Σελίδες

7 Οκτ 2010

Στα σκουπίδια της Ιστορίας


   Αυτοί που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό με ψηφίσματα όπως αυτό που ενέκρινε προχτές το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν με τα φιρμάνια τους να βάλουν στο γύψο το εργατικό λαϊκό κίνημα και την πολιτική πρωτοπορία του. 
Το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών αγροτών, οι άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος έχουν πείρα από ανάλογες μεθοδεύσεις και θα πρωτοστατήσουν ώστε το κατάπτυστο ψήφισμα να βρεθεί εκεί που είναι η πραγματική του θέση: Στα σκουπίδια της Ιστορίας. Η αστική τάξη έχει πάθει τέτοια και άλλα στραπάτσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Γι' αυτό εντείνει την προσπάθειά της να ορθώσει καινούρια εμπόδια στη λαϊκή πάλη, κύρια ενάντια στο συνεπές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που παλεύει για να αλλάξει η τάξη στην εξουσία.
   Αυτή είναι η ανάγνωση που πρέπει να κάνει ο λαός στο αντιδημοκρατικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν είναι ζήτημα που αφορά στενά τους κομμουνιστές και τους άλλους πρωτοπόρους ριζοσπάστες λαϊκούς αγωνιστές, αλλά πλατιά το λαό, τις ανάγκες του, το μέλλον του. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του δε θα είχαν κανένα λόγο να συκοφαντούν και να απειλούν το λαϊκό κίνημα, να απαγορεύουν το «συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι», να εμποδίζουν ακόμα και τη λειτουργία των κομμάτων που δεν είναι αρεστά στο σύστημα, αν δεν είχαν φόβο για το λαό και τη μαζική πολιτική πάλη του. Αν δεν αισθάνονταν ανασφάλεια για τη σταθερότητα της εξουσίας τους, σε συνθήκες κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, την ίδια ώρα που δυναμώνει το εργατικό λαϊκό κίνημα, από το οποίο νόμισαν ότι είχαν ξεμπερδέψει στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και την καπιταλιστική παλινόρθωση σε χώρες της Ευρώπης.
   Στις συνθήκες που σήμερα διεξάγεται η ταξική πάλη, το αντιδραστικό ψήφισμα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ανυπακοής, που κηρύσσει το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και σε κάθε προσπάθεια της αστικής τάξης να εμποδίσει και να ποινικοποιήσει τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Δείχνουν την αξία που έχει η μάχη στους καταπέλτες κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις για την απαγόρευση της απεργίας, η ανυπακοή στα φιρμάνια και την τρομοκρατία του κράτους και της ταξικής Δικαιοσύνης, η συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική που βαφτίζει «παράνομη» κάθε μορφή πάλης που συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης και στην ανάδειξη του ιστορικού της ρόλου.
   Η στάση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και μπροστά στις κάλπες του Νοέμβρη. Η θετική ψήφος της ΝΔ, η συνειδητή σιωπή του ΠΑΣΟΚ και τα «ήξεις αφήξεις» του εκπροσώπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την πρόθεσή τους να θωρακιστεί ή τουλάχιστον να μην αμφισβητηθεί η αστική εξουσία και νομιμότητα, να μπουν εμπόδια στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Με τέτοιους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο, στα όργανα της τοπικής διοίκησης και στα συνδικάτα, η εργατική τάξη θα μετράει ήττες και σοβαρές καθυστερήσεις στην αναγκαία όσο ποτέ αντεπίθεσή της. Τώρα είναι η ώρα ο λαός να κάτσει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και η ψήφος είναι αναντικατάστατο όπλο στα χέρια του.

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου