Σελίδες

7 Οκτ 2010

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της αριστεράς


http://tasosnastos.blogspot.com/

Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ μελετώντας τις θέσεις που έχουν δημοσιεύσει τα κόμματα της αριστεράς για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε 2 μήνες να κατανοήσω τις αναλύσεις που κάνουν και τις επιδιώξεις τους.
Θα ξεκινήσω από τα κοινά χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη μου υπάρχουν.
Α) Όλες οι δυνάμεις συμφωνούν ότι σ’ αυτή την εκλογική μάχη πρέπει το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που ο λαός να καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση να δεχθεί ένα ισχυρό ράπισμα για την ξενόφερτη και υποδουλωτική συμπεριφορά της απέναντι στον ελληνικό λαό με τα αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει.
Β) Γίνεται κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς σε όσους είναι αντίθετοι με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση , να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς της κυβερνητικής παράταξης και των άλλων συντηρητικών δυνάμεων που με τον έναν ή άλλο τρόπο στην ουσία ενισχύουν την κυβερνητική πολιτική.
Γ) Όλες οι δυνάμεις της αριστεράς είναι σύμφωνες ότι μέσα από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση πρέπει να καταδικαστεί ο αντιδραστικός «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» η συνέχεια δηλαδή του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» που δημιουργεί τις πιο άγριες συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δ) Επιδιώκεται από το αποτέλεσμα να υπάρξει ενίσχυση των θέσεων στην περιφέρεια και στους δήμους έτσι ώστε οι αριστεροί δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι όχι μόνο το αυτί και το μάτι του λαού στα δημοτικά συμβούλια, αλλά να είναι ο πόλος στήριξης των λαϊκών αιτημάτων από τη μία και το εφαλτήριο από την άλλη για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων και των αντιλαϊκών πολιτικών που θα προσπαθούν να εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της τρόικας και του Μνημονίου.
Ε) Διαπιστώνεται από όλο το φάσμα της αριστεράς ότι αυτή η μεθοδευμένη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα του ελληνικού λαού και όχι μόνο στα εργασιακά θα φέρουν σίγουρα μαζική αντίσταση και συγκρούσεις και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Αυτό θα γίνει όχι μόνο στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές αλλά και στη συνέχεια.
- Αυτές είναι οι βασικές εκτιμήσεις που υπάρχουν, ίσως με διαφορετικό λόγο, σε όλες τις συνιστώσες της αριστεράς.
Το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει ο χώρος της αριστεράς να κατανοήσει αυτό που δεν μπόρεσε να κατανοήσει το 1974 μετά τη δικτατορία, τις δυνατότητες δηλαδή που υπήρχαν τότε, και υπάρχουν και σήμερα, και θέτουν εκ των πραγμάτων ξανά το ίδιο ερώτημα: Θα οδηγηθεί το κίνημα σε πραγματικές ανατροπές σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση ή η άρχουσα τάξη της χώρας θα κατορθώσει να κατευθύνει για μια ακόμη φορά τη λαϊκή αντίσταση και δυσαρέσκεια σε ανώδυνες γι’ αυτήν διαδρομές και έτσι κατορθώσει να ξεπεράσει τη βαθιά πολιτική της κρίση και στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης;
Το ερώτημα είναι το εξής:
Ενώ οι αντικειμενικές συνθήκες ωριμάζουν συνέχεια, ίσως δε αυτή τη στιγμή να βρίσκονται ή πολύ σύντομα θα βρεθούν στην κορύφωσή τους, κάτω από την όλο και πιο διογκωμένη αντίθεση κεφαλαίου- εργασίας, ο λεγόμενος υποκειμενικός παράγοντας, τα κόμματα δηλαδή της αριστεράς, είναι σε θέση να οδηγήσουν οργανωμένα το κίνημα σε βαθιές πολιτικές αλλαγές με κατεύθυνση τη σοσιαλιστική προοπτική της χώρας;
Σήμερα λοιπόν δίνεται η δυνατότητα σ’ αυτή την πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών να αποδείξει η αριστερά ότι έχει τη δυνατότητα και την ωριμότητα παίρνοντας απ’ όψιν και τη θετική και την αρνητική πείρα του παρελθόντος να γίνει ο καταλύτης στις εξελίξεις.
Ο λαός αναζητά σήμερα μέσα από αυτή τη κατάσταση την εναλλακτική λύση απέναντι στον δικομματισμό που συντρίβει μετά την μεταπολίτευση τα πάντα ακόμη και τον επαναστατικό ρομαντισμό μας και τα όνειρά μας.
Η αριστερά λοιπόν βρίσκεται κατά τη γνώμη μου σήμερα για τρίτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της απέναντι με το ραντεβού μαζί της. Θα μπορέσει να συναντηθεί ή θα χαθεί στον δρόμο; Αυτό θα το δείξει το άμεσο μέλλον.
Άρθρο του Λεωνίδα Χατζηγεωργίου για την εφημερίδα «Αυγή», 07/09/2010. Ο Λεωνίδας Χατζηγεωργίου είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ανένταχτος της κομμουνιστικής αριστεράς.
   πηγή : TVxs – Απόψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου