Σελίδες

4 Μαΐ 2011

Φορο-ασυλία για το κεφάλαιο, χαράτσια για το λαό...



Με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το λεγόμενο «εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2011-2013» το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος,τονίζει:
«Η παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για τη φοροδιαφυγή αποτελεί μια ακόμη πράξη της διαχρονικής φοροεπιδρομής ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα. 
Προκαλεί η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι την ενδιαφέρει η αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας που προκύπτει από τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζει στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου την κλιμάκωση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί συμπλήρωμα της νομιμοποιημένης φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Οι συνεχείς μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές σε διάφορα τμήματα του κεφαλαίου 
(π.χ. εφοπλιστικό, κατασκευαστικό, χρηματοπιστωτικό κ.ά.), η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους αρκετών δισ. ευρώ, αποτελούν τις βασικές πηγές τροφοδότησης της φοροδιαφυγής και μείωσης των κρατικών εσόδων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον πρόσφατο φορολογικό νόμο (3943/11) μαζί με την αυστηροποίηση του πλαισίου για τη φοροδιαφυγή περιέχονταν και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 20%, η μείωση της φορολογίας των διανεμομένων κερδών, νέες φορολογικές απαλλαγές σε εταιρείες και επενδύσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, αλλά και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Η συνεχής αύξηση των φορολογικών βαρών που επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα δεν είναι το αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής, αλλά το αποτέλεσμα των συνειδητών στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων για την με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.
Η φοροδιαφυγή εκτρέφεται και γιγαντώνεται στο έδαφος της απελευθέρωσης των αγορών και της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια βρίσκουν ασφαλή καταφύγια αποφυγής της φορολογίας στους φορολογικούς παραδείσους, στις εξωχώριες εταιρείες και στα διάφορα απόρρητα. Γι' αυτό και δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Η κυβέρνηση με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, αξιοποιεί την υπόθεση "πάταξη" της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεμπόρους και τους επαγγελματίες για την περαιτέρω διευκόλυνση και επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου