Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Απελευθέρωση επαγγέλματος μηχανικού ...

Η συζήτηση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι στην ημερήσια διάταξη αυτή την περίοδο. Και βέβαια, δεν αφορά μόνο τα παραδοσιακά «κλειστά» επαγγέλματα (όπως εκείνα του φαρμακοποιού ή του ιδιοκτήτη φορτηγού ΔΧ), αλλά αγκαλιάζει και τα «νομοθετικά ρυθμιζόμενα» επαγγέλματα, όπως αυτό του μηχανικού. Αυτή η διευκρίνιση είναι αναγκαία, μιας και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι – ειδικά στο επάγγελμα του μηχανικού – η πολιτική της απελευθέρωσης δεν είναι κάτι που «αναμένεται», αλλά κάτι που ήδη έχει σε μεγάλο βαθμό προχωρήσει.

Η διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών αποτελεί αναγκαιότητα δημόσιου συμφέροντος, επισημαίνει το ΤΕΕ σε επιστολή προς τους 300 της Βουλής


Εκφράζοντας την αγωνία του ΤΕΕ για το μέλλον του επαγγέλματος του μηχανικού, των κατασκευών, της ανάπτυξης της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή προς τους 300 της Βουλής τους καλεί να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα, ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών, τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τα επονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα».
Όπως τονίζει, «το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Εννέα στις δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μηχανισμό καθορισμού τους. Σε μια από τις τέσσερις είναι δεσμευτικός, στις υπόλοιπες, στο πλέγμα προδιαγραφών, κανονισμών και ελέγχων που είναι υποχρεωτικά, οδηγούν εν γένει σε πολύ υψηλότερες αμοιβές».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν εννέα φορείς για τα κλειστά επαγγέλματα...Με μία ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εννέα φορείς, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης και 
κάνουν λόγο για «θεσμική εκτροπή».


Ολόκληρη η επιστολή:
«Όταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Οταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.

«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ «ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»!ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΡΤΕΛ!


Στα τέλη του μήνα ή το αργότερο μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το λεγόμενο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».
Χτες έγιναν συναντήσεις του Υπουργών Οικονομικών, τόσο με το Προεδρείο του ΤΕΕ, όσο και με τα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Στην πρώτη συνάντηση παραβρέθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος και στη δεύτερη οΥπουργός Δικαιοσύνης.

Βασική κατεύθυνση για μηχανικούς - δικηγόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ... ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ...

Ο γραφικός, λαϊκιστής και στα σχετικά Στέφανος Χίος τα "χώνει" κανονικά στον "λαδέμπορα" όπως χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολοva8ikokkino