυτό ο Θ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι οι εκλογές του Νοέμβρη «θα εκφράσουν τοπικά προβλήματα και πραγματικότητες» και ευχήθηκε να μην μετατραπούν σε δημοψήφισμα. 
Γι' αυτό και υποδαυλίζει διαρκώς την προβοκάτσια περί συνεργασίας ΚΚΕ με ΝΔ... 
Δε θα τους περάσει όμως, ακριβώς γιατί ωριμάζουν διαρκώς οι συνθήκες στις εκλογές αυτές να υπάρξει αποφασιστική εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος.

«Οχι» στα ιδεολογήματα της υποταγής

http://tasosnastos.blogspot.com/


















Εβγαζε μάτι το «όχι» στο χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της «Καθημερινής». 
Αφορούσε όμως το «όχι» της αγοράς σε νέους φόρους. «"Οχι" σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις λέει η αγορά», ήταν ολόκληρος ο τίτλος της εφημερίδας με αφορμή τις δηλώσεις των προέδρων του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ μετά τις επαφές που είχαν προχτές με τους αρμόδιους υπουργούς. Οταν λοιπόν η αγορά και οι φορείς της λένε «όχι», αυτό το «όχι» είναι καθαγιασμένο, δίκαιο και αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτό.
     Αντίθετα, όταν το «όχι» προέρχεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τότε είναι στάση ανυπακοής και απειθαρχίας, που πρέπει να καταδικαστεί και να παταχθεί πάραυτα. Ειδικά η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει διακριθεί για τις «μάχες» που έχει δώσει στην κατεύθυνση αυτή. Είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με τη λογική των αστών, να φορτώνονται διαρκώς νέοι φόροι στα συνήθη υποζύγια (τους μισθωτούς και συνταξιούχους), αλλά αδιανόητο να υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους καπιταλιστές και τα μονοπώλια. 
Το πρώτο είναι αναγκαία «διαρθρωτική αλλαγή», το δεύτερο «αντιαναπτυξιακό» μέτρο... 
Οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να λένε «όχι» στα φορολογικά βάρη ή τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αντίθετα οι καπιταλιστές δικαιολογούνται απόλυτα να ζητούν νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας... 
Το ζήτημα όμως είναι οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τα ιδεολογήματα της κυρίαρχης προπαγάνδας και να δείξουν στην πράξη και με τους αγώνες τους ότι είναι αποφασισμένοι να μην πληρώσουν την κρίση για την οποία καθόλου δεν ευθύνονται.

Διά βίου παραπλάνηση...

http://tasosnastos.blogspot.com
   ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ σε ένα νομοσχέδιο! 
Aυτό που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, για τη «Διά βίου εκπαίδευση», προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού για την ...πρόβλεψη των «τσουνάμι» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο!
(Διορισμούς ημετέρων ... μυρίζει το πράγμα, ή εμείς είμαστε καχύποπτοι άραγε;).
Για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ξέρουμε. Πάντως καλύτερα να φτιάξουν έναν οργανισμό που να προβλέπει το ...τσουνάμι των κινητοποιήσεων λόγω των πολιτικών που ασκούν στην Παιδεία. Σίγουρα θα τους φανεί πιο χρήσιμος.
Ιδίως τώρα που εκτός από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποφάσισαν να υποβαθμίσουν και τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οσο για το άγχος που έχουν για το επίπεδο «διά βίου» μάθησης όλων των ηλικιών είναι πραγματικά δημιουργικό και αξιοθαύμαστο. Ισως γι αυτό φροντίζουν να αυξάνονται οι άνεργοι άνω των 50 ετών. Για να έχουν χρόνο ...να σπουδάσουν και να μάθουν.

«Αξιοι» όσοι υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα

http://tasosnastos.blogspot.com/


   Οι εκλογές του Νοέμβρη για τις περιφέρειες και τους δήμους έχουν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα. Γι' αυτό το λόγο κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά στη ζωή τους. Η μείωση του μισθού, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς, το κόψιμο της σύνταξης, η άγρια φορολογία, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, που πρέπει να τα πάρει υπόψη της μπροστά στην κάλπη. Αλλωστε, οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι όργανα του αστικού κράτους, τμήμα του ίδιου μηχανισμού που θα κληθούν να υλοποιήσουν την πολιτική του μνημονίου και του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέσα από τη νέα διοικητική δομή, τον λεγόμενο «Καλλικράτη».
   Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι δήθεν «ανεξάρτητοι»,

Καλύτερη ζωή μ' αυτό το σύστημα δεν μπορεί να υπάρχει

http://tasosnastos.blogspot.com/




Είναι θέμα εξουσίας
Η κατάσταση στον περίγυρο πάει από το κακό στο χειρότερο.
Με την «καλημέρα» θα στο βεβαιώσει ο γείτονας: «Τι κακό είναι αυτό που πάθαμε...».
Θα σου φέρει το μαντάτο ο ταχυδρόμος, που έχει γίνει πλέον υπάλληλος των τραπεζών καθώς μοιράζει μόνο ειδοποιήσεις εξόφλησης χρεών.
Αυτό είναι το δεδομένο που καταγράφουν και οι διάφορες μετρήσεις διαθέσεων της κοινής γνώμης.
Αυτό που δεν ανακοινώνεται από τις εταιρείες, παρότι το μετράνε (ξέρουμε τι ρωτάνε και βλέπουμε τι ανακοινώνουν), είναι η αγριάδα.
Πολύς κόσμος έχει αγριέψει. Δεν έχει ακόμα την ωριμότητα, τη συνείδηση, να μετατρέψει αυτό που τον αγριεύει σε θέληση για οργανωμένη πάλη ενάντια στον πραγματικό εχθρό του. Ισως και μάλλον σίγουρα αγνοεί ακόμα ποιος είναι ο εχθρός. Βοηθάνε τα μίντια, που του προβάλλουν κάθε μέρα και διαφορετικό αντίπαλο, να 'χει να εκτονώνεται. Ο κόσμος όμως είναι αγριεμένος.
Και βρίσκει καταφύγιο στο «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Δεν το κάνει πάντα, επειδή γνωρίζει πως οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από τον αντίπαλο, απλά τους νιώθει εχθρικούς, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σ' αυτούς.
Ακόμα κι αυτή, όμως, η ασυνείδητη προσφυγή στο νόμο του