Σελίδες

18 Μαρ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΕ : Αναζητούν «εθελοντές υποστηρικτές» της αντιλαϊκής λαίλαπας

Την ανάγκη να εξαπλωθεί σε όλους τους «ευαίσθητους» κοινωνικούς τομείς και να θεσμοθετηθεί ο εθελοντισμός, τονίζουν οι κυβερνήσεις, με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος για τον εθελοντισμό 2011
Την εξάπλωση και θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές και άλλες υπηρεσίες, που είτε δεν υπάρχει καθόλου κρατική μέριμνα, είτε καταργείται κι αυτή η στοιχειώδης, προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με κύριο στόχο τη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοινωνική συνοχή που κινδυνεύει από τη διευρυνόμενη εξαθλίωση. Αυτό αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.

Αποσπάσματα της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή

Η Υγεία ως υπόθεση των ΜΚΟ...


Ολο και περισσότερο διεισδύει η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός σε συνεργασία με το κράτος σε ζητήματα Υγείας, και μάλιστα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Σε αυτά τα πλαίσια οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του να παρέχει κεντρικά, καθολικά και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Ετσι, οι ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» (ΓτΚ) και «ΑΙΤΗΜΑ», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων επειγόντων μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το έτος 2010, ξεκινούν πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης σε μετανάστες, αιτούντες άσυλο και άλλες ευπαθείς ομάδες, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Παράλληλα θα προσφέρουν στήριξη στις τοπικές δομές Υγείας και παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης για τον πληθυσμό, για την προστασία της δημόσιας υγείας αυτών των πόλεων. Σ' αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση τις εντάσσει στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που συγκροτεί με βάση τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε για την Υγεία.

Μπίζνες... Μιζενς...


Πριν από λίγες βδομάδες, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ξιφουλκούσε εναντίον της «Ζήμενς», ζητούσε για λογαριασμό του δημοσίου αποζημιώσεις για τη «συνεργασία» της μίζας με την πολυεθνική και έλεγε δημαγωγικά ότι, ανεξάρτητα από το πόρισμα της εξεταστικής, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει από το γερμανικό μεγαθήριο πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Η «Ζήμενς», βέβαια, λακωνικότατα απάντησε τότε ότι αποζημιώσεις και στοιχεία δεν πρόκειται να δώσει και ότι ήρθε η ώρα το δημόσιο να «αφήσει πίσω τα παλιά» και να επανέλθει στις μπίζνες μαζί της. Ετσι και έγινε. Για του λόγου το αληθές, ο Χ. Παμπούκης βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο για να συζητήσει με την πολυεθνική «τις εκκρεμότητες στις σχέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αφορούν τόσο τις υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, όσο και τις συμβάσεις που "τρέχουν", αλλά καθυστερούν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί αντίστοιχα η παράδοση έργων όπως, π.χ., η γραμμή του μετρό προς το Ελληνικό».

ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ...

«Δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, ακόμη και αν το 2012 - που οι δανειακές ανάγκες θα είναι αυξημένες - η Ελλάδα απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα». 
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε με κάθε σοβαρότητα ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας περίτρανα για ακόμα μια φορά ότι οι κυβερνώντες έχουν το ψέμα ως προσφάι. 
Πρώτα απ' όλα δε χρειάζεται κανένα νέο μνημόνιο γιατί το υπάρχον φτάνει και περισσεύει, αφού επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο και έχει επιμηκυνθεί μέχρι το 2023 και βλέπουμε... 
Δεύτερον, ο υπουργός γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πως σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο λεγόμενο ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι αδιανόητη δίχως νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. 

Στόχος το σχολείο της αμάθειας...


«Στόχος μας είναι να υπάρχουν σχολεία - Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια - με επαρκή αριθμό τμημάτων, ώστε να εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών» είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό. Η Α. Διαμαντοπούλου έχει απόλυτο δίκιο! 
Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στις συγχωνεύσεις για φτιάξει το «νέο» σχολείο. 
Το ζήτημα για το γονιό, τον εκπαιδευτικό, τον μαθητή είναι να σκεφτεί αν αυτό το «νέο» σχολείο θα παρέχει στο παιδί του δικαίωμα στη μόρφωση.
Το «νέο» σχολείο, το σχολείο της «αγοράς» όχι μόνο δε θα μορφώνει, αλλά θα είναι μια μικρή επιχείρηση με έξοδα, έσοδα και χρηματοδότες, που θα δρα με όρους αγοράς για να επιβιώσει. 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...

Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» στέλνει τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί για τους μισθωτούς μηχανικούς αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, σημαίνει ότι καταργείται κάθε διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας του μηχανικού. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Οι άτυπες «εκπτώσεις» που γίνονταν έβρισκαν ένα φραγμό στην ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή. Καταργώντας αυτή την ασφαλιστική δικλείδα δεν θα παγιωθεί απλά η ήδη απαράδεκτη υπάρχουσα κατάσταση, αλλά θα γίνει κατά πολύ χειρότερη.

Αλλαγή χρήσεων γης και παράδοση χώρων σε επιχειρηματίες...


Προτάσεις για μια σειρά αναπλάσεις σε περιοχές της Αθήνας, παρουσίασε  η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα: «Μια άλλη πόλη είναι εφικτή - Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας». Παρεμβάσεις που - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - θα αναβαθμίσουν την περιοχή για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά στην πραγματικότητα θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αφού θα αλλάξουν οι χρήσεις γης με βάση τα συμφέροντά τους και τις δραστηριότητες που θέλουν να εγκαταστήσουν.
Ρόλο - κλειδί σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα παίξει το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπει αναπλάσεις π.χ. σε πλατεία Θεάτρουοδό Μενάνδρου, Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία ΑττικήςΑγ. Νικόλαο Αχαρνών (για τις τρεις πλατείες οι μελέτες ολοκληρώνονται και δημοπρατούνται εντός του έτους), Κολωνό, Ελαιώνα. Αλλο ένα είναι το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» 2007 - 2013 και το επιμέρους πρόγραμμά του Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.