Σελίδες

4 Οκτ 2012

Ερχονται μνημόνια για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


Στόχος η αυστηροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για μέτρα λιτότητας και αντεργατικές ανατροπές

Την υπογραφή μόνιμων μνημονίων λιτότητας μεταξύ της Κομισιόν και των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, με τα οποία οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται για την επιβολή συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη δημιουργία ενός«κεντρικού προϋπολογισμού» της Ευρωζώνης προβλέπει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες.
Βάσει του προσχεδίου των συμπερασμάτων, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα συνάψουν συμφωνίες ανάλογες με τα μνημόνια που ήδη έχουν υπογράψει Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι συμφωνίες - μνημόνια θα προβλέπουν την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για επίτευξη συγκεκριμένων «δημοσιονομικών στόχων» και την προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
«Η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ απαιτεί μεγαλύτερο συντονισμό, σύγκλιση και επιβολή του νόμου στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδέα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να συνάπτουν ατομικές συμβατικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύονται

Οργιο αποπροσανατολισμού με τη «λίστα Λαγκάρντ»


Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός του αστικού συστήματος για την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, αναδείχθηκαν χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις καταθέσεις δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, του Ι. Καπελέρη και του Ι. Διώτη, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τη μη αξιοποίηση της λίστας για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Ο Ι. Διώτης είπε στην Επιτροπή ότι τον Ιούνη του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την αποχώρησή του για άλλο υπουργείο, του έδωσε ένα ηλεκτρονικό αρχείο «άτυπα», χωρίς να του πει τι να κάνει με αυτό. Δε μου είπε, ανέφερε, ότι το πήρε από την Κρ. Λαγκάρντ (τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας), αλλά απλώς είπε ότι«ήρθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών».
Ο Ι. Διώτης στη συνέχεια το παρέδωσε στον επόμενο υπουργό, τον Ε. Βενιζέλο, λέγοντάς του ότι είναι το μοναδικό και όχι αντίγραφο, με την επισήμανση ότι

Οι «αγωνιστές» της εργατικής αριστοκρατίας


Με ένα κείμενο για την αναγκαιότητα του αγώνα (!) η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προσπαθεί συνειδητά να μπερδέψει τους εργαζόμενους, να χτίσει τάχα αγωνιστικό προφίλ, να ξεπλύνει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Το κείμενό της, εστιάζει κυρίως στη μορφή πάλης και τη διάρκεια των αγώνων, βάζοντας στο περιθώριο το μείζον: Το περιεχόμενο του αγώνα, τους στόχους, τον πραγματικό αντίπαλο. Μέσα σε πέντε σελίδες μόλις ψελλίζει καμιά δεκαριά λέξεις για αντεργατικά μέτρα και μνημόνια.
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ λέει ότι δε φτάνει μια μέρα απεργίας, αλλά χρειάζονται περισσότερες, προκειμένου να στηρίξει την απόφασή της για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Μια 24ωρη, λέει, θα είχε επιτυχία «με την προϋπόθεση να βγουν 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι». Ομως, αφού δε βγαίνουν «χρειάζονται παραπάνω μέρες», γιατί «όσοι συμμετέχουμε είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αγωνιστούμε για περισσότερες μέρες»!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Καταγγέλλει ομόφωνα το δουλεμπόριο που στήνει η «Χρυσή Αυγή»


Ψήφισμα καταδίκης της «Χρυσής Αυγής» για τα δουλεμπορικά «γραφεία ευρέσεως εργασίας Ελλήνων» που προωθεί, καθώς και της συγκυβέρνησης που την καλύπτει, εγκρίθηκε, ομόφωνα, στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Στο ψήφισμα αναφέρεται: 
« Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με ομόφωνη απόφασή της, καταγγέλλει τους τραμπούκους νεοναζί της "Χρυσής Αυγής", που προωθούν την ίδρυση ενός καθαρά δουλεμπορικού ρατσιστικού παραμάγαζου, με την επωνυμία "γραφείο ευρέσεως εργασίας Ελλήνων", υποκαθιστώντας το ρόλο του ΟΑΕΔ, με στόχο να εξασφαλίζουν αφ' ενός πελατειακές σχέσεις με ανέργους και αφ' ετέρου φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργοδότες, καλλιεργώντας το μίσος και το ρατσισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, ώστε να περνά πιο εύκολα η εκμετάλλευσή τους.
Και μ' αυτή την ενέργειά της δείχνει καθαρά ότι όχι μόνο δεν αντιπαλεύει το καπιταλιστικό σύστημα όπως διατείνεται υποκριτικά, αλλά το στηρίζει με όλες τις

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ

Τα τύμπανα του πολέμου που κτυπούν αυτή τη στιγμή σε βάρος της Συρίας, είναι τα ίδια τύμπανα του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και του πολέμου που άρχισαν να κτυπούν αμέσως μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων το 1989-1991. Είναι τα τύμπανα των ίδιων δυνάμεων που μίλησαν για το «τέλος της ιστορίας» και για έναν κόσμο διαρκούς ειρήνης χωρίς πόλεμο, χωρίς οικονομικές κρίσεις και με παγκόσμια κυριαρχία της δημοκρατίας και της ευημερίας.

Λίγες μόνο φωνές πραγματικών μαρξιστών που δεν πρόδωσαν και δεν διολίσθησαν τότε, φώναζαν απεγνωσμένα ότι ο καπιταλισμός στο τελευταίο στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό, όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά γίνεται όλο και πιο επιθετικός, όλο και πιο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα.


Λίγο μετά έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο με τον πόλεμο του Κόλπου και την υποδαύλιση του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία. Αυτά όμως πέρασαν σαν την

Θες φορο-απαλλαγή; Γίνε εφοπλιστής!


Ο κ. Θόδωρος Βενιάμης είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που στις 13/6/2010, λίγο μετά δηλαδή από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, είχε δηλώσει για λογαριασμό των εφοπλιστών:
«Αισθανόμαστε καλά στην Ελλάδα»...
*
Προχτές, ο κ. Βενιάμης και ο πρωθυπουργός συναντήθηκαν.
Λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες και φύγουν οι κάμερες δόθηκε μια απολαυστική παράσταση.
Ο μεν Σαμαράς δήλωσε:
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας είναι και ουσιαστικό και ηθικό το χρέος όλων να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του τόπου».
Ο κ. Βενιάμης απάντησε:

Προκλητικός εμπαιγμός...


Εχει όρια το θράσος; 
Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. κανένα. 
Ετσι, ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης μετά τη συνάντησή του χτες με τη ΓΣΕΕ κατακεραύνωσε την αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, κραύγασε ότι «κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλει τις συλλογικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν», αφού αυτές «πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των συμφωνιών των ίδιων των κοινωνικών εταίρων» και ότι «η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα νόμο». 
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο μείωσης των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα. 
Απέδωσε δε όλα τα προηγούμενα στην επιλογή κάποιων «να ισοπεδωθούν οι εργαζόμενοι». 
Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του κόμματος με την οποία καταγγέλλεται σαν «αιφνιδιαστική» η απόφαση για αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα...

Στο διά ταύτα ΚΚΕ


Η αξονική τομογραφία παρουσιάζει το μυαλό ενός ανθρώπου με αλκοολική άνοια σαν μια σούπα. Ενα απέραντο χάος βασιλεύει.
Με βεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε μετά και τις χτεσινοβραδινές εμφανίσεις διαφόρων αστών πολιτικών στις TV, ότι η «τηλεοπτική άνοια» - αυτό δηλαδή που παθαίνει ο άνθρωπος που βλέπει σε μεγάλες δόσεις αστικά κανάλια, έχει χειρότερα αποτελέσματα και από την αλκοολική άνοια.
Αλλοτε ήταν η λοβοτομή το εργαλείο τους για τον έλεγχο των απείθαρχων. Τώρα εργαλείο τους είναι η TV.
Δυστυχώς, ο χτεσινός αγώνας Αρσεναλ - Ολυμπιακού ήταν στις 10 το βράδυ. Κι έτσι μεγάλες μάζες πληθυσμού στο διάστημα 7 με 10 το βράδυ που περίμεναν να δουν τον αγώνα εκτέθηκαν σε τεράστιες ποσότητες απόλυτης σύγχυσης μέσα από τις ειδησεογραφικές εκπομπές.
Συνταγματολόγοι και αρχηγοί κομμάτων, απ' αυτούς που τσακίζουν με τις αποφάσεις τους τα λαϊκά στρώματα, άφριζαν στις οθόνες ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους από την αγωνία τους να σώσουν τη χώρα.

Σήμερα με το ΚΚΕ σηκώνουμε κάθε γειτονιά στο πόδι


ΕΡΓΑΤΙΚΟ - ΛΑΪΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, σε πόλεις και σε συνοικίες διοργανώνει το ΚΚΕ σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτώβρη, καλώντας το λαό να αποδοκιμάσει μαζικά και να αντιπαλέψει τα βάρβαρα μέτρα που η κυβέρνηση του κεφαλαίου και η τρόικα φέρνουν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.
Οι συγκεντρώσεις διοργανώνονται, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013, στον οποίο περιέχεται μεγάλο μέρος των περικοπών που σχεδιάζονται για την επόμενη διετία σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, βουλιάζοντας τη λαϊκή οικογένεια βαθύτερα στη φτώχεια.
Σε ανακοίνωση για τις σημερινές συγκεντρώσεις στο Λεκανοπέδιο, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη έφτιαξε μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ, ντόπια και ξένα μονοπώλια, ένα ακόμα "μνημόνιο - φωτιά". Με την τρομοκρατία, τις συκοφαντίες για κλάδους που αγωνίζονται,