Σελίδες

17 Μαΐ 2011

Ετοιμη η συμφωνία για «κούρεμα» του Αιγαίου...


Απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικάνικης πρεσβείας αποκαλύπτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι λεγόμενες «διερευνητικές επαφές».
Πανηγυρική επιβεβαίωση των κατά καιρούς καταγγελιών του ΚΚΕ και των δημοσιευμάτων του «Ρ», για τα όσα έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, αποτελεί το περιεχόμενο των εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων της περιόδου 2009-2010, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσαν στο Wikileaks και δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο («Βήμα»).

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για συμφωνία επιλεκτικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 ν. μίλια που είναι σήμερα και ασφαλώς πολύ κάτω από τα 12 ν. μίλια, όπως προβλέπει το δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, και προφανώς σε περιοχές «ανώδυνες» για την Τουρκία. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό είναι και το αντικείμενο των σημερινών «διερευνητικών επαφών»Ελλάδας - Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας - πακέτο για το Αιγαίο, η Αγκυρα φέρεται να έχει ήδη από το Σεπτέμβρη του 2009 συμφωνήσει με την κυβέρνηση της ΝΔ για προσφυγή στη Χάγη. Στο ίδιο πακέτο, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα, περιλαμβανόταν και η πρόταση της Ουάσιγκτον για υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων, άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, δηλαδή αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, εκλέχτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε, λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον Τ. Ερντογάν. Ακολούθησαν εκατέρωθεν ανταλλαγές επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών. Υπενθυμίζεται πως πριν και μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, στις 22 Οκτώβρη 2010 στην Αθήνα, άρχισε να ανοίγει η βεντάλια των διευθετήσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των «διερευνητικών επαφών» Ελλάδας - Τουρκίας, σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο κορυφώθηκαν με τα όσα ήρθαν στο φως για τη συνεδρίαση, στις 26 Οκτώβρη 2010, του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο την ψευδεπίγραφη «επέκταση» των ελληνικών (!) χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στα 7-8 ν. μίλια. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε σενάρια για την «επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα 7 μίλια και σε μερικές 8 μίλια», στο πλαίσιο της «ανασκόπησης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα».
Ενδεικτικό των όσων έχουν δρομολογηθεί είναι και το τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, στις 17/7/2009, που απευθύνεται στον M. Μπράιζα, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε αυτό, προτείνονται μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως ο μη χαρακτηρισμός των τουρκικών μαχητικών που μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο ως «εχθρικά», καθώς και να αποφεύγουν τα ελληνικά μαχητικά πτήσεις πάνω από τα «αποστρατιωτικοποιημένα» ελληνικά νησιά!
Τα μέτρα αυτά, σε μεγάλο βαθμό, έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εφαρμογής. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι από τότε και στο εξής, τα ελληνικά μαχητικά που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεν επιμένουν στην αναχαίτισή τους και πλέον δε γίνονται εμπλοκές και εικονικές αερομαχίες. Αυτό καταγράφεται και στην καθημερινή ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ προς τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου