Σελίδες

17 Νοε 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ



Μαρξισμός
 είναι το σύστημα των αντιλήψεων και της διδασκαλίας του Μαρξ. Ο Μαρξ είναι εκείνος που συνέχισε και ολοκλήρωσε με μεγαλοφυΐα τα τρία βασικά ιδεολογικά ρεύματα του XIX αιώνα, που άνηκαν στις τρεις πιο προοδευμένες χώρες της ανθρωπότητας: την κλασική γερμανική φιλοσοφία, την κλασική αγγλική πολιτική οικονομία και το γαλλικό σοσιαλισμό σε συνδυασμό με τις γαλλικές επαναστατικές διδασκαλίες γενικότερα. 
Η αναγνωρισμένη, ακόμα και από τους αντιπάλους του Μαρξ αξιοθαύμαστη συνέπεια και ενότητα των απόψεων του, που στο σύνολο τους μας δίνουν το σύγχρονο υλισμό και το σύγχρονο επιστημονικό σοσιαλισμό, σαν θεωρία και πρόγραμμα του εργατικού κινήματος όλων των πολιτισμένων χωρών του κόσμου, μας υποχρεώνει να προτάξουμε από την έκθεση του κύριου περιεχομένου του μαρξισμού, συγκεκριμένα της οικονομικής διδασκαλίας του Μαρξ, μια σύντομη σκιαγραφία της κοσμοαντίληψης του γενικά.

Ο ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ
Ο Μαρξ, από το 1844-1845, που αποκρυσταλλώθηκαν οι απόψεις του, ήταν υλιστής και ειδικά οπαδός του Λ. Φόυερμπαχ. Σχετικά με τον Φόυερμπαχ είχε τη γνώμη και αργότερα, ότι οι αδύνατες πλευρές του συνίστανται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ο υλισμός του δεν ήταν αρκετά συνεπής και ολόπλευρος.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Δηλητηριάζει το λαό με την αστική προπαγάνδα.



Τα επιχειρήματα τμημάτων του διεθνούς κεφαλαίου υιοθετεί ευθέως η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στην αστική διαχείριση και την αγωνία της να διασωθεί η Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στον ρ/σ «Real», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «...δεν τα λέμε πλέον μόνον εμείς, διάβαζα τη συνέντευξη του νομπελίστα κ. Κρούγκμαν στη γερμανική Handesblat προχτές, ο οποίος έλεγε, ή θα αλλάξει αυτή η νεοφιλελεύθερη δογματική επιμονή που απαγορεύει στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα και να δανείσει χαμηλότοκα τα κράτη που έχουν ανάγκη, ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».
Τέτοιου είδους προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των λαών, οι οποίοι, είτε με επεκτατική, είτε με περιοριστική διαχείριση, βρίσκονται σταθερά στη γωνία, όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια. Οσο χρήμα κι αν τυπωθεί, όσο χαμηλό κι αν είναι το επιτόκιο δανεισμού των καπιταλιστικών κρατών, αυτός που θα μπουκώσει θα είναι και πάλι το κεφάλαιο, όπως γινόταν και την περίοδο της ανάπτυξης, ή όπως γίνεται σήμερα σε χώρες που «κόβουν» χρήμα, όπως οι ΗΠΑ.

Ανεπανάληπτες οι σκηνές αλληλεγγύης που εκτυλίσσονται στις πύλες του εργοστασίου

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Δυναμώνουν την πάλη και την τάξη τους


Μετερίζι ενός σκληρού ταξικού αγώνα που προσφέρει πολύτιμα εφόδια συνολικά για την εργατική τάξη αποτελεί η απεργία των εργαζομένων της«Ελληνικής Χαλυβουργίας», που συνεχίζεται εδώ και 17 ημέρες. Πλέον, οι πύλες του εργοστασίου έχουν μετατραπεί σε ολοήμερο βήμα έκφρασης έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης.
Ενώ οι απεργοί αντλούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη από τη πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που εκφράζεται όσο κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις, ο αγώνας στη «Χαλυβουργία» αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα ότι η ταξική ενότητα των εργαζομένων μπορεί να υψώσει ισχυρό φράγμα αντίστασης στις αντεργατικές ορέξεις και συμφέροντα των μονοπωλίων.
Αυτό αντιλαμβάνεται πλέον και η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και ανησυχεί καθώς βλέπει τους εργαζόμενους μετά από 17 ημέρες, αντί να κουράζονται, να συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν.

ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ.



Παιδιά σηκωθείτε.



ΚΚΕ ισχυρό και παντός καιρού.



Η σημερινή 93η επέτειος από την ίδρυση του ΚΚΕ, βρίσκει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη δίνη μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Ο λαός στην Ελλάδα και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη υφίσταται μια σκληρή ταξική πολιτική, που βάζει στο στόχαστρο όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις, σπρώχνει τις συνθήκες εργασίας και ζωής των λαϊκών στρωμάτων πολλές δεκαετίες πίσω, δείχνοντας τα ξεπερασμένα όρια του καπιταλισμού. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει και επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η σημερινή βαθιά κρίση είναι καπιταλιστική, υπερπαραγωγής εμπορευμάτων και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και πηγάζει από την αντίφαση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική ιδιοποίηση του πλούτου.
Πριν ακόμα από την εκδήλωση της κρίσης, το ΚΚΕ είχε καλέσει το λαό να είναι προετοιμασμένος για να αποκρούσει την αντιλαϊκή καταιγίδα που εξαπολύει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Είχε τονίσει ότι η διαχείριση της κρίσης στο πλαίσιο του καπιταλισμού περνάει αντικειμενικά μέσα από την καταστροφή της εργατικής δύναμης και μέρους του κεφαλαίου.

Οι ΠΑΣΟΚοι προστάτες του ΛΑ.Ο.Σ. ...



Ακόμη και η κοινοβουλευτική λογοκρισία, επιστρατεύεται προκειμένου να προστατευτεί το -προφανώς- πολύτιμο για το σύστημα τμήμα του τρικομματικού «μαύρου μετώπου» που στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου: Οι ακροδεξιοί βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. 
Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής (και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος ανέλαβε να απαλείψει από τα πρακτικά της Βουλής, τμήμα της ομιλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «εμείς το ΛΑ.Ο.Σ. το χαρακτηρίζουμε σαν ιδεολογικά απόγονους του Ιωάννη Μεταξά και των βασανιστών της χούντας»!

Το δάνειο δεν πάει για μισθούς & συντάξεις ...

Στα 93 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.



Συμπληρώνονται σήμερα 93 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. 
Το ιδρυτικό του Συνέδριο συνήλθε στις 4 (17) - 10 (23) του Νοέμβρη 1918 στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων στον Πειραιά, και συνένωσε τις τότε σοσιαλιστικές οργανώσεις σε ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης με δική του ταξική πολιτική, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ).
Στο 3ο Εκτακτο Συνέδριό του (Νοέμβρης 1924), μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η ίδρυση του ΚΚΕ ήταν νομοτελειακή κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, που οδήγησε στη συνένωση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας με το εργατικό κίνημα, στο επαναστατικό προλεταριακό κόμμα. Εκτοτε, το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και την ταξική πάλη, κορυφαία στιγμή της οποίας υπήρξε ο μεγαλειώδης αγώνας του ΔΣΕ, την τριετία 1946 - 1949.
Σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και κλυδωνισμών στο αστικό πολιτικό σύστημα, το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται για τις προβλέψεις του σχετικά με το χαρακτήρα της κρίσης και την ΕΕ.

38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία.



Κορυφώνεται σήμερα ο τριήμερος γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουν για την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ είναι στην Ομόνοια, στις 5 μ.μ., όπου θα γίνει συγκέντρωση και θα ακολουθήσει η πορεία. 
Η ΕΕΔΥΕ έχει ορίσει σημείο συνάντησης, στις 5 μ.μ. στο HONDOS στην Ομόνοια.
Τριάντα οχτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, με το επίκαιρο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», η σημερινή πορεία μπορεί ν' αποτελέσει ένα ακόμα ηχηρό λαϊκό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Αξια εκπρόσωπος αυτής της κυβέρνησης είναι και η ...αρμόδια υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, που αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι, με δήλωσή της, υποστηρίζοντας πως οι εκδηλώσεις τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούν «βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης» από μειοψηφίες!

Με αυτούς μας κυβερνούν!

Μπροστά ο Λεπέν. Πίσω ο Βορίδης.
Ο υπουργός
(με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ

 και της ΝΔ)
της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ανήμερα της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου,
έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη «μαυρίλα» ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών,
η άρχουσα τάξη, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποφάσισε τούτη η χώρα να πορευτεί με μια κυβέρνηση που έχει για συγκολλητική της ουσία το ΛΑ.Ο.Σ, αυτό
το φαιό, μισαλλόδοξο, ρατσιστικό δημιούργημα των ιδεολογικών απογόνων του Μεταξά, των βασανιστών της Μακρονήσου και των Απριλιανών.
*
Δεν υπάρχει μέγιστη απόδειξη για το ποιοι είναι οι «σωτήρες»,
δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για το τι είδους «εθνικής σωτηρίας» κυβέρνηση είναι αυτή του κ. Παπαδήμου,
από την απόδειξη του ποιους επέλεξαν να μας κυβερνούν!

***

Το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2002, ο πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, Μάκης Βορίδης, μίλησε στη συγκέντρωση του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου (σ.σ.: το κόμμα του Λεπέν) που πραγματοποιήθηκε για την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Ζαν Μαρί Λεπέν για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 38η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή
Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!

38 χρόνια, απ’ το Νοέμβρη του ’73, βγάζουμε συμπεράσματα απ’ την
κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής
πάλης, τον ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο.
Η κατάληψη του Πολυτεχνείου, με την καθοριστική συμβολή της εργατικής τάξης της Αθήνας, πήρε το χαρακτήρα μαζικής λαϊκής εξέγερσης και σήμανε την αρχή του τέλους της στρατιωτικής δικτατορίας. Η παλλαϊκή κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο απέδειξε πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο και αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή, τη γιγαντιαία δύναμη του οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος. 
Κάθε μορφή δικτατορίας του κεφαλαίου, είναι ιστορικά ξεπερασμένη, όπως είναι ξεπερασμένο το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης.



Διδασκόμαστε
Η ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα δεν είναι μονάχα πηγή έμπνευσης μα και σημαντικών διδαγμάτων. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν πράξη κόντρα στη νομιμότητα της αστικής εξουσίας με τη συγκεκριμένη πολιτική μορφή της, τη δικτατορία και των νόμων της. Ήταν πράξη ανυπακοής και απειθαρχίας στο καθεστώς της.