Σελίδες

28 Απρ 2011

ΛΙΒΥΗ...



Μέρα με τη μέρα οι «πρόθυμες» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «προσφέρουν» η καθεμία από την πλευρά της όλο και κάτι περισσότερο προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο διαγκωνιζόμενες για μεγαλύτερα ερείσματα στην εποχή που θα αρχίσει μετά το πέρας των συγκρούσεων. 
Μια εποχή, όμως, που φαίνεται ν' αργεί ακόμη καθώς παρά τη συνεχή και εντεινόμενη αεροπορική κάλυψη οι στρατιωτικές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δεν πραγματοποιούν βήματα προόδου, ενώ καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δε φαίνεται διατεθειμένη, προς το παρόν, να στείλει δικούς της στρατιώτες στο έδαφος.

Την άμεση αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων (σε οχήματα, βυτιοφόρα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους κλπ.) προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. 
Η «βοήθεια αυτή» έρχεται να συμπληρώσει τους «συμβούλους» που έχουν ανακοινώσει ότι αποστέλλουν Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος επιτρέπει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τους αντικαθεστωτικούς, προχωρώντας ουσιαστικά σε μονομερή και επιλεκτική άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Λιβύης και καθιστώντας «κουρελόχαρτο» τις ίδιες εκείνες αποφάσεις που υποτίθεται ότι «υλοποιούν» οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το πρώτο πετρέλαιο (80.000 τόνοι που μεταφέρει το ελληνικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο «Equator») που εξήγαγαν οι αντικαθεστωτικοί έχει ως τελικό προορισμό (όπου θα φτάσει εντός των επόμενων ημερών) κινεζικά λιμάνια χωρίς, όμως, να έχει αποσαφηνιστεί αν ο τελικός αγοραστής είναι κάποια κινεζική εταιρεία ή άλλη.
Επισημάνσεις
Το ενδεχόμενο, τμήμα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων να έχει στενές διασυνδέσεις με ισλαμιστικές (και εν δυνάμει τρομοκρατικές) δυνάμεις επανέφερε στο προσκήνιο ο πρώην επικεφαλής της CIA. Ο Μάικλ Χέιντεν, επικεφαλής της υπηρεσίας το 2006 - 2009, σημείωσε: «Οσο και αν κάποιους τους ξενίζει, ο Καντάφι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μούσα Κούσα ήταν πολύ καλοί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αν αλλάξει το καθεστώς στη Λιβύη, βραχυπρόθεσμα ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με το ζήτημα τρομοκρατία, καθώς κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητος να πει ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Λιβύη ή και σε άλλες αραβικές χώρες είναι φιλοαμερικανικές».
Μάχες, αμφίβολες διακηρύξεις και αποστολές
Στην Τρίπολη έφτασε, χτες, τριμελής αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τις λιβυκές αρχές και το στρατό. Η λιβυκή ηγεσία δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες περί βομβαρδισμών κατά αμάχων, βασανιστήρια, εκτελέσεις, αποκλεισμούς κλπ. Η επιτροπή αποτελείται από τρεις νομικούς.
Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία της ηγεσίας Καντάφι πετούσε γιαΒενεζουέλα, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης και με τον Ούγκο Τσάβες. Ανάλογου περιεχομένου επαφές έχει και ο Λίβυος νυν ΥΠΕΞ στην Αντίς Αμπέμπα με τηνΑφρικανική Ενωση, που καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της ζωής του ίδιου του Καντάφι, με αφορμή το βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ του γραφείου του στο σύμπλεγμα κατοικιών Μπαμπ αλ Αζιζίγια.
Στο Παρίσι, ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί - Λεβί (γνωστός για την υποστήριξή του σε αμφιβόλων κινήτρων και στόχων κινήσεις, όπως π.χ. στους Κοσσοβάρους) δημοσιοποίησε διακήρυξη που υποστηρίζει ότι υπογράφεται από εκπροσώπους 61 φυλών της Λιβύης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ενότητας της χώρας ζητώντας την αποχώρηση Καντάφι.
Στο μεταξύ, στο πεδίο της μάχης, σφοδρές ήταν και οι συγκρούσεις στηΜιζράτα, όπου οι δυνάμεις του Καντάφι φέρεται να βομβάρδισαν και περιοχές εκτός λιμανιού αλλά και να έγιναν στόχος σφοδρών αεροπορικών ΝΑΤΟικών επιδρομών. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν και στο πέρασμα Ντεχίμπα, στα σύνορα με την Τυνησία, το οποίο ελέγχεται από την περασμένη βδομάδα από αντικαθεστωτικούς, αλλά και στην πόλη Ζιντάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου