Σελίδες

16 Σεπ 2013

Ο αντιδραστικός ρόλος των αναρχικών μέσα στην ιστορία

Στο 19ο αιώνα έδρασαν αναρχικές ομάδες στον Πύργο και την Πάτρα κάτω και από την επιρροή Ιταλών αναρχικών. Με την άνοδο του εργατικού κινήματος οι ομάδες αυτές σύντομα περιθωριοποιούνται και διαλύονται. Ουσιαστικά, η συγκροτημένη εμφάνιση των αναρχο-αυτόνομων (α/α) στις σύγχρονες συνθήκες γίνεται στα τέλη της δεκαετίας του '70. Στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του '79-'80 ενάντια στο ν. 815 τροφοδοτούνται από αριθμό φοιτητών που έχει προέλθει από τη διάσπαση του «Ρήγα Φεραίου» (νεολαία του «ΚΚΕ εσ») και την ίδρυση της «Β΄ Πανελλαδικής» (αποτέλεσε τον πυρήνα των Αριστερών Συσπειρώσεων της δεκαετίας του '80), καθώς και φοιτητές που έχουν αποχωρήσει από μαοϊκές οργανώσεις εξαιτίας της κρίσης του μαοϊσμού και των πολιτικών φορέων του («ΚΚΕ (μ-λ)», ΕΚΚΕ κλπ.). Ενας άλλος παράγοντας υπήρξε η αυθόρμητη ριζοσπαστικοποίηση φοιτητικών μαζών με τα παράλληλα κενά στην ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της ΝΔ Ανδρέας Ανδριανόπουλος δήλωνε την ημέρα των φοιτητικών εκλογών του 1980 στην εφημερίδα «Καθημερινή»: «Οι αναρχοαυτόνομοι είναι μια μεγάλη ελπίδα για την επανανακάλυψη των αξιών της ελευθερίας από την ελληνική νεολαία και τον απεγκλωβισμό της από τα μαρξιστικά δεσμά».

O ρόλος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, αναφέθηκε στο ρόλο των οπορτουνιστών:
"Τις μέρες αυτές και μάλιστα παραμονές της απεργίας οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι κολαούζοι τους οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) έχουν ξεκινήσει ένα βρώμικο, ανήθικο πόλεμο ότι τάχα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ "δεν θέλουν αγώνες" κι ότι "από κοινού με την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση"! 
Γιατί το κάνουν αυτό; 
Επειδή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν διαφορετική πρόταση απεργίας και κλιμάκωσης; ´Ετσι λένε, αλλά έτσι δεν είναι. 
Ο λόγος είναι ότι το ΠΑΜΕ τους αποκαλύπτει, μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους να μετατρέψουν το κίνημα σε χειροκροτητή της επόμενης κυβέρνησης, μπαίνει εμπόδιο στη νεκρανάσταση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θέλει να γίνει ΠΑΣΚΕ στη θέση της ΠΑΣΚΕ. Αλήθεια, ποιοι μιλούν; 

Χρυσή Αυγή: Αυτοαποκαλύπτονται οι επαγγελματίες συκοφάντες ναζί


Σαν τον Γκέμπελς και τους ναζί, που όταν πιάνονταν στα πράσα γαύγιζαν ακόμα πιο δυνατά και σήκωναν προκάλυμμα καπνού για να στρέψουν αλλού την προσοχή και να κρύψουν τα εγκλήματά τους, έτσι και οι ναζί της Χρυσής Αυγής κάνουν αυτό που ξέρουν: Λένε ψέματα.
Αρκετές ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών εναντίον στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή διαψεύδει και καταγγέλλει τους συκοφάντες επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ», στην οποία ελεεινολογεί, αλλά δε διαψεύδει τίποτα! Οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν απαντάνε στην καταγγελία του ΚΚΕ και στα ρεπορτάζ από τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, αποδέχονται ότι έχει συμβεί και γι’ αυτό κρώζουν χρησιμοποιώντας βρισιές και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ. 

«"ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ"


Συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής την Τρίτη
Συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής και της φονικής επίθεσης σε βάρος στελεχών του ταξικού κινήματος οργανώνουν σωματεία του Πειραιά, την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Στη συγκέντρωση καλούν τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών , Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.
Σε ανακοίνωσή τους - πρόσκληση συμμετοχής στη συγκέντρωση αναφέρουν: