Σελίδες

4 Μαΐ 2011

Ενεργοποιούνται όλες οι εφεδρείες του αστικού συστήματος...



Μ' ένα μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων, οι εφεδρείες του αστικού πολιτικού συστήματος και η ίδια η κυβέρνηση ανακινούν με ένταση τις τελευταίες μέρες το ζήτημα της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Προδίδουν και μ' αυτόν τον τρόπο την ανησυχία των αστικών επιτελείων για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να ενσωματώσει τη λαϊκή αγανάκτηση και να φέρει σε πέρας μόνη της τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης. Από τις παρεμβάσεις αυτές των αστικών δυνάμεων δε θα μπορούσε να λείψει η επίθεση στο ΚΚΕ και η προσπάθεια να συκοφαντηθεί η στρατηγική του, καθώς είναι η μόνη που απειλεί τα σχέδιά τους.
«Εθνική συνεννόηση», προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ζητά η Ντ. Μπακογιάννη, συνεισφέροντας στο μέτρο των δυνάμεών της στην υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ΔΗΣΥ) ξεκαθάρισε ότι η «εθνική συνεννόηση» αφορά πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση και τη ΝΔ και έχει ξεκάθαρο στόχο την ταχεία υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.
«Η κυβέρνηση έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές πολιτικές που είναι αναγκαίες για τη διάσωση της οικονομίας και την ανάπτυξη του τόπου», τόνισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, καλώντας τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. «Είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να πάρει πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση. Δεν προέρχεται η εθνική συνεννόηση από τους αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «η εθνική συνεννόηση δεν θα γίνει με το κόμμα της ή ενδεχομένως με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς».
Προκειμένου να προσδώσει επιτακτικό και δραματικό χαρακτήρα στην πρότασή της, τη συνέδεσε με την άμεση προσφυγή στις κάλπες, στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί. «Αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις δυνάμεις να κυβερνήσει, δεν τολμάει μετά από 12 μήνες να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος - επειδή είμαστε στο κόκκινο και χρόνος δεν υπάρχει - η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές», είπε, φανερώνοντας τις εναλλακτικές που μελετούν τα αστικά επιτελεία.
Συκοφαντούν το ΚΚΕ
Παράλληλα, προχώρησε σε μια αβανταδόρικη κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «άβουλη και αναποτελεσματική», που «εδώ και μήνες δεν κυβερνά» (!), ενώ καταφεύγοντας στην κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβοκάτσια, έκανε λόγο για «αντιπολίτευση που έχει επενδύσει στην καταστροφή και στη χρεοκοπία, ιδίως με αυτόν τον παράξενο συνδυασμό ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας».
Η πρεμούρα της να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που είτε στηρίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα, είτε δεν το αμφισβητούν, προκύπτει από την ανάγκη της αστικής προπαγάνδας να δημιουργήσει θολούρα για τη στρατηγική του ΚΚΕ και να αποθαρρύνει λαϊκές δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το δικομματισμό να συμπορευτούν μαζί του.
Η παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη συνέπεσε, όχι τυχαία, με τη νέα δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, που ζητά ανεπιφύλακτη και ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. «Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν την κυβέρνηση αυτή, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που εμφανίζει, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιπολίτευσης», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός σε χτεσινή δήλωση στο «Εθνος», εκφράζοντας στρατηγικές επιδιώξεις της πλουτοκρατίας.
Παράλληλα, απέρριψε κάθε σκέψη για εκλογές, επισημαίνοντας ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν λύση σε καμία περίπτωση», ενώ διευκρίνισε πως όταν μιλάει για στήριξη της κυβέρνησης δεν εννοεί «το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στη βάση μιας σωστής και αποτελεσματικής πολιτικής». Δε δίστασε μάλιστα να γίνει και πιο συγκεκριμένος, λέγοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, «είναι αναγκαία η σύσταση αμέσως, τώρα, του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής στελέχη, όπως είναι ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος ή ο κ. Γ. Φλωρίδης».
Βολική «πάσα» στην κυβέρνηση
Την πάσα του Κ. Μητσοτάκη πήρε με ευχαρίστηση η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «προσκαλέσει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να δώσουν τη συναίνεσή τους», εμφανίζοντας μάλιστα σαν «μονόδρομο» την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης. «Καλούμε τους πάντες και κυρίως τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στο λαό», ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής, ισχυριζόμενος ότι «η μόνη πολιτική δύναμη που βγάζει τη χώρα από το τέλμα είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η κυβέρνηση».
Ενισχυτικά στα παραπάνω, έσπευσε και ο Μ. Ανδρουλάκης, το ναυάγιο της ταξικής πάλης, να δηλώσει: «Κατά τη γνώμη μου, αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ, που είναι ο μεγάλος χώρος που αρχίζει από τις παρυφές της Δεξιάς και φθάνει ως τις παρυφές της κομμουνιστικής Αριστεράς, ένας ευρύτερος χώρος σοσιαλιστικός, της Κεντροαριστεράς, έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο που χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση. Οπως η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία το 1958 έκανε το "μπαμ" και μια τομή, έτσι χρειαζόμαστε και εμείς μια τομή. Αλλά στην κρίση, να το ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλος από το ΠΑΣΟΚ για να κάνει αυτή τη δουλειά».
Από τα μαγειρέματα στο αστικό πολιτικό σύστημα δε θα μπορούσε τέλος να λείπει ο ΛΑ.Ο.Σ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε χτες: «Εθεσα για πρώτη φορά το θέμα αυτό (σ.σ. της "εθνικής συνεννόησης"), εδώ και 15 μήνες στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προφανώς, φοβούνται την εθνική συνεννόηση κάποιοι. Τώρα πιστεύω ότι πλέον είναι αργά. Χρειάζεται μια άλλη κυβερνητική δομή, την οποία δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί πλέον να την προσφέρει ο κ. Γ. Παπανδρέου». Ο ίδιος συμφώνησε με την πρόταση Μητσοτάκη για επανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με τα ονόματα των πρώην υπουργών (Α. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης) που πρότεινε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου