Σελίδες

13 Δεκ 2012

Μπροστά!


Η καπιταλιστική κρίση δεν είναι παίξε - γέλασε. Ποτέ δεν ήταν. Απλά, σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για αυτήν όχι με θεωρητικά σχήματα και αναλύσεις επί του παρελθόντος, αλλά ως σύγχρονο βίωμα:
***
- Ο βιομήχανος που συνεχίζει να καταναλώνει στο κέντρο της Αθήνας «τα μπλίνις με το χαβιάρι τις γαρίδες και το σολομό» μια μέρα πριν συλληφθεί για ογκώδη χρέη προς το Δημόσιο (πραγματικό γεγονός).
- Οι αναξιοπαθούντες καπιταλιστές που κλαίνε γιατί οι μικροαστοί πελάτες τους επιλέγουν φτηνότερη λύση για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
- Οι χρεωμένοι ως το λαιμό απόφοιτοι των διαφόρων Χάρβαρντ.
- Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, που μετακινείται για να πιάσει θέση «πρώτο στασίδι», ενόψει του επόμενου ξεκοκαλίσματος.
- Οι καπιταλιστές που μπροστά στο μεγάλο χαμό πλασάρουν το «μαζί μπορούμε».
Είναι όλα αυτά εικόνες ενός και μόνο σκηνικού: Ενός συστήματος που καιρό πριν έχει σαπίσει. Και που απλά σήμερα καταγράφεται δημόσια η εικόνα του.

Αγόρασαν με 12, πούλησαν με 34, άρα... «πατριωτισμός»!


Από τις αρχές του 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του 2011 - δηλαδή στον ένα χρόνο εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου - οι κυβερνώντες, σε συνεργασία με τους εταίρους τους σε ΕΕ και ΔΝΤ, πρόσφεραν όλον τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζονταν οι ντόπιοι και ξένοι δανειστές και τοκογλύφοι, ώστε να πετάξουν από πάνω τους απαξιωμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που ανέρχονταν στα περίπου 40 δισ. ευρώ.
Αρα:
Η «πατριωτική» αυτή περίοδος, η περίοδος του πρώτου Μνημονίου, είχε ως αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να συνεχίσει να πληρώνει τόκους και οι τοκογλύφοι να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν, ενώ ταυτόχρονα «ξεφορτώνονταν» ομόλογα και έπαιζαν πάνω σε ένα χρέος που υποτίθεται ότι «μειωνόταν».
*
Από την Ανοιξη του 2012 και μετά από τα περίφημα PSI, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά σε μέσες τιμές μεταξύ 12 έως 18 λεπτών του ευρώ με ανώτερη τιμή τα 25 λεπτά. Μετά όμως από την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ τον Νοέμβρη του 2012 για τη μείωση του χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων, και σύμφωνα με την

Το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στη λαϊκή εξουσία;


-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει ότι το ΚΚΕ μεταθέτει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο σοσιαλισμό και ότι δε διαθέτει «μεταβατικά αιτήματα». Τι εννοεί και τι ισχύει;
Γράφει η «Αυγή της Κυριακής» (άρθρο Λάσκου - Τσακαλώτου): «Πολλές φορές το ΚΚΕ φαίνεται να αρνείται τη δυνατότητα επίτευξης βελτιώσεων αν δεν επιτευχθεί αρχικά η ''λαϊκή εξουσία''. Στην πραγματικότητα, αρνείται την ίδια την ανάγκη διατύπωσης μεταβατικών αιτημάτων, όπως π.χ. της αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, της δημόσιας ιδιοκτησίας των τραπεζών και άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου (...) Εδώ, πραγματικά, έχουμε την αντιστροφή μιας ολόκληρης και συνεκτικής ταξικής παράδοσης του κομμουνιστικού ρεύματος, για το οποίο η δυνατότητα αλλαγών υπέρ των εργαζομένων είναι διαρκώς παρούσα (...) Τα μεταβατικά αιτήματα ενδυναμώνουν τον κόσμο της εργασίας, του δίνουν εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Επεκτείνουν την ατζέντα,

Έλληνες μαθητές και μαθήτριες της Γερμανίας καταδικάζουν τη δράση της Χρυσής Αυγής


Την καταδίκη της δράσης της χιτλερικής Χρυσής Αυγής και των ομοϊδεατών τους στη Γερμανία, εκφράζουν με ανοικτή τους επιστολή 265 Έλληνες μαθητές και μαθήτριες από το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, τη Φρανκφούρτη, το Ντύσελντορφ, τη Κολώνια, το Λεβερκούζεν, το Μπόχουμ, την Έσση και το Γκέτερσλο.
Όπως τονίζουν: 
«Είμαστε Έλληνες μαθητές και μαθήτριες στη Γερμανία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γεννηθεί εδώ. Οι οικογένειές μας αναγκάστηκαν εξαιτίας των δυσκολιών να μεταναστεύσουν τις προηγούμενες δεκαετίες στη Γερμανία, αλλά και τώρα εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα. Με αυτό μας το γράμμα θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας και την καταδίκη μας για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, εργαζομένων και συμμαθητών μας στην Ελλάδα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Συνέντευξη Τύπου Αλ. Παπαρήγα για την παρουσίαση των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου

ΣΗΜΕΡΑ, στις 14.00, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα
για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. 
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1, το Web TV της ΕΡΤ, το «902.gr» και το ραδιόφωνο του «902..