Σελίδες

9 Απρ 2020

Ήταν κουρελού και γίνεται κουβάρι!

Μια ποικιλόχρωμη κουρελού ανόμοιων κρατών, άνισων οικονομιών και αταίριαστων λαών. Αυτή ήταν η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι χθες. Ένα πουλόβερ που άρχισε πρόσφατα να ξηλώνεται, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και πλέον είναι έτοιμο να γίνει ένα μάτσο νήματα και να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Άλλωστε μαλλιά κουβάρια έγιναν χθες οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών σε μια συζήτηση που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και για μία επόμενη μέρα που όταν έρθει ίσως βρει τόσο την ευρωένωση, όσο και την ευρωζώνη, ένα οικοδόμημα γκρεμισμένο συθέμελα.

Για την πανδημία του καπιταλισμού ποιος θα μιλήσει;

Μέσα σε αυτή την απίστευτη τραγωδία της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού -μη συμβατή, κατά τη γνώμη μου, με την εξέλιξη της ιατρικής, της τεχνολογίας και γενικότερα των επιστημών- το πιο ισχυρό αντίδοτο είναι η ελευθερία και η ενεργητικότητα του μυαλού. Η ουσιαστική επικοινωνία, ο προβληματισμός και η διεκδίκηση αξιοποιώντας την τεχνολογία που διαθέτουμε.
Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας γεννάει πολλά ερωτήματα, εκ των οποίων τρία τουλάχιστον θεωρώ βασικά, καθώς οι απαντήσεις θα βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης σήμερα, αλλά και στο τι θα κάνουμε όταν θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».
  • α) Πώς εμφανίστηκε ο νέος ιός στον πλανήτη; Είναι παράγωγο της φύσης ή της απληστίας των ανθρώπων;

Μνήσθητί μου, κύριε…

H Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς πρέπει να ξέρετε ότι διαθέτει και ειδικό Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι “πατέντα” μόνο του συγκεκριμένου Μητροπολίτη Σεραφείμ, ή αν πρόκειται για ενασχόληση στην οποία επιδίδονται εν συνόλω οι Μητροπόλεις και η κάθε μια ξεχωριστά. Και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε, κιόλας. 
Μας ενδιαφέρει, όμως, να σας ενημερώσουμε, για το φιρμάνι που εξέδωσε δια του εν λόγω Γραφείου η Ιερά Μητρόπολις και – κατά συνέπεια – ο εν λόγω Μητροπολίτης. Διαβάστε, λοιπόν. Διαβάστε και σεις οι πιστοί και σεις οι άθεοι. Και φρίξτε (ιδίως οι πρώτοι): 
“(…) Η γενική παγκόσμια εικόνα της ανθρωπότητας, από πνευματικής απόψεως θεωρουμένη, ιδίως μετά την τρομακτική εξάπλωση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι εφιαλτική. Ενώ δηλαδή ο Θεός, εν τη αγάπη Του και εν τη πανσοφία Του,