Σελίδες

4 Μαΐ 2011

Υγεία με καταστολή δε γίνεται...



Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόσφατη σύλληψη από την Αστυνομία γιατρού στο «Αττικόν», επειδή ασθενής νοσηλεύτηκε σε ράντζο. 
Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανησυχητική παρέμβαση, που εμπλέκει τους ίδιους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς στη λειτουργία των ιδρυμάτων Υγείας. Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ το «Αττικόν» εφημέρευε, ασθενής με συγγενή του εξετάστηκε και εισήχθη στην παθολογική κλινική. 
Ελλείψει κενού κρεβατιού, ο ασθενής νοσηλεύτηκε σε ράντζο. 
Η συγγενής του ασθενή διαμαρτυρήθηκε και στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία να παρέμβει, καταγγέλλοντας τη γιατρό συντονίστρια της εφημερίας για παράβαση καθήκοντος. Μόλις ολοκλήρωσε την εφημερία η γιατρός οδηγήθηκε στο τμήμα όπου έμεινε μέχρι το μεσημέρι. Στη συνέχεια εκδικάστηκε η αγωγή και αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον της και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, η γιατρός αφέθηκε ελεύθερη.
Χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος απέφυγε να πάρει θέση για το περιστατικό. Ωστόσο με τον Ν. 2920/2001 που πέρασε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (και με υπουργό Υγείας τον Αλ. Παπαδόπουλο) ουσιαστικά στρώθηκε το έδαφος για τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο συστάθηκε το «Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας», οι λεγόμενοι «ράμπο» της Υγείας.
Ελεγχος για ποιο σκοπό;
Οπως ορίζεται στο άρθρο 1 του νόμου, αποστολή του ΣΕΥΥΠ είναι η «ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού και περιφερειακού μηχανισμού για τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών» «με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας αυτών (σ.σ. των φορέων που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας), την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας»...
Στο άρθρο 3 του νόμου αναφέρεται ότι ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητας του ΣΕΥΥΠ είναι «ο έλεγχος για τη διαπίστωση της εφαρμογής των κανόνων της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης και της αντίστοιχης δεοντολογίας, καθώς και της εφαρμογής των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων κατά την άσκηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού έργου».
Το θέμα βέβαια είναι πως, εμπόδιο στην εφαρμογή των κανόνων της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης αποτελεί η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης. Οι ίδιοι οι νόμοι και οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τμημάτων, απασχόληση σε αυτά προσωπικού πίσω από τις ανάγκες. Η ίδια η στελέχωση των νοσοκομείων στη λογική της «μείωσης του κόστους», ο εξοπλισμός τους με βάση τις επενδύσεις και τα σχέδια των ιδιωτών προμηθευτών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και οι έλεγχοι - παρεμβάσεις του ΣΕΥΥΠ δεν μπορούν παρά να γίνονται για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται πιστά η πολιτική που όχι μόνο δεν προάγει, αλλά υπονομεύει την υγεία του λαού. Και μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο 7, με το νόμο να ορίζει ότι «η αστυνομική αρχή παρέχει τη συνδρομή της»!
Καθημερινά στα νοσοκομεία ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους σε ράντζα, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Είναι ευθύνη των εργαζομένων αυτό; 'Η αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την ανατροπή της οποίας πρέπει να οργανωθούν συνολικά ο λαός; Φυσικά και με την πρωτοπόρα συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου.
Το υπουργείο Υγείας με το κυνήγι μαγισσών και διασυρμού που έχει εξαπολύσει εναντίον των υγειονομικών δίνει τροφή σε περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε στο «Αττικόν», ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Το θέμα είναι πως ο έλεγχος που χρειάζεται στα δημόσια νοσοκομεία θα έπρεπε να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Ομως τέτοιο έλεγχο - που σίγουρα δε γίνεται ούτε λογιστικά ούτε κατασταλτικά - ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η τρόικα θα κάνουν ποτέ.
Κινητοποίηση στο «Αττικόν»
Χτες οι εργαζόμενοι του «Αττικόν» πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κατήγγειλαν, ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι μετά και την πρωτοφανή σύλληψη εν ώρα καθήκοντος και μέσα στο νοσοκομείο της γιατρού που είχε το ρόλο της συντονίστριας εφημερίας, την προφυλάκισή της και την κράτηση της έως τις 6 μ.μ. (ενώ η γιατρός ήταν άυπνη επί 35 ώρες). Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στη διοίκηση ότι στο εξής κανένας γιατρός του νοσοκομείου δεν θα μπαίνει «συντονιστής εφημερίας».
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια της εφημερίας της Κυριακής στο «Αττικόν» εξετάσθηκαν 900 ασθενείς και έγιναν 165 εισαγωγές. Κάποιοι ασθενείς ελλείψει κρεβατιών μπήκαν σε ράντζο. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πληρότητα του νοσοκομείου και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Τη σύλληψη της γιατρού καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου