Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΑΠ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
του Γ. Δελαστίκ

Αριστα έχει συλλάβει την ουσία του θέματος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: οποιαδήποτε βαθιά τομή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το πρωταρχικό και καθοριστικό ζήτημα του ποιος θα έχει την εξουσία και θα ασκεί τη διοίκηση στα ΑΕΙ! Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, αυτοτελώς σοβαρότατο ίσως το καθένα. Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί όμως η επίλυσή τους προκαθορίζεται από την απάντηση που θα έχει δοθεί στο θεμελιώδες ερώτημα: ποιες δυνάμεις διοικούν τα ΑΕΙ;


Η κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών και ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος στην κατάλυση της δικτατορίας συμπαρέσυραν και το αυταρχικό καθεστώς της καθηγητικής έδρας και αυθαιρεσίας, πετώντας το στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.
Ακολούθησε μια τριακονταετία σαφέστατα πολύ πιο δημοκρατικής διοίκησης με θεαματική αναβάθμιση του ρόλου και των άλλων πόλων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συνοδευόμενη από όλα τα εκφυλιστικά φαινόμενα της σύγχρονης δημοκρατίας, αυτή η μορφή διοίκησης διέρχεται σήμερα εμφανή κρίση ανάλογη με αυτή του πολιτικού συστήματος, σε πανεπιστημιακές φυσικά διαστάσεις.
Οι κυβερνητικές προτάσεις που φυσικά ακόμη δεν έχουν μορφοποιηθεί είναι προφανές ότι επιδιώκουν την πλήρη κατάργηση της υφιστάμενης δημοκρατικής διοίκησης των ΑΕΙ με όσα εκφυλιστικά φαινόμενα τη χαρακτηρίζουν και την αντικατάστασή της με άλλη μορφή διοίκησης, την οποία θα ασκεί ένα νέο "μπλοκ εξουσίας" στα ΑΕΙ.
Τα όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός διαγράφουν σε αδρές

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία εξαπάτησης του λαού. Η αιτία της κρίσης δεν προέρχεται από έλλειψη ρευστότητας, όπως ισχυρίζεται μαζί με τους τραπεζίτες αλλά από το ότι δεν βρίσκουν διέξοδο υψηλής κερδοφορίας τα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων. Για τη στήριξη της κερδοφορίας τους και για την εξαγωγή κεφαλαίων δίνεται και το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση  και οι τράπεζες δεν ήταν ούτε μπορούν να γίνουν στήριγμα των μικρών επιχειρήσεων με τον πιο ενεργό ρόλο τους στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών. Αντίθετα θα σφίγγουν όλο και πιο πολύ τη θηλιά στους καταχρεωμένους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες.


Διαβάστε περισσότερα: http://kke4ever.blogspot.com/2010/09/kke_28.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Kke4ever+%28K.K.E4Ever%29#ixzz10rCeCkYj

ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ : Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Με 74 ψήφους θετικές και μόλις 6 όχι οι μεταφορείς αποφάσισαν αργά το βράδυ της Τρίτης να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τα μπλόκα, δείχνοντας το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η κατάσταση.

Read more: http://tolimeri.blogspot.com/2010/09/blog-post_5061.html#ixzz10rA05JJQ

ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ...

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι προεκλογικό τέχνασμα. Εκτός από τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο έχουν ....

και άλλα προαποφασισμένα. Μόνο αν ο λαός τους αναγκάσει, με την πάλη και την ψήφο του δεν θα τα προχωρήσουν. Για αυτό πρέπει να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ και να αναπτύξει τη κοινή αγωνιστική πάλη για τα δικαιώματά του.

ΤΣΟΝΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ , ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Τσόντα γουστάρεις
ψηφίζεις Μπουτάρης

απο τα ωραία του Λαζόπουλου

Μάρκος Βαμβακάρης - Οι πρωθυπουργοί ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΞ ΓΑΠ...

τα ματοκλαδα σου λαμπουν-μαρκος βαμβακαρης

ο παπατζής ( 1934 )

ΣΟΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - ΠΑΠΑΤΖΗΣ

O ΓΑΠ στο τιμόνι της Ελλάδας

ΥΕΝΕΔΝΤ - ΧουΔΝΤική τηλοψία ΓΑΠ

Ο ΓΑΠ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ...

ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ : ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΓΑΠ

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΠ

Πάγκαλος: «Να μ' ακούσεις ρε μαλάκα»

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Πηγή: alfavita

του Παναγιώτη Σωτήρη
Οι εξαγγελίες Διαμαντοπούλου και Παπανδρέου στην περιβόητη «συνάντηση εργασίας» στους Δελφούς σηματοδοτούν της έναρξη της μεγαλύτερης πολεμικής επιχείρησης ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Εκμεταλλευόμενοι τη συνθήκη «έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβληθεί με το Μνημόνιο, επιδιώκουν να ανατρέψουν οτιδήποτε όρισε την ανώτατη εκπαίδευση στον τόπο μας και να εμπεδώσουν μια ακραία εκδοχή επιχειρηματικής εμπορευματοποιημένης κατάρτισης. Η παρουσία στη συνάντηση εργασίας του Πορτογάλου Υπουργού Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενός πραγματικού «εκπαιδευτικού δολοφόνου» που σχεδίασε την πλήρη εφαρμογή της «Διαδικασίας της Μπολόνια» στην Πορτογαλία, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Η εικόνα του μελλοντικού πανεπιστημίου που σκιαγράφησε η Διαμαντοπούλου ήταν εφιαλτική. Η πάγια κρατική χρηματοδότηση θα αντικατασταθεί από το περιβόητο «κουπόνι» (voucher) του φοιτητή και τα πανεπιστήμια θα διαγκωνίζονται για την προσέλκυση φοιτητών για να μην χρεοκοπήσουν, ενώ με αυτό τον τρόπο ανοίγει και ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων. Στο όνομα της αυτοτέλειας τα ΑΕΙ θα εξωθηθούν στην άγρα χορηγών και στην αναγκαστική εμπορευματοποίηση των παροχών τους. Η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από μηχανισμούς τιμωρητικής αξιολόγησης με βάση αγοραία κριτήρια. Κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και ακαδημαϊκής αυτοτέλειας των ΑΕΙ θα αναιρεθεί.

Οι σύγκλητοι θα υποκατασταθούν από

EΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ-27-9-2010-ΑΠΛΑ...ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Ο Γ. ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΧΑΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ...ΑΠΟ : http://dakrygono-a.blogspot.com/

Η είδηση ότι ο Γ. Αρμένης θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου περιφερειάρχη Ιωαννίνων(αργύρη) ήταν πραγματικά από τις πιο ανελέητες των τελευταίων ημερών.
Αν και πρόκειται για μία πολιτική πράξη, που θα συμβεί μακριά από τα κεντρικά κανάλια εξουσίας, έχει την δική της ξεχωριστή πολιτική και ηθική αξία.
Στη σκηνή θα συμβεί το εξής: Ο Γ. Αρμένης δεν θα υποδυθεί αλλά θα είναι στορόλο του πολιτικού που θα τραβά το άρμα εξουσίας ενός από τους πιο πιστούςγενιτσάρους που ψήφισαν το μνημόνιο…..
Άφωνος ο Αριστοφάνης χαζεύει τους Ιππείς του…
Δεκαετίες μετρά ο Αρμένης στα χνώτα του θεάτρου Κουν, θεωρείται και πολύ σωστά ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του..
Η δική μας άποψη;
Η ίδια ακριβώς. Ο Γ. Αρμένης είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα και από τα πιο χαρισματικά πρόσωπα αυτής της πραγματικά μεγάλης θεατρικής σχολής του Κουν..
Η θεατρική φιγούρα του Γ.Αρμένη είναι ένα πραγματικό εργαλείο Τέχνης, που ξεπερνά το επίπεδο πολιτισμού της εποχής μας… που ούτως η άλλως υποφέρει.
Η είδηση ότι θα πάρει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το συνδυασμό του αργύρη(ΠΑΣΟΚ, με τη σημασία του και αυτό)μας δημιουργεί μια σειρά προβληματισμούς….
Η σχέση του Αρμένη με το Θέατρο είναι δεδομένη. Η σχέση του Αρμενη με την αυτοδιοίκηση είναι πολύ “σημερινή” και εξόχως σύντομη(περισσότερο ως γκεστ σταρ των γενίτσαρων του μνημονίου)και γι΄ αυτό τυχάρπαστη και καιροσκοπική και στερείται κάθε ίχνους πραγματικής πολιτικής παρουσίας στην «Καλλικράτια»περιοχή της Ηπείρου.
Για το αρχιτεκτονικό μόρφωμα του Καλλικράτη η τοποθέτηση μας είναι ότι οι μηχανισμοί του Κράτους επιχειρούν και συμπληρώνουν τα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, απομονώνοντας τραγικά τους πολίτες σε υπεράριθμες κατασκευασμένες “κοινότητες”(Καλλικρατικοι δήμοι και περιφέρειες) έχοντας διαλύσει με τη βία του λόγου της εξουσίας τους τις προηγούμενες δομές κοινωνικής συνοχής . Τοπικές κοινωνίες, τοπικές δομές οικονομίας, στο άμεσο μέλλον και της παιδείας, κλπ., διαλύονται προλογίζοντας τον ολοκληρωτισμό που στήνεται και που τόσο αναγκαίος είναι για την νέα κατάσταση που επιβάλλει η εξουσία στους πολίτες, στην κοινωνία, στις παραγωγικές σχέσεις, στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος(φύση και δημόσιοι χώροι)κλπ.
Ο Γ. Αρμενης βρήκε αναγκαίο να πρωταγωνιστήσει με το χειρότερο μάλισταθίασο, των τσαρλατάνων σοσιαληστων γενίτσαρων του μνημονίου, των ρημαγμένων συντάξεων και συνταξιούχων, της ατέλειωτης αστυνομοκρατίας των προσβλητικότατων ταγμάτων ασφαλείας, των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων προς όφελος της πάντα παρασιτικής αστικής τάξης, των αμερικανοτσολιάδων και των συνεργατών των δολοφόνων ισραηλινών….
Αναμφίβολα η πολιτική πράξη του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Αρμένη στην Ήπειρο εμφανίζει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την απόλυτη παρακμή του κυρίαρχου πολιτικού λόγου και των ανθρώπων της εξουσίας…
Η αυλαία δε θα πέσει εδώ αλλά θα σέρνεται στην ιστορία που γράφουν οι ρημαγμένες ζωές των απλών ανθρώπων και που ξεγελούν οι ανήθικοι πολιτικά γελωτοποιοί της εξουσίας…..

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...


Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: «Η TV100 πρέπει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της ξεχωριστή ζώνη πορνό», μιλώντας στην «ανοικτή συνέλευση στην πόλη» ο Γ. Μπουτάρης εξήγγειλε με κάθε σοβαρότητα αυτή την θέση, αν κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η πρόταση του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ, και της «σοβαρής» Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη, ο οποίος εξήγησε ότι είναι αρκετά εμπορικό και φέρνει μεγάλα έσοδα, εξαιτίας των διαφημίσεων. Η πρόταση μπορεί να προκαλεί δικαιολογημένη αποστροφή και αηδία, αλλά είναι εντελώς συνεπής με την επιχειρηματική λογική του Γ. Μπουτάρη, που γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίοδος κρίσης «ανθίζει» ο τζόγος και η πορνεία και άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για κερδοφόρες επενδύσεις. Αυτό ακριβώς άλλωστε δεν κάνει και η κυβέρνηση; Οι Ρωμαίοι μιλούσαν για «άρτο και θεάματα». Ο δήθεν ανεξάρτητος, εξαρτημένος από την πολιτική του κεφαλαίου, προσφέρει χυδαία εκφυλισμένα θεάματα για εκμαυλισμό συνειδήσεων. Αυτή είναι η «κουλτούρα» των εκσυγχρονιστών ή πιο σωστά των υπηρετών του χρήματος. Να γιατί θέλουν μαύρισμα στις εκλογές.
***
Γ. ΜΙΧΑΣ: «Στη

«Ολοι μαζί τα φάγαμε»! (1)


Ρε, δεν πάτε να περαιωθείτε!


«Πού πήγαν τα λεφτά;».
Προφανώς και δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί».
Μόνοι τους τα φάγανε. Μόνοι τους τα τρώνε.
Στους υπόλοιπους, στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, μένουν μόνο τα χρέη.
*
Οι εργαζόμενοι, λεηλατούνται διπλά: Τη μια, όταν τους κλέβουν τον πλούτο που παράγουν. Την άλλη, όταν τους καλούν να πληρώσουν κι από πάνω τη λεηλασία!
*
Αρπαγή! Ληστεία! Διασπάθιση!
Αλλά, όλα κι όλα: Τα πάντα γίνονται «νόμιμα». Και «ηθικά». Με νόμους. Με ρυθμίσεις. Με δικομματική κοινοβουλευτική «τάξη».
*
Τα χρέη και τα ελλείμματα δεν προκλήθηκαν ούτε από μισθούς, ούτε από συντάξεις.
Είναι τα λύτρα που - ανάμεσα στα άλλα - πληρώνει ο ελληνικός λαός, για τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, τα θηριώδη προνόμια, για τις χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, των τραπεζών, των εφοπλιστών, των εργολάβων.
*
Στον κατάλογο που παρουσιάζει η στήλη (που είναι απλώς ενδεικτικός ορισμένων μόνο ρυθμίσεων της τελευταίας «γαλαζοπράσινης» περιόδου) φαίνεται «πού πήγαν» και «πού πάνε» τα λεφτά.
Πίσω από τον κατάλογο αυτόν, απλώνεται ένας ολόκληρος ωκεανός φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο.
Και τούτο χωρίς να υπολογίζεται καν ότι μέσα στη δεκαετία ο συντελεστής φόρου για τα κέρδη των καπιταλιστών μειώθηκε από το 45% στο 20%!
ΙΟΥΛΗΣ 2001. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για το «μνημόνιο της Παιδείας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση


«Ολος ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν. Ολοι στον αγώνα», είναι η προτροπή της ΚΝΕ με αφορμή τις ανακοινώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, «το μνημόνιο της Παιδείας», που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως λέει στη σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:
«Να σημάνει συναγερμός του λαού και της νεολαίας! Απέναντι στο ωμό, ξεδιάντροπο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας στους Δελφούς.
Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, με ομοβροντίες δηλώσεων στα ΜΜΕ, που έσπευσαν να διαφημίσουν τα νέα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, ήταν ξεκάθαροι! Η Παιδεία πρέπει να αντιστοιχηθεί πλήρως στις ανάγκες των μονοπωλίων και της αγοράς. Φέρνουν σαρωτικές αλλαγές!
Ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης. Ιδιωτικοποιούν τα δημόσια ιδρύματα στήνοντας Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Στρώνουν το δρόμο για να μπουν δίδακτρα. Οι μαθητές θα μπαίνουν πλέον στην ιδιωτικοποιημένη Ανώτατη Εκπαίδευση για να τους "δασκαλεύουν" βιομήχανοι και εφοπλιστές πώς θα γίνουν φτηνή σάρκα στις στοχεύσεις του κεφαλαίου.
Γι' αυτό καταργούν τη φοιτητική μέριμνα, αφήνουν τις εστίες να ρημάξουν, πετάνε τους σπουδαστές στο δρόμο, κλείνουν λέσχες και εστιατόρια, δε δίνουν στους φοιτητές τα πάσο, κόβουν βιβλία και σημειώσεις για να τα ψηφιοποιούν οι μεγαλοκαρχαρίες των εκδοτικών οίκων.
Εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς. Η λαϊκή οικογένεια ήδη με το ζόρι στέλνει τα παιδιά της μέχρι το λύκειο. Τα παιδιά του λαού, που μέχρι σήμερα με δυσκολία τέλειωναν τις σπουδές, πλέον δε θα μπορούν να σπουδάσουν.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε μεγάλες μπίζνες μέσα στα ιδρύματα. Διευρύνονται τα πεδία κερδοφορίας στην Παιδεία για το μεγάλο κεφάλαιο. Στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα με όχημα τη "διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση", την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής, τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, το ξεπούλημα της έρευνας και την ανταποδοτική αξιολόγηση.
Το "μνημόνιο της Παιδείας" είναι σάρκα από τη σάρκα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, έχει προετοιμαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είναι η πολιτική της ΕΕ.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ! Κάθε λαϊκό σπίτι που έχει μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, όλος ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν. Ολοι στον αγώνα. Πολιτικοποιημένο οργανωμένο κίνημα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».

Προαναγγελία απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων


Ούτε λίγα εικοσιτετράωρα δεν πέρασαν από την αηδιαστική ομολογία του Θ. Πάγκαλου πως «όλοι μαζί τα φάγαμε, με διορισμούς» και αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος που οδήγησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην εκτόξευση της προμελετημένης «βόμβας»: η προετοιμασία εδάφους για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων! Το είπε καθαρά το Σάββατο το πρωί στο «Μέγκα», όταν χαρακτήρισε άχρηστους δύο στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1 εκατομμύριο», έσπευσε να συμπληρώσει σε απόλυτους αριθμούς για να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το πού το πάει η κυβέρνηση και η τρόικα. Επίσης, ζήτησε την κατάργηση της «μονιμότητας», ενώ χρησιμοποίησε την «αντίθεση» εργαζόμενοι στο δημόσιο - εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για να διαιρέσει τους εργαζόμενους πυροδοτώντας τη μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού. Για ακόμα μια φορά λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι ο Θ. Πάγκαλος δεν είναι ούτε παρορμητικός ούτε αυθόρμητος ούτε γραφικός και ανεκδιήγητος, αλλά λειτουργεί πάντα βάσει σχεδίου, αναλαμβάνοντας τη «βρώμικη δουλειά». Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή τη φορά, λόγω αρμοδιότητας, έχει μπει μπροστά για να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες προαναγγέλλονται και στο μνημόνιο με την τρόικα. Θα ακολουθήσουν στους ΟΤΑ και έπεται συνέχεια...

Παιδεία στα μέτρα του κεφαλαίου...


Ε, ΒΕΒΑΙΑ από τους Δελφούς θα ανακοίνωνε ο Γ. Παπανδρέου την εκπαιδευτική πολιτική του. Ταιριαστό, ως σύγχρονη Πυθία...
Μόνο που οι χρησμοί του Μαντείου ήταν απλά διφορούμενοι έτσι ώστε πάντα να «πέφτουν μέσα». Εδώ μιλάμε για ξεκάθαρα ψέματα προκειμένου να «πέσει μέσα» στη ...λακκούβα ο κόσμος της εκπαίδευσης.
Γιατί μόνο προς αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών δεν το πάει η κυβέρνηση, άλλο τι μας λέει και τις μεγαλοστομίες των «χρησμών».
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι δε θέλουν να δίνουν λεφτά στην Παιδεία (εξ ου και οι συγχωνεύσεις και ο «Καλλικράτης») ή ακόμη καλύτερα η «παιδεία» να βγάζει τα ...έξοδά της μόνη της.
Κι όταν μιλάμε για Παιδεία στην «ελεύθερη αγορά», ένας τρόπος υπάρχει γι' αυτό: Να γίνει ένα καλό προϊόν που θα απευθύνεται σε όσους μπορούν να πληρώσουν και θα τους παίρνει κατά το δυνατόν περισσότερα.
Επειδή όμως όλα τα καλά προϊόντα θέλουν ...στήριξη και καλό «μάνατζμεντ», εδώ είναι οι επιχειρηματίες που θα μπλέξουν στην υπόθεση όσο περισσότερο μπορούν. Aλλωστε υπάρχει «ψωμί» για όλους τους στο χώρο.
Οσο για την περίφημη «συμβουλευτική επιτροπή» που αποτελείται από Αμερικανούς, Καναδούς, Ολλανδούς, Ελβετούς, Αυστραλούς κλπ. και μόνο από την ...εθνική σύνθεση μας δίνει να καταλάβουμε σε τι είδους συστήματα προσανατολίζεται.
Το ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ να το θεωρήσουμε ίσως ..συμβολικό;
Μια και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ οδηγηθήκαμε στη Στρατηγική της Λισαβόνας της οποίας οι οδηγίες αποτελούν και την καρδιά της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί.
Πάντως, για να αντιληφθείτε και την ...ελληνική κουτοπονηριά της υπόθεσης, που πάντα έχει το ρόλο της, θυμηθείτε και την αναφορά σε «ηλεκτρονικά συγγράμματα», υποτίθεται για λόγους νεωτερισμού.


Προφανώς, το μόνο κίνητρό τους είναι ότι τους έρχονται κάπως πιο φθηνά...

Η ... αντικειμενική τηλεόραση


Με το που ανακοινώθηκε τις προάλλες η υποψηφιότητα του Κ. Βελόπουλου για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., το «Μέγκα» έσπευσε αυθημερόν να τους εξασφαλίσει μια δεκάλεπτη ζωντανή παρουσίαση στο κεντρικό του δελτίο. Το ίδιο έκανε το «Μέγκα» και τη μέρα που ανακοινώθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, επίσης του ΛΑ.Ο.Σ., σαν υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δίνει κατά μέσο όρο δυο τουλάχιστον συνεντεύξεις καθημερινά σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες, ενώ υπάρχουν και Μέσα που του κρατάνε μόνιμα στασίδι. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος θέτει απαράδεκτους περιορισμούς για τις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοεφοπλιστές των συγκροτημάτων της ενημέρωσης, έχουν τους εκλεκτούς τους και δεν το κρύβουν. Γι' αυτό οι του ΛΑ.Ο.Σ. βρίσκουν βήμα και με το παραπάνω στα κανάλια και τις εφημερίδες τους, όταν το ΚΚΕ και η πλούσια δράση των υποψηφίων του είτε αποσιωπάται εντελώς, είτε παρουσιάζεται αποσπασματικά και διαστρεβλώνεται.

Είναι ΠΑΣΟΚ


Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» για την περιφέρεια Αττικής, δίνει προβάδισμα στον Γ. Σγουρό του ΠΑΣΟΚ έναντι του Β. Κικίλια της ΝΔ και ακολουθούν Γ. Δημαράς, Α. Μητρόπουλος. Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση στο κεντρικό δελτίο του «ΜΕΓΚΑ», αφού σημείωσαν το προβάδισμα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, είπαν και μιά αλήθεια. Οτι το ΠΑΣΟΚ επικρατεί με διαφορά έναντι της ΝΔ, αν προστεθεί στο ποσοστό του Γ. Σγουρού και αυτά των Δημαρά και Μητρόπουλου, αφού και αυτοί είναι ΠΑΣΟΚ. Μόνο που οι δημοσιογράφοι του «ΜΕΓΚΑ» ξέχασαν πως ΠΑΣΟΚ είναι και ο Ψαριανός της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, Καμίνη στο Δήμο Αθήνας και Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σγουρός, Δημαράς, Μητρόπουλος, Ψαριανός, πράγματι είναι ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Επιλογή που να σε δυναμώνει
Οσο θα οξύνεται η ταξική πάλη, τόσο πιο δύσκολη θα είναι και η καθημερινή διαχείρισή της. Τόσο πιο πολλοί «φερετζέδες» θα βγαίνουν στο μεϊντάνι, για να εμφανίσουν ως «ποικίλο» ένα καθεστώς όπου βασιλεύει η εκμετάλλευση και μόνο η εκμετάλλευση.
Απέναντι σ' αυτό το δεδομένο, οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο επίμονοι στο να αναδεικνύουμε τα πώς και τα γιατί των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, δηλαδή την οικονομική βάση, να δείχνουμε τα γιατί και τα διότι στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.
Η επικαιρότητα αναδεικνύει τη δυσκολία, αλλά δείχνει και το δρόμο.
Με φόντο το μαντείο των Δελφών, η κυβέρνηση εξήγγειλε την Κυριακή τομές στην εκπαίδευση. Σε ρόλο ερμηνευτή της Πυθίας την επομένη οι εφημερίδες εξηγούν - στο ακροατήριό της η καθεμία - τι θα συμβεί. Το διά ταύτα όλων τους από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ένα «σφάξε την κόρη σου, ό,τι πολύτιμο έχεις τέλος πάντων, ώστε με τη βοήθεια των θεών να δεις προκοπή». Δηλαδή, η ερμηνεία ήταν πάντα χειρότερη από τη μαντεία.
Μόνο που εδώ δε χρειάζεται ερμηνεία. Η κυβέρνηση στην ψύχρα