Σελίδες

4 Μαΐ 2011

ΛΙΒΥΗ: Με αίτημα οικονομικής βοήθειας οι αντικαθεστωτικοί στη Ρώμη



Σημαντική οικονομική βοήθεια, 
υπό την μορφή πίστωσης, αναμένεται να ζητήσουν επισήμως από τους «προθύμους» που έσπευσαν να τους στηρίξουν 
οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θέτοντας, προφανώς, ως εχέγγυο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. 
Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, υπάρχει «άμεση ανάγκη για 2 - 3 δισ. δολάρια», προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα καθώς και η στοιχειώδης λειτουργία των υποδομών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την Κυρηναϊκή, που είναι υπό τον έλεγχό τους.

Ο Αλί Ταρχούνι υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα αποθέματα αρκούν για λίγο καιρό ακόμη. Συμπλήρωσε, δε, ότι τη συγκεκριμένη πρόταση την έχει, ήδη, συζητήσει ως ένα βαθμό με ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, οι οποίες, τουλάχιστον με βάση τα λεγόμενά του, δε φάνηκαν να αντιδρούν άσχημα.
Προφανώς, η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος, την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει στη Ρώμη, για τρίτη φορά από την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν «οι πρόθυμοι» οργανισμοί αλλά και χώρες. Στη συγκεκριμένη σύνοδο, η ιταλική ηγεσία είχε προαναγγείλει ότι θα συζητηθούν τρόποι διευκόλυνσης της πώλησης λιβυκού πετρελαίου από το τμήμα που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, έτσι ώστε να έχουν περισσότερα έσοδα. (Ας υπενθυμιστεί ότι ο ενεργειακός ιταλικός κολοσσός ΕΝΙ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς).
Τουρκική «στροφή» και νέο κύμα προσφύγων
Εγκατέλειψε οριστικά τη διπλωματική γλώσσα και τους χαμηλούς τόνους η τουρκική ηγεσία, προσπαθώντας προφανώς να δικαιολογήσει αλλά και να διασφαλίσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ανοιχτά τον Λίβυο ηγέτη Καντάφι «να εγκαταλείψει την εξουσία, για βοηθήσει και τον εαυτό του και τη χώρα του». κατηγόρησε τον Καντάφι ότι «αγνόησε τις λαϊκές εκκλήσεις, και επέλεξε το αίμα».
Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες φτάνουν οι πρόσφυγες (Λίβυοι αλλά και ξένοι εργάτες) στο συνοριακό πέρασμα Ντεχίμπα, με την Τυνησία, το οποίο έχει αλλάξει χέρια ανάμεσα σε δυνάμεις του Καντάφι και αντικαθεστωτικούς δεκάδες φορές τα τελευταία 24ωρα.
Οι μάχες τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ντεχίμπα, όσο και στη σχετικά κοντινή δυτική πόλη Ζιντάν, συνεχίζονται, ενώ αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν διαρκώς τους δρόμους από όπου έρχονται προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων στις πόλεις της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα. Σφοδρός βομβαρδισμός έπληξε, χτες το πρωί, και το λιμάνι της Μιζράτα, όπου συνεχίζονταν οι μάχες, με αποτέλεσμα το πλοίο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το οποίο περιμένει αρόδο για να ξεφορτώσει τρόφιμα και φάρμακα και να παραλάβει πρόσφυγες και τραυματίες δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει την προβλήτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου