Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ξεσηκωμός Τώρα!


Δε χωρά αναμονή. 
Οι ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι. 
Τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και οξύτατων αντιθέσεων και ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων, των αστικών τάξεων, στην περιοχή μας (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Καύκασος), που διαθέτει ενεργειακό πλούτο κι αποτελεί «πέρασμα» των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.), οξύνουν τη μεταξύ τους διαπάλη. 
Συχνά, η διαπάλη, που αναπτύσσεται, ξεπερνά τα «ειρηνικά» μέσα και συνεχίζεται με πολεμικά. «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα βίαια μέσα».

ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΚΕ 20/3/2011

Ανακάλυψε ... ρελάνς του ΚΚΕ.


«Ρελάνς του ΚΚΕ», ανακάλυψε αίφνης ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις των κομμουνιστών ότι ο λαός δε χρωστάει δεκάρα σε κανέναν και ότι τα δημόσια χρέη, που έχει προκαλέσει η πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να πληρωθούν από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. 
Αξιολογώντας, μάλιστα, τις θέσεις αυτές, υποστηρίζει ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Ο υπουργός μιλάει για «ρελάνς». Κακώς. Το ΚΚΕ - και αυτό το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες, αποκλείεται να μην το γνωρίζει ο ίδιος - ουδέποτε συμμετείχε σε παιχνίδια πλειοδοσίας απέναντι σε αιτήματα και πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά διαμορφώνει τις θέσεις του με βάση σταθερές αξίες και αρχές. 
Αλλοι είναι εκείνοι που, για να υφαρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων, αξιοποιούν τις «μπλόφες» και τις «ρελάνς».
Ο υπουργός κάνει ότι δε γνωρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ. 
Κακώς. 

«Σοκ και δέος»


«Σοκ και δέος» προκαλούν τα τραγικά γεγονότα στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας και η απειλή της ραδιενέργειας, με ολέθριες συνέπειες για τον ιαπωνικό λαό, γενικότερα για τους λαούς και το περιβάλλον. Τραγική επιβεβαίωση του κινδύνου που ενέχει η καπιταλιστική εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας από τα μονοπώλια με κριτήριο το κέρδος.
«Σοκ και Δέος» προκαλούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές με την επέμβαση στη Λιβύη, με πρόσχημα τον «εκδημοκρατισμό». Ολόπλευρη προετοιμασία έτοιμη από καιρό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., δίνουν «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για να επιβληθεί το ιμπεριαλιστικό δίκαιο στη Λιβύη,

Με τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα του λιβυκού λαού...


Σε ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του λαού της Λιβύης και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξυφαίνονται με επίκεντρο την περιοχή της Μεσογείου προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, συμμετείχε το Σάββατο στο πολεμικό συμβούλιο που έστησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, στο Παρίσι και έσπευσε πρώτος απ' όλους να στηρίξει την απόφαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων για επέμβαση στη Λιβύη, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα σαφέστατες δεσμεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο εξελισσόμενο μακελειό.
Η ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αντανακλά τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας στην περιοχή, καθώς αναζητά μερίδιο από τη λεία και νέα πεδία δράσης, που θα προκύψουν από την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Εξάλλου, στις αρχές του Μάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, φανερώνοντας τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και την πρεμούρα της να παίξει ρόλο στην περιοχή, σημείωνε: «Εχουμε επενδύσεις και οικονομικά συμφέροντα»στη Μεσόγειο και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και «γι' αυτό δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε»!

Ανταγωνισμοί, διαφωνίες και κυνήγι συμφερόντων των εθνικών μονοπωλίων...


Με την επίθεση κατά της Λιβύης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τουλάχιστον στην πρώτη της φάση, οι διαφωνίες, οι αντιθέσεις, καθώς και οι παλινωδίες μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Η Αυγή μιας Οδύσσειας» διαδέχονται η μία την άλλη, αναδεικνύοντας σειρά ενδο-ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών τριβών που εκφράζουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και στόχους. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, μάλιστα, το γεγονός ότι οι διαφωνίες αυτές δε φάνηκαν να γεφυρώνονται ούτε όταν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού το Σάββατο το μεσημέρι, όπου αποφασίστηκαν οι τελικές πινελιές της επιχείρησης, κατέληγαν σε ...κοινό ανακοινωθέν, ενώ ένα 24ωρο αργότερα, η «στροφή» του Αραβικού Συνδέσμου προκαλούσε περαιτέρω ρωγμές στην, ούτως ή άλλως, «αδύναμη συμμαχία».

... καπιταλισμός και πόλεμος πάνε μαζί...


Η νέα ιμπεριαλιστική επιδρομή που εξελίσσεται στη Λιβύη, με το πρόσχημα της «σωτηρίας ανθρώπινων ζωών» από τον Μ. Καντάφι, που βεβαίως συνεργαζόταν με τους ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλιά τους, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την υποκρισία των ΝΑΤΟικών σφαγέων που μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν ματοκυλίσει με το ίδιο πρόσχημα τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ. Και το παράδειγμα της Λιβύης δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός είναι αδίστακτος, ιδιαίτερα σήμερα που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Η βιασύνη του γαλλικού ιμπεριαλισμού, που επιδίωξε την πρωτοκαθεδρία στη δολοφονική επιχείρηση, καταγράφει και την πρεμούρα του να ανακτήσουν τα γαλλικά μονοπώλια καλύτερες θέσεις στο πλιάτσικο στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη διάδοχη κατάσταση, στον ανταγωνισμό τους με τους ...συμμάχους τους.

Είναι επικίνδυνοι, πρέπει να ανατραπούν...


Το εξελισσόμενο ματοκύλισμα στη Λιβύη αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, πως οι ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι και πως όσο βαθαίνει η κρίση του συστήματός τους τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται. 
Το μαρτυρούν όλες οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια ως τον Καύκασο κι από τη βόρεια Αφρική ως τη Μέση Ανατολή. 
Αυτό που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο τις εξελίξεις είναι η ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων, καθώς διεκδικούν ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί σε βάρος των λαών της περιοχής τον ενεργειακό πλούτο, όπως και τον έλεγχο των περασμάτων πρώτων υλών.
Σ' αυτόν τον πόλεμο έχουν ριχτεί ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που μπλέκονται όλοι μαζί σ' ένα «κουβάρι» αντιθέσεων και διαπάλης. 

«Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών»


«Οχι στην επίθεση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας. Κάτω ο ιμπεριαλισμός. ΚΚΕ - ΚΝΕ».
Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες κομμουνιστές, νέοι και νέες, εργαζόμενοι, έδωσαν χτες την πρώτη απάντηση στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού της Λιβύης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία της ΕΕ και τις πρεσβείες Γαλλίας και Αγγλίας. Εστειλαν, ταυτόχρονα, μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης, καλώντας και τον ελληνικό λαό σε συναγερμό ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας για άμεση εμπλοκή της χώρας μας στο νέο έγκλημα.

Πρώτη «παράπλευρη απώλεια»Οπως συμβαίνει σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έτσι και τώρα στην περίπτωση της Λιβύης, η πρώτη παράπλευρη απώλεια είναι η αλήθεια, η επιβολή δηλαδή πλήρους συσκότισης για τις πραγματικές αιτίες και τους στόχους του πολέμου. 
Ο πόλεμος προπαγάνδας ξεκινά πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποσκοπεί να δικαιολογήσει και καθαγιάσει στα μάτια των λαών τη νέα σφαγή του διεθνούς ιμπεριαλισμού. 
Τα κατασκευασμένα ψέματα είναι το πρώτο όπλο και κατά κανόνα υιοθετούνται από τον ΟΗΕ και προσλαμβάνουν μανδύα νομιμότητας. 
Στην περίπτωση της Λιβύης το πρώτο ψέμα είναι ότι στόχος της επέμβασης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και των προθύμων συμμάχων τους είναι τάχα η προστασία των αμάχων, το δεύτερο ότι επιδιώκουν την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» και

Ιαπωνία: Μετρώντας απώλειες και καταστροφές...


Πριν περάσει μια βδομάδα και ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της πυρηνικής απειλής άρχισαν οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού για την οικονομία της Ιαπωνίας. 
Στο δυσθεώρητο ύψος των 14 με 15 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 171 έως 183 δισ. δολαρίων, εκτιμά η τράπεζα Credit Suisse το οικονομικό κόστος του καταστρεπτικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε τη χώρα. 
Σύμφωνα με τον Χιρομίτσι Σιρακάουα, οικονομολόγο της ελβετικής τράπεζας στο Τόκιο, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι κάτω του 40% εκείνων από το σεισμό στο Κόμπε το 1995, που κόστισε 40 τρισ. γιεν. 
Οι περιοχές που επλήγησαν το 1995 αντιπροσώπευαν το 12% του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ εκείνες που επλήγησαν από το σεισμό της Παρασκευής το 7%. Ο κ. Σιρακάουα υπολογίζει πως η άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι συρρίκνωση κατά ένα τρισ. γιεν το 2011, ποσό αντίστοιχο του 0,2%. 
Θεωρεί, όμως, πιθανή μια περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 1% εξαιτίας της διακοπής της παραγωγής.

Επιτακτική ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση...


Το εφιαλτικό αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 9 Ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία, θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και στη χώρα μας - τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη - που παραμένει στα αζήτητα της πολιτικής που εφαρμόζουν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτό όταν, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 100 χρόνων, ο Εγκέλαδος χτυπάει στη χώρα μας με ένα σεισμό μεγέθους άνω των 5,7 Ρίχτερ σχεδόν κάθε 19 μήνες!
Οπως επίσης είναι γνωστό, ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί ούτε να προβλεφτεί με αξιοποιήσιμη ακρίβεια, ούτε να γίνει καμιά παρέμβαση στα αίτια που τον γεννούν. Η επιστήμη, ωστόσο, δίνει εκείνα τα «όπλα», ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του.

Το «νέο Λύκειο» - αντιδραστική τομή ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας...


Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως στόχο από το Σεπτέμβρη του 2011 πάνω από 100.000 μαθητές της Α' Λυκείου να ενταχθούν στο «Νέο Λύκειο». Πρόκειται για εξέλιξη που πρέπει να βρει προετοιμασμένο από κάθε άποψη - ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά - το λαϊκό κίνημα καθώς σε αυτό το ζήτημα αντικειμενικά συναντιούνται τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών, το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ. Πρώτα απ' όλα όμως είναι τεράστια η ευθύνη των κομμουνιστών να μπουν μπροστά, να αποκαλύψουν με πειστικότητα και επιχειρήματα την αντιδραστικότητα του «Νέου Λυκείου», να αναμετρηθούν με την κυβερνητική προπαγάνδα, να αναδείξουν την εναλλακτική πρόταση για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, το καινούριο που αυτή φέρνει και τα προβλήματα που θα λύσει, να οργανώσουν παντού τη λαϊκή δράση και αντεπίθεση δίνοντας διέξοδο στην αγωνία της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της.
Η ουσία του «Νέου Λυκείου»

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ...


Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω
Και πως ο κόσμος είν'ανήμερο θεριό
που όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω
Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω
Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
είμαι μικρός πολύ μικρός για να τ' αλλάξω