Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Στρατηγική του κεφαλαίου

Ο χτεσινός Τύπος αναπαράγει δήλωση του Επιτρόπου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, που λέει το προφανές: Ότι κάθε μία από τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας «δεν αποτελεί μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής» και ότι η τρόικα «συμμετέχει σε τακτικό διάλογο πολιτικής με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας».
Λέει, δηλαδή, ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, στις συντάξεις και την Ασφάλιση δεν προέκυψαν από το μνημόνιο, ούτε περιορίζονται στα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει. Αντίθετα, εφαρμόζονται στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα έγγραφα, στις οδηγίες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της. Πάνω σ' αυτό το έδαφος συζητάει η τρόικα με την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη να εξειδικεύσει και να εφαρμόσει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

Σημερα στα δικαστηρια της Ευελπίδων είδαμε από κοντά τη δίκη των Χαλυβουργών.
ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!
Εσυραν στα έδρανα των κατηγορούμενων σαν εγκληματίες εργάτες που τόλμησαν να σταθούν όρθιοι απέναντί τους και να τους κοιτάξουν στα μάτια χωρίς φόβο και να απαιτήσουν απλά δουλειά κι ανθρώπινη ζωή.

Η αλήθεια είναι, πως κουκουεδολόγους συναντάς παντού.

Στις τηλεοράσεις,
στα ραδιόφωνα,
στις εφημερίδες,
στις έδρες των σχολειών, των σχολών, των πανεπιστημίων,
στα μέσα μαζική μεταφοράς,
στους καφενέδες,
στις γειτονιές και αλλού.
Τους συναντάς όπου τέλος πάντων κινούνται, ζουν, εργάζονται, συχνάζουν άνθρωποι…

Κάποιοι απ’ αυτούς το κάνουν φανερά επαγγελματικά. Είναι δηλαδή η κύρια δουλειά τους. Το επάγγελμά τους.
Π.χ. δημοσιογράφοι και σχολιαστές αστικών φυλλάδων, τηλεοπτικών καναλιών, ραδιοφωνικών εκπομπών κλπ.