Σελίδες

28 Απρ 2011

«Βρωμάει» η επιχείρηση «καθαρά χέρια»



Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τη χρηματοδότησή της από την επιχείρηση περίσσεψε η υποκρισία. Ξάφνου κόμματα και αρθρογράφοι «ανακάλυψαν την Αμερική». 
Το περίεργο (;) είναι ότι είναι τα ίδια κόμματα και «εισαγγελείς δημοσιογράφοι» τόσα χρόνια στήριζαν και εξέθρεψαν αυτόν το συνδικαλισμό που σήμερα -και για τις δικές τους σκοπιμότητες- καταγγέλλουν στα λόγια. 
Με ύπουλο μάλιστα τρόπο επιχειρούν να παρουσιάσουν όλους τους συνδικαλιστές και όλα τα συνδικάτα σαν μια κάστα που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα. 
Ο στόχος προφανής, σε μια περίοδο που ξεκινά νέο σαφάρι κατά της δημόσιας περιουσίας και των πρώην ΔΕΚΟ: να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να παραλύσουν οι αντιστάσεις. Οι όψιμοι εισαγγελείς δεν νοιάζονται ούτε ενδιαφέρονται για την «υγεία» των συνδικάτων. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι «δικό τους παιδί», αυτοί τον δημιούργησαν, τα δικά τους στελέχη τον στελέχωσαν, τα δύο κόμματα εξουσίας είναι αυτά που είχαν σταθερές σχέσεις μαζί του, εξασφαλίζοντας μέσω αυτού του συνδικαλισμού την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, την υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων, την αφαίρεση από την πλατιά μάζα των εργατών βασικών εργατικών δικαιωμάτων.
Ομως δυστυχώς γι' αυτούς δεν είναι όλοι του χεριού τους. Απέναντι σε όλη αυτή την επιχείρηση εκμαυλισμού και εκφυλισμού των συνδικάτων, οι ταξικές δυνάμεις αντιστάθηκαν, μίλησαν ανοιχτά και κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης, διοίκησης της ΔΕΗ και πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ. Το Γενάρη του 2007, ενόψει του 31ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, στη διακήρυξή της σημείωνε για τον ΟΚΔΕ: «Η δημιουργία της ΟΚΔΕ που αποφάσισαν, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, σε προηγούμενα Συνέδρια και η χρηματοδότησή της από τη ΣΣΕ με σημαντικά ποσά, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά στην ενσωμάτωση εργαζομένων και συνδικαλιστών. Η εμπειρία από αντίστοιχους οργανισμούς που προώθησε η σοσιαλδημοκρατία σε χώρες της ΕΕ δείχνει ότι στην πράξη συνέβαλαν ώστε τα συνδικάτα να χάσουν τον ταξικό τους προσανατολισμό και να μετατραπούν σε επιχειρήσεις.
Η θέση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ είναι καθαρή: Κατάργηση της ΟΚΔΕ και κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα συνδικάτα...».
Στο επόμενο συνέδριο, το 2009, και πάλι η παράταξη έθετε το ζήτημα και κατήγγειλε ότι:
«Με απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ μέσω των ΣΣΕ δίδονται χρήματα στον ΟΚΔΕ που είναι μέρος της ΣΣΕ και ανήκουν στους εργαζόμενους. Ζητήσαμε επανειλημμένως να έρθει πλήρης απολογισμός για συζήτηση στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Με διάφορες δικαιολογίες αρνήθηκαν τη συζήτηση. Βάλαμε σε ψηφοφορία πρόταση να μη δοθούν αυτά τα χρήματα στον ΟΚΔΕ.
Η πρότασή μας απορρίφτηκε. Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση που κρατούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτό το γεγονός».
Ολα λοιπόν ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την επιχείρηση ξεκίνησε από το 1999 και μάλιστα μέσα από ΣΣΕ, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της. Ηταν μια επιλογή των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της ΔΕΗ για να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να ενισχύσουν την εργατική αριστοκρατία, να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους. Τα χέρια τους λοιπόν είναι βρώμικα και η επιχείρηση «καθαρά χέρια» που σήμερα στήνουν στη ΔΕΗ «βρωμάει»... Εχει άλλους στόχους. Ακριβέστερα έχει τον ίδιο στόχο που είχαν και πριν μια δεκαετία με την πολιτική του «καρότου»: Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την παράδοση εργαζομένων και καταναλωτών στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου